politicka situacia na slovensku / part deux

na rovinu, tbe zalezi na slovensku viac ako tym o ktorych sa tu hadzu tony slov. Cize vdaka tebe to clovek nevidi az tak blede. Prezerie sa to, co si tu nikto po rokoch bolsevizmu nevazi, svoje mozgy si tu prezeru, nechaj ich tak, nic lepsie si v sucastnosti asi slovensko nezasluzi

No problem je jednoznacny :slight_smile: System parlamentnej demokracie, cize volenych zastupcov zlyhava prave na populizme. Jednoducho, ak si kupis volicov zo statneho rozpoctu, na co mas po vyhratych volbach dosah, tak ta zvolia zas.

Neverim, ze niekto mal nastudovane volebne programy stran, ktorym dal hlas a takisto silne pochybujem, ze vacsina volicov detailne rozumie spravovaniu statu, teda tym padom si svojich zastupcov vyberaju povrchne a podla uplne scestnych kriterii - napriklad gulas + pivo na mitingu.

Takze ja by som bol uplne za, keby sa hlasy vo volbac nasobili vysledkami napriklad inteligencneho testu :slight_smile: Je to sice utopia, ale v niektorych veciach by to teda riadne pomohlo.
Druhy, prijatelnejsi, navrh je nasobit hlas vo volbach vyskou zaplatenych dani. Teda, kto prispieva do statneho rozpoctu, tak ma pravo o tom rozhodovat. Kto je cisty prijemca, teda neplati nic, iba dostava, tak by jeho hlas mal vahu 0.

Tento system do seba nieco ma, ale skor by som vylucil dochodcov, (Stefan, nezabi ma :slight_smile: ) Tak ako nemas pravo volit do 18 iba v produktivnom veku, tak aj poproduktivny vek ma urcite obmedzenia, ale v tomto somnou vela ludi by nesuhlasilo. Cize nechajme volebny system ako je a hotovo, alebo vytrieskaj polke populacie z hlavy ich nazory na svet v style ako si Hurvinek predstavoval vojnu

zial, urcite by sa do toho obuli nejaki ochrancovia ludskych prav :slight_smile:

ale fakt by som dal volicom aspon nejaky 10 otazkovy test z ekonomicky a na zaklade vysledkov bral v uvahu ich hlasy vo volbach…

No tak to, ne. Pak by bylo nejjednodušší zredukovat důchody, protože by nebyl, kdo by za ně bojoval (lidi mají obecně tendenci vidět nakrátko :slight_smile:

Dnešní důchodci (resp. jejich značné procento) mají tendenci vidět svět poněkud rozostřeně a nechávají se strhnout, protože celý svůj produktivní věk žili v jiném systému a tomuto prostě nerozumnějí - podle mě se to vyřeší časem.

Koksolam: máš právo na názor. :sunglasses:

Ale ako by povedal klasik: snívajte ďalej. :sunglasses:

Nesuhlasim, lebo jednoducho vsetci rad (dufam) budeme dochodcami, takze dochodkovy system sa tyka kazdeho, aj toho, co ma 20 rokov. Takze nie je to take jednoznacne. Ja tvrdim, ze keby tu bolo povinne dochodkove sporenie dobrych zopar generacii, tak by to tu vsetko vyzeralo inak… Teda este keby to samozrejme komunitsti neznarodnili… skoda.

jenže většina lidí včetně těch nahoře má tendenci vidět nakrátko.

Ale to je jen část problému. Spousta důchodců je ekonomicky aktivních, atd (podle čeho chceš rozhodovat o tom, kdo může a kdo ne volit).

No keby videli okolo seba, ako to funguje, teda kto si nasetri ma zabezpeceny dochodok a kto nie, tak je odkazany na minimalne socialne davky, tak by tomu hadam porozumeli, aj keby sa o tom neucili v skole v ramci nejakej obcianskej nauky…

Stefan, rad by som snival, cakal som Tvoju reakciu :slight_smile: prisla . Ale som rad ze si ju nebral osobne :slight_smile:

Heh, kamarat mal na toto podobny nazor, ale hlasy vo volbach delil podla vzdelania:
ZS vzdelanie - 1 hlas
SS - 2 hlasy
VS - 3 hlasy
:slight_smile:

hm ja poznam aj kopu chytrych ludi so SS a aj vela blbcov s VS ..

prakticky by som to skor videl tak, ze podla toho kolko kto odvadza dane …

a dochodci podobne ako neplnoleti volici by nemali mat volebne pravo :wink:

Skôr, než brať volebné práva (lebo to je názor šľachticov, že nevzdelaní nevoliť, prestarlí nevoliť atď.) by mali byť voľby povinné.

Lebo darmo sa tu vy idete všetci neviem kam povyšovať, keď väčšina z vás ani voliť nebola. Najprv sa do vlastných radov pozrite, všakže aquila, Koksolam. :smiling_imp:

Len tak ďalej. :bulb:

tento nápad má svoje výhody, ale je to tak na občanskou válku :slight_smile:

Preco dat este viac moci prachatym?
A z odobratim volebneho prava pre dochodcov rozhodne nesuhlasim. Vela dochodcov patri k intelektualnej elite, od ktorych sa my mladi mame len co ucit.

Suhlasim, hoci patrim medzi tych “lepsich” platcov dane, nebolo by to dobre riesenie.
Este by sa mozno dal volebny hlas nasobit vyskou IQ :smiley: a v podstate by to bolo aj najobjektivnejsie :slight_smile:

a najlepsie nejaku formulku ako je napriklad na vypocet renty z pody :laughing:

Ano, a dochodcovska intelektualna elita zvykne platit dane, napriklad tym, ze maju prijem z publikacnej cinnosti alebo konzultacnej a pod. Darmo, ked je niekto tak rozhladeny tak zvykne byt ekonomicky aktivny aj po dosiahnuti dochodkoveho veku.

Nie je to vec odovzdania moci prachatym, kludne to moze byt aj nejakym vzorcom brane, napriklad logaritmicky, ide o to, ze nech nerozhoduji o pouziti penazi v statnom rozpocte ti, ktori do neho neprispievaju.