mno nic rad, kedze povodna tema sa uz nedala rozdelit a moderovat pre svoju velkost, tak by som sa vratil, k povodnej OT teme
osobne ma na tejto vlade cim dalej stve, ze fakt nevedia vladnut a mozu len dakovat, ze maju o desiatky miliard viac v statnom rozpocte a mimo neho k dispozciii…
je trosku velky luxus nechat prepadavat stovky milionov z eurofondov od ministerstva socialnych veci, presuvat 8 miliard z vystavby dialnic z roku 2007 na rok 2008 a pritom setrit na vystavbe dialnic, ktore financuje stat, ked sa otvaraju useky bez vrchneho koberca, je trosku velky luxus, ze slovensko v roku 2007 nevycerpalo ani jednu korunu z eurofondov…
je dost zle, ked stat zaplati za sfusovane schengenske upravy bratislavskeho letiska 2x tolko stal kompet novy terminal v brne s dvojnasobnou kapacitou, ked sa 2 roky na letisku nedeje nic,
ked tato vlada chce darovat cechom cargo, pricom to mali predat rakusanom, ktori si teraz kupili madarske cargo ..
minula vlada nebola ziadna vyhra, ale toto je uz vazne katastrofa …
pozn.: zmenil som nadpis, aby viac respektoval tuto OT temu
aquila: Vládnuť nevedia, ale to nevedel na Slovensku zatiaľ nikto. Určite nie tí, čo tu boli pred nimi …
… SPP, Elektrárne, Transpetrol, celá nahlavu postavená transformácia železníc, Slovenské Aerolínie (ktovie či by tak nedopadlo napokon aj ZSSKC) … s tým čerpaním eurofondov na tom podľa mňa teda zrovna tiež moc lepšie neboli … a hlavne, nevedeli komunikovať s občanom … vidieť to aj teraz keď sú v opozícii … to čo robí Fico je možno prízemný populizmus, ale stále mi to príde lepšie ako to čo predvádzali obe mikivlády …
to sa podla mna neda porovnavat: Fico nas vracia smerom spat, kym u mikivlady c.2 to bol najma miklos, kto to posuval smerom vpred. Ak by boli dnes vo vlade, Miklos by bol ministrom skolstva a do skolstva by slo viac prostriedkov: Preco? Lebo to tak mali vymyslene, ze chcu budovat znalostnu ekonomiku… Precitaj si rozhovor s clovekom z Dellu, co treba na slovensku … firmy.etrend.sk/124094/firmy/inv … rekvapenia … ja robim v inej oblasti, ale mozem ti povedat, ze dobrych ludi niet momentalne a ak ano su neprimerane drahi.
Proste sli by prachy do vzdelania a dlhodobo by to znamenalo rast ekonomiky. To, co dnes predvadza Fico nas bude stat cele percenta rastu v buducnosti … ale to tu uz Fico nebude … snad.
Ja proste nechapem ako moze byt Ficova vlada pre niekoho lepsia ako druha dzurindova. To bol radikalny obrat v tom, co Slovensko je a co Slovensko chce byt v buducnosti. Take reformy tu uz nenecha nikto, samozrejme co to to aj stalo a nie vsetko bolo super, ale strategicky tuto krajinu niekam nasmerovali, z coho teraz Fico tazi.
dialniciar, mno to je fajn, ale teraz nejde na dialnice realne ani polovicka ..
fico spochybnuje stale minulu vladu, kade sa da.. ani jeden krat nepovedal, ze su reformy dobre. sam nic nerobi.. a to doslova, co je nastastie dobre, lebo zatial coho sa tato vlada chytila to pokaslala ..
No, nejde a sčasti je na vine extrémne slabá príprava pána Prokopoviča.
On ju spochybňuje, ja som ani nehovoril o ňom, že nie. Ale občania nespochybňujú úspechy Dzurindu, vstup do EÚ, NATO, OECD a reformy daňovú, ktorá priniesla hospodársky rast. Počiatek to nespochybnil. Kubiš to nespochybnil.
Zmena vlády je úplne normálna vec. A hospodársky rast rvá, inflácia je na uzde, deficit tiež, pridalo sa 10 mld. SKK na sociálne veci, odbúrali sa niektoré byrokratické procesy … a síce sa neprepustilo 20% ľudí ministerstiev, ale 10% áno a to je dosť.
ale hovadina, to nema uz s prokopovicom nic spolocne, resp aky ma vplyv prokopovica na to, ze islo historicky najmenej na dialnice v roku 2007 ? ze sa skrtali peniaze aj na R3 oravsky podzamok-horna lehota, aj na D1 vazec mengusovce a neni su tam ani vrchne vrstvy asfaltu ?
zmena vlady je normalna vec a je aj normalna vec ju kritizovat, ze nic nerobi a na co sahne to pokasle ..
z ministerva sa neprepustil realne ani jeden clovek, toto je demagogicke klamstvo. len sa preradili fleky. resp otazka, ked sa teda tak vo velkom prepustalo, preco je podla zakona o statnom rozpocte stupol pocet zamestnancov a preco ide na platy v statnej sprave o 1,5 miliardy viacej ? to ti je bohove skrtanie ..
