Osobna doprava - ZSSK, RegioJet etc

Prvy Push-Pull (951) na skusobnych jadzach po SR
vlaky.net/zeleznice/spravy/3 … -v-pohybe/

Až tak veľmi sa mi tieto Push-Pull “verzie” týchto jednotiek nepáčia, spolu s tým rušňom radu 263 (“princezná”) mi to nejako nejde do kopy, aj keď sú to rušne pekné, navyše modernizované. Krajšie sú tieto jednotky “v prevedení” EMJ, ktoré už máme v prevádzke dve, neviem akú výhodu majú Push-Pull jednotky oproti EMJ, keď sa objednali aj také aj také (navyše sa museli modernizovať kvôli tomu rušne radu 263, myslím, že boli dva a mal by sa kupovať aj jeden nový rušeň, asi najmodernejší výrobok momentálne od ŠKODA Plzeň).

Push-Pull je o nieco lacnejsi ako EMJ. V ramci tohto projektu budu zakupene aj 2 rusne radu 381.

pravze tato push pull vychadza drahsie ako EMU … a to su to “nehnane” supravy… dovodom mal byt problematicky bratislavsky uzol a rusenie frekvencii …

preto osobne viac prikladam dorazu na modernizaciu uzlu bratislava z eurofonodv ako vystava hlavovych zastavok letisko a filialka..

aquila, push-pull, cena za kus: 7,429 mil. €. EMU cena za kus: 9,62 mil. €
zelpage.cz/zpravy/7272

Btw, cena celeho projektu TEN-17 (3 etapy) sa dostala z cca 550 mil. € na cca 1,7 mld. €. Samotna 1. etapa (filialka + letisko + odbocky z hlavnej), nad ktorou sa nadalej uvazuje v tomto programovom obdobi by vysla na vyse 700 mil. €. Takze je velmi pravdepodobne, ze tento projekt sa nedostane do realizacie, hoci je vo vysokom stadiu pripravy a plne podporovany z EU.

k push pull vsak musis priratat aj ceny masin, to ze sa vyse 20 rocne lokomotivy trosku oprasili vela neznamena. casom bude musiet ZSR dokopit minimalne dalsich 8-9 loko 381 … cize si kludne mozes pripocitat push-pull 7,429 + 4,25 a uz si uplne niekde inde … nehovoriac o tom, ze radsej mat 20 ks relativne rovnakych EMU ako 10 ks toho a 10ks toho.. to su doslova maloserie ..

projektu filialka uz neverim vobec, ze bude nasledujucich 20 rokov zrealizovanych …

Cena push-pull uz bola vratane opravy 10x263. Btw, este nemaju 20 rokov - su to nase najnovsie lokomotivy :slight_smile: . Zakupenie dalsich 381 je v nedohladne, okrem toho by sa mohli pouzit aj na ine supravy.

To uz je potom otazka, ci sa oplatilo rekonstruovat vozne Bdt na Bdteer, kedze suprava 4 takychto voznov + nova lokomotiva stoji takmer rovnako ako nova EMU jednotka s väcsou kapacitou. Tato rekonstrukcia bola inac stopnuta - z pôvodne planovanych 70 voznov sme ostali pri pocte 44 kusov.

263 už majú 23 rokov, dodané boli v roku 1988 a najnovšie rušne ZSSK sú, myslím, 163, posledné boli dodané až v roku 1995, aj keď vyrobené boli o dosť skôr.

Tie vratné 951 vychádzajú celkovo v prepočte na jedno sedadlo ešte viac výhodne než 671, ale nikto neráta cenu 263. Teda 23-ročné lokomotívy už síce veľkú cenu nemajú, ale majú takpovediac dosť veľkú hodnotu, lebo ešte 20 rokov mohli ťahať klasické súpravy, pre ktoré teraz zostanú čisto na striedavej trakcii len rozpadávajúce sa laminátky a české 242, respektíve o nejaký čas možno 361. Aby som to zhrnul, bolo by lepšie, keby sa objednalo 20 ks 971 namiesto tých vratných súprav. 263 by sa perfektne hodili na uvažované vratné súpravy zložené z Bd(g)teer-ov.

(Zastavenie ich modernizácie považujem za veľmi zlý krok, tieto vozne sú to najlepšie, čo možno na osobákoch stretnúť, mali sa modernizovať, aj keby sa nič iné nerobilo. Ak si Figeľ myslí, že ľudí naláka na železnicu do osobákov radených z Bd, kde sa človek bojí, že vypadne, lebo nejdú ani poriadne zavrieť dvere, tak sa mýli.)

Nákup nových lokomotív je nutný tak či tak, ale nie len kvôli princeznám, tie budú slúžiť ešte dlho, ale kvôli dosluhujúcim gorilám. Aspoň 20 ks 380 by bolo fajn, 20 ks Vectronov od Siemensu by bolo ešte viac fajn. :slight_smile:

Vdaka za upresnenie.

Osobne som dufal, ze rekonstrukcia bdt na bdteer bude pokracovat, ci uz v terajsej alebo pozmenenej podobe - aj ked v prepocte na 1 vozen to bola daleko najdrahsia rekonstrukcia, tie vozne su naozaj najkvalitnejsie, co mame, samozrejme okrem novych. Je este mozne, aby tato rekonstrukcia pokracovala, alebo uz bola rozviazana zmluva s ZOS TT?

