Oblasť Žiliny, Bytče a Kysuckého Nového Mesta

Ano, pretože je to súčasť stavdy D1 :sunglasses:

OK. Ale je to “len” privadzac nic viac. A D3 ma vacsiu cenu nez akykolvek privadzac na D1. :wink:

ale je to aj vyznamna miestna komunikacia :slight_smile: nic to nezmeni na fakte ze privadzac sa stavia :wink: co je len dobre :slight_smile:

Ano, moj nazor uz nezmeni nic. :laughing:

SR by si mala vziat uver 1 mld. EURO na D3 a na R1. :wink:

Tvoj nazor z nadhladu je spravny a dal by sa bez problemov uplatnit ak by sa privadzac napajal na hranici mesta na existujucu a vyhovujucu komunikaciu napr. privadzac Trencin bol postaveny asi dva roky po sprevadzkovani dialnice a mnohym ludom nechybal.

Problem Ziliny je ten, ze privadzac sa napaja az na mestsky okruh a viac ako dva kilometre ide intravilanom, pricom “vystavba” znamena rozsirernie sucasnej cesty s tym, ze sa zrusia zeleznicne priecestia a urovnove kryzovatky s paralelnou cestou (medzi nimi je prave zeleznica). Navyse bola dohoda (este z cias lenona), ze rekonstrukcia nadvaznej komunikacie bude spravena sucasne s vystavbou privadzaca. Ale kedze sa prislusne useky dialnice uz roky nestavaju, neinvestovalo sa ani korunu do udrzby komunikacie a ta je vo velmi zalostnom stave.

Ak mi to vyjde, tak sa pokusim nabuduci tyzden spravit nejake fotky a potom hadam svoj nazor prehodnotis :wink:

Aj to je mozne. Ale nepredpokladam to. Ja nazor casto nemenim. Uvidime. :wink:

Názor: Podľa mňa Žilina bude dlho jediným mestom na Slovensku, ktoré bude mať najlepšie vyriešenú cestnú dopravnú infraštruktúru. Mestský okruh spojený s dvoma diaľnicami systémom mestských privádzačov prevažne riešených mimoúrovňovo vytvorí najkonceptnejší mestský dopravný systém. Po dokončení všetkých stavieb a závodu KIA bude tento región jedným z najprosperujúcejších na Slovensku.

Tak ja si to dovolim doplnit. :arrow_right:

Mesto Zilina (ZA) bude v r. 2010 mat zmodernizovane zeleznicne napojenie. Bude mat D1. A bude sa aktivne stavat D1 v smere na vychod od ZA. Bude mat kvalitne opravenu a udrziavanu cestu I. triedy. Bude mat 2 dialnicne privadzace, k tomu mestsky okruh a na sever od ZA sa bude stavat dialnica D3. Na juh od ZA sa planuje opravit takisto cestny tah. Dalej bude pre mesto sluzit letisko Zilina, ktore zrejme dovtedy prejde stredne velkou modernizaciou. Okrem toho je vo vyhlade a v tomto obdobi sa zrejme aj zacne so splavnenim vodneho toku rieky Vah az po ZA. To umozni tomuto mestu este aj 4. sposob dopravy, pretoze po Dunaji sa da dostat kamkolvek.

Takze toto nie je zdaleka len o dialniciach, toto uz je o niecom inom. A je to pravom - v meste je VS, ktora sa zaobera dopravou, takze si vychovava odbornikov. Okrem toho toto mesto vynaklada obrovske peniaze na studie, projekty a pripravne prace. Takisto dohliada na to, aby sa planovali rozne vizualizacie roznych tychto projektov.

Dalej s tymto rozvojom suvisi aj sila tohto regionu. Je tu sidlo miestnej samospravy, ktora uz dnes investuje rekordnu sumu na opravy ciest II. a III. triedy cez PPP - to je priprava na zatazenost a dolezitost regionu ako celku. Dalej sa stavia ako 1. usek R3, obchvat okolo O.P. na severnej vetve R3, prave v ZA regione. A zaroven je samosprava velmi opatrna aj v oblasti uveroveho zatazenia v porovnani s ostatnymi samospravami SR.

Stavia sa tu za prispenia EU, statu, samospravy a aj mesta. Stavia sa tu s uverami a stavia sa tu aj so sukromnym sektorom - PPP.

