Pezinok a doprava v tejto oblasti

Romanca
Myslim ze niekde taky projekt aj je stacilo by ho vyhrabat :astonished:) ale vobec by to neriesilo dany problem, ktory v Pezinku je este je nakresleny jeden obchvat alebo jedno riesenie dopravy v Pezinku (v ramci Pezinku) a to je ako je tesco tak jedna cesta konci v poly co ide od kruhoveho objazdu ta ma pokracovat az na sidlisko sever.

pezinok.sk/samosprava/upn.htm

myslim ze keby tuto cestu urobili problem s dopravou v Pezinku ako v meste by bol vyrieseny.
Ale neriesilo by to to kvantum auto co denodennen idu z Pezinka a Modry a akolia do BA a vecer spat. A dokaz toho ze cez Pezinok prejde vela aut su kazdodenen ranne zapchy na semafore od nemocnico az po kruhovy objazd smer Modra.

(v tom uzemnom plane najdete aj Variant A Pezinskeho obchvatu ak sa to da tak nazvat ten ide stredom mesta mala sa len rozsirit na stvrprudovu ako je to v Vo Svatom Jury)

problem zo sucastnou zeleznicou je ze je strasne od ruky od obyvanej casti pezinka a vobec nejde do modry. a dalej dopravny koridor trnava bratislava je uz aj bez takejto lokalky pretazeny. preto nestaci len povedat si ze staci vyuzit koridor bratislava trnava. takato elektricka by mala kopirovat dnesnu cestu a ist stredom jura, pezinka, vinosadmi aj modrou. z najludnatejsieho sidliska v pezinku je to na zeleznicnu stanicu 50 minut pesi, to nikto nepojde. to musi byt elektricka. ale to je asi nerealny projekt…

Romanca,

neviem o vytazenosti, to by som len hadal …

k tomu, ze je od ruky … hej mal som frajerku v pezinku :slight_smile: … ale da sa to aj skombinovat … napr. dobudovat trat cez pezinok smerom na modru a opacnym smerom na Sv. Jur uz po zeleznicnej trati … to ze je vytazena je asi fakt, ale podla mna je mozne sa tam este “vtrepat”, prave tym, ze by som upravil stanice tak aby “elektricka” mala svoje nastupiste … urcite je to realnejsi projekt, ako nova trat, aj ked si neviem predstavit zladenie pravidelnej primestskej dopravy s rychlikmi a pod… chcelo by to asi serioznejsiu analyzu :slight_smile:

a este jedna vec moze pomerne rychlo pomoct a sice tzv zadny obchvat, teda cesta, ktora by sla popri tescu cez potok a potom zadom az po cestu na pezinsku babu. akurat bude treba rozsirit cestu okolo sidliska sever a urobit kruhovy objazd na krizovatke s babskou cestou a cestu od odbocky na limbach po kruhovy objazd pri tescu urobit stvorpruhovu. otazkou bude ako vyriesit prave tento usek, tam by sa najviac hodilo mimourovne krizenie, lebo asi polovica aut pojde rovno a polovica bude odbacat. neviem si predstavit ako to vyriesit kruhovym objadzom.

romanca,

myslis 1 alebo 2 kolaje? A rychloelektricku alebo rychlovlak a kolko km? Celkovo - aj napojenie Modry? :wink:

No, táto téma už naberá iný rozvoj.

Postaviť rýchloelektričku z BA, keď ešte ani v samotnej BA takéto niečo nie je, tak to je sci-fi. Jedna koľaj je úplne absurdné riešenie, takže 2 koľaje a toto je dosť nestabilné prostredie, takže hlavne piliere a teda vlastne estakády a nie len po PK, ale až po Modru. Cena takéhoto niečoho aj so súpravami by bola veľmi vysoká, tak 1-2 mld. a rozprávame sa v Eurách. :laughing: … Pretože v PK ak by to malo mať efekt (železničná stanica je mimo PK), tak by to muselo ísť ponad PK a tam potom treba postaviť “nejaké schody” a stanicu. Takže tá moja cena je ešte aj malá. A aby to bolo rentabilné, tak takýchto staníc aj viac.

Okrem toho, to nič nerieši. Veď to je celý cestný ťah BA-Modra-TT. A železničný koridor teraz prebieha modernizáciou, to teda znamená, že štát nebude stavať extra ešte aj ďalšiu 2-koľaj, ani jednu. A okrem iného sa zvýši prevádzková rýchlosť na tejto trati, takže nevidím problém s týmto, že je to preplnené. A to ešte nepíšem o cestných ťahoch PK-MA a PK-SC. To tie električky aj tam treba potom alebo ako?

