Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica – doprava v regióne Stredného Pohronia: Stav ciest I. a II. triedy, obchvaty, verejná doprava a infraštruktúrne projekty. Diskusia pre miestnych aj vodičov.
Vitajte v téme venovanej dopravnej infraštruktúre v regióne Žiar nad Hronom, s dopadmi na Banskú Štiavnicu aj Žarnovicu. Tu nájdete relevantné informácie, skúsenosti vodičov i obyvateľov o cestách, premávke a regionálnych plánoch.
Čomu sa téma venuje
Cesta I/9 (E572) vedie cez Žiar nad Hronom a je súčasťou európskej trasy E572 (Trenčín–Žiar nad Hronom, dĺžka cca 101 km) ([Mindop][1], [Wikipedia][2])
V úseku Lutila – Žiar nad Hronom – Ladomerská Vieska (ca 5,8 km) prebehla rekonštrukcia v lete 2024 za 6,84 mil. €, značená nový asfalt, svetelná signalizácia “zelená vlna” a obnovy mostov a chodcovských prvkov v centre mesta ([Žiar nad Hronom][3])
Obchvat Žiaru nad Hronom (R2) — moderný úsek rýchlostnej cesty R2 prevádzky od decembra 2014 prevádza tranzit mimo mestského centra, čím zlepšuje plynulosť premávky ([Infrastruktúra.sk][4])
Banská Štiavnica má dopravné prepojenie primárne cez cestu II. triedy a v okolí plánované projekty zamerané na rozvoj mikrobusovej dopravy a zlepšenie infraštruktúry v historickom centre ([Banská Štiavnica][5])
Žarnovica je napojená na R1 (úsek Žarnovica–Šášovské Podhradie) a križuje sa tu cesta I/65 (Nitriansko‑Pohronský ťah) – významná dopravná križovatka regionálneho významu ([Žiar nad Hronom][6])
Obce a mestá, ktorých sa diskusia dotýka
Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, plus okolité lokality: Lutila, Ladomerská Vieska, Šášovské Podhradie, Horné Opatovce, ďalej malé obce spojené s turistickým a dopravným trasami v okolí.
Čomu sa môžete venovať
Stav cestných úsekov I/9, I/65 a R2 – životnosť vozoviek, dokončené opravy, preťažené úseky
Modernizácia diaľničných a rýchlostných úsekov – obchvat Žiaru a jeho vplyv na centrum
Dopravná bezpečnosť v centre Žiaru nad Hronom – nové priechody, značenia, chodci
Dopravná situácia v Banskej Štiavnici – obmedzená infraštruktúra, rozvoj mikrobusov
Napojenie Žarnovice na rýchlostné trasy – užitočnosť a dopady
Verejná doprava, autobusové spojenia, zmeny v cyklotrasách či chodníkových zónach
Príspevky vítané
Fotografie ciest po rekonštrukcii, modernizovaného značenia, staníc
Skúsenosti s dopravným zaťažením v tyre Žiar nad Hronom a jeho okolí
Poznatky o problémoch v Banskej Štiavnici: úzke úseky, chýbajúce spojenie, mikrobusová doprava
Postrehy k regionálnemu napojeniu Žarnovice na rýchlostnú sieť
Pomôžte nám vytvoriť aktuálny a hodnotný prehľad dopravy v regióne Žiar nad Hronom, Banskej Štiavnice a Žarnovice. Vaše skúsenosti a podnety sú vítané!
Dy, a nebude patriť medzi priority aj napojenie Banskej Štiavnice na západ, smerom na BA? Jediné prístupové cesty sú:
zo ZC cez Hodrušu - tá je však veľmi úzka, kľukatá a rozbitá, ale zato od BA po ZC je to najkratšie a pomerne rýchle cestné spojenie.
z Levíc - cesta II. triedy (ale s parametrami cesty III. triedy), smerom od BA je to však cez Levice okľuka
Podľa mňa aspoň 1 z týchto ciest by sa mala kompletne zrekonštruovať, najlepšie cesta od ZC po BS
Ja mám informácie, že by to mala riešiť cesta: Bzenica-Vyhne-Banská Štiavnica (bod č. 5).
Ale môžeš mať lepšie informácie. Cesta v smere na Levice by bola vhodná tiež. Aj cesta cez Hodrušu-Hámre, ale nemôže byť priorita všetko a stačí z pohľadu BA-BS aj cesta cez Vyhne.
To nie sú moje informácie, to som sa len pýtal, či sa neplánuje zaradiť medzi priority 1 z týchto ciest.
Bzenica-Vyhne-BS - O.k. ale nech sa tam potom vybuduje aj priame napojenie na R1 pri Bzenici
Podľa mňa najdôležitejší úsek v celej tejto oblasti je práve R1. Škoda, že celý úsek sa nakoniec zdrží, totiž samotná I. etapa (od ZC po Lehôtku) by vyriešila tak cca. 70% problémov na chýbajúcom úseku R1
Tak by to malo aj byť, ale či to tak naozaj bude, to neviem, … možno potom dodatočne sa niečo postaví, ale ja skutočne neviem kadiaľ sa bude zlepšovať cestné napojenie BS, lebo sem nejde ani jedna cesta I. triedy a ideálna by bola tá najkratšia, ale to je zrovna cesta III. triedy.
