SC-Sereď ešte nie je definitívna a takýchto variantov existuje oveľa viac než čo je na danej mapke (ale pre základný obraz to stačí), okrem toho trasa D4 tam tiež nie je správne zakreslená. Naviac, nie je to tam doplnené ani o ďalšie plánované (alternatívne) okruhy/obchvaty hl. mesta BA.
Moze sa tu diskutovat o tom, kadial by mala ist vsade dialnica. Nakoniec zrejme vsade kde je cesta I. triedy by bola potrebna viacpruhova cesta.
Ak beriem do uvahy, ze D1-D4 a R1-R7 uz budu postavene, tak potom ja navrhujem este tieto useky postavit ako nove D/RK:
-
NR-NZ-KN - hranica s H - pretoze Madarsko bude stavat dialnicu po ich Komarom.
-
NR-TO-PD - napojenie Hornej Nitry, ktore je velmi potrebne
-
PO-HE- hranica s UA - dolezite pre rozvoj vychodneho Slovenska
Toto bude potrebne postavit.
A okrem toho by som odporucil aby dialnica D1 bola na useku BA-TT, PB-ZA a PO-KE rozsirena na 3+3 pruhy a zaroven aj usek R1 TT-NR na 3+3 pruhy.
Okrem toho je potrebne postavit lokalne, ale nutne D/RK:
- usek SC-Sered (odlhacenie D1 BA-TT)
…
Okrem toho treba postavit dialnicne obchvaty, privadzace atd. a samozrejme aj cely velky vonkajsi obchvat BA.
Viac nepoznam SR, aby som mohol na toto lepsie odpovedat.
S prvým odstavcom súhlasím.
D5 by po roku, dajme tomu 2013 mohla byť R1, ale skôr by som bol za D5 pre úsek Trenčín-Drietoma-hranica s ČR. Prípadne Bytča-Makov - tam by mala byť aspoň rýchlostná cesta, keďže ČR tiež plánuje vylepšenie napojenia touto trasou - obchvat Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm.
Nno, skúšal som pohľadať nejakú linku:
V Genereli doparvy Zlínského kraja je uvedená štvorprúdová cesta PALAČOV - VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - VSETÍN - POZDĚCHOV (tvorená novovybudovanými úsekmi ciest I/35 a I/57)
Popis cieľového stavu:
Směrově rozdělená čtyřpruhová komunikace kategorie S22,5/100 s mimoúrovňovými kříženími vedená v nové stopě s rozhodující dopravní funkcí v území.
Tu by som mierne nesuhlasil:
-
R1 moze mat parameter dialnice podobne ako D3 bude mat parameter RK. Ja si myslim, ze to cislo 1 je lepsie ako 5 aj v pripade ze tam je D5.
-
Ten druhy usek ktory navrhujes okolo TN - to je R2 cele az po hranice s CR - a CR tam tiez bude stavat “len” RK. Na co stavat dialnice niekde kde staci “len” RK? SR na to nema a CR uz tiez nie. Ja viem, ze ste boli jeden stat - ale podla mna je to zbytocne stavat ku vsetkym D.
Ale znovu opakujem, je to moj nazor - to uz je megalomanstvo.
Adoas, diskutujeme, čo bude dajme tomu po roku 2013: Plány diaľníc sa môžu upravovať, samozrejme, zásadne by som ich neprehodnocoval: Na R2 navrhujem diaľnicu s názvom D5 len na úseku Trenčín-Drietoma-hranica s ČR. A novú RC na Makov.
A aké megalomanstvo? Však toto všetko sú len odbočky z D1 v dĺžke max. 25 km, tak sorry, neviem o akom megalomanstve tu píšeš.
Mimochodom, ty navrhuješ novú RC s dĺžkou min. 100km
Ano ja viem, co navrhujem - chyba v zakladnej dialnicnej sieti.
A megalomanstvom sa mysli - budovanie dialnic nasilu tam, kde je planovana RK. Toto su problemy, ktore sa riesia v Japonsku alebo v Belgicku.