Ja chápem že “by to bolo pohodlné cestovať si z PK do BA pekne nejakou rýchloelektričkou a odtiaľ ďalšou až po miesto práce alebo teda niekde presadnúť na iné MHD v meste”, ale to je nereálne. A hlavne preto, že PK to nie je len spojenie BA-PK. Ani zďaleka. Na toto spojenie už tu je cesta 2+2 pruhy. :laughing:

Dy,

nechcem ta nejako opravovat, ale to je deformacia mojej prace - romanca napisal, ze “okrem obchvatu” a “projekt do dalsieho tisicrocia” by ta rychloelektricka bola a ja som sa ho uz len opytal ako si to predstavuje, to je vsetko. Ale zase na druhu stranu dakujem za rozbor. :wink:

tak ja neviem ja som to len nadhodil do placu. cez vikend som sa rozpraval s nejakym panom noskovicom sef dopravy na bratislavskom vuc a ten sa teda nevyjadroval na temu obchvatu moc povzbudivo. a prave on mi povedal o tom, ze obchvat by mozno nic nevyriesil, ze zapchy v pezinku by pokracovali, lebo ludia by do pezinku nechodili obchvatom ale po starej ceste. kedze tadial chodim kazdy den, tak si myslim, ze ta doprava je najma o osobnych autach, tadial chodi len minimalne tranzitu, ten pokracuje cez vinicne na dialnicu. a ten obchvat tiez nebude zadarmo. len je pravda, ze je problem kam tu elektricku v pezinku vopchat. inak z race to nie je problem popri vinohrade, cez jur je 4 prudova cesta, takze sa to da urobit v strede. dalej to idez zase v pohode, je tam dost priestoru pri ceste. ale ked to vlezie do pezinka tak mame problem.
este ma napada take riesenie, ze odpojit v pezinku za zeleznicnou staniciu kolaj a cez terajsie polia to viest az do modry. ale to je tiez fantazmagoria.
a posledne scifi, preco kazdy premysla o tom ako v obchvate obist jur. nebolo by lacnejsie vyuzit maximalne terajsiu stvrprudovu cestu a cez jur urobit tunel?

Tiez si myslim, ze trat nie je vyuzita. Kedysi na to kamarat robil na vysokej daku seminarku a ze odvtedy sa tam intenzita dopravy este znizila.

Akych 50 minut? Ja byvam pri zel. stanici a mam to na sidl.Sever 20 min. Skor by bolo lepsie trochu zefektivnit MHD zo Severu na stanicu.
Podla mna by najvhodnejsie riesenie bola vlakova kyvadlova doprava na trati PK-BA. Totiz vlaky z TT do BA su po PK naplnene tak na 20-40 % a od PK po BA na 80-100 %. Naspet takisto.
Ja chodim vlakom z PK do BA takmer kazdy den a jedine co chyba su mensie intervaly medzi vlakmi. :stuck_out_tongue:
Rychloelektricka Modra-PK-BA je podla mna nezmysel, ktory by vobec nebol rentabilny. Rychloelektricku treba spravit v BA do Race (aspon po Vinohrady) alebo z Hlavnej stanice do centra. :wink:

Hej,tento “obchvat” (na zaciatku temy som ho spominal) sa mal stavat uz tento rok ale vraj sa caka na rozhodnutie VUC, ci sa bude stavat “vychodny” obchvat (popod priemyselnu zonu). Vyriesil by hlavne dopravu na vecsinu sidlisk v PK, smer BA-TT alebo BA-Modra by vsak vobec neriesil, “vychodny” obchvat je nevyhnutny. Z neho by bolo dobre, keby sa dal spravit akysi privadzac do mesta ponad (alebo popod) zeleznicnu stanicu a do centra. :stuck_out_tongue:

No tak som sa “pohral” aj s týmto, … je to zaujímavé sledovať ako sa tu to “nič” stále vyvíja. Od toho, že existuje viacero variantov pre trasovanie obchvatu pre PK až po to, že existuje viacero možností, čo vlastne má nakoniec táto stavba obsahovať, aké subjekty, ako napríklad že by sa riešilo zároveň aj mesto Sv. Jur + Modra, teda nejaké konkrétne objekty pre dopravnú situáciu. A teda je ťažké určiť cenu, tá však prekročí v konečnom sumári sumu 1 mld. SKK.

Kto by mal obchvat okolo PK financovať? Štát cez SSC, alebo (aj) VÚC BA? Alebo snáď (aj) čiastočne mesto samotné? Je isté, že VÚC dal isté prísľuby, že mestu PK pomôže tak, aby sa zmiernila dopravná situácia v centre mesta - ale zostáva nedoriešené, kedy a akým spôsobom.

Je koniec r. 2005 a teda už takmer 2 roky sa tu aktívne rieši, že sa pomôže, nehovoriac o tom, že zámer stavať obchvat je tu už oveľa dlhšie.

