R1 Banska Bystrica - Ruzomberok

Diskusiu na STV Vazny-Figel som videl aj ja a ako jeden z argumentov Figel tvrdil, ze variant cez Hliadelske sedlo je viac ‘environmental fiendly’ ako cez Donovaly. Na tomto fore som ale zachytil opacne informacie. Kde je teda pravda?

No ja si myslim ze toto ani cez EIA neprejde pozitivne. Ze sa do 2014 akurat stihne “znadstandardnit” spojenie cez Donovaly nejakymi mensimi upravami…

Tak toto riešenie je o ničom, buď to riešiť juhom, alebo severom. Týmto sa nič nevyrieši, ušetrí sa nepodstatných 20 km, a sever sa vôbec neodľahčí. Nabude poriešené ani S-J spojenie.

Tak neviem, toto prepojenie R1 a D1 ako spojenie BA a KE má myslím mnoho úskalí, aspoň podľa informácií, ktoré som sa dočítal práve tu na fóre. Tak napr. Milos tu spomínal, prirovnával momentálne varianty cez Hiadeľskú dolinu ako zločin spáchaný voči prírode, objavujú sa obavy z narušenia vodných zdrojov.
Ďalej je to tiež pomerne náročný terén, bude tam veľa alebo dlhé tunely a teda finančne to bude tiež náročné a a tomu zodpovedá teda tiež dĺžka výstavby, ak by sa aj začalo v r. 2012 stavať, sprejazdnenie v r. 2014 asi ťažko bude. A tiež sa objavujú protesty občanov Bieleho Potoka voči trase R1, neviem nakoľko sú opodstatnené a prípadne či budú tieto ich námietky mať za následok oddialenie začiatku výstavby R1 v danej lokalite.
Nie som osobne proti tejto variante pokiaľ by všetko skutočne bolo v “kostolnom poriadku” čo sa Enviro týka, aj keď by som nebol rád aby na dlhú dobu (5 a viac rokov) bola alternatívou voči trase ZA-RK, sám pán minister ale pripúšťa že by spojenie BB-RK mohlo byť vybudované skôr ako D1 medzi ZA a RK, avšak samotná príprava je zdá sa ešte len na začiatku, takže tak skoro to asi nebude, no ale uvidíme ako sa súčasná vláda pustí do “práce” na tomto úseku R1.

Aj tak si myslim, ze vsetky reci okolo R1 BB-RK su len velke divadlo kvoli komunalnym volbam, kedze v BB bude kandidovat sam Vazny a pravica potrebuje tymto slubom len vyvazit uz rozostavanu R1 Vaznym . R1 v NP neprejde cez EIA. Zaroven sa to ministerstvu hodi pri vyjednavani s koncesionarom PPP3 o nizsej cene :slight_smile:

No divadlo to je. To priznal nepriamo aj Figel vcera v spravach. Ze aby koncesionar pri PPP3 videl ze mame aj ine moznosti nez platit mu xyz miliard kolko si vypyta… v tom zmysle.

Presne tak, čiže v zmysle tom ako napísal Andrej - hodí sa to ministerstvu pri vyjednávaní nižšej ceny na PPP3…

Predpokladam, že nexistuje žiadna štúdia založená na faktoch, že koľko by odlahčila výstavba Donovál severnú D1. Vyhlásenie Figeľa, že to odľahčí, to je len taký nič nehovoriaci diplomaticky blábol.
Košičania+ okolie budú nadalej chodiť juhom, resp BP. a zasa sever (PO HE…) to až tak významne neovplyvní. Samozrejme uvažujem 2+2 TT-RK resp. Ivachnová.
Zaujimali ba ma Vaše názory, koľko to môže spraviť. Ja odhadujem, že viac ako 10% to nebude, a toľko za čas výstavby Donoval iste narastú intenzity na severe, čiže prakticky z pohľadu severu Donovaly nič neporiešia, ale tým nechcem povedať, nestavajme Donovaly, tam tiež za ten čas odhadujem enormne narastú intenzity hlavne z pohľadi S-J a naopak, hlavne keby sa poriešila severna R3? tj RK- Trstená.

nie na tu časť neboli vobec urobene dopravné štúdie

ja tak by som to povedal .. keby som mal isť len do bratislavy tak to zoberiem po R1 cez donovaly ale kedže nie vždy chodím do BA tak podla mna je severna trasa potrebnejšia .. hoc ani tato trasa cez Donovaly nieje zla … vyjde lecnejšie neviem asi o 1mld Eur som niekde čital … ale ked si zoberiete kto byva napr . za trnavou smerom na trenčin ked bývaťe mozno 20 km tak sa vam oplati isť ku križovatke tranava a potom isť po R1 a D1 do košic ale ked bývaťe v trenčine … tak sa to vobec neoplatí ::::. tojest. moj nazor : :wink:

Tak isto sa z Nitri neoplati ist po D1…

no tak na tomto useku bude celkom vybudovaných 11 tunelov s celkovou dlžkou 10700 m … http://motorways-exitlists.com/

dle dokumentace pro EIA eia.enviroportal.sk/detail/i-59- … omberok-d1 jsem napocital 5 nebo 6 tunelu dle varianty, primo u Donoval jsou 3 - Diel, Kozí Chrbát a Korytnica a pak dale 2 nebo 3 pricemz hadam, ze neco by mohlo byt i hloubene - Lip. Osada, Biely Potok a Mnich.

Z rozhovoru: Švejna: RC z Bystrice neohrozí diaľnicu cez Žilinu

Toto je aký variant? Alebo sa zle vyjadril a chcel povedať, že najdlhší z tých tunelov bude mať 2,1km.

toto by myslim zaujimalo nas viacerych, ze o akom variante hovoria, ale ked bude dlzka tunelov len 2,1 km tak sa nemaju ako nevyhnut narodnemu parku a nature 2000 ..

nesmysl, jenom kozi chrbat ma asi 3km

Kto verí tomu, že v 2015 sa začne toto stavať a v 2020 sa dostavia riadne 2x2 za 1,5 mld. €, tak ten je blázon. :laughing:

Celkova dlzka tunelov je minimalne 5 km, tunely Kozi chrbtat (2,95 km) ci Diel (1,75 km) sa obist nedaju a zaroven medzi Korytnicou a RK nie je variant s celkovou dlzkou tunelov mensou ako 1 km.
Osobne tiez neverim, ze sa tu vobec nieco zacne v dohladnej dobe stavat :sunglasses:

Navyše stále je v hre aj alternatíva s bázovým tunelom 11,5 km, ktorá je envronmentálne prijateľnejšia. Môj názor však stále zostáva nezmenený - BB by sa mala skôr orientovať na spojenie s Turcom ako s RK. Tam je perpektíva na urbanizáciu, nie v nízkotatranských dolinách.

jo jasne o dva roky by sa mohlo zacat stavat a o dalsie 2 roky by to mohlo byt hotove… bratia americania by na to povedali “same shit, different persons” :slight_smile: