Ale dôležité sú fakty, na Slovensku sa reformuje až-až, pritom my ani len českú ekonomiku a životnú úroveň nie sme schopní do 20 rokov dobehnúť, nieto ešte priemer EÚ.
ČR má štátny dlh 800-900 mld. CZK, SR ho má niekde cez 450 mld. CZK. Nebudujeme diaľnice ročne za 30 mld. SKK, ani nerozvíjame energetiku, ani nemáme doslova vyššie sociálne dávky (chvalabohu), ani nedávame extra miliardy na hlavné mesto, metro, extra miliardy na opravy mostov, … máme problém dať 1 mld. SKK na bratislavský hrad … alebo 600 mil. SKK na dostavbu nového nár. divadla …
Reformujeme, reformujeme, … máme rast ekonomiky 10%, to je pekné, ale v prepočte je to stále niečo cez 70 mld. EUR a ČR má nižšie, ale stabilné rasty nad 5-6% HDP a ekonomika má hodnotu niekde okolo 200 mld. EUR. Nezamestnanosť je nižšia v ČR, platy, počet chudobných atď. atď.
Ja nehovorím, že Česko nemá robiť reformy. Ja len hovorím, že aj bez reforiem sa dá žiť.
Základná chyba, ktorá mi vadí na proreformných vládach v tomto regióne Európy:
reforma = viac zaplatí občan
To je ale chyba. Reforma má spočívať v niečom inom.
reforma = systém bude kvalitnejší a lepší a pre občana dosiahnuteľší.
Spoplatnime štúdium, celé ako je. Nič proti nemám. Ale najprv treba naliať peniaze do systému, ešte pred tým ho zmeniť a posilniť kvalitu a až potom si treba pýtať peniaze a nie systémom, že veď občan vyvynie tlak … houby vyvi(y)nie.
Zaveďme poplatky v zdravotníctve, nič proti tomu nemám. Ale najprv treba porobiť poriadok na zlých lekárov, na nekvalitných, treba posilniť počet lekárov, stav nemocníc, lôžok, stav sanitiek a nie že občan bude platiť za stav, ktorý tu je.
Lebo zaviesť takú reformu spôsobí nepopulárnosť vlády, reforma sa zruší a je … veľké nič.
Ale zaviesť kvalitu, hoci tvoriť istý čas deficit a potom to spoplatniť, pekne pomaly a pekne viac vecí spôsobí len “brblanie ľudí”, ale spokojne si priplatia za kvalitu, respektíve, zlá starostlivosť už ani nebude. A keď sa to podarí, reformy vydržia a systém má naviac financie nie na 2-3 roky, ale pre celé vlády.
Mně šlo především o to, že při odhlédnutí od stavu ekonomiky, máte lépe našlápnuto. U nás je povážlivý problém s důchodovým pojištěním - je stále větší tendence přesouvat povinnosti na zaměstnavatele, aniž by se snížilo pojistné, podobně je to ve zdravotnictví (zdravotní pojištění) důvod je přitom v tom, že se od r. 1989 zvýšila délka lidského života asi o 5 let u mužů a nejsem si jist, ale asi 7 let u žen, což se projevuje právě v těchto systémech a nejsem si jist, zda tato reforma něco v tomto směru vyřešila - zavedlo se úrazové pojištění, které ma rozmělnit to zdravotní, ale co důchody. My jsme se změnami neskončili - ty jsou nutné, ne jen vhodné, a pokud jo, budeme na to za 5 - 10 let doplácet.
naopak se podle mě měly snížit daně a to je to přešlápnutí - navenek se snížila sazba (15% u fyzických osob), ale počítá se z tzv. superhrubé mzdy, tj. i z toho, co zta zaměstnance platil do systému zaměstanavatel. Vychází to v důsledku skoro šul nul (já jsem si polepšil o 100 Kč) a daňový výnos se prakticky nezmění, jen se mírně změnilo jeho rozložení na jednotlivé skupiny poplatníků.
Ano, efekt současné české daňové reformy je především v tom, že daňová zátěž se přesouvá z lidí s vysokými příjmy na lidi s příjmy mírně nadprůměrnými, což za dobré rozhodně nepovažuji.
Hlavně to není dobré pro ODS, kterou volí hlavně právě lidé s mírně nadprůměrnými příjmy. Pro tyto voliče mělo přijít největší zlepšení a opak je pravdou. Ale nadruhou stranu dávám koalici čas, protože zatím pracuje poměrně slušně. Měla by si taky uvědomit, že letos je prakticky poslední rok na přijímaní reformních zákonů, aby se před volbami projevilo zlepšení vedoucí ke zvolení na další 4 roky.
Jo ale DPPO ze závislé činnosti u nás je ze “superhrubé mzdy” - tj. hrubá mzda + výdaje zaměstnavatele na sociální a zdravotní nad rámec (135% hrubé mzdy). tedy zatíženení u zaměstnanců je stejné. Pravda, myslel jsem, že Slováci mají o něco nižší sazby.
ano to je celková cena práce. ide este aj o vselijake vynimky v danovom systeme ktorych bolo pred rovnou danou tusim cez 50-60 a ktore sa zrusili. to su take veci ktore sa mozno tolko nespominaju ale vedia narobit bordel, a znizit vyber dani.
70 km D/RC bolo za 2 roky odovzdaných.
22 km D/RC bude v tomto roku.
A teda na r. 2009 a 2010 zostane 8 km podľa volebného sľubu aj programového vyhlásenia vlády.
Bolo by ale nerozvážne nezačať aspoň 100 km D/RC aj v r. 2008-2010 (už nerátam stavby začaté v r. 2007), lebo aj v ďalšej vláde môže sedieť Fico a ťažko by potom už niečo vysvetľoval a aj keby tam nesedel a budem tam hoci Dzurinda (alebo budú spolu), bola by to smola pre Slovensko.
Ja by som túto vládu pochválil, ak by sa jej podarilo sprevádzkovať (hoci niekde 1/2 profily) 200 km D/RC a k tomu by mala ďalšia vláda aspoň 100 km D/RC rozostavaných, to by totiž svedčilo o preinvestovaní 20-25 mld. SKK na diaľnice ročne len na výstavbu.
V princípe by to nemal byť problém, ak by vláda fakt chcela. Dôraz by bol na D1 (40-50 km), obchvaty na R2 (pripravené sú, len financie chýbajú) 20-30 km, R3 15-25 km, R4 15-25 km. Na ďalšie rozostavanie 100 km potom ďalej D1 v trase KE-MI, samozrejme ťažké úseky D1 ZA-MT, D3 ZA-CA-PL, kľudne časť D4 a napr. aj R7 BA-DS-NZ. To by fakt znamenalo zásadný posun vpred.
A keby k tomu bolo ešte 25 km obchvatov ciest I. triedy a 15-20 km rozostavaných, nemalo by to chybu. Pritom by sme len dobehli zameškané. Obchvaty Pezinka, Trnavy, Galanty, Senice, Banskej Bystrice, Myjavy, … nové cesty BA-Senec, preložka I/59 Donovaly, spojka Oravy a Kysúc, …
Ale predtým sa stretli a “pohovorili”. Fico si svojim predvolebným postojom na seba uplietol bič, ale to je jediný sposob ako politickú kultúru dostať tam kde má byť. Fico je tuším v tomto priekopník v okolitých zemepisných šírkach.
Hej, vidzím, žes to trafel . Ale čo ma štve, že si to všimli zas len tí zatracovaní novinári, ináč ktovie ako by to dopadli, kto by si tie peniažky delil