Oblasť Žiliny, Bytče a Kysuckého Nového Mesta

magnus: ee nezda sa mi to viem to :wink: v KE je to fakt velmi zalostne… ZA este stat nemusel zachranovat pre exekuciou ak viem :wink: ako som povedal, ZA na tom neni dobre, ale neni na tom ani tak zle ako ostatne mesta. o rozpredaji viem a aj o dalsich veciach.. je tam toho viac co neni zrovna na chvalenie ..

ja som len chcel povedat, ze z tej mizerie co su ostatne mesta. mno a mas pravdu, politiku bokom :wink:

Rok 2003:

Mesto Trnava - dlh 100 mil. SKK
Mesto Zilina - dlh 200 mil. SKK

To boli najlepsie hospodariace mesta.

Kosice nedokazali riesit dlh 1,6 mld. SKK a Bratislava bola zatazena dlhom 3 mld. SKK. :wink:

co viem, kosice maju este asi 800 milionov korun v pohladavkach po splatnosti dodavatelom …

2 wazari: ano je fakt ze trnava hospodarila dobre, ale zase ti poviem, ze tam sa toho moc nezmenilo a nejako intenzivne neinvestovalo. snad len jemne zrekonstruovali pesiu plus svatu trojicu. ale stale to vyzera hrozne … jednak kulturak, ta budova na rohu co je tam snad poslednych 20 rokov v katastrofickom stave …

a celkovo, ZA sa rekunstrukcie a dopravy tyka pohla podstatne viacej ..

aj ked v TT je to tiez lepsie ako tak 5 rokov dozadu …

nebyvam v TT nejak casto, ale co sa pamatam, rekonstruovala sa Kolarova ulica od stanice po stadion, autobusova stanica, ulica na sidlisku Druzba za poliklinikou, zopar kruhacov pribudlo, atleticky stadion sa dal dokopy, opravuju sa hradby, parky sa poludstili
ked sa dostavia severny obchvat az po cestu na Ruzindol a dorobi sa obchvat od R1 po staru cestu na BA (na mape trnavy je uz nakresleny hadam 15 rokov), Trnava bude mat dopravu poriesenu
teda okrem oblasti cukrovaru, tam sa teraz rekonstruovala krizovatka, no cukrovar uz dovaril a je to pekna zona na okraji sameho centra, hadam to tam nejak nezprznia

uvidime, ako to cele potiahne Peugeot

no a kulturak … :frowning:

aquila: Ale v Ziline este stale funguje Slota, a to je velky hrac, s dosahom na prokuraturu i sudy, takze kym je pri vesle, ziadna exekucia nehrozi :slight_smile: Az ked tam nebude sa ukazu realne fakty o hospodareni mesta. takze spravy o tom, kolko je ktore mesto zadlzene beriem s veeeelmi velkou rezervou.

Je fakt, ze MHD v Ziline je na tom asi najlepsie co sa systemu fungvania tyka, otazne je, ci trolejbusy su najhospodarnejsim riesenim. Ekologicky efekt je totiz nulovy, vzhladom na neustale rastucu osobnu i nakladnu dopravu v centre mesta, naopak, trolejbusy su hodne neflexibilne. V kazdom pripade je to ale lepsie ako stare Ikarusy.

faktom vsak je, ze pokial by sa podarilo doriesit vsetky obchvaty mesta, tak by sa mozno zlepsili pomery aj v centre, aj ked asi nie vo velkej miere. Skoda, ze sa neporiesila krizovatka Kosicka v zmysle povodneho projektu. A tiez dalsie krizovatky su nestastne riesene, pritom by stacili minimalne upravy a pomohlo by sa tomu. neviem vsak, kde by sa dalo nieco v tomto zmysle presadit. A nechapem, preco dopravny inspektorat niektore upravy nepresadzuje.

2 wazari: jo to mas recht, preto hovorim, ze je to lepsie ako pred 5timi rokmi, kedy to vyzeralo v TT dost divne :unamused: teraz sa to len a len zlepsuje, co je dobre :wink:
inak o schopnosti ludi v TT hovori aj o tom ako sa ma TTSK, ktory patri tiez k tym najlepsim v ramci republiky :wink:

2 magnus: mno vsak hovori, ako obcania mate vzdy moznost si niekoho ineho zvolit. a sa aj uvidi kolko kostlivcov povypadava zo skrin :laughing: aj ked zase ako som uz spominal, aby ste neboli skor negativne prekvapeny z noveho vedenia :wink:

trolejbusy si myslim, velmi pomohli ZA aj co sa tyka ZP, aj dopravy. ja si pamatam aj na dobu pred trolejbusami (inak ked sme pri tom, ZA velmi dobre poriesila trolejbusy lebo sa to skusalo “na sucho” s autobusmi a az potom sa tahali troleje). takze v tomto sa silne mylis .. bez trolejbusov by to bolo este horsie.

a celkovo MHD je v ZA riesena ako jedna z najlepsich na slovensku. to je tiez neodskriepitelny fakt.

ad ZP & MHD, to si myslim, ze keby to bolo po starom a bol by stale takyto narast dopravy individualne, tak by to bolo len katastrofalne …

faktom je ze chybaju parkovacie miesta a zopar dalsich detailov by bolo dobre upravit :wink: to nepopieram :slight_smile: ja len hovorim, ze v ZA je to docela OK :slight_smile:

Aquila: no sak jasne, v porovnani s Blavou je to fajn. ja nie som motorista, takze to vnimam skor ako chodec, a pre chodcov je Zilina na tom dost zle .-) bez trolejbusov by to bolo horsie, mozno by sme aj s filtrami na tvarach museli chodit v casoch jesennych depresii…
A co sa noveho vedenia tyka - nerobim si iluzie. Politika, ci republikova alebo miestna nikdy nelakala charakternych ludi :slight_smile: Ale ako vsade na Slovensku sa hadam dozijeme mensieho zla :slight_smile:

Potvrdzujem, to čo si napísal. S tým súvisí niekoľko skutočností:

-zrušenie Útvaru hlavného architekta
-hrubé porušovanie platnej ÚPD, resp. okamžité úpravy na “objednávku” vedenia mesta
-neexistencia Dopravného generelu
-porušovanie stavebného zákona a platných technických noriem
-nerešpektovanie správ EIA
-výstavba bez stavebného povolenia

Pre diskutujúcich, ktorí nepoznajú Žilinu tak dobre, môžem ak bude záujem, popísať konkrétne veci.

lud & magnus: len takto to mas 11 z 10 miest na slovensku :wink:

Nuž keď je tu takáto téma, tak pridám aj ja svoj názor.

Ján Slota je kontroverzný človek, ktorý vládne v Žiline už 3. volebné obdobie a jasne vyhráva každé voľby. To je fakt.

Žiline sa darí a nech už je čokoľvek akokoľvek, tak je všetko v poriadku. Dlhy sú, ale sú relatívne nízke a Žilina ich bez problémov spláca. Že sa predá nejaký pozemok za nižšiu cenu? No a čo? Budovy sa nepredávajú pod cenu a mestský majetok je dosť veľký. Mesto podporuje šport atď.

Viem a sledujem aktivity že niekoľko ľudí je nespokojných s tým, že každý kto sa postaví proti Slotovi, tak padajú vulgarizmy z jeho strany a že sa rozhoduje niekedy nie práve úplne tak ako by si to verejnosť priala, ale bol zvolený a podľa mňa je to v poriadku. Nikto nie je ideálny.

Žilina je pekné mesto a v rámci dopravy je to veľmi dobré, hlavné ťahy sú na tom dobre, ZA sa dá obísť dosť rýchlo a ešte min. 10 rokov sa bude investovať v celom regióne do dopravných projektov.