Skutocne sa tu vytvara silny region z hladiska dopravnej infarstruktury, na ktoru nadvazuje infrastruktura bytova a nasledne, respektive zaroven aj hospodarsky rozvoj. Dnes je rozostavanych 40 km D1 pred ZA. A ja verim tomu a som o tom pevne presvedceny, ze to com som napisal v tomto prispevku bude v platnosti prave v r. 2010 vsetko na 100%.

SR potrebuje mat nejaky silny region, oblast z hladiska historickeho je to hlavne mesto + smer na sever SR. Treba to dosiahnut. Ina cesta nie je.

Este si dovolim k tomu poznamku a malu radu pre tych ,co by sa aj prestahovali za pracou (dalsi problem na Slovensku). Najlepsi zivot, najvacsia ekonomicka/zivotna uroven je a bude v pasme BA-ZA. Komunisti to planovali, dnesne Slovensko v tom pokracuje a uz su vidiet vysledky. S tym bude suvisiet aj dalsia sila v oblasti TT-NR (aj ked tam uz prevlada polnohospodarstvo) a de facto az po oblast PP bude zaroven priemysel a turisticky rozvoj. … Potom budu az KE a MI a tam je dolezite vybudovat druhe tazisko. A zaroven je problematicke uzemie od ZV po KE, ale tam by dialnica nepomohla - tam stacia obchvaty a riesenie problematickych usekov (aj to je problemom) a SR sa musi sustredit na budovanie regionu BA-ZA a z hladiska dialnic budovat D1, D3 a R1. Ale to uz som zase niekde inde. Viac som uviedol aj tu, co sa budovania dialnic tyka: dialnice.info/viewtopic.php?p=12792#12792 . To su de facto vysledky a zavery roznych studi a planov/projektov. A niektore porovnania a realita, aby ste videli, ze mam uprimnu snahu nieco konkretne sem napisat. :wink:

kazdopadne, ako napisal adoas a MH, slovensko potrebuje takyto region. zatial je to len BA a okolie co taha. ak sa prida dalsi vykonny region bude len dobre. lebo budu peniaze na dalsie regiony.

faktom zostava, ze ziline sa uz podaril prekonat bod niekedy aj nazzvany “crossing the chasm” teda uz prekrocila tu priepast za ktorou to uz ide v pohode :wink:

ad doprava v ZA, snad jedine vec, ktora uplne nevysla je zeleznicna doprava. resp nie tak uplne perfektne :wink: konkretne presun zeleznicnej stanice => zilina teplicka, ale zaklady su polozene :wink:

ale osobnu dopravu bude mat ZA perfektnu :wink: bude mat dialnicny juzny obchvat, casom aj zapadny. napojenie na dve dialnice. vnutorny aj vonkajsi okruh. mimourovnove krizovania. privadzace.

navyse sa casom planuje aj vychodny obchvat co by prepojil I/61 s D1 …

Ako Zilincan si dovolim este jednu poznamku:
je sice pekne ze infrastruktura mimo mesto sa utesene rozrasta. Ale priamo v meste je to katastrofa. Niekedy mam pocit, ze si zacinajuci alebo amaterski projektanti skusaju svoje vymysly v praxi priamo v Ziline. Niektorre krizovatky su priam ukazkovym nezmyslom. V centre nie je vyriesena doprava ani parkovanie, tak isto na sidliskach. Chybaju zakladne kapacitne komunikacne osi medzi sidliskami a centrom. Aj to dobre, co ako tak fungovalo sa zasahmi mestskej samospravy na cele s J.S. slusne povedane pokazilo (nezmyselnou vystavbou hypermarketov a.p.). V Ziline sa napriklad absolutne nic nerobi pre cyklistiku a chodcov. Neriesi sa eliminacia osobnej dopravy v centre, prave naopak. Dalo by sa o tom hodne rozpravat, ale nakoniec - naco. Ludia mimo ZIliny si stale myslia, ako fantasticky to tu funguje. Bohuzial, opak je pravdou. Zilina patri medzi najzadlzenejsie mesta s polomafianskym riadenim. Uprimne dopredu lutujem Slotovho nastupcu, ktory zdedi mesto pred krachom.

Nahral som sem dopravnu cast uzemneho planu Ziliny a okolia

dialnice.info/album_page.php?pic_id=400

Nepísal by som niečo, čo nie je pravda. :sunglasses:

Zdá sa, že by bolo vhodné založiť novú tému - Žilina a blízke okolie :stuck_out_tongue: a presunúť tam príslušné príspevky.

