Pravomoci moderatorov, ich funkcia na forume

Rozhodol som sa zalozit extra temu k tejto casti forumu.

Zrejme je to tu uz hlboky problem, ktory stale niekedy “vyskoci” a nie je to dobre pre vyvoj a celkovu naladu na forume, ze sa to ignoruje v tejto sekcii. :confused::bulb::arrow_right:

Treba si najprv uvedomit, co ma na tomto forume existovat a preco toto forum funguje. V principe je forum demokraticke na max. moznu mieru, ale ked ma mat odbornu uroven, tak na nom musia platit pravidla, ktore sa musia dodrziavat. :exclamation:

Forum existuje hlavne vdaka adminovi/aquila, ktory ho zalozil. Iste, ze bez nas vsetkych by forum neexistovalo. Teraz niekolko ludi aj financne prispelo na forum, pretoze na forume je vysoka navstevnost, forum sa rozrasta a jednoducho si to vyzadovalo necakanu investiciu (ako Dialniciar hovoril len pre dobro forumu), inak forum velmi casto vypadavalo atd. :unamused:

Admin nemoze byt vzdy a vsade a nevie spravit uplne vsetko. Preto je pre technicku podporu na tomto forume uzivatel B; ktory pomaha riesit technicke problemy na forume atd. :stuck_out_tongue:

Na forume sa vsak vyskytuju aj dalsie problemy a budu narastat spolu s tym ako sa bude forum rozrastat. Uvediem to, co 99% z vas nema prehlad o tom, ze sa to vobec deje, pretoze vzdy sa tieto problemy odstranovali velmi rychlo:

prispevky s obsahom reklamy, registracia uzivatelov kde uviedli reklamu na eroticke stranky, duplicitne prispevky (velmi casto v sekcia Monitoring tlace), nevhodne umiestnenie prispevkov (riesilo sa ich presunutie), nevhodne zalozenie temy (nevhodne = do nevhodnej sekcie), … a az potom na uplnom konci sa nachadzaju osobne spory medzi uzivatelmi

Pri vsetkych tychto problemoch bol vzdy kazdy uzivatel informovany: teda ze napriklad jeho prispevok bol zmazany, lebo … bol presunuty lebo … pomocou IS. :slight_smile:

To je povinnost moderatora - informovat kazdeho uzivatela ak spravi nejaky krok ktory sa danym uzivatelom suvisi. :exclamation:

Aj moderator je len clovek a kazdy moderator spravi niekedy chybu. Je to funkcia zadarmo a je to de facto hlavne zataz na viac - casova zataz. Posielat IS atd. - to chce hlavne cas. :astonished:

Moderatorom sa moze stat kazdy, kto si mysli, ze ma vseobecny rozhlad v danej problematike a kto ma realny zaujem a koho admin schvali. Pretoze je to adminove forum. Ale ponuky boli ako aj on pisal roznym uzivatelom - ale ti vzdy odmietli. Odmietli zodpovednost za rozhodnutia, hlavne tie zle. A je to normalne. Treba to respektovat. A treba respektovat aj to, ze na forume ma moderator pri jednani s ostatnymi uzivatelmi presne take iste postavenie ake ma aj samotny admin. :exclamation:

Mozte sa vyjadrit k tomuto, lebo vela z vas ma nejake vyhrady, ale budte schopny dat argument a mozne riesenie. :bulb::arrow_right:

Doteraz totiz sa nezmazalo nic co by sam admin neschvalil - aj to bola povinnost moderatorov: ak bol nejaky navrh pre zmazanie temy, tak musel dat kazdy moderator najprv navrh adminovi a ten schvalil cca. 20% z navrhov. Ja som to vzdy “posuval” Caesarovi ako skusenejsiemu moderatorovi a ten ma toto cislo.

A okrem toho, na forume je funkcia watchguard - admin presne vidi ktory moderator co spravil na forume. :stuck_out_tongue:

Ja sam som bol moderatorom 2x a raz ma “odvolal” sam admin pretoze sa obaval ze zneuzijem pravomoci pri 1. vaznom spore mna a Dy v teme Turecko a druhy krat som z tejto funkcie odisiel ja, aj ked som nebol na vine vobec nicomu - bolo to ale lepsie nez keby som “mlcal”.

