Problém dnešnej spoločnosti

To je pravda… cital som prave, ze v chorvatsku maju policajti aj pristroje na zistenie pouzitia omamnych latok, nielen alkoholu …

nielen sport, ale i kultura, umenie: vytvarne, hudba … to vsetko odputava mladych od “inej zabavy”.

Ja som to uz pisal, ze aj ja som sa “zabaval” ale stale som mal kopec inych veci, co ma bavili a tak som s tym vedel rychlo skoncit.

Este k tomu alkoholu za volantom: tam chyba viac osvety ako aj moznosti … velmi dobry tah je taxi, ktore vam odvezie domov aj auto… takisto MHD - nocne autobusy v BA je uplna katastrofa… ja mam osobnu skusenost, ze clovek v bratislave velmi musi uvazovat, ci necha auto v centre, hlavne ak byva v okrajovej stvrti, lebo rano mu ho odtiahnu, ked si nestihne od 7:00 kupit parkovaci listok … co vacsinou nestihne … ja som takto dostal “papucu” uz asi 6-7 krat (vlastne som ju dostal vzdy len takto). :slight_smile: … to iste plati aj o inych mestach/miestach … velmi sa mi pacil pristup majitela Arzenalu pri KE (ano, ten co vyhorel), ktory kupil stary autobus a vozil nim ludi do mesta rano …

co som tym chcel povedat … ze niekedy clovek nema velmi inu moznost ako sa dostat domov ako autom ktorym prisiel… ale to nie je ospravedlnenie…

Štát sa nestará dostatočne, aj za ČR sme veľmi ďaleko a o západnej EÚ ani nepíšem, radšej.

Ja z vlastnej skúsenosti alkohol/cigarety a viackrát marihuanu som skúsil, to je všetko.

Inak by aj stačilo k tejto téme.

Toľko, čo stojí 1 km na Slovensku diaľnica, za to by sa dalo veľa v tejto oblasti spraviť. Beriem nižšiu sumu, 250 mil. SKK / 1 km.

Je to zaujímavé sledovať túto tému, ako sa niektorí normálne priznajú k skúsenostiam … tá otvorenosť, to obdivujem.

Štát by sa mal viac venovať mládeži, viac investovať do rozvoja športu a podpora by mala ísť aj do oblasti škôl v rámci prevencie, … prevencia je základ. :sunglasses:

Inak myslím si, že nie len štát sa nestará, ale dokonca aj spoločnosť sa dosť pretvaruje, ako keby žiadny takýto problém neexistoval. Od alkoholu na dedinách/v mestách cez marihuanu (ale to sa dá ťažko zmeniť - je to taká doba) až po tvrdé drogy, … :smiling_imp:

Ešte by som doplnil, že človek by sa mal spamätať, keď si ho ostatní “príliš všímajú”.

Budem konkrétny, … keď “jednému človeku” jeho priatelia, kolegovia alebo aj rodina príliš prízvukuje, že by “mal piť menej”, alebo “niečo iné brať menej”, … alebo v najhoršom prípade “ísť sa liečiť”, tak, ak je dotyčný (ktorý je varovaný práve takýmito vetami) dostatočne inteligentný, tak pochopí, že má problém, ktorý by mal začať riešiť.

Samozrejme, často práve tí inteligentnejší alkoholom/a vôbec drogami len riešia svoje problémy, ktoré inak riešiť nevedia. A veľmi často sú pod vplyvom drog aj vtedy, keď by mali práve počúvať rady: “pi menej, …”, … práve vtedy je jedno, ak človek je múdry či len skončil ZŠ, vtedy je to úplne jedno, pretože reakcia býva: “Ja nepijem veľa a rozhodne nemám žiadny problém”, …

Štát sa nestará, tak ako aj v iných sférach.

Avšak spoločnosť veľmi veľa toleruje. Zahraničné firmy ani nie, čo viem, tak dávajú bežne fúkať - TESCO, VW, … a je to jedno, či manažér či radový pracovník, ak nafúka - “dovidenia”. Ale ľudia, na dedinách dosť pijú, to je fakt, stačí cez pracovný deň zájsť do nejakej miestnej krčmy a človek to vidí … no a v mestách má zase k tomu bližšie mládež, a nie len alkohol, tam to začína, ja by som dokonca povedal, že ani mnohí moc nepijú, skôr začínajú marihuanou a pokračujú po “tejto ceste”.

