Presne, toto by sa dalo elegantne vyriesit tunelom (pripadne dvoma kratsimi) a kedze tento usek hori najmenej, kludne aj za cenu neskorsej realizacie. Tunelovy variant existuje, ale je zavrhnuty ako nakladny. Ten cerveny variant je divoky a v okoli Knazej by jeho realizacia znamenala veeeeelky mostny objekt, nech uz bude dalej trasovany kamkolvek - zrejme ovela vacsi ako ten, ktory tam je teraz.
Tunelovy variant ako nakladny? No neviem, ale ked si predstavim vsetky tie narocne mostne objekty, zarezy, prelozky ciest a rieky Oravy, pridavne pruhy, buranie domov, protihlukove steny v cervenom variante, tak mi to nepride o moc nakladnejsie ako tunelovy. Nehovoriac este o zimnej udrzbe a exhalatov v okoli mesta. Okrem toho, 2 km tunela ~ 50-70 mil. eur + zvysok (az po Or.Podzamok) do 100-120 mil. Sucasny variant len obchvatu DK 80-90 mil. eur, ktovie, ako to tam v okoli Knazej nakoniec vyriesia, lacne to vsak urcite nebude. Nemozem si pomoct, ale smrdi mi to tu mostarskou lobby
DOLNÝ KUBÍN. Oravskí cestári začali s opravami výtlkov na cestách. V najbližšom období budú mať čo robiť, táto zima totiž dala vozovkám poriadne zabrať.
„Je to spôsobené poveternostnými podmienkami, častými zmenami počasia. Mínusové teploty striedajú plusové, do vozoviek sa dostáva voda a tým sa robia jamy. Ďalším faktorom, ktorý spôsobil nadmernú tvorbu výtlkov, je častejšie používanie soli ako doteraz. Soľ je agresívna, čoho výsledkom sú práve výtlky,“ vysvetlil príčinu vzniku dier v asfalte riaditeľ Správy ciest ŽSK, závod Orava Jozef Oršuliak.
Vysprávky ciest cestári robia počas celého zimného obdobia. Udržiavajú najfrekventovanejšie cestné ťahy. Používajú pritom studenú obaľovanú drvu. Výtlky prípadne zasýpajú štrkom. „Vysprávkovú súpravu, takzvanú Bagelu, sme vytiahli na cesty pred dvomi týždňami. Ide o tepelnú metódu, pri ktorej sa využíva recyklovateľný materiál. Ten sa v stroji nahreje a potom sa ním zalievajú diery,“ vysvetlil J. Oršuliak. Obaľovacie súpravy, ktoré dokážu naraz „zalátať“ väčšie množstvo výtlkov, nastúpia na cesty až v jarnom období. Dokážu totiž pracovať len pri vyšších teplotách. V lete bude cestárom pri odstraňovaní výtlkov pomáhať aj vysprávkova súprava Turbo. „Pomocou nej sa výtlky vyspravujú pod vysokým tlakom a zastriekavajú sa studenými emulziami,“ povedal riaditeľ správy ciest.
Prioritu pri opravách majú cesty prvej triedy, potom druhej a tretej. Jednotky by mali byť opravené do 15. mája, dvojky do konca mája a ostatné do začiatku letnej turistickej sezóny.
Mesto Ružomberok v minulom roku preinvestovalo na takmer 120 investičných akciách viac ako 2,7 mil. €. V tomto roku chce mesto preinvestovať 6,74 mil. €, čo bude najvyššia suma, akú preinvestujú od r. 1992. Priority sú stanovené na rozvoj mesta a skvalitnenie života obyvateľov: pokrytie asfaltom ciest, ktoré sú nespevnené alebo štrkové, opravy ciest a chodníkov, výstavba nových parkovísk, výsadba novej zelene a celkové dobudovanie detských ihrísk. Ďalší významný investičný balík pôjde do výstavby bytov a objektov v správe mesta.
V oravskej obci Oravská Poruba si svojpomocne opravujú svoje cesty, t.j. miestne komunikácie. Pracovníci obecného úradu začali dávať do poriadku cesty v dedine. Najhoršie na tom bol úsek vedúci k miestnemu poľnohospodárskemu družstvu. Pod katastrofálny stav asfaltky sa podpísala tohtoročná zima, ale aj ťažká technika, ktorá po nej prechádza.
Na vysprávku ciest si obec zabezpečila niekoľko vriec živice. Materiál sa vysype do dier, nahreje sa a zarovná.
