Branco,
je mi to jasné:
Nechápem nič. Ani pri Hornej Nitre, ani pri Záhorí, ani nikde.
Tak si nájdi iných užívateľov, ktorí ti budú chápavo odpovedať.
Branco,
je mi to jasné:
Nechápem nič. Ani pri Hornej Nitre, ani pri Záhorí, ani nikde.
Tak si nájdi iných užívateľov, ktorí ti budú chápavo odpovedať.
Alexander,
neviem, čo ťa tak vytočilo. Nerozumel som tvojej reakcii na prípadné presunutie súčasnej kompy zo Záhorskej Vsi. Toto je predsa fórum, spojené s informačnou stránkou. Som tu, aby som sa informoval (a aby som prípadne informoval ostatných) o veciach, ktoré ma zaujímajú.
Nič, nechaj to už tak.
Konkrétne ja som ani nereagoval na to presunutie a nič nemám proti tomu, aby aj v každej obci nejaká kompa existovala. Je veľa miest/obcí, kde netreba most a stačí len kompa pre nízku možnú premávku a ešte sa tam aj zamestná nejaký ten človek.
Ak by tam tie kompy boli potrebné, tak by tam boli. Ide aj o rentabilitu kompy.
Treba vybudovať na každej strane miesta pre pristávanie, treba prístupové cesty k týmto menším prístavom a treba kúpiť kompu, ďalej sa treba o kompu starať (nátery, pohonné látky, poistenie, …) a okrem toho treba zaplatiť aj niekoho kto sa bude o kompu starať a prepravovať autá+ľudí z jednej strany na druhú. Toto všetko a ešte veľa ďalšieho treba na prevádzku kompy.
A to nehovorím o problémoch ako vyššia/nižšia hladina vody, s tým potom treba mať lepšie vybavenie pre tú kompu, preto je aj tak málo kómp na Morave a Dunaji. Inak sú to služby a už dávno by boli všade.
Mohli by byť dotované, ale to je nerentabilné. A ak by mala tá kompa premávať 3-4x za deň, tak to je na nič. Tá kompa by si mala zarobiť aspoň na svoju prevádzku. A ak bude vysoká cena lístka, tak motoristi budú radšej jazdiť inokadiaľ.
Takže nech sa tá kompa presunie zo Záhorskej Vsi kamkoľvek, bude musieť byť efektívna, inak sa zruší úplne, respektíve presunie sa inam, na inú rieku.
Dy, nič nie je zadarmo a samozrejme ani prevádzkovanie hraničného priechodu, či už cestného, alebo iného nie. Ale keby sme sa pozerali výlučne na náklady, tak by sa hraničné prechody nebudovali vôbec.
A, potešila ma táto informácia z http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=988:
"Pontónový provizórny most medzi slovenským a rakúskym brehom rieky Moravy v katastri obce Moravský Sv. Ján po jedenástich rokoch služby onedlho rozmontujú. Namiesto neho od štvrtka 7. júla obyvateľom blízkych obcí i vodičom motorových vozidiel smerujúcich na Slovensko alebo do Rakúska slúži nový so železnou konštrukciou. Osud pontónového mosta je však už spečatený. Údajne ho namontujú opäť na rieke Morava pri obci Gajary. "
Branco,
zadarmo to nie je a práve preto sa na to treba pozrieť aj po tejto stránke.
Inak ten pontónový most ak presunú, tak to bude len dobre. Veď uvažovalo sa s takýmito riešeniami už dávnejšie, ale problémom všade je výška hladiny Moravy a chýbajúce cesty po rieku.
Branco,
treba si uvedomiť, že nič nie je zadarmo a štát musí podporovať to, čo skutočne treba a tým nie sú kompy.
Kompa by sa dala prevádzkovať, stačí súkromný investor, dobrá štúdia a projekt pre EÚ a dá sa zrealizovať a v takomto prípade by potom pomohol aj štát, ale inak to skutočne nemá zmysel.
SR je dobre spojená s viacerými štátmi a s Rakúskom sa to bude len zlepšovať a pohyb sa bude zvoľňovať na hraniciach, kým s UA to bude horšie, možno aj pribudne cestný prejazd, ale kontrola a pohyb osôb sa sprísni.