Ak človek chce, tak vidí, čo sa deje. Na Slovensku v heroíne vedú Piešťany, už nie Bratislava. :open_mouth: :confused: To len tak na doplnenie “odborných” informácií. Čo sa regiónov týka, tak napr. Orava a Záhorie sú dosť ovplyvnené alkoholom, ale aj inými drogami, dokazujú to policajné razie a zdravotné údaje, …

Ja sám už mám dosť rokov na to, aby som vedel, čo ešte môžem, … no v mojej mladosti toho nebolo veľa na výber, takže alkoholom to začalo a teraz aj končí. Dokonca, ja som aj intenzívne fajčil, 2 krabičky denne, v čase “slávy” aj 100 cigariet nebol problém … a dnes max. dutnik raz za týždeň.

Takže ja mladú generáciu chápem. To, že mnohí majú problémy, je jasné, pretože aj v mojom okolí sú problémy. :unamused: :smiling_imp:

Tak toto je dobra tema, … aj ked na Slovensku som bol niekolkokrat, tak mam prehlad, pretoze v rodine bol problem, dost vazny, aj sa to velmi zle skoncilo. :cry: :cry:

V strednej Europe a vo vychodnej Europe je tato tema tabu. Cenzura pomaly.

Dost postupila CR, ale tam su zase velmi velke problemy v otazke zvysujucich sa zavislosti na pervitin, kokain, … marihuana ma BOOM takmer v celej EU.

Zakladom je prevencia, potom liecba a nasledne resocializacne programy, zaradenie sa do zivota, ale asi najviac penazi na drogovu problematiku by malo ist na policajne razie, kontroly, policajtov, ktori sa venuju tejto problematike.

Ja sam nemam problem sa priznat k comukolvek, tiez som si presiel niektorymi “skuskami”, ale ako aj mel napisal, viem, kde su hranice, vzdy som to vedel a skoncil som asi ako cela nasa rodina pri cervenom vine (v rozumnej miere), mame aj vinnu revu, “vinohrad”, … a to dost velky, takze viem, co je to vyroba vina, … a okrem toho moj najvacsi zlozvyk su cigarety, denne 3-4 krabicky, … :unamused:

SR má s touto témou čo robiť, pretože ešte ani vaša spoločnosť dostatočne nechápe potrebnú zmenu - investovať do prevencie predovšetkým čas rodiny. A samozrejme aj otázka liečby je veľmi doležitá.

Ak je závislosť veľmi rozvinutá, tak jediným 100% liekom, ktorý pomože a bude účinný celý život, je abstinencia. - preložené.

Velmi vela ludí, na celom svete má problémy s drogami - alkohol, kokaín, crack. Vo vysokých riadiacich pozíciách je to tak bežné ako aj niekde u bezdomovcov. Viem, o čom píšem, aj keď ja sám problémy žiadne nemám. :laughing:

Ale mám ešte jednu poznámku. V USA je to katastrofa. Tam mladý ludia nemožu nič a potom to prehánaju na párty, je tam v tejto oblasti dosť vela nedostatkov - v tomto má celá EU oveľa lepší systém. :wink:

Adoasi,

tedy musím reagovat na tvůj příspěvek protože až teď jsem si tuhle tému všimnul a ne ve všem s tebou souhlasím. :smiley:

Tohle je svatá pravda znají to pouze léčení abstinenti anebo někdo kdo tohle přežil s nějakým rodinným příslušníkem atp.

I v tomhle máš pravdu. To mohu i já potvrdit. Tvoje poslední věta - teď prozradím že když vlastníš tavernu tak tady bych dával pozor.

Jinak ono se to nezdá: když člověk má jednání, nebo se podpisuje nějaká smlouva, … a dosti často má téměř každý ředitel auto se šoférem atp. tak to je pohárek za pohárkem - a je hodně lidí co to přehnali a neskončili ani u jednoho pohárku a často ani u alkoholu jako takém.

To jako varovaní všem! :exclamation: - I když já sám abstinent nejsem.