Môžu byť kritici, ale treba si uvedomiť, že je aj veľmi veľa zástancov a aj ja som jeden z nich. :laughing:

:question: :cry:

Mesto Žilina a región sú dva pojmy, aj keď spolu súvisia. Bavili sme sa o meste ako takom. Hlavné ťahy slúžia primárne na prevedenie tranzitu cez mesto. Sú po nich trasované medzinárodné koridory E50,E75 a E442. Buduje a financuje ich štát a nie mesto. Ale vzájomné prepojenie centrum-sídliská-priemyselné zóny majú riešiť mestské komunikácie. Takisto pre chodcov a cyklistov je irelevantný plynulý prieťah cesty 1.triedy, keď zvyšná komunikačná sieť je nevyhovujúca po stránke kapacity aj kvality.

Dy,

tak toto sa ti podarilo. :stuck_out_tongue:

Ja vsak s tebou suhlasim. Aj region, aj mesto zije a kto to popiera, tak ten zavadza.

Mesto sa zameriava na dopravu menej nez je to potrebne, ale viac nez v inych mestach SR. Krajskych mestach. Aj vzhladom na pocet obyvatelov. Ale v meste su stavebne aktivity a bude tam do 5 rokov zivotna uroven na vysokej urovni. :wink:

Medzi slepými je aj jednooký kráľom. :confused:

Ludo,

ja velmi dobre poznam mesto Zilina a tam je starosta-primator, ktory sa stara o historiu a ktory investuje tam, kde to je potrebne a o tom nie je pochyb. Tie sochy vasich narodnych postav - to je perfektne.

Ja ho poznam. Neviem detaily, ale viac ako 50% ludi je s nim spokojny, lebo vyhrava volby presne ako to aj Dy napisal. Na toto pozor, to je dolezity fakt. A z hladiska hospodarstva ma ZA investiciu KIA, bude mat D1 co nevidiet a bude sa zlepsovat aj cestna siet. Nic nie je dokonale, ani nebude, lebo stat musi pomahat. ZA je velke mesto a bude rast a danou za zivotnu uroven budu dopravne problemy.

Viem, kto to je. Je v strane, ktora je narodne orientovana a v tom som mal mensie predsudky, ale nie je to rasisticka strana. Tajomnik jeho je cernoch a ked sme sa rozpravali tak nema nic proti ludom ako takym, proti inym ludom atd. a to je dolezite.

Ja mam nazor, ze nepotrebujem vidiet to, co sa deje naokolo. Dy naznacil moznost necisteho jednania - mozno, ale dokial ludia nedaju vediet, tak smola - a nie 100-1 000 ludi, ale ovela viac. :wink:

Hm, áno.
Socha Ľudovíta Štúra odpočíva uprostred niekoľkometrových kopcov hliny za plotom staveniska. Skutočne dôstojné miesto. Ani investora ani vedenie mesta nenapadlo sochu počas stavby uložiť do depozitu a po dokončení ju nainštalovať späť…
Socha J.M.Hurbana trčiaca z klinu niekoľkometrových protihlukových stien - ďaľšie dôstojné miesto, Len pár metrov od nej sú ulice bez kanalizácie, bez chodníkov s dezolátnym stavom vozovky…

Zvláštne, že kolektív autorov Smerného územného plánu sídelného útvaru Žilina už v roku 1980 toto predvídal a pripravil sa na to. J.S. týchto ľudí označil za “bolševické štruktúry” a “senilných starých ujov” po tom čo opakovane skritizovali hrubé porušenia ÚPSÚ.

Tak buď rád, že v Žiline nežiješ a vidíš to zvonku. :wink:

A na záver trochu OT:
Koľko z 87000 obyvateľov Žiliny rozumie aspoň trošku územnému plánovaniu, urbanizmu, architektúre či doprave ? Asi tých niekoľko sto, ktorí otvorene vyjadrili nesúhlas. Mlčiaca väčšina tomu nerozumie a tak ani nechápe, čo sa deje. Banský inžinier uznal sám seba za najmúdrejšieho architekta, urbanistu a dopraváka, a to nemá nič spoločné s politikou. Je to len o odbornosti a kompetencii niečo také robiť. Výsledky sa dostavia a nebudú pozitívne.

