Len si pozrite ako to vyzerá s EČ - nič sa nezmenilo…
Aj toto je pekný nezmysel:
PIATA HLAVA
ÚPRAVA A RIADENIE CESTNEJ PREMÁVKY
Dopravné značky a dopravné zariadenia
§ 60
odsek (14) Orgán Policajného zboru rozhodne o odstránení veci umiestnenej na ceste alebo pri ceste v rozpore s odsekmi 7, 9 a 11. Odstránenie veci zabezpečí jej pôvodca a ak tak neurobí, vec odstráni na jeho náklady cestný správny orgán. Ak orgán Policajného zboru zistí, že dopravné značky, dopravné zariadenia alebo veci umiestnené na ceste alebo pri ceste nie sú umiestnené v súlade s pravidlami ich umiestňovania upovedomí o tom, cestný správny orgán, ktorý je povinný v lehote určenej orgánom Policajného zboru vykonať nápravu.
§ 61
odsek (2)Použitie dopravných značiek a dopravných zariadení v jednotlivých prípadoch určí
a) ten, koho na to určí tento zákon alebo osobitný predpis (na vysvetlenie - osobitný predpis = vykonávacia vyhláška. Táto však ešte neexistuje, lebo sa musí robiť až po schválení tohto zákona…takže tetno
Takže po poriadku, cestný správny orgán pre D a R je MDPT SR, pre ostatné cesty sú to krajské úrady. Podľa cestného zákona 135/1961 Zb. rozhoduje o DZ cestný správny orgán. Tieto vydávajú určenie DZ na cestách (t.j. určujú kde majú byť a ako majú vyzerať). Podľa tohto odseku musia cestné správne orgány bezodkladne vykonať nápravu na DZ. Predsa toto by mal robiť vlastník, resp. správca komunikácie čiže NDS, SSC alebo Samosprávne kraje. Podľa tohto vlastne môže Orgán Policajného zboru, keď si zmyslí pokutovať MDPT SR alebo krajský úrad (im nadradené orgány). Ja sa pýtam ako môže byť donútený ten, kto o tom rozhoduje a má posledné slovo v určení DZ, vykonať zmenu dokonca pod hrozbou pokuty.
To ideme zaviesť policajný štát?
Inak chcem vidieť kde MDPT a kraje na to zoberú peniaze. Veď údržbu a opravy každoročne financujú (to že podvýživene je druhá vec) a ešte nad rámec toho majú aj platiť pokuty a odstraňovať a vymieňať DZ.
Tento zákon vlastne v jednom paragrafe vytvára rozpor s cestným zákonom a v druhom sa na cestný zákon odvoláva, čo môže mať v konečnom dôsledku nedozierne následky.
Viď modelová situácia:
Dojde policajtko na ministerstvo a hovorí: “Ministerstvo, ministerstvo odstráň značku.”
Ministerstvo: "Policajtko, policajtko, choď do riti, ja nič neodstránim ja ministerstvo som sa rozhodlo v zmysle cestného zákona, že tá značka tam bude.
Policajt nalieha: “Ja v zmysle zákone o premávke na pozemných komunikáciách ti nariaďujem odstráň, lebo ti dám pokutu milión korún”
Ministerstvo odvetí: "Ja sa ti môžem vysrať na celú tvoju pokutu, značka tam jednoducho zostane, lebo som vydalo také určenie.
Policajt sa naštve a naparí MDPT SR pokutu. Otázka znie: Má ministerstvo odstrániť značku a zároveň zaplatiť túto pokutu???
Už som tam zaslal pripomienky ako občan a dal som tam aj korekciu pragrafu o EČ:
V § 122 odsek (1) prvá veta návrhu zákona navrhujem doplniť za slová “tri číslice a dvojica písmen” slová "alebo štyri číslice a jedno písmeno, dve číslice a trojica písmen, jedna číslica a štvorica písmen. V druhej vete tohto odseku za slová “v poslednej dvojici” doplniť slová “alebo trojici, štvorici”. Za tretiu vetu je potom potrebné doplniť štvrtú vetu, ktorá znie:
“V prípade kombinácie štyroch číslic a jedného písmena, ak je evidenčné číslo pridelené prípojnému vozidlu, je týmto písmenom Y.”
Následne vo vykonávacej vyhláške v § 34 je potrebné vynechať skratky BC, BK, BL, BD, BE, BI, BL, BT, KI, KC, NI, NT, PV, PS, TC, TE, TA, TB, ZI, ZL)
Odôvodnenie: Každý okres by mal mať pridelené práve jedno označenie okresu a nie viac. Po vyčerpaní kombinácie troch číslic a dvoch písmen, ostatné navrhnuté kombinácie poskytujú nespočetné množstvo možností evidencie vozidiel bez toho, aby sa museli meniť označenia okresov, ktoré sú dlhodobo zaužívané (v úradnom styku, na dopravných značkách, u širokej verejnosti, a ďalšie). V krajinách EÚ, ktoré používajú na označenie okresov rovnakú kombináciu dvoch (a zároveň jedného alebo troch; napr. Nemecko, Rakúsko, Taliansko) písmen sa používa práve jedno nemenné označenie okresov.