Forumom to “otriaslo”, ale ide sa dalej. :sunglasses:

A ako som povedal, ja budem moderatorom, az ma niekto navrhne. Inak sa priznam, ze admin mi tuto ponuku dal sam este v den mojho “odstupenia”.

Tolko z mojej strany k tejto teme. Zatial. :wink:

ohladne vasho odstupenia (teba adoas a caesara) som sa vyjadril komplexnejsie uz tu dialnice.info/viewtopic.php?p=15240#15240

moja ponuka pre vas oboch stale plati :wink: len ju treba potvrdit cez IS :wink:

inak snad len na upresnenie tak pri velkom mazani musim ozaj ja vsetko odsuhlasit, ale moderatori maju aj volnu ruku ohladne akutnych pripadov :wink:

Tak ja dávam návrh na to, aby bol Adoas moderátorom. :laughing:

ja sa pripajam :wink:

Já jsem nechtěl být první. Já jsem za všemi deseti. :smiley:

Dakujem za prejavenu doveru a rad by som doplnil zasadu mojho moderovania na tomto forume:

Ako moderator som jeden z vas vsetkych a som tu hlavne s vasou podporou. Aj po zvoleni (3. krat co som tu) zostavam tym istym Adoasom ako predtym. :wink:

Moderátor na tomto fóre má už dosť veľa povinností, ktoré si musí plniť, ak chce byť dobrým moderátorom:

1. Riešiť prípadné osobné spory medzi užívateľmi napomenutím cez IS, ale keď to nepomôže (veľmi často si nikto nečíta IS s názvom Moderátorský oznam, ktorú som ja často posielal) tak sa to rieši napomenutím priamo na fóre v príslušnej téme. Môže si myslieť kto chce čo chce, ale toto je tu problémom č. 1 v poslednom období.

2. Presunúť tému do inej sekcie. Často sa jedná o novozaloženú tému. Zmazať príspevok s obsahom nejakej reklamy, spam atď.

3. Úprava alebo zmazanie nejakého príspevku a následne informovať dotyčného užívateľa z akých dôvodov sa tak stalo a prekopírovať mu zmazaný text, aby ho mohol prípadne upraviť sám. Úprava/zmazanie príspevku sa deje len v prípadoch ak sú príspevky príliš osobného charakteru voči inému užívateľovi alebo sa v príspevkoch vyskytujú preklepy alebo neslušné výrazy atď.

4. Sledovať hlavne sekciu Monitoring Tlače, pretože tu sa často vyskytujú duplicitné príspevky.

5. Udržiavať fórum funkčné … odpovedať užívateľom na rôzne otázky, riešiť ich problémy (cez IS a v sekcii O tomto fóre), komunikovať s adminom ohľadom rôznych problémov na fóre a informovať ho o zásadných zmenách/udalostiach na fóre atď.

… a dalo by sa pokračovať …

Je toho veľmi veľa a plne pochybujem, že je v silách každého moderátora plniť úplne všetky funkcie okamžite/promptne. Toto všetko sa dá dosiahnuť len tak, že moderátor musí celé fórum pravidelne sledovať a samozrejme aj moderátor má právo sa na fóre vyjadrovať a diskutovať ako aj každý iný užívateľ na fóre.

Ešte by som rád upozornil, že moderátor tu nie je od toho, aby bol obľúbený, … veľmi často sa to nedá splniť vzhľadom na to, že je to práve moderátor, ktorý prichádza často medzi rôzne konflikty a to skutočne razantne. Moderátor nehľadá pravdu, ale rieši nevhodné správanie na fóre.

Moderátor na fóre plní veľa úloh a hlavne odľahčuje prácu admina, ktorý je tu vlastníkom fóra a ako jediný na fóre má všetky práva a de facto žiadnu povinnosť v tom zmysle, že by bol nejako obmedzovaný. Fórum nie je zadarmo a najväčšiu časť nákladov znáša práve admin.

Na fóre sú preto výslovne zakázané osobné spory atď. pretože fórum je súkromné aj keď sa nachádza voľne prístupné na internete a je stále zadarmo.

:bulb::arrow_right:

Výsledkom je dosiahnutie vysokej kvality fóra a postupné rozšírenie rôznych odborníkov na fóre - poradcovia pre stavebný sektor, stavbári, geológovia, rôzni inžinieri, cestári, odborníci na EU atď. tak, aby bolo viac otázok zodpovedaných než nezodpovedaných čo je prioritou samotného admina.