Mesto PK je zaradené do priorít aj v rámci cestnej siete aj v rámci cestných obchvatov, ale faktom je, že v r. 2006 sa nepredpokladá zásadná finančná zmena a o prípravných prácach stále nie je k dispozícii žiadna bližšia správa.

Takže na jednej strane, mesto PK má šancu, aby v r. 2010 obchvat stál podľa všetkých priorít ale na druhej strane to zase také isté vôbec nie je. Dokonca teraz sa váha aj na VÚC, že vlastne ten obchvat nie je až taký prioritný ako opravovanie ciest II. a III. triedy, čo je samozrejme pravda, ale potom teda by bolo do budúcnosti lepšie, nedávať falošné nádeje obyvateľom dotknutého regíónu, že sa dopravná situácia v blízkej budúcnosti zlepší.

Dokonca aj plánované zlepšenie cestnej siete sa nerealizuje úplne podľa pôvodných zámerov, napríklad cesta PK-SC a ako vždy sa posúva “len” rok začatia prác na neskôr.

K tomu, že by sa mala stavať rýchloektrička BA-PK asi takto:

1. Pozorne som si prečítal príspevky od romanca a chápem to skutočne len ako fantazmagóriu a sci-fi.

2. Nie je to ani potrebné vzhľadom na fakt, že tadiaľ ide železničná trať, ktorá nie je vôbec stále vyťažená a ešte sa na nej zrýchli premávka.

3. Jedine kde môže byť chyba je fakt, že je asi zlé spojenie železničnej stanice v PK s mestom samotným, ale to je problém mesta a nie štátu. :laughing:

nesuhlasim s dy ze je jediny problem zo zlou dostupnostou zel stanice. nevedel som, ze je zeleznica nedostatocne vyuzita, zdalo sa mi, ze je skor naopak ta trat preplnena. teraz je to uz naozaj len na dohode medzi mestom, vuckou a zeleznicou. kazdy ma cim prispiet - mesto lepsiu dopravu na zeleznicnu stanicu, zeleznica nove vlaky na trase bratislava pezinok. a vucka by to mala skordinovat, aby sa dala kupit ja neviem regionalny mesacny listok za 1500 sk a ten by zahrnal dopravu v pezinku, vlak aj elektricenku v bratislave.

en neviem, ci bude zeleznica ochotna pridat nove vlaky len na trase bratislava - pezinok. coc by to muselo byt aby sa to vyplatilo. a to ani nehovorim, ze by sa teda opravila filialka v bratislave a vlaky by chodili tam.

romanca,

najprv si prečítaj môj príspevok a potom to komentuj.

Ten tvoj návrh na rýchloektričku je absolútne neodpodstatnený a úprimne SR nemá na taký luxus aby od každého domu z PK išla do BA rýchloektrička - treba aj pohyb.

To vôbec nepatrí do tejto témy, pretože to je absurdné snívanie.

Kto by to mal podľa teba financovať?

Cestovanie PK-BA treba zlepšiť pomocou obchvatu a rozšírenia cesty, nič viac. Ja som realista, ty si Pezinčan - súhlasiť nemusíš, ale pravdu nemáš.

VÚC tu nie je od toho, aby zasahovala do cien lístkov na železnici a do ďalších záležitostí. Takto svet nefunguje. :laughing:

Nikto netvrdi, ze VUC ma stanovit cenu listka. Ta suma tam bola uvedena ako priklad, citaj pozornejsie. Podla mna sa na koordinacii bratislavskej primestskej hromadnej dopravy ma podielat aj VUC. Ten nedorobeny pokus s BID je iba odstrasujuci priklad, ako nieco zacat a nedokoncit.

Aj príklad musí stáť na pevnom základe. Inak “padá” celý názor.

Ja si nemyslim, že by BA VÚC málo investoval do mesta BA. :laughing:

neviem dy, nabadas ma, aby som si precital tvoj prispevok, ale ty si tusim necital moj. ja nehovorim, ze vuc ma stanovit cenu listka, ale ze zjavne projektu bid dnes chyba koordinator, ktory by bol schopny vyjednat zo vsetkymi zainteresovanymi stranami dohodu a mne sa zda, ze najpravdepodobnejsie by tuto ulohu mohla zvladnut prave vuc.

co sa tyka lunatickeho navrhu na rychloelektricku bratislava pezinok, zase som si len dovolil vyslovit nazor, ze tebou preferovany variant cestneho obchvatu nemusi v konecnom dosledku pomoct vyriesit situaciu, ktora dnes je, ze doprava pezinok bratislava nie je, podla mna, tranzitneho ale rezidencneho charakteru (chodim tadial denne a neobieham desiatku kamionov cestou), ze ludia v tych autach rozmyslaju inak ako kamiony a ze mozme skoncit napokon po preinvestovani par miliard v situacii s prazdnym obchvatom a pokracujucou zapchou v pezinku. podla mna je v hre aj taka vec, ze ide o prejazdene kilometre a komu nevadi, ze prejde o x kilometrov denne viac (a o 20 krat x km mesacne) do prace viac moze aj dnes odbocit pred pezinkom na dialnicu. a ked toto niekomu vadi, tak mu to bude vadit aj na novovybudovanom obchvate a ten obchvat odignoruje.

len som tak hodil do placu uvahu, ze tych par miliard by sa mohlo radsej pouzit na zlepsenie kolajovej dopravy - moj lunaticky navrh elektricky ale pripustam aj lepsie vyuzitie volnych kapacit existujucej zeleznice (o ktorych som nevedel), vybudovanie severneho prietahu mestom smerom od tesca k babe, rozsireniu cesty medzi pezinkom a sencom a mozno dobudovanim useku d1 senec bratislava na 3+3.

takze je toto moje extempore povazujem za laicke diskutovanie na temu ktora ma zaujima a dost ma mrzi, ze tu na mna utocis, co povazujem za uplne neopodstatnene. nesnazim sa vobec vystupovat ako daky expert a snazim sa klast otazky.

radsej by som si precital tvoje argumenty pre obchvat, na ktorom tak nastojis alebo argumenty, preco su moje navrhy tak velmi mimo.

Ale ja už tu skutočne nemusím byť na tomto fóre. To snáď ani nie je pravda, čo sa tu píše.

Za 1. ja na obchvate nenástojím. Za 2. obchvat nebude stáť viac ako 1,5 mld. SKK, takže pojem miliardy SKK je dosť nesprávny a … skús aj za 2 mld. SKK zlepšiť koľajovú dopravu na úseku BA-PK. Obchvat v základnej podobe je naplánovaný zatiaľ na 1-1,2 mld. SKK podľa mojich informácií.

Ja som sa v tejto téme vyjadril o čom je obchvat PK. PK, to nie je len doprava BA-PK, trasa, po ktorej ty cestuješ do BA autom.

Nie je záujem o moje konštruktívne príspevky v tejto téme ani na fóre, takže ja si dávam prestávku. Zožeňte si iného - nesúhlasiť je jedna vec, ale nesúhlasiť a urážať je druhá vec a ja už mám toho dosť od diaľnic až po Cestné stavby.

romanca, ako píše Adoas, … OK, naplánuj si všetko čo by si chcel a potom to sem napíš a uveď zdroj financovania. A ja budem stáť stále s tým istým, problémom je cestná doprava (nielen) pre PK a dá sa to riešiť obchvatom za max. 1,5 mld. SKK. :laughing:

Zdravim, som tu novy a som pezincan, ktory denne dochadza do prace do BA. Takze kolapsna doprava v PK ma dost zaujima. Caka sa tu od 6:15 az do 8:45 a to je kolona aut od cintorina az po nestastne navrhnuty kruhovy objazd pri Tescu. Poobede dtto - kolony su cez celu Grinavu.
Vie mi niekto povedat, ci by bolo mozne spravit nasledovnu variantu, prip. ci sa s nou uvazuje? Bol by to docasny navrh, pokial sa nevybuduje obchvat. Navrh : Spravit prepojenie Limbasskej cesty a okruznej cesty (este nedobudovana) poza nakupne centrum Molo. Motoristi, ktory byvaju na Severe, Muskate, Starom Dvore, Kupeckeho ulici by odbacali na Limbach na Limbassku cestu, po novej spojnici by presili po Okruznej a vysli by niekde pri policajnej skole. to iste z opacneho smeru. Tymto by sme sa aspon na chvilu - po vybudovanie obchvatu, zbavili problemu preplnenych ciest. Samozrejme by to chcelo aj vybudovanie kruhovych krizovatiek kvoli bezpecnosti.

Podla vasho nazoru - moze mesto do financovania takejto stavby “prinutit” investora, ktory buduje nakupne centrum Molo, ako podmienku, ked chce ziskat pozemok/ stavebne povolenie…? Jednoducho ze by to bolo v zmluve.

Milan, tebou spominane prepojenie Limbasskej cesty a policajtov - existuje plan od Tesca k policajtom :arrow_right: ale vraj sa caka, kym sa nezacne stavat obchvat, vzhladom na skutocnost, ze po dobudovani tohto prepojenia by trochu klesla premavka na hlavnej ceste a potom by sa PK nedockal tak skoro pomoci pre obchvat :wink:
Inak to prepojenie sa ma budovat etapovite, najprv po ulicu SNP (to malo byt hotove uz koncom minuleho roka… ale zatial je o tom ticho) Cele prepojenie by inak vyriesilo cca 30% problemov a tiez iba docasne. Preto je obchvat nevyhnutny :stuck_out_tongue: