Táto oblasť je pomerne veľká (pôvodne som ju chel rozdeliť na dve časti, ale zdalo sa mi to zbytočné, naviac, to by som tu písal 2 mesiace o SR) a investície v nej plánované tomu len zodpovedajú. Ja sa budem snažiť postupne sa venovať všetkým oblastiam infraštruktúry, ale ak by sa vám zdalo, že tu niečo chýba, tak kľudne napíšte, pretože táto oblasť je pomerne náročná. Ja tu budem písať len o dvoch harmonogramoch a to do r. 2006 a do r. 2010 s tým, že ak bude niečo inak, tak to samozrejme upresním. Ak sa aj budú niektoré informácie prelínať s inými oblasťami, tak ma prosím vás ospravedlňte. Finančné krytie jednotlivých oblastí: štátny rozpočet (jednotlivé ministerstvá), samospráva, EÚ.
Cestná infraštruktúra:
V rámci opráv cestnej siete sa budú opravovať tieto úseky (do r. 2006):
- Nitra-Nové Zámky-Komárno (priebežné opravy úsekov, kde sú vyjazdené koľaje či iné nerovnosti)
- Dunajská Streda-Veľký Meder-Komárno (podobne ako v bode 1.)
- Kolárovo-Komárno
- Neded-Kolárovo
- Komoča-Nové Zámky
- Hurbanovo-Nesvady-Nové Zámky
- Šurany-Bánov-Nové Zámky (minimálne opravy)
- Palárikovo-Šurany
- Tvrdošovce-Nové Zámky
- Pribeta-Gbelce-Svodín
- Gbelce-Búč-Moča
- Bíňa-Stúrovo
- Iža-Patince-Žitava
- Nové Zámky-Dvory nad Žitavou-Bešeňov
- Pribeta-Jasová
- Marcelová-Šrobárová-Modrany-Bátorove Kosihy
- Mužla-Štúrovo
- Číčov-Klížska Nemá-Veľké Kosihy
- Svätý Peter-Dulovce-Pribeta
Tie prvé body nezávisia ani tak od poradia ako tie ďalšie. Vo všeobecnosti sa preinvestuje v tejto oblasti takmer 185 mil. SKK a to nerátam opravy mostov, ktoré dosiahnu sumu takmer 79 mil. SKK. Opravy budú spočívať predovšetkým vo výmene povrchov ciest, avšak niektoré úseky sa budú rozširovať, postupne až do r. 2010, zároveň s ich opravou. Opravy budú až na nevyhnutné úseky robené v súvislejších dĺžkach.
V rámci diaľničnej siete sa v tejto oblasti ráta s výstavbou RK R7, ktorá bude trasovaná od BA a ďalej cez DS-NZ-v smere na LV. Okrem toho sa ráta aj s výstavbou cesty I. triedy v spomínanom úseku okrem časti BA-DS.
V rámci dlhodobejších plánov sa počíta v tejto oblasti s regionálnou RK, ktorá spojí oblasť NR-NZ-KN a ktorá sa napojí na podobne plánovanú RK v Maďarsku.
Cestné obchvaty:
Nové Zámky - proces prípravných štúdií, riešenie finančných nákladov
Komárno - posudzovanie dopravných riešení, príprava štúdií pre prípadný obchvat
Veľký Meder - príprava projektu pre EÚ aj v rámci ďalších plánovaných investícií v danom meste a jeho okolí
Šurany - prípravné procesy na štúdie či je potreba obchvatu
Kolárovo - podobná situácia ako v Šuranoch
Štúrovo - prípravné fázy pre robenie štúdií v tejto oblasti
Hurbanovo - prípravná fáza projektov pre EÚ a štúdií pre dopravné riešenia v tejto oblasti
Železničná infraštruktúra:
Plánuje sa zmodernizovať časť koridoru, ktorý vedie do Štúrova.
Okrem toho sú schválené viaceré projekty na modernizáciu železničných staníc v celom regióne a ďalšie projekty sa pripravujú, predovšetkým pre EÚ.
Iná infraštruktúra:
V rámci vodárenstva a kanalizácií sa plánujú investície v celkovej výške takmer 5,7 mld. SKK, pričom viaceré stavebné práce už prebiehajú.
V rámci protipovodňový opatrení ešte nie sú presné sumy, ale celková suma sa zatiaľ odhaduje na viac ako 2 mld. SKK, pričom táto suma zahŕňa predovšetkým rekonštrukčné práce korýt väčších vodných tokov v tomto regióne.