Nevím jestli právě Evropa se má čím chlubit - protože vlastně pouze Evropa a Rusko jsou alkoholicky problematické oblasti (pak taky USA ale tam to není běžný pít všude a pořád) … V Irsku, v Británii, … ve Francouzsku až přes severní Evropu a střední Evropu až po jižní Evropu - všude se hodně pije a je téměř urážka když “člověk neochutná” … návštěva, firemní večírek, … všude alkohol.

Dá se samozřejmě souhlasit, že je lepší když mladí lidi vědí kde jsou jejich hranice a když není alkohol až tak zakazovanej jako třeba v USA.

Zde se to pomaly mění. V ČR je to lepší - dost mldaých lidí zde pije (a i horší věci) ale osvěta je tady hodně silná a taky hodně různých komunit atp.

Tady to hodnotit nebudu - protože je to fórum a máš tady svůj image a nechci jej ohrozit … ale to kouření - tak já mám informaci, že je to 5-6 těžkých krabiček cigaret denně … nechci to hodnotit ale když si to sám napsal na fórum, tak dle mého názoru by to bylo potřebné snížit. A s tím vínem - červený je na srdce. Tedy na zdraví (jak tě znám tak máš pohárek na stole jak to tady čteš :laughing: ). Nic ve zlém.

Já taky kouřím, ale ne více jako 1 krabičku lehkých cigaret denně.

v tomto si dovolim nesuhlasit. europa je na tom stale lepsie ako amerika. ano mas problem si kupit alkohol, ked si do 21, ale neporovnatelne lahsie sa dostanes ku drogam… co je podla mna daleko smutnejsie ..

v europe sa mladez alebo ludia sice zryju ako dogy, ale rano su fit .. s drogami je to horsie.

osobne si myslim, ze prave prohibicia a zakazovanie alkoho je skor skodlive.

ci uz v USA, alebo aj rusku v 90tych rokoch, sa spotreba “paradoxne” zvysila ..

v rusku napriklad teraz piju neporovnatelne menej. a aj piju neporovnatelne menej tvrdeho alkoholu.

francuzi piju hodne vina, co je zdrave :wink:

to ze prohibicia je problematicka je vidno teraz v anglicku kde je resp bola o 11 zavieracia hodina, potom uz nepustali do pubov …

teraz ked od zakazu upustili, tak maju “paradoxne” menej vecernych bitiek, vycinani …

aj ked je fakt, ze je to stale kratka doba na zhodnotenie situacia netreba zabudat na post hoc fallacy :wink:

aquila,

asi jsme se nepochopili:

Já hodnotím fakt, že největší problémy s alkoholem jsou v Evropě a v Rusku a až následně v USA. To je fakt, který je všeobecně známý.

“Platí, že člověk se musí nějak do hrobu dostat a rozhodně by tam mnělo tělo jít zhumplované.”

Evropa - alkohol, daně, … tradice, atp. To jsou fakty a spotreba alkoholu téměř ve všech zemích roste a nebo-li mírně stagnuje. Ale taky je tu černý trh. To je realita. Evropané pijí hodně. Ale taky to většinou umí.

A samozřejmě že já si taky myslím, že je lepší když dominuje alkohol nad dalšími drogami a co se týká dostupnosti - tak ne všude v USA je to tak snadný, záleží od oblastí a velikosti měst. Ne všude je N. Y.

A nesouhlasím v tom, že mladí lidi jsou ráno fit po noci plný alkoholu. Tedy z vlastní skušenosti vím, že tomu tak většinou nebylo.

V Rusku se pije méně - ale pořád velmi mnoho. A pořád dominuje vodka.

Já řikám: “je umění pít - ale někdy se taky mistr tesař utne”. :laughing:

Image? … Tazko sa da realne nejako spravit image, to su len pocity, pretoze je to internet, nie je vidiet tvar … ja si tu nebudujem image, presnejsie - to ze fajcim je proste fakt a vobec ma nezaujima kto ma na to aky nazor.

Mimochodom prave pijem napoj: cola - nebudem pisat ktora, lebo by to bola reklama.

