Ako, porovnávať časy, keď je na trase hodinové zdržanie je dosť úbohé. Skúsme počkať mesiac.
VychodSK - Katowice cez ZA je jasne 50-km naokolo blizsie, ci uz je aktualne nas hej s l o “megadopravny uzol” prejazdny alebo nie.
Inak tá zákruta pred Rabkou v smere od Targu nič moc. Vieme aké to má parametre alebo aká je tam rýchlosť?
Je tam 60-ka. Asi sa zabudli prist spytat hEEEEEEEEEEEEEEE j s l oo odbornikov, ako to vyriesit 8-km tunelom.
PS: Tu je info o pokracovani DK49 smerom na vychodSK:
Okolo Nowego Targu bude pokracovat 4-pruhovy juhovychodny obchvat gov.pl/web/gddkia-krakow/pr … wego-targu
a potom dalej budu prerabat DK49 na 4 pruhy, ale budu tam kruhaky:
skyscrapercity.com/threads/ … -189773952
No a ked uz sme pri tom, ako poliaci rozvijaju infrastrukturu pri nasich hraniciach, tak napreduje aj nova zeleznica Krakow - Nowy Sacz:
skyscrapercity.com/threads/ … -190071550
Trasa Nowy Sacz - Krakow - Warszawa bude jednym z hlavnych koridorov (KDP07). A maju tam aj vyhlad cestovneho poriadku do 2035 . Uvidime, ci sa budu orientovat len tym smerom, alebo aj smerom na Kryniciu - Presov - KE. Zatial tam na Slovensko nesmeruju priamo vobec nic z tych rychlostnych trati.
je po 22. hodine, kolony uz nie su.
KE-PO-jurgov-nowy targ 354 km a 4:10
blizsie naokolo cez ZA, svrcinovec, tesin 430 km a 4:41
blizsie naokolo cez ZA, skalite 424 km a 5:05
namiesto sebestrednosti treba vidiet aj to ze cez den usek katowice-krakow ukazuje bezne 90-95 km/h. neviem ci kvoli premavke alebo kvoli opravam ktore ukazuje mapa. teraz je to cca 100ka. DK7 asi 90 km/h. KE-ivachnova 106 km/h. polska trasa nie je dialnica na asi 60+ km, zilinska trasa na asi 80 km. okrem toho mapa niekedy hadze trasu cez tesin a inokedy bohumin cize po dialnici ale o vyse 20 km viac, casovo je to cca to iste. treba uviest ze aj cez polsku trasu je jeden tunel ale zase ano, aj slabsie parametre dokazu konkurovat dialnici.
polhodinovy rozdiel nema nic so strecnom. mimochodom dubna skala - brodno je teraz 20 min. ak bude visnove, uspora cez visnove a privadzac by bola teraz max. 5 minut. hubova-ivachnova by bola teraz uspora asi 10 minut. cize ani tieto useky neurobia zasadny obrat. skalite je absolutny prepadak. nic na tom nezmeni ani ked dokoncia S69. dokonca brodno-CA je nadherne prejazdna za 20 min a uspora by bola tiez okolo 5 minut.
zaujímavé, že cez skalité je to ešte o 24´ viac ako cez tešín. Ináč celé skalité bol len truc podnik mečiara voči ČR. Radšej mali postaviť seriózne prepojenie ZA- CA -ČR. To prepojenie skalité ČR , je veľmi veľká hanba SR.
Čakal som viac, ale zaujala ma iná vec.
V pôvodnom príspevku boli iné kilometrové vzdialenosti, pre trasu cez ZA.
Ak odpočítaš tých 30km navyše, tak si na 4:10, ciže rovnaký čas.
Dokončenie S1 bude mať väčší prínos. Wiegerska Gorka cca 15 minút (aktuálne bežne 20, po dostavbe to bude 5), BB - Katowice pôjdu z aktuálnej hodiny na 30 minút.
tych 30 km -opakujem- je cez ostravu je po novom useku ceskej 68ky a potom na suvislu dialnicu, druha moznost cez tesin 30 km kratsie ale dalej po polskej ceste 937. je to to iste teraz ukazuje o 4 min. rychlejsie po dialnici cez ostravu. takze nic ti to nepomoze, ziadne odpocitanie. proste klasika, blizsie naokolo po dialnici nedokaze byt rychlejsie ako bezna cesta ktora ide viac priamo.
15 min. vdaka S69 neeliminuje stratu, bude to tadial stale dlhsie a stale to bude viac km ako cez svrcinovec.
mimochocom teraz mas kolonu pri krakowe ale aj zdrzania su aj pri jablunkove kde by teoreticky nemali byt.
google.com/maps/dir/Ko%C5%A … FQAw%3D%3D
a ked ides cisto do katowic tak samozrejme cez nowy targ je to este o par minut vyhodnejsie.
OK. Ostrava nebola spomínaná.
Zaujímavé, že píšeš
A potom
Čiže dlhšia trasa po diaľnici je rovnako rýchla ako kratšia? Neodporuješ si trohu?
