podla mna je to dosť prepracovaný zákon. parkovanie si už musi vyriešiť mesto však parkovanie na chodnikoch v krajinach niej eveľmi zauživane a je všade pokutovane pravdaže okrem nas . skuste zaparkovat vrakusku alebo v nemecku či taliansku na trevniku pred panelakomalebo na nejakom chodniku
Je dosť pravdepodobné, že novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách sa nestihne ani v roku 2008 a jej účinnosť sa posunie až k 01.01.2009´
Do zavedenia termínu rýchlostná cesta do zákona o premávke na pozemných komunikáciách, do cestného zákona a súvisiacej legislatívy sa pre očíslovanie R dočasne využijú dvojmiestne čísla, ktoré doteraz nie sú použité v súčasnom označení cestnej siete. R1 bude na prechodný čas zaradená do ciest I. triedy ako I/21, R2 ako I/22 atď. Pre súbežné cesty s R teda zostáva na použitie pôvodné číslovanie ciest I. triedy, u R bude prechodne použité nové dvojčíslie ciest I. triedy.
Následne na to SSC pristúpi k majetko-právnemu prevodu časti ciest II. a III. triedy z TN, NR a BB smaosprávneho kraja a k ich zaradeniu do ciest I.triedy ako súbehu s rýchlostnou cestou I/21 (R1) v úseku Trnava - Banská Bystrica. K tomuto má SSC už súhlas predmetných krajov.
s týmto ja nesúhlasím, podľa mňa by mali byť povýšené “len” na cesty II. triedy a zostať pod správou VÚC.
Ide samozrejme o peniaze z EÚ, tým že sa tieto cesty prekategorizujú na cesty I. triedy okamžite nebudú spĺňať parametre a tak sa budú musieť opravovať a rekonštruovať. To by bolo úplne v poriadku a potešujúce, ale tu ide o to aby nemusel štát peniaze na tieto opravy dávať VÚC a aby VÚC mali z OP Doprava čo najmenej. Dúfam, že keď sa tieto cesty opravia, že sa delimitujú späť na VÚC. Neteším sa momentálnej tendencii MDPT/SSC (štátu) mať štátneho čo najviac. (je to samozrejme preto aby mali moc nad čo najväčším balíkom peňazí a zasiahlo to aj cestné hospodárstvo)
Inak dosť živo si neviem predstaviť ako upgrade-ujú cestu TT - Zavar - Šúrovce - Sereď, potom Šoporňa - Pata - Veľké Zálužie - Lehota - NR alebo Nová Baňa - Rudno n/Hronom - Voznica - ZC, na cestu I. triedy (asi jedine keby sa tam vybudovali obchvaty, to by nebolo až tak od veci)
Okrem otázky že “načo?”, dosť by ma zaujímalo ako by to malo fungovať v praxi. V meste je mnoho situácií, keď je ľavý pruh výhodnejší. Už len kvôli tomu, že Ti môže nejaký blázon náhle vybehnúť z chodníka, spoza súbežne parkujúceho auta a pod. Alebo napríklad… Pred križovatkou s takýmto usporiadaním jazdných pruhov:
| < | ^ | ^> |
…by som teraz použil prednostne stredný pruh - teda len rovno (Do ktorého som sa predvídavo zaradil už na predchádzajúcej križovatke). Po novom použijem prednostne pravý jazný pruh, čím zbytočne zablokujem odbočujúcich vpravo, ktorý by inak mohli prejsť na oranžové blikajúce svetlo.
Táto situácia je právne vyriešená aj v súčasnosti, takže imho irelevantný argument.
no radenie je robene podľa intezity . od toho zavsi že čio križovatka bude mať samostatny pravý pruh alebo nie . isto všetco vieme že je mať výhodne prave odbočenie zvlášt a nie aj s rovným ale ked je kapacita do 500jednotkových vozidiel za hodinu pre danný smer je neefektivne davať jazdny pruh odbočenie v pravo samostatne (aspon tak je to u svetelných križovatkách). nevznikaju tam veľke časove straty. takže sa až tak nezdržite na križovatkach
V ked pojdes kludne aj 40 v lavom pruhu a uhnes sa ked pojdem ja, tak sa ti este z vdaky poklonim. Potom sa kludne zarad zas do laveho pruhu…
Mna rozculuje ak niekto ide v lavom pruhu (napr. 60r. pan v klobuku) bez toho, ze by si uvedomoval, ze niekoho brzdi/blokuje.
Napr. take dobrzdovanie pred krizovatkou… rovno je cervena, doprava zelena. Vodic dobrzduje, zotrvacnostou sa priblizuje k semaforu 20km/h a ti za nim su obmedzovani v tom, ze sa nemozu zaradit do praveho odbocovacieho pruhu a odbocit…
Podľa mňa sa terajšie úseky prelepovať na 21 vôbec nebudú, ale rovno sa počká keď sa bude dať nalepiť R1. Uvidí sa aký pokyn dá MDPT. Keď určí, že sa to musí takto označiť, tak sa to označí (samozrejme sa to len prelepí a nebudú sa kvôli tomu vymieňať tabule).