Problém dnešnej spoločnosti

Vzhľadom na rôzne témy v tejto sekcii som si dovolil sem vložiť aj takúto, závažnú tému.

Mimochodom, neverili by ste, koľko drogových diaľnic a ciest existuje vo svete. :smiling_imp:

Je zrejmé, že nie. Ja mám základný prehľad a ČR je na tom asi o 500% lepšie.

Celá táto téma je dosť zložitá a keď vynecháme alkohol a cigarety, tak tento štát sa nestará o nič, pretože z týchto 2 “drog” má príjmy.

Ako otec 3 detí sa ma toto zatiaľ nijako nedotýka (chvalabohu), aj keď jeden nikdy nevie. Ako vieme, tak drogy si nevyberajú - bohatí, chudobní, všetci im môžu podľahnúť.

Prevencia snáď je dobrá, mohla by byť ešte lepšia, na školách, najmä stredných by podľa mňa mohol byť psychológ, ktorý by mal mať aj prednášky o drogách atď., aby študenti mali prehľad o tom, čo sa môže stať, ak … a osobne neviem, ako sú na tom liečebne, ale asi to nebude žiadna sláva.

A k tým drogovým cestám, tak žiaľ, aj cez Slovensko ich niekoľko ide. :confused:

Poznam par ludi z mojho okolia, ktorych sa tato tema bezprostredne dotyka. Dvaja susedia uz tvrdym drogam podlahli, jeden uspesne abstinuje asi rok. Dufam ze mu to vydrzi. Neviem nakolko to je problem prevencie zo strany statu, ale aj rodicia by sa mali viac starat o svoje deti. Mam dojem, ze cast problemu je aj v komunikacii medzi detmi (mladezou) a rodicmi a nezaujmom rodicov o svoje deti.

Ja si tiež myslím, že štát sa dostatočne nestará o prevenciu. To sa stačí pozrieť, čo sa deje v podpore športu alebo kultúry a akým smerom sa vyvíja školstvo.

Prevencia je základom, pretože následky sú potom mnohonásobne ťažšie aj na liečenie, ale aj pre “jedinca”, pretože závislosť, to je v podstate choroba na celý život, kde jediným liekom je abstinencia.

Ja poznám niekoľko ľudí, ktorí mali problémy s drogami a už tu nie sú a denne, keď človek chce, tak vidí na uliciach drogovo závislých ľudí, od detí až po starých ľudí. Takže problém tu je.

Ak sa myslí problém tzv. tvrdých drog, heroín, kokaín atď. tak toto ťažko môžem posúdiť ako prebieha liečba, ale asi to bude slabé. :unamused: :imp:

stat u nas na to s prehladom kasle, skor sa kazdy tvari ako keby to tu nebolo, ale je to tu. skor by som to daval trosku aj do suvislosti s tym ze slovensko je “kvazi” krestanska krajina, cize sa vsetci tvaria ze vsetko je OK.

ako bolo povedane v tomto su cesi uuuplne niekde inde. o takom rakusku ani nehovoriac :-/

co sa tyka drogovych dialnic a ciest bohuzial viem az prislis dobre a je to hrozne. jedna znama svojho casu robila pre OSN vo viedni, ktore ma na starosti drogy. a je to az k neuvereniu ake obrovske kvanta drog sa toci po svete. vsetci o tom vedia, ale minimum sa ohladne toho robi .. je to obrovsky business …

mno ale kazdoapdne som rad, ze v europe to nedopadlo ako v USA. tam to s tym puritanstvom prehanaju. je obrovsky problem si do 21 kupit alkohol, ale na kazdom kroku su drogy. pomaly si ich je lahsie kupit ako colu :unamused:

radsej ked sa mlady narbu ako dogy a rano maju gorilku, ako by ficali na drogach.

aquila,

ale to je presne ten nazor, ktory je sposobeny pristupom spolocnosti …
ja som videl vela ludi co do toho spadlo a vela ludi co sa z toho dokazalo vyhrabat, respektive vcas pochopit, ze je to cesta do pekiel …

sam som mal obdobie, ked som kadeco vyskusal a som rad, ze ma rodicia vychovali k ucte k zivotnym hodnotam, ktore s tymto nemali nic spolocne … a vedel som odhadnut, co to moze sposobit a skoncoval s tym na vzdy…

ja osobne nevidim rozdiel medzi alkoholikom a drogovo zavislym clovekom … obaja su pre mna rovnaki fetaci (nie pejorativne, len som si na o slovo zvykol)… a to je presne to, na co by sa mala spolocnost sustredit… nerobit rozdiely a vsetky zavislosti na omamnych latkach by mala riesit rovnako… nevidim rozdiel ani medzi cigaretami a mariskou a heroinom a extazou … vsetko su to proste drogy a sposobuju zavislost. (Pritom som fajciar)