K vratnym supravam este, ako pise aquila, bratislavsky uzol je problematicky kvoli kolajovym obvodom, preto ak tu chceli nasadit poschodove supravy, tak to bolo mozne jedine s 263 (upravovali dialkove riadenie, brzdy - suviseli s tou funkciou ‘push’). Rekonstrukcia uzla skorsie by bola vitana, ale planuje sa tusim az po roku 2015. A ak ZSSK chceli vycerpat eurofondy z OP Doprava, pristupili k takemuto rieseniu. Cez tieto zdroje sa kupuju aj 381ky (kvoli obvodom tiez nejako upravovane) a EU financovanim su pevne viazane na tie supravy a nemozno ich pouzit inde (neviem ci po urcitom obdobi ano alebo nikdy).
Nasadenie Bdteer na vratne supravy mi nie je jasny, chybal by tam predsa riadiaci vozen co by uz nebol system push/pull, navyse kapacitne by ich muselo byt nasadenych mozno 5-6, kdezto tu stacia 3 dvojposchodove casti.

tak preco sa nekupovali EMU najprv pre lokality mimo bratislavskeho uzlu? do okolia BA by sa kupovali az po modernizacii uzla

vsak sa aj kupovali, lebo 671 idu do ziliny a do kosic, taktiez motoraky idu na vychod slovenska.. ale nejako chceli poriesit aj BA a okolie .. co apriori neni zly napad .. lebo tam je predsa len trosku iny dopyt… a ked urobia ako tak schopnu BID, tak kopu ludi si viem predstavit, ze prestupi na vlak ..

Na vychode su ludia ale este stale zvyknuti chodit verejnou dopravou, takze by sa dalo polemizovat o dopyte BA vs vychod.
Relacia PO-KE je krasnym prikladom. To by tu ale musel byt 30 minutovy interval a min 50% novych jednotiek.

Mno ja by som povedal, ze aj v okoli BA chodi velke % ludi verejnou dopravou, staci sa prist pozriet na ranne vlaky z TT do BA - nesadnes si v jedinom medzi 6.30 a 8.30, obcas sa do tych 10-12 voznovych suprav je problem vôbec dostat…

V takom pripade je to ok. Pomoze teda uz len masivnejsi nakup jednotiek. Tych 10ks, navyse delenych medzi vychod a ZA nic nespravi. Vie niekto precentualne vycislit, kolko suprav bude novych?

Niekde bolo toto cislo spominane v pripade, ze by sa dokoncili vsetky planovane rekonstrukcie (minimalne 27 ks Bdteer bude chybat) a nakupy - to cislo bolo okolo 35% z vozidloveho parku - modernizovane resp. nove vozne.

mal som na mysli jednotky typu Plavec (PO) - KE: google.com/imgres?imgurl=htt … 80&bih=869

Uvažovalo sa o vratných súpravách z Bdteer (Bdgteer, Bvteer), ku ktorým by sa vyrobili riadiace vozne rekonštrukciou z Bdt, ťahať/tlačiť to mali 361 alebo 757, pri oboch rušňoch sa ráta s prípravou na diaľkové riadenie. Teraz sa ale rekonštrukcie Bdt zastavili, takže ich jednak nebude dosť a predpokladám, že už vôbec sa nebude ZSSK púšťať do vývoja riadiacich vozňov. To je podľa mňa obrovská škoda. Boli to veľmi vydarené rekonštrukcie a tieto vratné súpravy majú podľa mňa obrovský potenciál.

Spomína sa to napríklad tu: zelpage.cz/clanky/rozhovor-- … dlach-zssk

Rozdiel medzi východom a západom je v tom, že na západe majú veľkú prevahu v cestujúcich študenti, zatiaľ čo na východe sú to aj pracujúci. Nedávno to jeden známy dopravný inžinier počítal a zistil že v BA samotnej už nie je veľný potenciál nárastu počtu automobilov - saturácia je už na úrovni západu,to znamená že takmer každý kto má na to schopnosti má auto. Preto podmienkou aby BID stiahla viac ľudí je vysoká kultúra cestovania, krátke intervaly a vysoká cestovná rýchlosť. Najvýznamnejším limitujúcim faktorom pre autá v BA sa javí možnosť parkovania. Na severe a východe nie je vybavenosť autami tak vysoká, takže šance pre železnicu sú vyššie, na druhej strane tu až doteraz bola veľmi zlá kultúra cestovania. Preto modernizácia vozňov je tu viac ako žiadúca aby sa zastavil odliv cestujúcich. Kto sedel v letných mesiacoch v popoludňajšej špičke v rozpálenom koženkovom B-čku obsadenom z 1/4 rómskymi spoluobčanmi vie aké muky spôsobovalo cestujúcim obyčajné dýchanie tej arómy.

Nemas pravdu, studenti maju na zapade prevahu mozno v prazdnejsich poobednajsich vlakoch, ranne vlaky odhadom 80% pracujucich. Ludia jednoducho zistili, ze vlak je lacnejsi a do mnohych casti BA aj podstatne rychlejsi ako auto, ci nebodaj autobus. Asi polovica ludi, co poznam a chodi vlakom ma vlastne auto. Zlepsit by to este mohli lepsie vozne (90% vozoveho parku na tejto trati su B alebo Bdt) a hustejsie/pravidelne intervaly, nech sa ludia netlacia vo vlakoch ako dobytok.