Plány diaľnic a RK do budúcnosti

Pred par rokmi si EU nechala vypracovat Fraunhofer institutom studiu o nakladoch a dopadoch pripadneho nedokoncenia core TENT siete do roku 2030. ec.europa.eu/transport/sites/tr … -ten-t.pdf Okrem ineho v studii vyslo, ze " for any Euro invested into the core TEN-T close to 6 Euro additional GDP will have been generated until 2030". Zistenia studie potvrdzuju, ze dokoncenie core TENT siete do roku 2030 bude vyraznym stimulom pre europske hospodarstvo a podpori HDP a zamestnanost.

Nariadenia EU su pravne zavazny akty a Europska unia ma paky na ich vynutenie napr. cez Sudny dvor Europskej Unie, v tomto pripade vsak asi bude postacovat docasne zastavenie financovania non-core usekov.

Brať si príklad z Maďarska ktoré to so svojim diktátorom čo lezie do análu Putinovi, Číne a Erdoganovi môže iba popletený Maďar. Aj u nás na Slovensku. Maďarsko je krajina s neslobodnými médiami, oligarchovia sú Orbánovi ľudia, je len chyba že sa s nimi spolčujeme cez V4. Ako ukázala futbalová klasifikácia v Budapešti, kde na rozdiel od našich pár jednotlivcov tam ukázali nenávisť voči Slovensku všetci. A tu ich niekto dáva za príklad. Pre nás je podstatná EU ktorá nás podporuje a nie sused pripravený nám vraziť nôž do chrbta keď to bude možné.

Fh kto je koho poltickym vzorom tu netahaj.. Pre mna za mna nech je aj uctievac Vesmirnich lidi alebo scientolog ak robi pre svojich obcanov… A robi na rozdiel od nasich dobre.

To robil aj ten pán s malým knírkom v Nemecku v 30 tých rokoch všakže, mnohým to nevadilo a potom sa nestihli diviť. Škoda ďalej strácať čas s takými. Maj si svoje vzory čo uznávaš.

nepostrehol som zeby orban mal ,tabory, vyhanal neake etnika alebo mal nutene prace na dialniciach.. preber sa zo slnieckarskej paranoje..

Nie? A to čo sa dialo na hranici so Srbskom 2 roky dozadu? Uuuuups… Ty sa preber zo svojho chorého nacionalizmu. Ani jediný raz v historii svetu a jeho obyvateľom nepriniesol nič dobré.

Žiaľ, nacionalizmus tu bude stále. Inak ja osobne “neuznávam” ani patriotizmus.

Pozri sa ja sa tiež teším každému úseku, ktorý sa postaví, a odovzdá. Už teraz sa chystám prebehnúť úsek budimír bidovce, už som tam dávno nebol. Pôjdem z LM vyskúšam si 140-tku a v Dudošíku sa otočím a pôjdem späť. *Samozrejme nové odpočívadla s kávičkou … mám na to naplánovaný celý deŇ. V tom sa zhodneme, že treba stavať, tam kde je to najnutnejšie. Osobne ma BA netrápi, lebo idem tam občas na letisko, väčšinou mimo špičku, tak sa k téjto téme nevyjadrujem. Podľa mňa východ nutne potrebuje východný obchvat KE, ten už dávno mal byť hotový. Tiež je vcelku fajn Kriváň Lovinobaňa, ale dôležitý je obchvat ZV, a ten tak skoro nebude. Samotná kapitola je PO, kde je tiež značný deficit. Ale nejde vôbec o žilinu ako takú, ale bohu žial tam je dopravná situácia fakt už neúnosna. Veď si daj gugla, : Ivachnová - RK doprava stojí. Strečno tiež stojí, a CA -ZA, zablokované, pri KMN, ujo gugeľ radí isť cez mesto.