Adoas, to snáď nie…
No vieš, keby sme diaľnice budovali iba tam, kde susedia stavajú RC, z celého napojenia Slovenska na medzinárodnú sieť by zostala len D1. Rakúšania tiež plánujú A5 k Brnu, hoci ČR má vybudovanú iba RC…
My dvaja mame dlhodobo ine nazory de facto vo vsetkych temach, aj ked zjavne dost spolocne co sa tyka zakladnych tem.
Chces snad tvrdit, ze sucasna dialnicna siet, ktora je naplanovana, je dostatocna?
Chces snad tvrdit, ze premenovanie R1 na D5 alebo R2 pri hraniciach aj na D6 atd. nie je megalomanstvo. To je agenda, ktora bude stat SR mil. SKK. Dialnica sa inak eviduje - ale tym, ze je nieco dialnica - staty nedostavaju dotacie z EU na dialnice podla poctu km ako polnohospodari podla rozlohy svojej pody atd.
My dvaja mame dlhodobo ine nazory de facto vo vsetkych temach, aj ked zjavne dost spolocne co sa tyka zakladnych tem.
Chces snad tvrdit, ze sucasna dialnicna siet, ktora je naplanovana, je dostatocna?
Chces snad tvrdit, ze premenovanie R1 na D5 alebo R2 pri hraniciach aj na D6 atd. nie je megalomanstvo. To je agenda, ktora bude stat SR mil. SKK. Dialnica sa inak eviduje - ale tym, ze je nieco dialnica - staty nedostavaju dotacie z EU na dialnice podla poctu km ako polnohospodari podla rozlohy svojej pody atd.
Absolútne súhlasím s poznámkou o spoločných názoroch, čo sa týka základných tém.
A súčasná sieť zďaleka nie je dostatočná, ty si však písal o chybe v základnom plánovaní
Áno, premenovanie R2 /Drietoma-Trenčín/ - od D1 je to 13! km nie je megalomanstvo, ale realita. Získame tým spolu s ČR prepojenie východ-západ. Poľsko a Maďarsko už majú naplánované, resp. vo výstavbe konkurenčné koridory. Upozorňujem, že hovorím o horizonte dajme tomu po roku 2012.
A diaľnice síce nedostávajú priame platbz, ako poľnohospodári, ale napr. Mengusovce-Jánovce by nás mala vyjsť na 1/5 skutočných nákladov. To nehovorím o ďalších úsekoch, pripravovaných z Kohézneho fondu…

A diaľnice síce nedostávajú priame platbz, ako poľnohospodári, ale napr. Mengusovce-Jánovce by nás mala vyjsť na 1/5 skutočných nákladov. To nehovorím o ďalších úsekoch, pripravovaných z Kohézneho fondu…
no, podpora z EU je tam tusim tesne pod 75%, a to iba z opravnenych nakladov, neviem, kolko su neopravnene naklady, cize tipol by som si ze nas to vyjde tak 1/3 (ak neuvazujem DPH pri cene)
Branco,
A súčasná sieť zďaleka nie je dostatočná, ty si však písal o chybe v základnom plánovaní
A ja aj myslim zakladnu dialnicnu siet. Ta, ktora obsahuje R1-R7 a D1-D4. Ta, z ktorej vasa vlada vypustila jednu RK v r. 2001 a ta, kde sa uz nezradili dalsie 4 ine useky.
Ktoru RK ty myslis, ktora by mala mat viac ako 100 km? Konkretne please.
Áno, premenovanie R2 /Drietoma-Trenčín/ - od D1 je to 13! km nie je megalomanstvo, ale realita. Získame tým spolu s ČR prepojenie východ-západ.
Branco, preco na mna takyto atak?
Za 1. tam je planovana RK R2!
Za 2. co sa tym zmeni, ze tam bude dialnica? … To chces tvrdit, ze R2 nie je typ dialnice?
Mne je jedno, ci to je horizont 2005 alebo 2050. Tam je planovana R2.