Pre zaujímavosť…
HU stavebná spoločnosť Duna Group kúpila PL Mota-Engil Central Europe (zaujímavý článok, spomínajú tam aj vstup na SK trh…v CZ vyhrali s Doprastavom a MI Roads už tri tendre)
Nový názov spoločnosti v PL bude Duna Polska
magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2 … pito-ceget
chapem ze ma ides tahat za slovicka ale neodporujem si. trasa cez tesin je okrem obchvatu tesina (max 5 km) po beznych cestach. suvisla dialnica cez ostravu je o 30 km dlhsia ako a bezna cesta. logicky pri 2nasobnej rychlosti je porovnatelny cas. cela trasa od KE je iny pripad, je aj o nieco kratsia a ide tiez vacsinou po dialnici. ty klasicky vytahujes stratu casu cez strecno ale treba si vsimnut npr. ze na A4 su vselijake obmedzenia, evidentne dlhodobe obmedzenia. priemerka je bezne okolo 100 km/h. a to je strata 10-15 minut, ked na aj na tunelovej severnej D1 je priemerka cez 110 km/h.
google.com/maps/@50.2142082 … FQAw%3D%3D
google.com/maps/@50.2152379 … FQAw%3D%3D
google.com/maps/@50.1463797 … FQAw%3D%3D
inak ani tych 4 az vyse 4,5 hodin na 350 km nie ziadne terno. max. do 4 hodiny by bolo normalne ked ides po dialnici do 120 na DK7 aspon 90 a PP-nowy targ 60.
nevieš si priznať chybu, beriem.
Tak som si to pozrel, bez zdržania pod Strečnom. Viac menej sedia tie čísla, čo si písal.
Košice - Katovice.
Cez Novy Targ 4:15 331km
Cez Tesin 5:16 419km
Cez Svrčinovec 5:22 422km. Tu som trochu predlžil trasu. Z Tychy som dal cestu cez krizovatku S1/A4.
Priemerné rychlosti sú rovnaké. Ale potenciál zrýchlenia na trase cez Svrčinovec je cca 60-70 minút. V Poľsku je to cca 30-40 minút na obchvate Wiegerskej Gorky a novej časti S1. Tieto úseky sú vo výstavbe, takze v krátkom čase by sa to mohlo prejaviť. Na Slovensku je tiež potenciál na zlepšenie na 20-30 minút, ale aj keď sa dostavia Hubová-Ivachnová a Višňové, tak sa to bude dosť kompenzovať zdržaním na úseku Turany - Hubová. Somozrejme úsek D3 Brodno - KNM, ale to je v nedohľadne.
V každom prípade, ak by bol koridor postavený, boli by trasy časovo porovnateľé. Uvidíme, za 10-15 rokov.
pises potencial zrychlenia…ale ako si dosiel k tym casom ?
Sme v poľskej sekcii, takže.
Wegierska gorka. Dnes 20 minút, po otvorení 5 minút. Úsek má asi 8km.
google.com/maps/dir/49.5681 … FQAw%3D%3D
Od zátačky v BB po Ledziny. Dnes 50 minút, po otvorení cca 20 minút. Úsek ma cca 40km. Tu treba, ale 5 minút úspory odpočítať, pretože trasy z Tychy na A4 je kratšia po ceste 86 ako po S1. Takže celková úspora nebude 30, ale iba 20-25 minút.
google.com/maps/dir/49.8428 … FQAw%3D%3D
Počítam to s presnosťou na 5 minút.
Myslel som vycislit usporu aj pre nase useky jeden za druhym a spocitat usporu dokopy. Neviem ci si uvedomujes ze si si dal dlhsiu trasu cez ostravu a to uz je 75 km dlhsie ako nowy targ. Aj ked to ktovie kedy s odretymi usami bude podobny cas 75 km navyse je tazko akceptovatelne.
Neviem, prečo tam trepeš Ostravu. Dal som túto trasu
Cez Svrčinovec 5:22 422km. Tu som trochu predlžil trasu. Z Tychy som dal cestu cez krizovatku S1/A4.
Teraz ráno 5:26. Pri započítaní poľských úsekov sa trasa skráti o cca 10km a zríchli o 30 minút na odhadom 4:50. Priemerná rýchlosť bude cca 85kmh. Kde je problém?
Keď chceš slovenské úseky, tak Ružomberok spraví 10 minút, Korbeľka 10 minút, Kysucké nové mesto 10 minút. Úsporu na ostatných častiach D3 nepočítam, nakoľko roky tvrdím, že sa stavať nemajú. Ostáva Strečno. Pri nízkej premávke to bude cca 5 minút ceze mesto a bez úspory po diaľnici. Takže vzialenosť sa môže celkovo skrátiť na 405km a a čas na 4:15. Priemerná rýchlosť cca 95kmh. Pýtam sa znova, kde je problém?
ja som dal usek po krizovatku A4-A1 lebo som si myslel ze sa bavime o trase cez ostravu. ale nevadi. potom cez nowy targ je to len 330 km a teraz 4:02. to uz mas 92 km rozdiel. a to je teraz priemerka na A4 len 90 km/h. tvoja trasa mi teraz ukazuje menej, 5:02.
usporu na usekoch ktore su v nedohladne by som ani nepocital. cize tur-hub, aj D3. ostatne sedi ako pises RK teraz akurat 10 min. dsk-ll-ZA teraz 7 min. polsky usek teraz 13 min. cize mame pol hodinu do mozno 2 (?) rokov. ked sa mozno ukoncia opravy A4 tak par minut to vykompenzuje z tej pol hodiny. ak bude este prepojka pri novom targu co spomina DrX tak tiez par minut.
mas 92 km viac a minimalne pol hodinu dlhsie a pytas sa kde je problem ? to uz je take blizsie naokolo ako madarska dialnica oproti juznej trase.
Napriklad Trenčín - Norinberg je vraj lepšie cez Prahu, ale podľa mňa je príjemnejšie cez Rakúsko.
Ak máš na výber dve alternatívne trasy s porovnateľným časom, potom silno záleží od preferencií, či radšej po lokálkach a v kolónach, alebo po diaľnici a bezpečne.