VYOBRAZENIE DOPRAVNÝCH ZNAČIEK, DOPRAVNÝCH ZARIADENÍ A OSOBITNÝCH OZNAČENÍ, ČÍSLA, ROZMERY, FARBY A PRESNÉ VYHOTOVENIE DOPRAVNÝCH ZNAČIEK A DOPRAVNÝCH ZARIADENÍ
píše:
I. DIEL na stiahnutie vo formáte *.zip (veľkosť 1, 8 Mb)
Nikde sa to nedá stiahnuť, lebo táto príloha ešte neexistuje, stále sa na nej len pracuje…
Inak som toho názoru, že pre DZ by mala existovať samostatná vykonávacia vyhláška so vzorovými listami.
Ked som spravne pochopil, tak ide o nnnnA, nnnAA, nnAAA variant, ktory sme rozoberali v glosari.
Bojim sa, ze styri pismena sposobia problem, lebo predsa len uz 3 a 4 pismenovych “divnych” slov je dost…
Neviem, ci bude chciet niekto znacku BA-7OSOL alebo BA-1CHUJ a pod…
Este by tam bolo dobre zahrnut varianty pre BA a (mozno aj) KE, ked by bol oznacenie okresu 1 znak (B a K) a identifikacnych znakov by bolo 6 (napr. nnnnAA)
To by už bolo moc komplikované tam dávať ešte nejaké obmedzenia, to by tam bolo toho moc veľa a to by neprešlo už určite. Niekedy menej je viac, lebo na ministerstve nie sú naklonení veľkým zmenaám. Lebo niečo zmeniť znamená niečo urobiť a slovo “robiť” je ich najväčší nepriateľ.
Inak môj osobný názor je, že neprejde ani toto, a nechajú sa tam tie krkolomné skratky pre BA a ostatné krajské mestá. Lebo čo bolo najľahšie urobiť? pridať tam skratky…a hotovo
Kombinacie typu nnnnA, nnnAA. nnAAA, nAAAA (kde n je cislo a A je pismeno) su podla mna najlepsim a najednoduchsim riesenim, akekolvek nezmyselne skratky typu BD ci BE napriklad pre Bratislavu su absolutne divne, preco mat v tom poriadok, ked tam moze byt bordel
Ono nezda sa mi, ze najlahsie bolo dopisat skratky, predsa rozsirenie §122 ako napisal MH nie je o nic dlhsie ako ten samotny zoznam tych skratiek
K tomuto len jedna mala pripomienka … svojho casu sa v Bratislave vynechalo oznacenie BLB A tusim aj teraz plati, ked chce niekto vlastnu znacku, ze to nemoze byt nieco hanlive. Mohlo by to tak platit aj pre tieto. Inak tych viac skratiek je cesta najlahsieho odporu, niekto nevie trosku porozmyslat a dat si par veci matematicky dokopy.
No je to sice pekne, ale neverim, ze v zakone budu definovane vyminky serii, ktore sa nebudu udelovat.
nehovoriac o tom, ze niekolkopismenovych kombinacii je plno napr. skratiek firiem.
co zaplati VUB banka za to, ze bude 100 aut v okrese s EC BA-nnVUB ?
Fakt by bolo asi najlepsie spravit ten jeden znak B-nnnnAA alebo zahrnut pismena medzi cisla, vykaslat sa na serie a robit to sposobom BA-6X85Z, myslim, ze tych kombinacii je ovela viac.
nnnAA je 1000 x 25 x 25 = 625.000 na okres
full mix pismen a cisel: 9.765.625, ak sa odtial vyhodia rozne divne kombinacie tak aj tak zostane dost milionov kombinacii…
Comu ma toto pomoct? Ja si totiz vobec neviem predstavit, ako by som takto jazdil po Prahe. Slovenske mesta velmi nepoznam (vodicak mam rok), tak neviem, ci je Bratislava podobna.
Samozrejme sa sem-tam stava, ze niekto omedzuje plynulost premavky (co by nemal)… ale stava sa aj to, ze kamion sa bez smerovky preradi do tretieho pruhu s tym ze obmedzi (a niekedy aj ohrozi) vodica v tretiom pruhu (co by nemal!!! - mne sa to uz stalo 2x na mieste pred ukoncenim pruhu pre pomale vozidla).
…čiže sa to nijak špeciálne neupravuje. V praxi je to chaos, ktorý zbytočne znižuje priepustnosť kruhového objazdu. V kultúrnych krajinách sa dáva vždy a iba pri vychádzaní z kruháča.