PK:
Spochybnovat vedecke zavery a dokazy z uplynulych desatroci od ludi, ktori to studovali a naplno sa tomu venuju, len tak od klavesnice z domu, od “pana odbornika”, ktory vsetko vie, vsade bol a vsetko videl, len na to nepotrebuje papier, to byva vacsinou parketa ovela menej inteligentnych jedincov, tak neviem, preco sa snazis znizit na ich uroven. “Skocil na globalne oteplovanie”? Ani toto nejdem rozvijat, lebo veris bludom a konspiraciam, ktore podporovat nemienim. Jedno stastie, ze nie si pri moci.
Ad nafukovacie mesto: Aj LA raz bolo nafukovacie mesto. A dnes uz nie je. Ak chces byt slepy, je to uz len tvoja volba. A ten “argument” s budovami a cestami je na urovni maleho dietata na pieskovisku na sposob “Ked moze Jozko curat do piesku, mozem aj ja”. Mimochodom, na tomto argumente si postavil aj celu obhajobu aut (“lebo niekto ma slobodu, tak aj “jachcem” mat slobodu moju a vsetci ostatni mi maju stavat cesty a ulahcovat prejazd, nech sa rozhodnem ist kdekolvek”).
Ad vymetenost a pomatenost: Ja vidim zatial len jedneho vymeteneho a pomateneho, ktory sa modli k autickarskemu bohu a schovava to za slobodu.
“Modli sa aby si nabuduce nestal so slepakom v sanitke v zapche na Gagarinovej za MHD stojacim na semofore ako sa to deje bezne.”
Nie, to ty sa modli, aby vsetci ti “solidarni” a “pokorni” soferi v Bratislave tu sanitku pustili - aby mohla ten trolejbus obist. Lebo keby na tej cervenej nestal on, stal by tam kamion. To je tak detinske zvalovat situaciu na trolejbus. Ten predsa nezabera viac ako jeden pruh. Ja mam slepak bezpecne vonku, vdaka nasmu uzasnemu zdravotnictvu, ktore ani diagnozu nevie urcit spravne, ale ak by vsetci po tej Gagarinke nesli autom podla tvojho navrhu a cesty boli preriedene, ta sanitka by hocikedy presla. Rozumej, obisla by ten trolejbus uplne v pohode. A to aj preto, lebo nikto by nevymyslal hluposti ako polomacany trojpruh a normalne by sa vyznacili prave pruhy ako BUS pruhy. Ten pravy pruh by autam nebolo treba, keby ich tam oproti dnesku jazdila polovica. Ty to cele vidis uplne prekrutene. Takze este raz - rozsirovanie ciest a pridavanie pruhov v mestach NIKAM nevedie. Na priklade americkych miest je to vidiet najlepsie. Vedie to do akurat vacsej zapchy.
Naopak, na priklade Europskych miest vidiet, ze obmedzovanie aut vytvara lepsie mesto pre zivot vsetkych ludi. Nie len pre tych, ktori si bez auta nevedia predstavit zivot. Tych druhych nie je malo, ved MHD v Bratislave stale odvezie priblizne polovicu dochadzajucich a presuvajucich sa, ktorym ty mozes podakovat, ze nerozmyslaju takisto kratkozrako a nestojis vdaka nim v ovela horsej zapche, ako dnes.
Pokrok a sloboda: Opat pripomeniem, ze si slobodu mylis s dominanciou, lebo si prave nahodou na tej dominantnej strane. Ze sa nic nezmenilo za poslednych 20 rokov? Dialnicny prietah mestom je nic? Most Apollo je nic? Rozsirenie Pristavnej a Zahradnickej je nic? Rozsirenie nabrezia je nic? Rozsirenie D1 ked aj na uzke, ale predsa 3 pruhy, je nic? Tunel Sitina a rozsirenie Mlynskej doliny je nic? Pridanie tretich pruhov na moste Lafranconi a prietahu je nic? Ja naopak vidim, ze pre auta sa v tomto meste za 20 rokov vzhladom na to, aka sme “bohata” krajina, urobilo neuveritelne vela. Po dlhej dobe je tu konecne vedenie mesta, ktore ma aspon trochu rozumu.
Co sa urobilo pre MHD? Po desatrociach starych vypecenych haraburd sa konecne nakupili nejake nove elektricky, k tomu trolejbusy a autobusy (tie bohuzial od “zmluvneho” vyrobcu v Libchavach). Predtym Zahradnik aspon nakupil MB CapaCity, co bez akehokolvek zavahania oznacim ako najlepsi nakup v historii DPB, kedze tie busy dnes vyzeraju lepsie, ako tie nove SORky. K tomu sa postavila okyptena trat na zaciatok Petrzalky, nejake casti elektrickovych trati sa opravili a “zmodernizovali” (vzhladom na kvalitu ide v podstate len o lepsiu opravu), pribudlo zopar trolejbusovych trati, kusok trate pri Slovanete zatravnili, ked sa rozsirovala Zahradnicka, mali sme tu potom mnohe reorganizacie, ktore pomohli zefektivnit MHD, ale napr. sa zrusili expresne autobusy, takze vysledok je velmi rozpacity a s tym, co sa urobilo pre auta, sa to ani neda porovnavat. Napr. okrem tej okyptenej trate do Petrzalky sa elektrickova siet nerozsirila prakticky od roku 1988. To je 32 rokov. Ale samozrejme, na dobre sa rychlo zvyka a chamtivost mat viac pride aj sama.
No a k tej “perle” v podobe poslednej vety sa radsej ani nevyjadrujem. Je zjavne, ze nemas ani paru o tom, ako funguju toky ludi a penazi.
A vraj ja pisem balast. Pri tych tvojich tvrdeniach furt rozmyslam, ci nahodou nie si len troll.