Ale ved nakoniec, mozete (Slovaci) si dat navrhnut aj 100 dialnic. Ja proti tomu nic nemam. A odporucam kazdy usek od jedneho mesta po druhe - to moze byt D1 rozclenena aj samotna na 100 dialnic.
A ja tvrdim, ze usek, ktory je planovany ako R2 sa ma zmenit na typ dialnice zamerne - tak to je megalomanstvo najvacsieho vyznamu - toto ja niekde napisem.
A ja aj myslim zakladnu dialnicnu siet. Ta, ktora obsahuje R1-R7 a D1-D4. Ta, z ktorej vasa vlada vypustila jednu RK v r. 2001 a ta, kde sa uz nezradili dalsie 4 ine useky.
O.K.
Ktoru RK ty myslis, ktora by mala mat viac ako 100 km? Konkretne please.
Myslel som úsek HC-KN.
Áno, premenovanie R2 /Drietoma-Trenčín/ - od D1 je to 13! km nie je megalomanstvo, ale realita. Získame tým spolu s ČR prepojenie východ-západ.
Branco, preco na mna takyto atak?.
Adoas, prosím Ťa, aký atak? Možno som sa priamo vyjadril, ale v žiadnom prípade som na Teba neútočil.
Adoas, hovoríš “My chceme”. Sú to moje osobné názory a hovorím o horizonte cca. okolo 2012.
Branco,
menis zamerne tamu, drz sa tohoto:
Za 1. tam je planovana RK R2!
Za 2. co sa tym zmeni, ze tam bude dialnica? … To chces tvrdit, ze R2 nie je typ dialnice?
Reagujem tym na tvoj zamer aby sa usek RK R2 od hranic s CR po TN cez Drietomu zmenil na dialnicu, idealne D5. - To aby ostatni vedeli.
Ja som sem dal 2 RK v oblasti NR:
Jedna je NR-NZ-KN a druha je NR-TO-PD.
Tam nikde nie je mesto Hlohovec - HC. - to je reakcia na to, ze nejaka 100 km dlha RK.
Ani jedna by nemala viac ako 100 km.
Len ta 3. na vychode SR mozno ano.
Adoas, píšeš: Jedna je NR-NZ-KN a druha je NR-TO-PD.
O.K., tú Nitru som tam prehliadol, väčšinou sa píše o HC-NR-NZ-KN, bez Hlohovca je to naozaj menej ako 100 km.

O.K., tú Nitru som tam prehliadol, väčšinou sa píše o HC-NR-NZ-KN, bez Hlohovca je to naozaj menej ako 100 km.
A co s tym ma mesto HC?
NR je napojena pomocou TT na D1, tak na co stavat na HC dalsiu paralelnu RK? To je zbytocne. Ved mam mapu pred sebou.
Tu nejde o HC. Tu ide o tah NR v smere na juh a v smere na sever. A spojene by to bolo dostatocne aj s R1, R2 a teda na D1 a R3.
A naviac, HC lezi na D1. Ak je zla cesta HC-NR (co podla plateneho serveru je), tak ju staci opravit, ale tam nie je potrebna RK.
Češi neplánují rychlostní cestu na Drietomu ani Makov. Počítá se s novým propojením u Púchova a možná u Jablunkova, ale to není jisté. Tak nevidim důvod stavět místo R2 D5, protože by od české strany navazovala jen silnice I. třídy.

Češi neplánují rychlostní cestu na Drietomu ani Makov. Počítá se s novým propojením u Púchova a možná u Jablunkova, ale to není jisté. Tak nevidim důvod stavět místo R2 D5, protože by od české strany navazovala jen silnice I. třídy.
Na Starý Hrozenkov sa plánuje RC - ak si dobre pamatám tak 2030
O tom já nic nevim, proběhla přestavba a rekonsturkce I/50. Chystá se obchvat Bánova a vvýhledově St. Hrozenkova, ale o rychlostní silnice jsem neslyšel.
Johhan máš nějaké blížší info o tom.