S ČR a MR sme spojení dobre, s Poľskom sa to zlepšuje.
Alex,
kompa nie je ideálne riešenie, ale určite lepšie, ako žiadne. Inak, ak to zosumarizujem, most Moravský Svätý Ján je hotový, pontón pôjde do Gajár. Verím, že sa postaví most Záhorská Ves a kompa by mohla ísť do Vysokej pri Morave, alebo Malých Levárov. Takže prepojenia s Rakúskom cez Moravu by nohli byť dobre vyriešené. Ale nechcem to zakríknuť…
Branco,
môže to tak byť, ale toto všetko s výnimkou toho Moravského Sv. Jána a v budúcnosti Záhorskej Vsi bude len regionálny význam, ale skutočný význam budú až 2 diaľnice, ktoré spoja Rakúsko so SR.
Most pri Záhorskej by pri trocha dobrej vôli mohol spĺňať aj tranzitnú funkciu. Inak súhlasím.
Ak sa pozrieš na mapu, tak len z oblasti Malaciek, pretože na dlhší tranzit sa snaží každý dopravca vybrať si diaľnicu, aj keď je to obchádzka takmer vždy na 100% oproti pôvodnej trase.
Naviac, ja som jasne napísal, že Záhorská Ves+Moravský Sv. Ján budú mať aj nadregionálny význam, postupne.
Alex,
len informačná otázka, akú nosnosť má most Moravský Svätý Ján? Môžu po ňom ísť aj kamióny?
Inak v oblasti Malaciek je Eurovalley a cesta od Záhorskej Vsi má svoje pokračovanie na východ…
Zatiaľ nie, ten most nie je dokončený, … až v septembri.
Branco, nechaj tie MA už tak. Ja som ich “uznal”.
Most v Záhorskej Vsi bude užitočný, ale v rámci vzťahov bol veľmi potrebný most v Moravskom Sv. Jáne.
Aby sme neboliu predčasní optimisti: V Angerne bude v septembri referendum o výstavbe mosta :
Branco,
ale veď tak je to správne, aby občania rozhodli, čo chcú, nie len vláda. To je demokracia ako má byť. A osobne si myslím, že ten most chcieť budú. Oni môžu len získať.
Dy, máš úplnu pravdu, občania majú a musia mat právo rozhodnút. Hoci niekedy dobré úmysly, napríklad dolnorakúskej vlády možu stroskotat na jednoduchom konzervativizme najma starších ludí.
Tiez si myslim a drzim palce, aby sa obyvatelia Angernu vyjadrili pozitivne.
Tak určite že most Angern-Záhorská Ves bude strategický a spojí dôležité cestné komunikácie na oboch stranách. Posilní sa rozvoj v celej oblasti. Oproti tomu most v Moravskom Sv. Jáne je síce na menej dôležitej cestnej komunikácii, ale je reálny, stojí, aj keď je len jednosmerný.
Rád by som prišiel s novými informáciami o výsledku referenda v Angerne, zatiaľ však žiadne informácie o tom, či sa referendum konalo, resp. aký je jeho výsledok som nenašiel. Budem však túto tému naďalej sledovať a v prípade, ak sa niečo nové dozviem (ak s tým, samozyrejme, nepríde niekto iný skôr), budem informovať.
dialnice.info/viewtopic.php?t=1818
No tak to je super. Ja som len dosť dobre nepochopil to, že most bude pod vodou a že sa bude dvíhať:
Bude sa dať jeho stredná časť normálne spustiť pod vodu. To asi nie.
To isté ako v 1. prípade, ale bude sa dvíhať nahore. To už znie dobre, ale nemyslím si, že to bude nejako efektívne, čo sa ceny týka.
…
A ešte teda, tiež to nakoniec nebude most “bohvieakej” kvality, keď po ňom napr. TIR jazdiť nebudú môcť, lebo na to nebude postavený.
Ale v každom prípade bude most lepším prípadom ako dnešný stav, keď tam je kompa.