socialnym veciam sa realne ubralo taka je kruta realita
a ake byrokraticke procesy sa odburali ? ze ministerstvo obrany vyhlasilo tendre za 5 miliard a minister o tom nevie ? ze tender na preklatelstvo za miliardu vyhral zivnostnik prekladatel, ktory neni ani len zapisany na zozname ministerstva spravodlivosti ?
a pritom ten isty minster nam tu rok sukal do hlavy, aky genialny centralny zabezpecovavy system urobili a vsetko maju pod kontrolou ?
p.s. ale mas pravdu ozaj sa odburalo kopu zbytocnej byrokracie, napriklad sa nevyhlasuju tendre, davaju sa veci priamym zadanim znamym firmam, ministerstvo zivotneho prostredia schvaluje take svinstva, ze sa moze premenovat na ministerstvo devastacie .. a tak dalej .
Sociálnym veciam sa ubralo iba v pomere k HDP, ale reálne, v absolútnych číslach sa práveže pridalo 10 mld. SKK. Myslím tým r. 2007 oproti r. 2006, kedy táto vláda nastúpila …
Aký má stav to, že išlo menej peňazí na diaľnice ? Nuž áno, mohlo sa niekde prestavať o pár miliárd viac, ale malo to vplv zásadný: nestačili sa rozostavať D1 PB, R1 ZC-SP a ani R4 SK, iba sa tam poklepali kamene.
Našťastie to hovadina nie je pre väčšinu krajiny, našťastie a ty si kritizuj, koľko chceš …
takze sa socialnym veciam ubralo este povedz, ze v roku 2008 bude najlepsi rozpocet v historii.. a potom aj v roku 2009 a 2010 ano bude, len prijimi stupaju
stav je v tom, ze tie peniaze vyclenil polnohospodarom, co su spalene peniaze .. a dalej ako si napisal, nielen ze sa nic nerozostavalo, nestavali sa ani dalsie useky ..
a je to bohuzial hovadina, ktora ovplyvni najma stred a vychod krajiny ..
a vsak ja si kritizujem kolko chcem mozes aj ty o tom to je
mel:
Ja netvrdim, ze je lepsi, ja si myslim, ze nie je horsi …
Ako som povedal, Fico tu praktikuje populisticke metodiky … ale co branilo minulym dvom Mikivladam sa obcas zachovat trochu “populisticky” … Schmognerova, Miklos, Fronc a mozno aj Proko(kot/p)ovic mali obcas dokonca dobre napady (co som nikdy nespochybnoval) no nevedeli ich dotiahnut dokonca (rovnako ako to teraz nevedia napr. Valentovic s Tomanovou) a na rozdiel od nich ten napad nevedeli ani len “predat” obcanovi … ku Prokopovicovi patri este aj ten jeho neskonaly diletantizmus, ktoremu sa s problemami vyrovna aj taky Valentovic (podla mna najhorsi minister celej Ficovej vlady) …
Ono je ale cela pointa niekde inde. A to v tom, ze Slovensko, minimalne ten “bezny denny” zivot, ci uz v roznych uradoch, ci na zelezniciach, ci v zdravotnictve, ci v skolstve neriadi ani Fico ani Dzurinda ani vlada, ani parlament ale stredni a vyssi uradnici po roznych ministerstvach, uradoch a samospravnych organoch. A na tych doteraz nikto nesahol a nikto s nimi nic neurobil. A potom sa Slovak nesmie divit …
dolezite parametre rozpoctu sa pocitaju %/hdp. aj polnohospodarom sa mohlo pridat/zakonzervovat (co ja nie som zato aby sa dotacie uplne zatrhli a nerobilo sa to ani za dzurindu) lenze sa pridalo nadmieru hdp.
presne s tymto suhlasim, ani fico nerobi ziadne zazraky, ziadny socialny stat tu nie je ani do 2010 nebude. su stale najnizsie mzdy vo V4, ani socialna oblast sa podstatne nezlepsila, skolstvo stagnuje, zdravotnictvo sa stale rychlejsie zadlzuje, kauzy a klamstva su minimalne ako za dzurindu, zakon o preukazovani majetku uz fica zrazu nezaujima zastrasovanie medii, spochybnovanie moznosti kritizovat vladu hoci v 2000, 2 roky po 1998 vtedajsia opozicia uz chcela predcasne volby a robila referendum. minula vlada mala pristupit na zmakcenie opatreni co bezne robia pravicove vlady v europe. vela ludom reformy nic priamo neprinesu a oni jednoducho neregistruju nepriame ucinky, pre nich sa zvyknu robit “gesta” min. aby ich ako volicov populistov zneistili.
Pondelok 28.1.2008 je v Kine Sloboda v Skalici verejná diskusia SDKÚ, osobne sa tam pôjdem pozrieť a nezostane len pri očiach. Dzurinda, Mikloš, Radičová, Hort.
To je jeden z ukazatelů, který se navíc vyvinul z minula. Za základní považuji spíš daňové zatížení a podíl vládních výdajů na tvorbě HDP (což spolu pochopitelně souvisí).