Este by som rad informoval cele forum, ze na forume je momentalna mazanost prispevkov na urovni 11,4%, zmazalo sa 1 824 prispevkov. Aspon podla mojich prepoctov.

Tym chcem len povedat, ze na forume klesa podiel mazanych prispevkov, pretoze na zaciatku to bolo 20%, postupne 15% a teraz sa to blizi realne k 10% - a toto zabezpecuje hlavne forum na odbornej a slusnej urovni, aj ked sa tu neda sporom zabranit.

Pri predstave ze by sa zmazala tema o BB, tak by celkova mazanost stupla o 2,2% na 13,6%. A nie je spravne mazat cele temy, pokial nema forum technicke a financne problemy. Ak by sa tak stalo tak by bolo skor potrebne zmazat cele sekcie a viacere temy aby sa znizil pocet prispevkov ktore nie su priamo ani nepriamo o dialniciach a forum by bolo “lahsie” pre technicke parametre. Ale navstevnost by zrejme zostala rovnaka.

Inak ked uz som pri tom tak celkovy podiel prispevkov, ktore sa tykaju len dialnicnej problematiky na Slovensku je dnes na urovni cca. 70% a znamena to realny prepad o 5% oproti stavu ked tu bolo cca. 10 000 prispevkov. Ale stale je tu tazisko diskusie o dialniciach na Slovensku. :wink:

Ja sa ospravedlnujem forumu, … omylom som namiesto zamknutia 2 tem, tieto temy vymazal. :unamused:

Boli to temy v Off-topic: tema “Alexander Velky a manazeri dnes” a tema “Vesmirne cesty”.

Moja snaha smerovala k efektivite v sekcia Off-topic tak aby tu boli iba take temy ktore aspon nejako suvisia s dialnicami a ostatne (tieto 2) som chcel zamknut, aby sa do nich uz neprispievalo.

Skutocne ma to mrzi. :blush:

Informujem ctené fórum, že som práve teraz zmazal tému (zainteresovaný vedia: Dy, Adoas, JoHnZ, Pozorovateľ) v sekcii O tomto fóre, kde ak chce niekto pokračovať v diskusii, tak nech používa IS.

Je len a len na Adoasovi či tu chce byť alebo nie a Dy nezabrániš jeho odchodu vôbec nijako. Ja som navrhol vyšší rank pre Adoasa, bolo to zamietnuté, navrhol som aj úpravu na počet príspevkov 1 000 +, ale nič sa nedialo, … ale aj tak by to bolo len riešenie ako upraviť stav, ktorý hrozil a ktorý Adoas sám potvrdil. Návrhy sa robia cez IS a aj prípadné rôzne takéto záležitosti sa riešia cez IS, nie cez fórum.

Podľa mňa Adoas má k fóru nejaký vzťah a už definitívne neodíde. :sunglasses:

Caesar,

dobre si spravil ze si to zmazal.

Vseobecne: Neda sa zabranit odchodu ktorehokolvek uzivatela. Ani “citovo”. Tak ako sa neda ovplyvnit jeho pritomnost pokial splna viacere podmienky - a nie je nutne zistovat dovody pritomnosti kohokolvek kto je na tomto forume. Ani nie je potrebne zistovat preco niektori uzivatelia pisu menej prispevkov a niektori zase zrazu viac.

Aky je tu este vacsi rank nez veteran forumu - a ze ho nemas ty Caesar, … to je od kolko prispevkov - ja nemam dovod mat iny rank, pre mna je veteran ten najvacsi. A je mi jedno kolko mam prispevkov - 1 000 + kludne nech sa zavedie, ale raz tu bude doba ze budu mat viaceri 1 000 + a preto by malo byt nieco take ako 1 000 +, 2 000 + atd. Ale ja nevidim dovod menit sucasny system - je to aj na ostatnych forumoch.

Nakoniec Caesar - takmer nic nepises, ale moderujes vyborne. :wink:

A tu mám ohľadom moderátorov otázky. :arrow_right:

1. Diaľničiar je moderátorom celej skupiny moderátorov … to je čestná funkcia “in memoriam” :question: … Ak áno je to pekné od admina a ak nie tak asi zábudlivosť … :unamused::bulb: - ale v takom prípade by malo platiť to čom som napísal na začiatku svojej vety.