Na problematiku vývoja urbanizmu a dopravy v Žiline sa kriticky vyjadrili renomovaní odborníci :

arch. Anton Stuchl - hlavný autor SÚP z roku 1980
arch. Juraj Gallo - predstaviteľ regionálneho združenia SKA
arch. Viera Mecková
arch. Pavek Kropitz - spoluautor ÚP VÚC Žilinského kraja
arch. Martin Pavelek
projektant Ľubomír Mateček - spoluautor ÚP VÚC Žilinského kraja

S ich názormi sa plne stotožňujem a dúfam , že neodborná verejnosť sa preberie z letargie a začne uvažovať.

Ono je to skôr o tom, či sú schopné politické strany postaviť dobrého protikandidáta. Lebo ak nie, tak tam zase máte Slotu. :wink:

Pozri sa Ludo, mne bolo úplne jasné, kam táto téma bude smerovať. Tam, kde aj téma o BB. City, emócie atď. a keď sa to vyčerpá, tak dôjde na boje medzi mestami.

Nič ti nebráni, kandiduj na primátora v Žiline. Tak dosiahneš zmenu, ktorú chceš dosiahnuť. Ak ťa zvolia. A potom všetci uvidíme ako budeš vládnuť ty. Či dobre alebo zle. Lebo riadiť mesto, to nie je len doprava a ten, kto s tebou nesúhlasí, ten je podľa teba hneď laik.

Ja som Žilinčan a tiež nie som spokojný ako sa Slota niekedy vyjadruje v médiách, ale je dobrý manažér, ak vieš čo je to práca manažéra. Vie riadiť mesto a inštitúcie v ňom. To je podstatné. Ja sám som inžinier a sledujem vývoj v doprave a nie je to ideálne v meste samotnom. To je pravda.

Možno už stačilo, že už je tam viac ako 10 rokov. Za jeho pôsobenie sa Žilina dostala veľmi vysoko a keď toto chceš spochybniť, tak potom si úplne zaujatý voči Slotovi ako takému.

Nie je to premiér, nie je to prezident a nikdy nebol a je vysoko pravdepodobné, že ani nebude. A je to dobre, lebo to jeho vyjadrovanie sa by stálo SR reputáciu vo svete. Ale je primátor v Žiline a ľudia sú spokojný, ľudia, ktorí cestujú MHD, ktorí chodia do školy, ktorí chodia po chodníkoch, ktorí sa neboja v noci chodiť po meste, ktorí majú radi šport atď. A ľudia, ktorí chcú prácu. Ja som spokojný s celkovým stavom, ty zjavne nie. V poriadku, ale nenúť sem stále svoj názor.

Ešte sa ti môže stať, že budeš kandidovať a ľudia ťa nezvolia. A budeš to dávať na vinu všetkých laikov, ktorí nič nevedia. … Toto je potom ale diktatúra. A Slota nie je diktáror, je zvolený demokratickým spôsobom a tí čo ho volia, tak sú s ním spokojný a to treba rešpektovať. Nič viac.

Ja osobne volím podľa toho, kto kandiduje a porovnávam a zatiaľ nebol podľa mňa lepší protikandidát tak uvidíme v ďalších voľbách. A naviac, v meste je ďalší orgán s názvom Mestské zastupiteľstvo.

O demokracii by mohol Adoas písať, lebo tam tento systém vlastne vznikol. :laughing:

ja by som odporucal uz sa venovat faktickej stranke veci :wink: dakujem :wink:

a tak teda k veci :slight_smile: napriklad viem ze sa mal relativne v centre stavat nejaky polyfunkcny dom a slota to podmienil vystavbou noveho kruhaca .. ono v horsom pripade tam mohla byt stale ta ista krizovat :wink:

Ide o kruhovú križovatku na Komenského a Fándlyho ulice, ktorú musí postaviť na vlastné náklady spoločnosť SSiM. Podmienka bola zo strany mesta pri odpredaj pozemkov, na ktorých uvedená spoločnosť stavia v meste byty. Stavba by sa mala realizovať v roku 2006. Na vlastnej stránke má spoločnosť SSiM aj schému uvedenej križovatky.
ssim.sk/fandly/fand_sit.jpg