Ešte jedna poznámka k privádzačom. Privádzače budú de facto súčasťou diaľničnej siete, pretože D1 HP-LL sa nestavia a D3 sa stavia po Hričovskú priehradu. Takže tranzit D1 pôjde z HP po D3, potom po privádzači Strážov, po mestskom okruhu (Ľavobrežnej) a po ceste I. triedy okolo Strečna. Až bude tunel Višňové, pôjde sa od privádzača Strážov po mestskom okruhu doprava na Rajecký (južný) privádzač k LL a do tunela Višňové. Tranzit v smere D3 pôjde zase len po privádzači Strážov a doľava cez Budatín na D3.

Kedy sa bude stavať D1 HP-LL a D3 cez Hričovskú priehradu a tunelom smerom na KNM, si zrejme nikto netrúfa odhadnúť. Takže stav, keď celý tranzit pôjde po privádzačoch a mestskom okruhu, bude zrejme trvať veľmi, veľmi dlho.

Aj preto sú tie privádzače také potrebné.

Pekný pohľad na Žilinu s celým mestským okruhom je tu:
mipo.ssag.sk/fotoblog/pict/z … iginal.jpg

magnus, ja viem ze to tak vyzera. ze slota je taky aky je.. ale zilina je na tom stale este velmi dobre. ci uz riesenie dopravy (bez neho by trolejbusy neboli, a sam musis uznat ze tie hodne pomohli).

zadlzenie ziliny je sice vysoke, ale stale male oproti inym mestam. ked si zeberies akekolvek mesto na slovensku v triede ziliny. ci uz nitra, trnava, presov, poprad a o takych extremoch neschopnosti ako banska bystrica nehovoriac. su na tom co sa dlhovej sluzby podstatne horsie, a maju dopravnu situaciu aj riesenie omnoho horsie.

alebo chces aby ZA dopadla ako KE ? kde zrekonstruovali vseho vsudy zopar veci a maju na krku vyse 2 miliardy dlhu a rozpredany majetok ?

ano slota, ma velmi vela chyb (osobne hlavne s auparkom uz hoodne prestrelil), ale medzi slepimi je to jednooky kral …

ale kazdopadne ako obcania mate moznost si zvolit ineho :wink: len aby ste neboli prekvapeny :wink:

Žilinský samosprávny kraj sa rozhodol ísť cestou PPP aj čo sa týka udržby ciest. Viac tu: dialnice.info/viewtopic.php?t=1878

Podľa Žilinskej televízie bude v sobotu 12. a v nedeľu 13. novembra uzavretá cesta I/18 od autobazáru v Strážove po odbočku do Žilinskej Lehoty kvôli výrubu stromov. Tranzitná doprava bude presmerovaná cez Kotešovú a Považský Chlmec. Obojsmerne je možné tiež použiť trasu od Považskej Bystrice cez Rajec. Pre miestnu dopravu bude obchádzka cez Ovčiarsko a Hôrky. Odbočuje sa tam pred ČS OMV pri Hornom Hričove doprava.

Keď to tak hodnotím, tak podľa mňa je najvhodnejšia prvá obchádzka z Bytče cez Považský Chlmec. Je to relatívne dobrá cesta (až na tie štyridsiatky v obciach, ale nie sú to dlhé úseky) s nedávno dokončeným kvalitným mimoúrovňovým napojením na privádzač od Čadce. Cez Rajec je cesta kľukatejšia, prechádza mnohými obcami, niekoľkokrát križuje železničnú trať a v Žiline sa napája na spomínanú problematickú Rajeckú cestu. Cesta cez Ovčiarsko zase nemá kapacitu na tranzitnú dopravu, najmä vjazd do Žiliny cez mestskú časť Závodie.

no, neviem ako teraz, ale par rokov dozadu Trnava bola najlepsie hospodariacim krajskym mestom (alebo druhym v poradi)

Hmm, uvidime :slight_smile:

Hmm, tebe sa zda, ze etse na tom Zilina nie je horsie ako Kosice? podla mna ano. Majetok mesta je rozpredany, dokonca vyrazne pod cenu, bez verejneho obstaravania. Mnohe mestske budovy su zalozene v Dexia Banka (a inych). Len sa o tom nevie. Mestsky urad v Ziline dobre strazi informacie, ktore by mohli poskodit uz aj tak ubohy image primatora. No lenze ked clovek vidi, s kym sa pan primator brata na najvyssich miestach, tak uz sa nicomu necudujem…Nuz ale nechajme to bokom, je to politika.