2. Prečo v tejto skupine nie je aj administrátor fóra :question:

3. Dnes som si všimol (preto to sem aj píšem), že Adoas už nie je moderátorom … hovorí sa že je to “trest” za jeho “neposlušnosť”, … ale rád by som pripomenul že fórum dalo Adoasovi max. dôveru na to aby bol moderátorom. A okrem toho prečo už B; nie je “zelenou farbou” označený? Dnes tu bol a bol “na modro” aj keď moderátorom je. To je nejaká tá zmena? … Podľa mňa by mali byť moderátori zvýraznený aby ostatní užívatelia ak majú nejaký problém tak aby vedeli kto je moderátor, aby administrátor nebol preťažený IS.

Tak to je všetko. :laughing:

1. je to cestna funkcia in memoriam, tak isto ako AV v dialnicnych duchoch, ja tu mam vacsi prehlad ako si mnoho ludi mysli :wink:

2. lebo skupina moderatori maju zadefinovane pristupove prava a clenovia v nej maju podla toho tiez prava. admin ma vacsie pristupove prava a nie je to zlucitelne s funkciou moderatora :wink:

3. nie je to za trest, adoas ako aj caesar funkcie sami zlozili. preco nie je B; zelenou farbou netusime, je to nejaky bug fora :wink: tiez sme sa tomu s B; divili. pricom sa nic nemenilo.

az do odvolanie je tak ci tak funkcia moderatora skor formalna :wink:

Navrhujem aby tieto sekcie mali este jedneho moderatora :arrow_right:

Public Private Partnership (PPP) + financovanie projektov
Stavebné a projektové firmy + Stavebné a údržbové stroje
Diaľnice a RK v EÚ
Diaľnice a RK vo svete

Pretoze 1 moderator na 4 sekcie je malo. A taky maly odkaz - ano, bol som uz vo viac ako 140 statoch sveta. :wink:

Nebudem pritomny nejake obdobie takze nebudem realne sledovat dane sekcie. Moje odporucanie je na Branco, MH. Ale je to na adminovi. :bulb:

konkretne v tychto sekciach sa nedeje toho nejako vela na to aby bol nutny aj dalsi admin :wink:

Rád by som upozornil na to, že to, že som moderátorom v 4 sekciách, vrátane sekcie o stavebných firmách, tak tým nesledujem žiadne premazávanie akýchkoľvek príspevkov ako som bol upozornený vo viacerých IS. Odmietam svoje prepojenie na Caesara, aj keď nepopieram, že by sme sa nepoznali.

2 sekcie moderujem sám a 2 moderujem spolu s ďalším moderátorom, na základe dohôd s predošlými moderátormi, na základe dôvery admina, na základe môjho plánu v týchto sekciách a o ďalšie nemám záujem.

Pre feroslava jeho spriaznencov (Re na niekoľko IS):

Som vivát, Žilinčan, volil by som SNS, mám blízko ku Kanade. A mimochodom keď tak zo srdca nenávidíte Caesara, skúste si predstaviť, čo by sa stalo, keby čisto teoreticky dnes skrachovali 3 najväčšie stavebné firmy ?

A keď má niekto niečo na mňa ďalšieho, tak budem odpovedať verejne a len tu v tejto časti fóra. :laughing:

Měl bych dotazy (potože na blizsienaokolo to není vysvětlené): Jak je vymezeno území vivátů? Jaký je původ označení vivát?

vivati su podla mesika vsetci ti, ktori nejako nepreferuju bansku bystricu a vystavbu RC juznou trasou :slight_smile:

povod slova… hm to je tazko povedat, ze co viedlo k tomuto slovu v tej pomatenej mesikovej hlave. ale moj tajny tip je parafrazovanie “hymny” HZDS s nazvom “Vivat Slovakia” pri volbach tusim v roku 1994. Inak perlickou je ze tuto hymnu im dal dokopy terajsi “medialny mag” SMERu t.j. Flasik :slight_smile:

Mesíkova “perla”:

Mýtus: Príčinou pomalej výstavby diaľnic je, že vláda prideľuje málo peňazí cestárom a tunelárom.

Tento mýtus je často opakovaný v kruhoch cestárov, betonárov, asfaltérov a tunelárov. Takto si vivati navzájom plačú na pleci napríklad na vivaticko-stavbárskom serveri dialnice.info. Keď tam na nich pôjdete pozrieť, dávajte si pozor. Tí vivati sú veľmi, veľmi zlí.