Pacho mal by si pravdu AK by sa nic nestavalo… RK sa dostava v dohladnej dobe + obchvat Ziliny.. je to mozno ,zlahcujuce, ale ked sme doteraz vydrzali tak vydrzime aj tie 3r kym to dokoncia. Ano mozme nadavat na ,politicko-dopravnych expertov, kt to dodrbali s rozhodovanim s variantami ale darmo uz plakat nad rozliatym mliekom.. hlavne je ze to uz ide. Cize jedine co ,nestoji, je Turany-Hubova a 2 useky na D3.. ale tam bezi uz priprava a neverim ze ich do 3-4r nezacnu stavat.
Ale odmietam vykrikovat a hanit Erseka ze spustil vystavbu na zabudnutom strede az 2useky…
Domievam sa ze ak bude ,dostavana cast R2 tj krivan-lc + batka-figa. Este vacsie mnozstvo vodicov uprednostni tuto cestu pred D1 a dost ju odlahci. Skor ako zmienovanu Sorosku by som uprednostnil usek Moldava- Ke v plnom profile kde uz teraz su intenzity celkom vysoke.

Nechcel som sa vyjadrovat k tym OT splaskam ktore sa tu premleli, ale toto mi predsa len neda - Patriotizmus casto krat motivuje cloveka nieco nezistne spravit pre svoj narod alebo krajinu ci okolie. Ak si ale pod vlastenectvom predstavis to iste co extremisti, potom sa nedivim ze mas aj rovnako pokrutene nazory (len do opacnej strany) a jedine co to pre teba znamena je “skatulkovanie a delenie na lepsich a horsich”.

pokial nebol plot na srbskej hranici, takto to vypadalo na hlavnej zeleznicnej stanici. a teraz si predstavme ze by take nieco stalo na BA hlavnej stanici…poprve ani by sa tam nezmestili, podruhe skolabovala by zeleznicna doprava ako taka, a potretie polozme si otazku ako by toto zvladli kiska, sulik alebo igorko v pozicii predsedu vlady ci ministra vnutra. viem si predstavit reakcie “pravych” liberalov…strcili by hlavu do piesku a pockali by ze to niekto vyriesi za nich.

youtube.com/watch?v=deI8-oBqA7g
youtube.com/watch?v=lhLqUY1OZ_M

ale to sa mozete podakovat smeru. visnove spackal smer ked bol vo vlade sam. ruzomberok sa stavia, povodny tender tendroval este figel. presov je spusteny a idu tam obrovske peniaze,

dokonca tvrdim ze ersek nemal spustit cadcu pretoze expertizna cena bola v tendri navysena o 40 mega! to je nebezpecny precedens bez ohladu ci je to na severe alebo juhu.

presne tak, preto sa okrem KE rozbehla R2 po LC. vsetko ostatne ako batka, krupina budu uz len nesuvisle poloprofily. aj keby sa preferovala R2 budu to nasobne nizsie sumy ako turany-hubova a brodno-KM-oscadnica. tieto 3 useky spolu doslova mozu zablokovat skutocny rozvoj ciest na vela rokov dopredu. viem si predstavit postavit maximalne brodno-KM.

diskutuje sa o kriteriach na stavanie buducich dialnic tak sa pozrime na udaje zo stranky INEKO, t.j. “predpokladaná intenzita dopravy po spustení do prevádzky”:

D1 Turany - Hubová 22 042 pri sucasnej minimalnej intenzite 13.676
D3 Žilina Brodno - Kysucké Nové Mesto 38 080 (2015 21.743)
D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica 22 653 (2015 14.176)
R4 Prešov - severný obchvat II. 9 500 - 14 350
R2 Zacharovce - Bátka 7 097 (2015 5.277)
R2 Bátka - Figa 7 128 (2015 5.304)
R2 Rožňava - Jablonov nad Turňou 11 190 (2015 5.792)
D1 Dargov - Pozdišovce 10 984 (2015 6.207-8.525)

vsetko nadhodnotene ale najviac brodno-KM a tur-hub - cista manipulacia. este pre zaujimavost. D1 Liet. Lúčka - Dubná Skala 31 000 (2015 26.831 pod strecnom).

^^^ Na tej stranke INEKO je tolko chyb a nezmyslov, ze je zbytocne sa nou zaoberat.

