V poľskej tlači sa rozoberá reštrukturalizácia poľskej firmy Polimex-Motostal, ktorá stavia niekoľko úsekov súčasne, a môžeme sa dozvedieť, že W zeszły wtorek okazało się, że Sąd Okręgowy w Krakowie nakazał Polimeksowi i słowackiej spółce Doprastav zapłatę na rzecz spółki Super-Krusz kwoty 18,32 mln zł plus odsetki ustawowe i koszty postępowania. Inými slovami, ak by mal zaplatiť Doprastav z tohto polovicu - okolo 9 mln zł , čo je niečo viac 2 mln €. Veriteľské banky v SK to určite poriadne poteší…
To S69 Milówka-Zwardoń je stav z roku 2009 (Ruch na sieci istniejącej w 2009r).
Tie prognozy sa tykaju novych usekov, ktore maju byt do roku 2020 v prevadzke.
Prognozowany ruch w 2020r na inwestycjach wymienionych w Programie
S69 Bielsko Biała-Zywiec 27 692
S19 Rzeszów-Lutoryz 13 808
S19 Lutoryz-Barwinek 9 937
S7 Lubień-Rabka 19 727
V tomto clanku: rynekinfrastruktury.pl/artyk … -roku.html sa pise ze do roku 2020 sa bude investovat 24 miliard eur do infrastruktury, je tam spominane aj slavny usek S69, teda od BB az po hraniciach so Slovenskom.
A4-Rzeszów - Dębica - úsek je otvorený. Budimex dobudoval druhú časť úseku po tom, čo s predchádzajúcim vykonávateľom GDDKiA zmluvu zrušila. Je to dobrá správa aj pre SK.
Celkom huste, ze uz pri Rzeszowe maju smerovku s oznacenim (D). Vidiet, ze v Polsku sa o dialniciach uvazuje v inych dimenziach ako vyriesit spojenie Zilina-Martin…
Novinky na autostráde A1
Bank Gospodarstwa Krajowego získal 250 mln. € z Európskej investičnej banky na autostrádu A1 Toruń - Stryków
Minister dopravy, stavieb a morského hospodárstva Nowak podal demisiu. Vraj zabudol v majetkovom priznaní uviesť hodinky za niekoľko tisíc zlotých… Keby to nebolo OT, tak by sa človek mohol zamyslieť, že naši ministri sa ani “nedozvedia”, kde a aký majú majetok, o hodinkách na rukách škoda hovoriť.
Ešte citácia z témy Operačný program doprava:

Tento týždeň Poľská republika vrátila do rámca spolufinancovania programov Europskej únie 2014-2020 v oblasti dopravy nasledujúcie projekty:
S19 Rzeszow - gr. panstwa
linia kojelowa 139 Bialsko Biela - Zwardon - gr. panstwa
nowa linia kolejowa Podlezie - Muszyna - gr.panstwa
.
bolo zaradených 154 projektov na roky 2014-2020 v oblasti dopravy cestnej železničnej vodnej s financovaním vo výške 17 mld EUR z fondou EU.

Myslim, ze toto je najoficialnejsie, co zatial existuje:
transport.gov.pl/files/0/179 … yjnego.pdf
(zdroj skyscrapercity.com/showthrea … 66&page=14 )
Ak som si ten dokument prečítal správne, Poľsko skutočne zaradilo späť do zoznamu projektov:
S19=Rzeszów – gr. państwa 9 447,30 mln. zlotých - v procese EIA
aj S69 , ale iba ako rezervný projekt:
Budowa drogi ekspresowej S69, odc. Bielsko–Biała–granica państwa 1681,8 mln.zl.
Ja osobne som strávil asi pol hodinu googlením, čo znamená “gr. panstwa” a znamená to hranica krajiny (Barwinek). Nezaškodilo by prekladať poľské texty
Odporucam pouzivat Google Translate. Usetris pol hodinu.
odporúčam na slovenské fórum písať zrozumiteľne a nebudeš musieť nikoho nepriamo označiť za debila
Ospravedlnujem sa ak si to pochopil zle, chcel som len pomoct. Ja na fore polstinu ale aj ine jazyky vitam.
odporúčam používať rozum
Tak páni, ja sa ospravedlňujem za výraz “granica państwa polskiego”, ale domnieval som sa, že je to asi také známe, ako talianska Autostrada… Lebo na každom hraničnom prechode to svieti, a nedajbože/dajbože ste turisti a chodíte po poľskej hranici, tak o takúto tabuľu (viď dole) sa obijete x-krát.
Nemusíš písať v množnom čisle, len ja som tu za debila. Pojem hranica panstwa mi evokoval pojem hranica kraja (vyššieho územného celku), ktorý sa používa u nás a tak som pátral, v akom vyššom územnom celku leží Rzeszow. Prepáčte že som vás obťažoval svojou hlúposťou.
Zrejme tak casto do Polska nechodis, skor nez debil by som povedal ze si to ignoroval

… Pojem hranica panstwa mi evokoval pojem hranica kraja (vyššieho územného celku)…
Toto je celkom dobrá prípomienka, lebo to naozaj tak na prvý pohľad vyzerá. Vyššie územné celky sa v Poľsku historicky volajú vojvodstvá (aj keď aktuálne nie sú v ich presných historických hraniciach, ale názvy ako-tak zostali -Malopoľsko, Veľkopoľsko, Podkarpatsko, Mazovše, Sliezsko… a ich šéfom je “vojvoda” (ale nie z Buckinghamu ). Na teto úrad sa viažu aj úrady stavebného dozoru, ktorých názov je v preklade niečo ako Vojvodský úrad stavebného dozoru (Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego).
Dakujem za mapku, ale nenasla by sa pre cele Polsko? Ta jedna tretina uzemia mi chyba.

Dakujem za mapku, ale nenasla by sa pre cele Polsko? Ta jedna tretina uzemia mi chyba.
Slavomír, ona je tam s celým Poľskom, ale fórum ju orezalo. V browseri - ak si dáš otvoriť obrázok v novom okne/záložke, zobrazí sa v poriadku celé Poľsko. Tu je priamy odkaz: travelin.pl/galeria/mapa-adm … polski.png
Na budovanej trase A4 Rzeszów-Jarosław sadá most. Trasu budujú Polimex-Motostal a Doprastav