A ohladom poctu cigariet a fajcenia:

Je to droga ako kazda ina - alkohol, marihuana, kava, heroin, lieky, … vsetko su to drogy, len lahke a tazke atd.

Ja fajcim “trvalo” od 18 rokov a teraz poslednych 5 rokov je to skutocne intenzivne, moze byt tych 100 cigariet za den. A nemam dovod to obmedzit, … ale mam 2 zasady: Nefajcim v dome a v aute. Zasadne vonku v tychto pripadoch. Je to urcite negativne - ale nemam v tomto pevnu volu. :unamused:

Ale kvoli cigaretam nikdy nevstavam v noci a nie som nervozny v pripade ze niekolko dni fajcit nemozem (choroba) … takze je to OK. :wink:

Ja neviem posudit ako co SR robi v tejto oblasti.

Ale vseobecne a ciastocne aj prakticky dam sem jeden nazor:

Dnes byt doba, ze mladi ludia (od 15 rokov) maju skusenosti s vela drogami. Marihuana, alcohol, cigarety. Realita. V Grecku v hlavnom meste uplne bez problemov. Neviem ako na Slovensku.
Velmi zalezi od vychova - rodina, skola a od okolie - priatelia, kamarati, … a od sila jednotlivca.
Dnes nebyt problem kupit cokolvek ked ma clovek peniaze a vobec netreba vela penazi - na zaciatok tejto danger road.

A vela ludi berie aj nieco ine nez tieto moznosti ktore som ja napisat. A to uz sa da povedat ze je big problem.

Ja precitat niekolko nazorov a tazko sa da povedat co je lahka a co je tvrda droga - to je len na tom ci clovek pozna kde ma hranicu. Ale da sa povedat aj takto: Mlady clovek ktory chodi 2x za tyzden na disco a “nieco si pravidelne a bez kontrola da” tak za 2-3 years ma problem. Moj nazor.

Ja osobne: Nechcem pisat nic konkretne, ale “skusenosti” v tejto oblasti mam, ale mam aj hranica kam nejdem. Kazdy si tymto obdobim prejde podla mna. Niekto viac cas - niekto menej casu. :slight_smile:

junior,

ty si tu asi 1. Grék, ktorý kritizuje Atény aspoň v niečom.

Ale pri drogách platí, že čím väčšie mesto tak tým ľahšie sa dajú obstarať. A keby som to porovnal s Bratislavou, tak by som bol kritický aj ja. :smiling_imp:

junior,

Od 15 rokov :question: - :open_mouth: - este tak cigarety.

Athens je velke mesto. Preto je to “normalny vyvoj” z hladiska dostupnosti, ale hlavne zdroje drog su v Bulharsku a Chorvatsku podla toho co citam.

Grecko by som nevidel inak ako priemer ostatnych statov. Takze problemy s marihuanov, alkoholom ale ja by som skor ten vek posunul na cca. 17 rokov - ale to je moj odhad posunuty o viac ako 10 rokov, takze ak je junior mladsi tak to “vidi svojimi ocami”.

Ale inak - problemy existuju aj v Grecku ale spolocnost to pochopila a tak aj stat to pochopil a stara sa. :wink:

Adoas,

nie je treba Greece robit ideal:

15 rokov - no problem pre 1. krat vyskusat vsetko - 60% skusit nieco ine ako cigareta ( :laughing: ) - a potom 1/10 aj pokracovat

16 rokov - no problem pre 1. krat alcohol

Realita - Athens - nebyt problem kupit v obchod a bar/taverna/restaurant/…

Na 100% ja som mladsi ako ty. Ale ja nemat problem - ale vidim co sa robit okolo ja. :slight_smile:

Nie je az tak vela Grekov ktori vedia po slovensky a poznaju toto forum - ked ty na 100% vies ze ja som starsi - uz som ti pisal IS a ty si mi napisal ze sa nepozname - mas aj “lion” - … :confused: - ako vies ze ja som starsi :question: - OK.

Ked nemas problem tak je to OK - ja nerobim z Grecka idealny stat v oblasti mladych ludi a drog (akekolvek) - nakoniec mam rodinu a budem uprimny, mam syna ktory ma dost rokov na rozne veci - ale velmi dolezite je presne ako si to ty napisal ze zalezi od vychovy a osobnosti kto ako zije - kazdy z nas bol niekedy pod vplyvom alkoholu ale je velmi dolezite aby to tak nebolo kazdy den a hlavne aby to tak nebolo u mladych ludi. Lebo takto zacina zavislost.