Ako KM je v hroznom stave, ale odkiaľ chcú nabrať 40 tis. aut to neviem. :laughing:
Celá stránka je taká… zaujímavá… Napr. Tunel Horelica - klikneš na 2. profil (nepostavený) a ukáže ti parametre intenzity, všetko. Klikneš na postavený profil a tam už vraj NDS nedala údaje :smiley: (pričom 3/4 údajov je rovnakých)

Smutne je ze takyto prehlad muselo spravit INEKO a nie pani s NDS. Ked to porovnav aky prehlad maju o stavbach v CR tak je to az smutne. To ze su tam chyby sa da ospravedlnit, su to ekonomovia ktori netravia na tomto fore cele dni :smiley:

INEKO tie udaje prebralo takze je to prezentacia na zaklade akych udajov sa rozhoduje. bud sa pouzivaju skreslene konstanty alebo sa vymyslaju udaje podla potreby. cely ten slavny system kriterii moze byt zly a ucelovy.

vysvetluje to natahovacky na SO PO kde tie udaje vyzeraju byt blizke realite ale naklady su vysoke a preto to nevychadzalo presvedcivo. lahke useky su financovatelne pri nizkej intenzite a prave take tam su. ale 38k pri brodne s vysokym podielom lokalky s jestvujucou starou cestou je kludne 2nasobok reality. tur-hub tiez. ale aj druhy usek D3 a aj soroska je nerealna. a takisto visnove moze mat 30k aut akurat tak hned pri spusteni ked sa kazdy v 100 km okoli bude chciet previezt a vyskusat.

ja som skor za to aby sa pocitala relativna vyhodnost dialnice: (vyhodnost) = (pocet automobilov na starej ceste v tis.)/(cena novej cesty v mil €)
podmienka by bola brat udaje z posledneho scitania. a cenu zobrat zo statnej expertizy.
a tento prepocet by som bral aj pri vystavbe ciest I. II. triedy ci uz obchvatov alebo napr ak by islo o kompletnu modernizaciu cesty ako napr vymenu podlozia, zmenu parametrov cesty (rozsirenie z C7,5 na C9 napr.) a pod

Zober si priklad LL-DS, kde na starej ceste po otvoreni useku moze jazdit odhadujem aj 9 000 voz/24h, ale po D1 pojde 19 000 v/24h. Zoberies usek R2 Krivan - Mytna, kde na starej ceste zostane 3 tisic v/24h, ale na R2 po otvoreni pojde 8 tisic v/24h.

vybrata ponuka 232.15 mil.E/9.15 km je 25.37 mil.E/km
zmluvna cena na LL-DS bola 409.8 mil.E/13.5 km je 30.35 mil.E/km

A to nehovorim o Branisku, kde na starej ceste v roku 2015 jazdilo 715 v/24h, co by z toho podielu vyslo za cislo?

Si presvedceny o tom, ze pri takychto cenach by bol ekonomicky vyhodnejsi usek R2 Krivan - Mytna?
A statna expertiza na LL-DS bola takmer 900 mil.E, Skanska,Strabag ponukla cenu 338 mil.E. To chces posudzovat podla takychto expertiz?

A co zdrzanie na ceste,resp. uspora casu na D/RC, to su predsa tiez obrovske peniaze v niektorych pripadoch.

V mnohych pripadoch mam o tom vazne pochybnosti, ze ich prebralo od NDS/MD.

max787 - znie to dobre, no realita je omnoho zlozitejsia. napriklad, ak postavis kvalitnu dialnicu, tak ta “nasaje” aj premavku zo sirsieho okolia, co ma za nasledok vyssiu intenzitu premavky ako na povodnej trasa(trasa1). to ti zakonite ovplyvni intenzitu na povodne alternativnej trase (trasa 2), kde sa ta intenzita znizi. a naopak, keby si postavil tu dialnicu na povodnej trase 2, teda povodne “alternativnej trase”, ta by nasala aj cast premavky z trasy 1. to, kolko by ktora nasala je silno specificke pre kazdu oblast, no rozdiely mozu byt markantne. navyse, postavenie dialnice na “trase 2” moze byt aj lacnejsie ako na “trase 1”… cele toto moze zasadne ovplyvnit vypocet a rozhodovanie kde co postavit. ale ako zakladna myslienka je to fajn, len to treba kvalitne rozpracovat.