V tomto máš pravdu. Ale ja by som to stručne zhrnul takto:
Dostavba RC R1.
Lepšie napojenie BS na R1 pomocou cesty I. triedy a cesty II. triedy výrazne opraviť.
Tu by som takisto ešte veľmi rád doplnil, že ani tento región nie je na tom tak, že by mu ako celku pomohla R1. Pomôže ZH, ZC, ale nie BS. Tu pomôže znovu hlavne investovať do základnej cestnej siete, čo sú cesty I. až III. triedy, aby R1 mala priamy význam.
ZH má dobrú polohu, ale veľmi výrazne mu konkuruje ZV pre realitu. ZV je dopravnou križovatkou na všetky svetové strany a ešte je aj v približnom strede SR a má napojenie na R1 aj R2 - spoločné úseky, kým ZH ešte nemá R1+R2 a ani R3. Mohli by ste namietať, že ZH je tiež silná konkurencia, … to je, ale Zvolen má ďalšie výhody ako blízkosť mesta BB a letiska Sliač.
Cestné prepojenie Banskej Štiavnice na R1 nie je dobré a to treba zlepšiť.
Na kompletnú rekonštrukciu je potrebných sto miliónov
S opravou výtlkov v Žiari nad Hronom začali technické služby už v polovici marca a opravy realizovali aj v apríli. Ako nám povedal hovorca mesta Martin Baláž, v prípade značného poškodenia komunikácie, keď si opravu vyžaduje viac ako 30 percent jej povrchu, oprava jednotlivých výtlkov je nehospodárna a nevedie k trvalému zlepšeniu. „V týchto prípadoch je lepšie urobiť celkovú výmenu obrusných živičných vrstiev komunikácie. Ulice Krížna od križovatky so Šoltésovej ulicou po križovatku s Rudenkovou ulicou a Jesenského ulica od križovatky s Krížnou po križovatku s ulicou Pod Vršky sú značne poškodené, preto sa mesto rozhodlo pre celkovú rekonštrukciu povrchu komunikácií. Predpokladáme, že rekonštrukcia by sa mala realizovať v tomto mesiaci,“ konštatuje hovorca.
Mesto pripravuje aj ďalšie, rozsiahlejšie rekonštrukcie obrusných živičných vrstiev miestnych komunikácií a chodníkov. Tie chce zrealizovať od júna do augusta a zároveň bude opravovať miestne komunikácie v miestach menšieho rozsahu poškodenia.
Na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili mimoriadnu investíciu na rekonštrukciu ciest a chodníkov 10 miliónov Sk. Na výtlky v rozpočte pôvodne plánovali vynaložiť 2 milióny. V tomto roku sa tak do žiarskych ciest vloží 12 miliónov, pričom niektoré komunikácie budú zrekonštruované kompletne. Napríklad Sládkovičova ulica pri nemocnici, časť Krížnej, chodník na Chrástekovej a chodník na Janského ulici. Mesto tiež vybuduje niekoľko nových chodníkov.
Podľa primátora mesta Ivana Černaja by mesto na kompletnú rekonštrukciu ciest potrebovalo okolo 100 miliónov korún, čo zhruba predstavuje výšku jeho ročného rozpočtu. „Je to výzva do budúcnosti, ale raz sa to spraviť musí,“ hovorí Černaj. „Keby sa aj v minulosti každý rok kompletne opravila aspoň jedna cesta tak ako počas nášho funkčného obdobia, dnes by sme s komunikáciami mali minimálne problémy. Prípadne za peniaze, ktoré sa v 90. rokoch vynaložili za takú predraženú rekonštrukciu námestia, sme mohli mať novú celú cestnú sieť v našom meste.“
V Žiari nad Hronom je sieť ciest a chodníkov značne opotrebovaná a potrebovala by komplexnú rekonštrukciu. Tá by si však vyžiadala viac ako 100 miliónov korún, preto mesto rekonštruuje cesty postupne, v rámci možností, ktoré dovoľuje mestský rozpočet.
Počas fotenia na R1 v okolí Žarnovice som už prechádzal cez mesto cestou I/65 po novom asfaltovom koberci. Prakticky na celom úseku od križovatky z R1 pred Žarnovicou až po koniec R1 včetne mesta je tu nový povrch.
Cesta tu predým bola v zlom stave. Tak sa už aj v Žarnovici predsalen dočkali kvalitnej cesty mestom.
Zajímalo by mě, jestli se plánuje doprovodná komunikace k R1 v úseku mezi Budvou a Hronskou Dúbravou, páč co si z léta vzpomínam, ať jsme se snažili jak chtěli bez vjetí na R1 se do Hronské Dúbravy snad ani člověk nedostane.. Jak to dělají pomalu jedoucí vozidla, které na rychlostní komunikaci nesmí?