Takisto si zober, ze odmietnutie poharika na navsteve na SLovensku mnohokrat znamena urazku komplet rodiny 8 pokoleni dozadu …

jeden zo zivota:
mal som kamarata (preplo mu riadne a uz ho mozem len tazko za kamarata povazovat), ktory chytal z “neskodnej marisky” depky a paranoje … “hulil” v kuse cca 3-4 roky denne dost vela a to sa prejavilo na jeho dusevnom zdravi … najprv mu liecili bolesti chrbtice a po pol roku prisiel asi siesty lekar na to, ze on ma chrbat v poriadku a ze to ma v hlave (psychosomaticka porucha)… ked s tym prisiel k psychiatricke v jednom vacsom meste, tak mu povedala, ze nech pride o dva tyzdne, lebo ona si to musi nastudovat (travu), lebo doteraz tam mala za 20 r svojej praxe iba alkacov a schyzakov… Proste by sa spolocnost mala prestat tvarit, ze tu tento problem nie je a takisto sme nedozreli na to mentalitou, aby sme chapali, ze ti ludia potrebuju druhu sancu a ze su to taki isti ludia ako my… i ked pochopit vie asi len ten kto zazil.

K prevencii: Ja by som bol za to, aby po skolach chodili vylieceni (abstinujuci) fetaci vo veku zhruba tych studentov … budu mat lepsi kontakt a lepsie pochopia, v com je ta zkaza a ako lahko clovek moze do toho spadnut, ako ked im tam nejaky psycholog, co to tak akurat cital v knizke bude vykladat “drogy jsou spatnyyy…”

este by som chcel dodat, ze ten moj kamarat je clevek, ktory ma velmi zly vztah k zodpovednosti, co je ako pricina tak i dosledok jeho zavislosti. Ked mal zdravotne problemy snazil sa z toho dostat a liecil sa… nechal som ho u nas byvat, hladal som mu pracu, ked sa vsak odstahoval spadol do toho opat … odrbava ludi, huli v kuse a je tam kde bol predtym … berie antidepresiva, lebo uz aj na tom si vypracoval zavislost … este som sa pokusal ho nejako ovplyvnit, ale neslo to …

najtazsie je dokazat to aby si ti ludia sami uvedomili, ze maju problem a chceli ho riesit… potom je to uz skutocne na state, aby im k tomu urobil podmienky …

mel: prave preto si myslim ze pre mladych je alkohol “lepsi”. sanca, ze sa stanes alkoholik je radovo mensia ako zavyslost na drogach. alkhol neni taky navykovy ako i len lahke drogy, nehovoriac o tvrdych

jedno aj druhe je skodlive, aj fajcenie. ale skratka kazdy bol mlady a si vypil. ako som povedal, pekne to vidno v amerike. priemerna rodina sa ti napije z maleho piva :laughing: ale na drogach fici temer kazdy lebo su paradoxne dostupnejsie ako to blbe pivo.

Vidím, že každý máte iné názory, ale zhodnete sa v tom, že štát a spoločnosť/rodina často zlyháva a máte pravdu.

Nie priamo ja mám skúsenosti s drogami (okrem cigariet a alkoholu-vína), ale mal som niekoľko priateľov, ktorí už zomreli práve kvôli závislosti na kokaín, heroín, crack, … :cry: Poslednému, ktorému som bol na pohrebe a kvôli ktorému som aj prerušil cesty po Ázii (tam sa vraciam), bol môj mladší brat, ani liečenie mu nepomohlo, presnejšie on z neho utiekol. Týmto máte aj odpoveď na e-maily, prečo som sem túto tému dal a práve preto som ani nepísal žiadne dôvody, proste som len tak dal tému a čakal som odpovede, … aj keď Caesar (aj niektorí ostatní) vedel, prečo som to sem dal, ale zachoval sa dobre, že to nedal najavo.