Samospráva plánuje do opravy komunikácií investovať tento rok 19 916 € (600 tis. Sk). Súčasťou týchto prác bude aj rekonštrukcia priekopových žľabov, kontrolnej kanalizačnej šachty a dokončenie nového asfaltového koberca po vybudovaní kanalizačného potrubia.
Dobrá správa - križovatka na I/18 pri Liskovej je už opravená, prejazd po I/18 bude plynulejší, odbočovanie na Liskovú/pripájanie sa na smer RK bezpečnejšie http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12489
Už bolo načase, dosť dlho tam boli obmedzenia. Dúfam, že je to aspoň spravené naozaj kvalitne
Naopak, je to urobene otrasne. Kvalita asfaltu je az neskutocne zla, je to sama vlna a nerovnost. Co sa da ocakavat od stavby, ktora sa ralizovala pol roka namiesto dvoch mesiacov.
Musím ti ironicky oponovať. Pol roka sa realizovala len papierovo. Reálne sa tam robilo maximálne dva mesiace. To ti potvrdí každý kto tadiaľ chodil. Značky, obmedzenia, ale robošov nikde. Na druhú stranu kvalita odvedenej práce zodpovedá výkonu pracovníkov v tomto úseku. Jednoducho hrôza. Som zvedavý kedy sa zosype tá užasná autobusová zastávka, inak úplne zbytočná. Mäsokombinát už nefunguje roky.
Sa prebuď chlapče osobne poznám tohto pána a je to uznávaný projektant. Zato že neperacuje pre skorumpovanú NDS tak ho nazývaš záhradkárom. Môžem sa zaručiť že má milión krát viac poznatkov v tejto oblasti ako Ty.
Aj keď sme na internete anonymní (niektorí viac, a niektorí menej ) poprosil by som o slušné vyjadrovanie, po takomto oslovení sa diskutovať nedá…
K spomínanému projektantovi: malo by mu teda byť jasné, že hlavným dôvodom prečo navrhované varianty R3 nevyužívajú súčasnú cestu prvej triedy je to, že sa údajne nedá rozšíriť na plný profil. Súčasná R3 - aj keď sa teraz stavia ako poloprofil - sa myslím navrhuje tak, aby sa rozšíriť dala.
Neviem kto z Vás dvoch sa má zobudiť, ale Sergej to asi nebude, jeho argumenty sú v tomto prípade vecné (aj keď máme rozdielne názory napr. na celkové trasovanie R3), tak neviem či niekto z tých čo sem prispievajú lepšie pozná miestnu problematiku ohľadne variantov trasovania v okolí DK ako Sergej.
Vedel by si napísať akými argumentami anonym “zotrel” Sergeja..?! Mne skôr AnonymDK a jeho prísepvky tu pripadajú ako silne tendečné a demagogické obraňujúce miestnu “zahrádkársku lobby”, ktorá pre svoje úzkoprsé parciálne záujmy nie je schopná sa vymaniť zo svojej provinčnosti.
Nejdem na teba utocit, ale po tomto tvojom prispevku s tebou ani dalej diskutovat. Mam vsak potrebu zhrnut fakty, po ktorych bude myslim vsetko jasne:
cerveny variant ma 2 kriticke body, pre ktore je menej prijatelny
prechod cez Matuskovu ulicu - asanacia 1 plechoveho skladu a prechod komunikacie 50m od vyskoveho obytneho domu vo vyske 5-6. poschodia (ak by si obyvatelia bytovky priali posunutie trasy smerom dalej od bytovky, musel by padnut este jeden rodinny dom)
zasahuje do zahradkarskej osady, kde ma niekolko obyvatelov svoje kruplove policka
p. Kianicka vo svojom texte navrhuje pouzit existujuci obchvat
navrh pana Kianicku nepocita s prechodom krizom cez Matuskovu ulicu, ale prechadza pozdlz tejto ulice v blizkosti menej ako 50m od vyskoveho domu spominaneho vyssie, avsak vo vyske 3-4. poschodia.
navrh pana Kianicku, citujem: “na Jánoškovej ul. vykúpiť cca 12 až 16 domov” - to je susedna ulica, asanacia 16 rod. domov je prakticky zrusenie celej jednej ulice
dalsie kriticke body trasy p. Kianicku (ktore hovoria jasne proti) nie su v tomto kontexte dolezite, vo fore su viackrat spomenute
nezasahuje do zahradkarskej osady
anonymDK mi nadava za to, ze som spochybnil text pana Kianicku
Ja som nikoho neurážal tak neviem v čom vidíš problém tak ako on ho môže oslovovať tak ako ho oslovil ja môžem tiež predsa nie?Nič neslušné som predsa nenapísal.