A cintra ktorá funguje globálne ta nechá určite len tak a za celých 30 rokov by v prípade strát spôsobených nekvalitou stavby neprebehne jediný súd
videoarchiv.markiza.sk/video/ref … 580-reflex
Ak je toto len z polovice pravdive tak to do buducna pre BA nevyzera dobre.
by ma zaujimalo ako to ze tento clovek este nepodal trestne oznamenie?
ale kvaka do medii?
je pre tuto stavbu vobec vybraty stavebny dozor? ak nie, ako potom funguje kontrola?
stavebny dozor samozrejme vybrany je.. ale plati ho koncesionar
viac o tejto blamazi tu
Toto je cele pomaly vacsie maslo, ako Visnove.
Mali tam dať černozem. Pod diaľnicu len kvalitku.
pozrel som si tu realciu na reflexe, ale nieco taketo: gallery/image_page.php?album_id=125&image_id=41574 som veru v nasypoch nevidel. To bude naozaj vacsi pruser ako Visnove.
Ako Mondi v Ružomberku meria stav ovzdušia.
Je rozdiel rubabina z tunela a riečne štrky zase ale v princípe co aj vidím keď idem niekde okolo stavby tak to je plus mínus zemina… A nehovoriac o tých prípadoch kde niečo navezu a mesiac na to to odhrabu.. Fakt im tam robia ľudia čo nevedia výkresy čítať alebo ozaj nemajú dokumentáciu, na druhú stranu 30 rokov sa o tom majú starať, takže keď sa to rozpadne ich pruser
Zase toto gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=19623 vyzerá už celkom podobne a diaľnica zatiaľ drží pohromade
To je jeden rozmer problému. Druhý, vážnejší, je že možná kontaminácia podzemných vôd. Tam môzu byť škody vyššie ako celková hodnota diela, dokonca násobne vyššie.
Pod nasypy ide hydroizolacia, stavebný odpad je buď navozeny na kopach (Rača, Slnečnice) alebo vysypaný do jamy (jablkový sad), kde hydroizolacia určite nie je. Kde sa už ale škody môžu stať, aj keď roky po ukončení výstavby, je keď sa budú “zapĺňat” nelegálne zemníky kontaminovanu zeminou z okolia mlynskych nív a inou pochopiteľne.
zemina z nív išla na D4 aj R7. žiadna (samotná) hydroizolácia nie je 100%. keď k tomu dodáš nekvalitný základ tak šanca že sa poškodí je vysoká.
Vporiadku, ja hovorím to, že určite je ta zemina menšie zlo v nasype, ako v 5m hlbokej jame, kde je prakticky potopená v podzemnej vode pri vydatnejsich dažďoch
zlo je zlo… a keď tak ho mala posúdiť EIA
Jedina škoda ktora tu môže vzniknúť a pravdepodobne aj vznikne je na diaľnici samotnej. Ak by odpad mal konraminovať spodnú vodu dávno by sa tak stalo.
Aby to nedramatizovali. Investigatívni novinári potrebujú častokrát slávu alebo peniaze. Lebo to je taký fatal ako, ze Fica riadi talianska mafia. Čo sa v priamej súvislosti nepreukázalo. Ale je veľa článkov ktoré opisovali ako istú vec a potrebovali ho odtiaľ dať dole. Čistá manipulácia davu. Tým ho neobhajujem !!! To je len príklad titulkov, ktoré zaujmú.
Tak aj v tomto prípade nech urobia sondy a rozbory pôdy a potom nech sa to posúdi. Kontamináciou totiž môžu nazvať aj stavebný odpad tehly atď…, čo v podstate žiadny vplyv mať na podzemné vody nemusí.
Keď som bol pred 13 rokmi v GB tak pripravovali jeden development na brownfielde. Niekoľko mesiacov prebiehali dekontaminačné práce, odvtedy som sa nikde s takým dôrazom nestretol. Moc do toho nevidím, ale mali by existovať predpisy a normy na podiel škodlivých látok a tiež na zloženie, práve pod takéto stavby, hádam nedám do násypov to najkvalitnejšie, čo mám ornicu.
Tomuto už fakt pomôže len defenestrácia celého SMERU, HÍDU a SNS. A najlepšie aj defenestrácia Kollára a Kotlebu, ich budúcich koal. partnerov, ktorí sú pripravní na rozkrádanie.
Vedel by mi niekto vysvetlit (myslim to vazne, nadavat viem aj sam:), ako je mozne, ze NDS odjakziva na vsetkych usekoch dialnic (pokial sa nemylim) sutazi vlastny stavebny dozor (a kym nevysutazi, tak ma docasne vlastne kapacity), ale tu na dialnicnej zakazke za miliardu necha zhotovitela, nech si zaplati vlastny “nezavisly” stavebny dozor ? Je to prave preto ze toto PPP “nejde” cez NDS ale ministerstvo dopravy to organizuje samo ? Ja to skratka neviem pochopit. Kto z nas by si dal daco postavit za miliardu a nechal by zhotovitela nech si zozenie vlastny stavebny dozor ? spytal sa niekto toto Erseka pocas odvolavania ? Ak by to co pisem bola pravda, tak myslim ze by to nebolo len na odvolanie, ale na trestne oznamenie, ci ?
Podľa Markízy na stavbe nevyplácajú subdodávateľov. Údajne to viazne už pri koncesionárovi.