Toto je hard tema. To ze nie je problem kupit si alkohol kdekolvek aj ako 15-17 rokov - to je chyba ale to je EU/Rusko/… a stale je to lepsie ako USA (ako aquila napisal) kde za 1. mlady ludia nemaju mieru pri piti alkoholu lebo je to tvrdo zakazane do 21. rokov a za 2. su lahko dostupne drogy - kokain atd.

Nechajme tak. :wink:

Adoas,

nehladaj vsade nieco _ ja byt na 100% mladsi, lebo ty nepoznat problemy v Greece pri tychto veci. Alcohol/drugs/… poznas ale nie details. Lion mam lebo je to moj vzor. :slight_smile:

junior,

a čo podľa teba šport? Ty osobne športuješ? Čím to je že aj športové Grécko má takéto problémy?

Štát sa v Grécku stará o kultúru, šport aj o to, aby mladí ľudia mali ako vyplniť voľný čas. To na Slovensku ani zďaleka nie je. Ale de facto je to jedno ako vidím čo sa týka tejto oblasti.

Flintstone,

mas pravda v tom ze sport pomaha bojovat proti drogam.

Ale treba nieco vysvetlit:

V Grecku je vela sportu, vela kultury, dobre financovane skolstvo aj armada - sem idu ludia ktori nedroguju. Myslim teraz Grekov, lebo kultura je aj cestovny ruch a to su hlavne turisti.

Zakladom je v Grecku rodina. Nie stat. Nie vlada. Len rodina a az potom system. Rodina = vychova. A potom aj prostredie - ine je hlavne mesto, ine je vidiek.

A potom: Clovek ktory pije niekedy (nie kazdy den, nie pravidelne) alcohol, fajci cigarety alebo nieco ine - to nie je zavisly clovek. Nie tak zavisly ako niekto kto pouziva striekacku a pouziva nieco ako prasok alebo aj niekto kto kazdy den pije alkohol niekolko rokov.

To vobec nie je o sporte a Grecku, mlady ludia sa musia vediet rozhodnut a podla toho potom ziju. A 99% z tych ktory vyskusaju nejaku inu drogu ako alkohol alebo cigarety v zivote nema s takymi drogami ziadne problemy. Zostava alkohol a cigarety, europske legalne a lahko dostupne drogy - drahe, vysoke dane - ale lahko dostupne pre mladych ludi v obchodoch a v baroch. Grecko, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko - tu su najvacsie centra tranzitu niektorych drog do Europy a do Azie z Europy, Azie, USA, Columbie - dokazy su v chytenych dileroch a zasielkach. Aj Slovensko sem patri, tiez to je tranzitna krajina v drogach.

Najvacsie problemy su v hlavnom meste Grecka, lebo tu zije 1/3 Grekov, vela ich tu aj studuje, je tu vela turistov (Grekov v tomto pripade) a s mensimi mestami v aglomeraci tu je asi 40% Grekov kazdy den. Velke mesto = velke problemy v doprave, v byvani, vo volnom case pre mladych ludi = to je menej casu rodiny na mladych ludi, ale je to viac penazi od rodicov pre mladych ludi, … a tu to zacina _ vela volneho casu, slaba kontrola, vplyv priatelov, … tu su velke problemy v tejto oblasti - a tu je moj odhad ze uz to asi nie je ako na zaciatku 99% ale je to menej, lebo tu nie je iba alcohol ale aj vela ineho nebezpecenstva. A potom, je 1/3 mladych ludi ktory hranicu velkeho rizika nikdy neprekrocia ale 2/3 ano a nie jeden krat.

A sport _ ja sportujem. Ale nie aktivne. Ale sportujem. Ale aj tak mam nejake skusenosti, ktore uz neopakujem ale aj niektore ano. A sport na tom nic nezmeni. Aj v sporte je dnes dopping.

Ja som precital tato tema a mam nazor medzi mel a aquila. :slight_smile: