Polsko - Poland

K mestám v Poľsku — počtu ich obyvateľstva:
Nárast obyvateľstva, hlavne v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, bol veľmi špecifický, teda administratívne pripájanie veľmi širokého okolia k mestám. NIE prirodzeným prírastkom. Pamätám si, že veľa miest dovtedy nemalo niekedy ani 50 000 či 80 000 obyvateľov. Teda omnoho intenzívnejšia “urbanizácia” ako vtedajšej ČSSR.
Príklady
Tychy:
Rozwój demograficzny
Ludność Tychów i jej rozwój demograficzny ma ścisły związek z wcielaniem okolicznych miejscowości oraz rozbudową miasta. W 1975 liczba ludności miasta przekroczyła 135 tys. W tym roku włączono do Tychów: Bieruń, Imielin, Lędziny, gminę Kobiór i gminę Wyry. Dwa lata później włączono gminę Bojszowy, odłączono Imielin. W 1991 odłączono Bieruń, Lędziny, gminę Bojszowy, gminę Kobiór i gminę Wyry. Największą populację Tychy odnotowały w 1990191 723 mieszkańców.
[vysvetl. pripojenie a oddelenie]
Netreba prekladať [size=150]↓[/size] :slight_smile: :confused: :wink:

zdroj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tychy#Demografia

Płock

zdroj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Płock#Demografia

Legnica - tu po II. sv. vojne nastal pokles počtu obyvateľstva, veď vieme prečo to, tak bolo (nielen z 3. ČSR, ako nám to poniektorí pripomínajú, i z MĽR apod.). Tu sa potom prisťahovávali Poliaci z poza Curzonovej línie. A nebol to až tak “neprirodzený” prírastok.

zdroj: pl.wikipedia.org/wiki/Legnica#Demografia

Takže tak. Nie je smerodajný počet obyvateľov miest. V každej krajine je to ináč “zariadené” administratívne [počet obyvateľov].

Ano neprodukuju, ale ked by laskavo tento stat mohol postavit v tejto casti nasho milovaneho slovenska (za nase dane odvody DPH atd)
obycajnu 4pruhovu cestu, tak by sem prisli viaceri investori, slovaci z eu a zap. slovenska by sa vratili konecne domov
a samozrejme tranzit by neohrozoval na zivotoch exhalatmi a hlukom obyvatelov tejto casti slovenska a doprava by stupla.

Admin by nemusel mazat prispevky len preto su politicky nekorektne…

Nič Ti nevymazali, len dali tam, kam to ako-tak patrí: https://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=10&t=15223&start=3450#p208757

Posunuli termín S7 pri Rabke do budúceho mája 5/2019 okrem tunela. Ten má byť hotový o dva roky v 7/2020.

ssc.siskom.waw.pl aktuálna mapa

V druhom stvrtoku 2019 sa ma vyyhlasit tender na S19 RZE - Babica :stuck_out_tongue:

youtube.com/watch?v=YovL2JNmw-0
Trzech wiceministrów przyjechało do Rzeszowa, żeby potwierdzić zainteresowanie rządu budową drogi S19. To część międzynarodowego połączenia północ-południe, które nazwano Via Carpathia. Cały fragment trasy od Rzeszowa do granicy państwa czyli prawie 90 kilometrów będzie podzielony na pięć odcinków. Dziś padła deklaracja, że w krajowym programie Infrastruktura i Środowisko znajdą się pieniądze na realizację pierwszego etapu budowy Rzeszów-Babica.
Traja námestníci ministrov prišli do Rzeszówa, aby potvrdili, že vláda má záujem na výstavbe S19, ktorá je súčasťou medzinárodného severo-južného spojenia s názvom Via Carpathia. Celý úsek trasy od Rzeszówa po štátnu hranicu, t.j. takmer 90 kilometrov, bude rozdelený na päť úsekov. Dnes bolo vyhlásené, že v programe “Národná infraštruktúra a životné prostredie(?)” nájdu sa peniaze na realizáciu prvého úseku Rzeszów-Babica.

Video bolo z 27.01.2016 — nevedel som to upraviť tam, tak až teraz. :frowning:

Siel som okolo S7 pri rabke, mosty su uz skoro postavene, vecsinou chybali len posledne betonovania mostovky.
obchvat Czenstochovej: vyzera to tak, ze to stavaju 3+3 (nezachytil som informacie o usporiadani na fore), betonova vozovka sa kladie na severnej casti viditelnej zo starej cesty.
S8 pri Warsave: zemne prace skoro ukoncene mosty postavene (vsetko len take kratucke cez potociky) este chyba vozovka

Obchvat czechostowa vidno pekne aj na google mapach :slight_smile:

google.sk/maps/@50.8192964, … a=!3m1!1e3

su rozhodne dalej nez je to ukazane na mape, uz sa kladu vozovky a zemne prace su uz skoro hotove, ja som siel po ceste tak hlasim co som videl :smiley:

S52 medzi Bialsko-Biala a Glogoczow pri Krakove ma platnu EIA, odvolanie bolo zamietnute (ak to spravne citam) bip.gdos.gov.pl/files/obwieszcze … 7_2018.pdf
Rozhodnutie o odvolani trvalo skoro 2 roky.
Podobne ako Hroboltovcania, starosta Wadowic sa vyhraza, ze sa obrati na sud: wadowiceonline.pl/polityka/1149 … skowej-bdi

Po dobudovani S52 bude mat Krakov kratsie a rychlejsie dialnicne spojenie aj so Slovenskom cez S1/D3 ssc.siskom.waw.pl/

EIA je tu: gdos.gov.pl/files/aktualnosc … ecyzja.pdf
Podrobna mapa je tu: gdos.gov.pl/files/aktualnosc … i_mapa.jpg

Bardzo ladne :smiley:, takže na D3 bude časom diaľničné napojenie tak na Krakow a Waršavu ako aj na Katovice, Lodž, Gdansk.

rastislav5, s tymto “Po dobudovani S52 bude mat Krakov kratsie a rychlejsie dialnicne spojenie aj so Slovenskom cez S1/D3” mas pravdu, ale len pokial Slovensko definujes ako “to co je pozdlz D1 BA-ZA”. Ci aj z KE-PO bude “kratsie a rychlejsie dialnicne spojenie” do Krakowa cez Zilinu?

PS: myslim, ze si chcel napisat “Po dobudovani S52 bude mat Krakov kratsie a rychlejsie dialnicne spojenie aj s hejslovackom cez S1/D3”

Pisem o dialnicnom spojeni a zatial bohuzial jedine dialnicne spojenie s Polskom je D3, takze ano. Ak raz budu dalsie dialnicne spojenia (co si velmi zelam, ale neverim, ze to bude skor, ako postavia S52), tak nie. Samozrejme nikto z Presova nepojde do Krakova po D3, iba ak by si chcel pozriet nove dialnice.
Po dobudovani S52, S1, D3 a tunela Vysnove bude Krakov cez D3 rychlejsie dosazitelny nielen z oblasti pozdlz BA-ZA, ale aj z Martina, Ziaru nad Hronom, Levic a Sturova a kedze sa ide stavat aj R11 do Ostrihomu, tak aj z Budapesti, minimalne z jej zapadnej casti.

Ale D3 bude jedine dialnicne spojenie SK-PL nezavislo na tom, ci bude S52 alebo nie (a ak ratas aj RC spojenia, tak aj u R3 a R4 plati, ze nebudu hotove najblizsich 20-30 rokov, teda D3 bude jedine). Cize si vlastne nenapisal nic, co ma hlavu a patu. A aj s tvojim rozvedenim stale pises maximalne tak o zap.polke Slovenska (a najnovsie aj madarska), takze veta “Po dobudovani S52 bude mat Krakov kratsie a rychlejsie dialnicne spojenie aj so Slovenskom cez S1/D3” je dalej nezmysel. Ale inak som rad, ze poliaci S52 stavaju. Ale pre vych.polku Slovenska je ovela relevantnejsie, ze stavaju S7 na Nowy Targ, z ktoreho to bude 20km slusnej jednotky na Podspady.

Myslel som to takto:
Vyse 50 km S52 zrychli dialnicnu dostupnost Krakova hlavne z Ceska, ale aj zo Slovenska cez D3/S1, kedze v sucasnosti aj v strednodobej buducnosti bude D3/S1 jedine dialnicne spojenie so Slovenskom.
Ja som tiez rad, ze Poliaci stavaju S7. Polsko je najvacsou krajinou V4 (vacsou ako zvysne 3 dohromady) s najvacsim dlhodobym prirastkom HDP z celej EU a s potencialom byt o 15 rokov nasim druhym najvyznamnejsim zahranicnym partnerom (po Nemecku, predbehne Cesko)

Sedi vec.
Inak, dalsia bizarnost google maps (okrem toho, ze zo ZV stale nepusta na R1) je tu: google.com/maps/dir/Podspad … 774647!3e0
Ak clovek zada Podspady - Nowy Targ, posle ho to cez Javorinu, a Jurgow ani nedava ako moznost.
Treba ale vychodzi bod presunut manualne pred krizovatku, a uz je to OK
google.com/maps/dir/49.2802 … 774647!3e0