Je to smutná a náročná téma, je to dosť “ťažký topic”, úplný opak bankových poplatkov, … ale aj tak vám ďakujem za vaše názory. Je vidieť, že máte prehľad aj o iných témach, nielen o diaľniciach. Ten topic to dokazuje, aj keď je to len 1-2% z celého fóra. :laughing:

AV,

vedel som, ale nechcel som to nijako ani len naznačiť, keďže ty si tak vo svojom 1. príspevku v tejto téme nespravil. Je dobre, že o tom píšeš verejne, aspoň si každý uvedomí reálnosť “ohrozenia” tým svinstvom. :imp:

AV úprimnú sústrasť. Máš to dosť ťažké za posledné roky. :cry:

Nuž, toto som nečakal. :frowning:

AV, úprimnú sústrasť. :cry: Nemám na to ani viac slov, máš to ťažké v poslednej dobe. Ešteže k tomu sa vínu sa priznávaš. :wink:

Sme ľudia aj na fóre, len je problémom stíhať ho čítať, ja už mám deficit 300 príspevkov za 3 dni. Zase keď odídeš, tak si to prečítam. Na mňa sa musí pomaly. :wink:

Veru, AV, ty dosť piješ víno, … keďže si s tým začal verejne, tak to ja verejne píšem, nevravím, že by si mal problémy, ale na to, aký máš vek, ho piješ dosť intenzívne. Pozor na to. :sunglasses:

Dy, Caesar,

ďakujem za vašu “sústrasť”, ale nestarajte sa do druhých.

O mne je známe, že pijem rád červené víno. To je všetko, čo by som k tomu aj povedal. Okrem iného podporuje krvný obeh, takže ja ho pijem pre zdravie. :laughing:

AV mame nieco predsa len spolocne. Tiez okrem kvalitneho cerveneho vina neuzivam ziadnu inu drogu. Francuzi takmer nepoznaju, co je infarkt. Dozivaju sa o cca 15 rokov viac ako stredoeuropania. To vsetko vdaka cervenemu vinu. Slovensko je zasmradene ozranmi, co do seba laduju lacny alkohol. Kulture pitia sa treba ucit.

Červené víno je vskutku to, čo nás spája. Najradšej vychladené a večer vo vínnej pivnici. Hoci v terajších horúcich dňoch dobre vychladené pivo je (takmer) bez konkurencie.

Kaviarista,

toto je vrchol … ty už na mňa nereaguj, keďže ani na SS mi neodpovedáš. Pre mňa za mňa si pi aj víno za milión. :smiling_imp:

Branco,

červené víno, ak je dobré, tak je najlepšie nechladené, len v prípade, ak je teplo, tak sa môže dať na hodinku do chladničky a potom samozrejme, ak je načaté, teda nedopité, tak mu je najlepšie v chladničke. Ale je to len rada. :laughing:

Tu je ten pristup spolocnosti pekne popisany:

http://www.sme.sk/c/2302076/Spojovatelka-prvej-pomoci-na-cisle-155.html

mel,

je to tak, žiaľ. Stále sa to na Slovensku nejako inak v našej spoločnosti posudzuje, v tomto sú popredu už aj v ČR dosť výrazne a o západe či USA ani nehovorím. :laughing:

Táto téma sa dosť týka už aj motoristov. Pretože je dosť nehôd, kde je na vine alkohol alebo aj iné drogy, takže to už ani nie je problémom len veľkých miest či iných lokalít ako barov/diskoték, …

Je to veľmi závažná téma a na Slovensku je stále dosť málo podporovaný šport, takže mládež sa často zabáva inak, … netvrdím, že ja som nebol mladý, len doba sa stále posúva a pribúdajú rôzne nové drogy a čo sa zmenilo, je najmä ich relatívne ľahká dostuponosť. :unamused:

Jednoznačne je tu nezáujem štátu o podporu športu/kultúry/školstva a následne malý záujem spoločnosti o nejaké takéto problémy ako aj nedostatočný záujem rodiny o svoje deti.

Dalo by sa povedať, že toto všetko je aj vo vyspelom svete, ale s tým rozdielom, že tam potom nastupuje kvalitné zdravotníctvo, systém liečby a následne aj podpora spoločnosti pri hľadaní si zamestnania/bývania, …

AV, úprimnú sústrasť. :frowning:

Keďže fórum je aj o stavebných firmách, tak len pre zaujímavosť, spoločnosť Metrostav (vo vlastníctve Doprastavu) v ČR sponzoruje aj organizácie pomáhajúce riešiť problémy ohľadom drog.