Odpočívadlá

V Rakúsku sa mi velmi páčila firma Rasenberger - má vybudované štýlové reštaurácie s hotelmi a motelmi na hlavných dianičných tahoch. U nás je množstvo prevádzkovatelov takýchto zariadení.

Zase je to monopol. :wink:

Nie je pravda .. v Rakúsku sú veľké spoločnosti - Landzeit, Rosenberger, Sudrast, Oldtimer, ServusEuropa a niekoľko malých a sú určené podmienky ako môžu byť rozmiestnený .. napr maximálne 2 rovnaké za sebou - takže jediné čo tam nehrozí je monopol.

Hrozi monopol ktory sa vola “ovladnutie nejakeho useku” - ja som nebol presny vo svojom vyjadreni. :wink:

Toho by som sa nebál rakušáci majú súbor pravidiel pre prideľovanie flekov na dialnici aby nedošlo k ovládnutiu

Ja sa nebojim, ja to konstatujem. :wink:

OK, ide práve o to, aby Poliaci, Nemci, Rakušáci, Holanďania, a, samozrejme, našinci a susedia Česi a iní sa mali kde ubytovať,. aby boli obslúžení v reštaurácii, aby nemuseli schádzať z diaľnice pri hľadaní turistických informácií atď… A, povedyme si, OMVky majú aké-také reštaurácie, kde sa dá najesť, pri ostatných pumpách si môžeme kúpiť akurát rýchle občerstvenie - bagety, hranolky, colu, apod… Sieť zariadení, podobných ako napr. Rosenberger / napísal som Rasenberger - sorry za preklep/ tu chýba.

Kým nebude v SR min. 700 km diaľničnej siete, podľa možností súvislé prepojenia, tak tu každá takáto sieť skrachuje.

Dnes v SR nie je kúpna sila na takéto niečo, aby sa to aj uživilo a SR nie je cieľová krajina, ale tranzitná krajina, malé územie a naozaj nikto necestuje pravítkom po D1.

Takáto sieť zostane snom pre SR ešte min. 10 rokov. A to hovorím o úspešnej sieti, lebo napríklad na D2 už skrachovala nejedna sieť (obojstranné odpočívadlá). Podobne aj na D1 sa niektorí reštauratóri menia pričasto.

Slovák, ktorý by mal byť ťažiskom (kým tu nebudú výborné služby v rozvinutom cestovnom ruchu alebo high-tech v priemysle), ale nebude lebo Slovák to je vždy radšej: chlebíčky, čaj, coca cola, keksíky. Je to finančne 100% výhodné oproti reštaurácii a to je pre Slováka základ.

Mne sa veľmi páčila jedna benzínka v Nemecku (tuším pri diaľnici 12), pri nej bola krásna reštaurácia a smerom ku hajzlom bol turniket na 50centov. Som tam hodil 1euro a namiesto aby mi to vydalo 50centov tak mi to vydalo 2 50centovky a ešte ma aj pustilo. Zarobil som 20 Sk :slight_smile:

Zaujimalo by ma, ako je to u nas s prevadzkovanim odpocivadiel. Kto je majitelom pozemkov na odpocivadlach a stavieb tam stojacich? NDS alebo prevadzkovatelia?

NDS by mala prenajímať pozemky. Možno v konkrétnych príkladoch je to inak, ale odpočívadlo je súčasťou diaľnice. Samotné budovy sú majetkom toho, kto ich postavil, v Chorvátsku na A1 sú budovy majetkom tých, čo ich vybudovali, ale pozemky sú štátne a je tam prenájom.

ndsas.sk/index/index.php?ids=48

Inak toto je dosť nepresný odkaz, pretože sa vôbec neaktualizuje a z vlastných skúseností viem, že nie vždy sú všetky služby na všetkých odpočívadlách aj aktívne/funkčné.

Toto je len odkaz na to, že ako by to malo byť …

Vie mi niekto povedať čo sa “deje” na odpočívaadlách v oboch smeroch na D1 medzi KE a PO.Je už rozostavaná 1 rok…

Stavebny ruch je v poslednych tyzdnoch velmi culy, uz sa naplno rozbehli prace, ktore su okom viditelne. Prebieha komplexna rekonstruckia celeho odpocivadla, stare bolo uplne zrovnane zo zemou. Urobila sa nova kanalizacia, tolalety, elektricke rozvody, podlozie… V sucasnosti uz stavba nabera fazonu, montuju sa svetla, obrubniky. Ked stavba bude pokracovat takymto tempom, v lete by to mohlo byt hotove.

A koľko to bude stáť?

A bolo to vôbec treba?, keď o pár km sú v oboch smeroch benzinové pumpy?

Netusim kolko to bude stat, ale vyzera, ze dost. Chvalabohu robi sa to pomerne precizne, tak to aspon nejaky ten rok vydzri. Ono na Slovensku sa peniaze stracaju sami od seba, tak je stale lepsie, ze sa aj nieco postavi.
Ze su dalej pumpy, to hej. Pumpy su ale defacto na konci dialnice, zatial co odpocivadlo na zaciatku. Uz sa tu pisalo, ze existuju predpisy, v akych rozpatiach maju byt odpocivadla. Velke tusim kazdych 30 km a male kazdych 15 km. Takze je to podla noriem :slight_smile:. Aj ked pravdu povediac, zbytocne, radsej sa urcite mohlo investovat do oprav zopar diletaciek na mostoch…

No áno a ten úsek D1 z Ke do Po pred Po je totálne hrozný, určite nespľňa požiadavky diaľnice…poplataná cesta…

Nuz, niektore useky urcite, ale celkovo myslim vyhovujuce. Urcite lepsie ako na severnej D1 a ceskej D1 :slight_smile:. Hrozne su ale diletacky, vecny problem nasich dialnic.
Ale v najkatastrofalnejsom stave je cesta po vjazde do PO od KE, Petrovanska ulica. A pritom najvytazenejsia cesta v PO, vypadovka na dialnicu. Diletacky su tam uz take vybite, ze znali vodici uz nejazdia v pravom jazdnom pruhu, ale na moste prechadzaju do rychleho pruhu. A co je najsmutnejsie, az do r. 2010 sa neplanuje vobec s rekonstrukciou. Sak naco, male bezvyznamne mesto s tromi autami do dna nic nepotrebuje…

Viem o tej ceste, aj ja na ňu nadávam ale myslím si, že skôr tie peniaze na opravu Petrovskej by mali ísť na diaľničný obchvat PO… potom bude mať tá cesta menšie čísla a niekedy by ju aj trebalo opraviť… (ja napr. jazdím v tom 3. páse pre kamióny, tam sa ešte nejako dá aj dupnúť :slight_smile: )