S tím taky počítám… …jsem zvědav kdy se začne stavět protože se zatím nezačal překládat vodovod, ale mě to zatím nevadí, protože v Praze jsou v současnosti důležitější dopr. stavby např. Nové Spojení, metro D, SZ segment MO…
Praha bude dostávať na metro príspevok z EÚ, v nasledujúcich 7 rokoch až 9 mld. CZK. Dnes dotovalo ministerstvo dopravy výstavbu metra v Prahe ročne sumou 0,4 mld. CZK.
Aj tu je vidieť pozitívum vstupu do EU. To je totiž priamy rast podpory výstavby metra o viac ako 300%.
Trasa D se neustále odkládá. Podle plánů z počátku 90. let měla být první etapa zprovozněna do r. 2000, ale skutečnost je taková, že se zatím ani nezačala stavět.
navíc teď se lobbuje za prodloužení áčka na letiště, takže D jde zase na vedlejší kolej což rozhodně městu neprospívá. Z vícera důvodů (Barrandovský most-semafory, zácpy na Vídeňské a spousty dalších)
problematiku v prahe az tak moc nesledujem, ale myslim si, ze A by stacilo max po motol.
a na letisko by bolo lepsie riesenie zeleznica.
londyn sice ma metro az na letisko, ale kym v prahe je cca 10 odbavenych pasazierov, v londyne je to asi 70 milionov s tym ze po dostavbe terminalu 5 to bude s kapacitou az 90 milionov pasazierov.
Podle mého by bylo lepší postavit do Motola odbočku z trasy B a pokud by měla být trasa A prodloužena na letiště, tak ji vést přímo přes Červený Vrch a Vokovice, ne zajížďkou přes Břevnov a Motol.
Případně postavit další trasu z Řep přes Motol, Košíře a Strahov na Malostranskou nabo na Hradčanskou, která by v dalších etapách byla prodloužena z Řep na letiště Ruzyně a na druhou stranu přes Letnou na Vltavskou nebo na Nádr. Holešovice.
Osobně si myslím, že Motol metro vůbec nepotřebuje.
Tím pádem by se mohlo Áčko prodloužit minimálně pod Evropskou až někam ke konečné tramvaje do Divoké Šárky, případně i na letiště.
A ještě jedna věc. Jel jsem poprvé metrem až do stanice Depo Hostivař.
Jsem sice laik, ale může mi někdo vysvětlit, co na tom prodloužení metra do této stanice bylo tak strašně drahé?
Vždyť je to pár set metrů, skoro vše nad zemí a i ta stanice je taková trochu větší bouda…
Projekt zeleznice Praha-Ruzyne-Kladno (zdvojkolejneni a elektrifikace soucasne trasy + vystavba odbocky na letiste) existuje a ma take svoje zastance. Vyhodou zeleznice oproti metru je nizsi cena vystavby, kratsi jizdni cas i zakotvenost v uzemnich planech. Par linku o projektu:
Železnice na letiště Praha - Ruzyně byla zařazena mezi pilotní projekty PPP. Dosud jsem však nezaregistroval, že by byl tendr vyhlášen nebo alespoň že by se chystal pro nejbližší dobu.