politicka situacia na slovensku / part deux

presne tak, opat sa ukazalo ze tema dialnice volby NEROZHODUJE (aj ked johhan, rastislav tu dookola o tom mudruju). vid BA, vid. BB a kandidat vazny s bilbordami o R1. inac tusim toto boli jedine volby co este pravica v BB nevyhrala.

Bez ohladu na to, ci vyhrali cerveni alebo modri vidim na väcsine primatorskych miest zlepsenie oproti predchodcom.
A komunalne volby by som nedelil na vitazstvo pravice ci lavice. Vo viacerych mestach by som asi volil skôr nezavisleho kandidata s podporou Smeru. Je to cisto len o sympatii a schopnostiach daneho cloveka.

volby primatorov a starostov su velmi malokedy o stranickej prislusnosti (i ked fakt by ma zaujimal dovod preco ludia v KE volili rasiho a v ZA chomu), napr. v mojej rodnej obci bol kandidat svatej trojice smer-sns-hzds lenze mal protikandidata, ktoreho by porazila aj zlomena stolicka

parlamentne volby su uplne o inom

mna len prekvapila taka vyrazna prehra vazneho v BB. ale tu je vidno, ze pravica ma sancu, len ked sa spoji
inak dopadnu ako v kosiciach alebo bratislave, ktoru si sice apriori pravicovo orientovane, ale nemoze si zase pravica mysliet, ze ludia podporia aj tu zlomenu stolicku :wink:

choma sa dal na cele ziliny cakat, lebo tam neboli ziadny protikandidati. co je docela haluz, ze pravica vyhrala v cadci.

kazdopadne vidno vyrazny ustup HZDS a SMK na miestnej urovni. a dalsie silny vzrast SMERu, co moze byt klucove pre dalsie parlamentne volby.

vyrazny vzostup smeru je sposobeny tym, ze dali do boja “velke” mena - rasi, choma, vazny plus akoze nezavisly ftacnik, som zvedavy ci si budu privlastnovat aj rybnicka…v BA mali ludia dostatok chochmesu a odmietli vasaryovu co ma o komunalnej politike pojem ako ja o migracii tulenov, v TN nepodporili sprofanovaneho primatora, v KE a ZA ta ista rovnica neplatila plus v KE sa triestili hlasy, smer+ ludia volia podla toho ako vodca zaveli…dalej prebrali veeelku vacsinu ex-SNS a ex-HZDS poslancov/primatorov, hold niektori ludia vedia kedy treba prezliect kabat :slight_smile:

co sa vyrazne divim je prehra vazneho v BB, tam som cakal ze to bude jasne…v PK zase vyhral olino, dalsie 4 stratene roky :frowning:

btw ak sa SNS neprehryzie do parlamentu, co vzhladom na posledne udalosti vyzera viac ako realne, smer to bude mat velmi tazke a dovolim si s istotou tvrdit ze 2 obdobia bez vladneho kolaca by ich polozili

.

vidim a usmievam sa tu ako ste sa do mna pustili…ale mne je to fuk…,dolezite je aby sa zacalo konecne nieco diat aj z rekonstrukcoiu ciest 1 ,2 triedy…na ktore sa akosi zabuda uz 20 rokov…Nezastavam si pana Fica ani nikoho je jasne ze nam obycajnym ludom len naslubovali cokolvek aby sme ich volili…

Pravica prehrala komunalne volby aj kvoli zlym rozhodnutiam ohladom dialnice D1. V Ziline vyhral Choma, KDH stratilo svoju bastu Ruzomberok.
Predpokladam ze treti balik buduci tyzden neprejde a zacne sa intentzivne pracovat na urychleni procesov ohladom alternativneho spojenia R1 BB-RK.

Mozno v Bratislave to plati, kde vyhral Ftacnik so skusenostami so starostovanim v Petrzalke. Rasi nie je komunalny politik, len sa zviditelnil ako minister a v parlamentnych volbach ziskal v Kosiciach dost vela kruzkov. Povodnym kandidatom Smeru bol sef teplarne Lazar, ale v centrale zistili, ze nie je velmi popularny a na poslednu chvilu navrhli Rasiho, ktory to trochu rozpacito prijal. Ocakavali, ze kosicki volici Smer-u podporia v komunalkach Rasiho a vyslo im to. Na vitazstvo mu stacilo 23 tisic hlasov, co tak 10% obyvatelov :confused:

Presne tak, ako pravica “prehrala” parlamentne volby kvôli “vynikajucim” rozhodnutiam byvalej vlady ohladom PPP1,2,3. Obzvlast na juhu, kde sa PPP2 podarilo rozbehnut, vdak? :wink:
A tak isto si predpokladal, ze este 2 roky sa nerozbehne ziaden tender z usekov PPP1 a PPP3 sa zrusi :wink:

rasi bude asi dost tragedia, ved je verejne tajomstvo ze on ani primatorom byt nechcel, ale “musel” kandidovat :slight_smile: btw vtacnik mal 60tisic hlasov, teda nejakych 12% obyvatelstva, ale ako som pisal vyssie v BA absolutne nebolo z coho vyberat a drviva vacsina pravicovych volicov ostala nastvana sediet doma (ucast 33% v BA je viac ako tristna)

Ked uz sme v tom OFF topic, v BB sa Vážny nestal primátorom hoci svoju kampaň založil na R1. Voliči zrejme vidia rozdiel medzi veľkou a malou politikou. V meste ich skôr ako diaľnica trápia rozbité chodníky a cesty a nedostatok parkovacích miest.

Ja si myslim, ze komunalne volby isty vplyv na velku politiku budu mat, pravdepodobnost stredajsieho schvalenia 3. balika sa o nieco znizila (na urychlenu dostavbu D1 tlacil primator ZA(SDKU) a RK(KDH)). A pri R1 do RK - na tuto trasu uz nebude tlacit nikto.
Zasadnu chybu ktoru robi Figel vidim v komunikacii, nevie svoje rozhodnutia uspokojivo odkomunikovat, ludia na severe su velmi nespokojni, ze sa " nic nestavia, len sluby o lacnejsej vystavbe", Smer to vyuziva a vychadza mu to.
Pri PPP2 je situacia ina, tam sa nic “nezrusilo”, stavia sa, ludia sa mozu sustredit na ine problemy mesta.

OT: teraz budem neprijemny, ale musim - ludom na severe nepomoze ani keby tam nabehlo cele KDH s figelom na cele s lopatami a zacali rucne stavat tu dialnicu, oni veria tomu co povie robert a bodka (tazko nieco vysvetlovat cloveku, ktory nepochopi, ze ani keby figel nenechal vyprsat zmluvu na 1.balik zacalo by sa stavat najskor na jar buduci rok a aj to skor nie ako ano)

Ano je to tak, ale je to preto ze Figel a cela vlada to nevie odkomunikovat.
Fico vie robit “z vody coca-colu”, z bieleho cierne a z cierneho biele, Smer ma vyborny marketing. Nechapem preco sa vlada nesnazi aspon trocha priucit v tomto od Smeru. Ak sa to nenaucia tak mozu rozostavat i celu dialnicnu siet a ludia im budu kvoli tomu este nadavat.

No volebny vysledok zvysil sancu, ze PPP3 padne, na 47% :slight_smile:.
Inak ale, v KE (a myslim aj v BA) si stredoprave strany mozu za to same. Kebyze sa nerozdelia (teda, keby nemali po dvoch kandidatoch), v oboch mestach by vyhrali. Vsetky tie kecy naokolo su druhorade. Presne na toto doplatil aj Smer v parlamentnych volbach: ak by neprepadli hlasy HZDS (napr., ak by HZDS spravilo koaliciu so SNS alebo SMERom), bol by Vazny dalej ministrom dopravy :slight_smile:. A teraz tu istu chybu spravila pravica. Proste, privelmi si verili, tak ako Fico vo volbach. Nic vic, nic min.

vplyv komunalnych volieb na 3.balik PPP je 0,0

Práveže Vážny si bol svojím zvolením za primátora už asi tak istý, že okrem tej reklamy s R1-kou neurobil už nič navyše a to sa mu aj vypomstilo. Taktiež asi špatne kalkuloval že BB, resp. jej voliči sa budú aj naďalej držať svojej “tradície” voľby ľavicových primátorov a preto ani nerobil nejakú masívnu kampaň, jednoducho sa to spoľahol ako na automatickú a samozrejmú vec, a asi sa pritom prerátal “trošičku”.. :mrgreen: Inak, je to škoda, pretože by bol určite lepším primátorom ako ten ktorý zvíťazil, ten vypadá byť opäť už “tradične” slabý, tentokrát z pravicového košiara.

Aspoň Vam ten Vaš primátor zahrá, keď už cesty nepostaví :laughing:

Zasa budem označený za bolševika, ale to že predseda KDH a minister dopravy v jednej osobe, predal vystavbu dialnic za pivo, by mal viesať k odstúpeniu z postu MD, a to bez kompromisu, len to by musel mať asi chrbtovu kosť čo nehrozí.

neboj sa, za bolsevika nebudes oznaceny, skor za kecala urovne diskusii noveho casu
ak nieco chces tak to napis na plnu hubu a nenapinaj nas takymto kuskovanim svojho “nazoru”
ak nic nechces radsej nic nepis, pls