Novela zákona o cestnej premávke

to akoze maju exkluzivnu licenciu? Alebo si ho nebodaj dali sami spravit a potom uzakonit? To sa mi nezda cele…

MH: cislovanie exitov bude nemecke teda 1,2,3 alebo CZ,A podla kilometrovnika
dalej ma zaujima ci uz aj I-51 sa bude volat R1 a ci v cervenom obdlzniku budu D1,D2,R1,R2

a tiez by ma zaujimalo, kde budu parkovat kamiony na D,R a cestach I.triedy, v cechach stym maju problemy, nemaju tam kde kamiony parkovat. myslim si ze, velke firmy sa postaraju, aby toto nepreslo, pouzivaju JUST IN TIME :slight_smile: alebo by sa to malo uzakonit celoeuropsky, v jednej krajine sa jazdi tak a druhej tak, to aby clovek mal zo sebou jednu velku knihu, kde to bude vsetko popisane.

Číslovanie bude podľa staničenia (km) tak ako v CZ, A, H.
Všetky R-ky budú číslované tak ako diaľnice v červenom obdĺžniku bude písmeno D alebo R a za ním číslo.

To by zaujímalo aj mňa :unamused:

doplnil som pri tejto prilezitosti tabulku mrtvych na cestach v ramci EU..

dialnice.info/album_page.php?pic_id=2818

je tam vidno zaujimavy fenomen o ktorom vsetci vieme, a to ze v ostbloku ludia jazdia ozaj ako “prasata” .. :unamused:

asi najvacsiu vypovedaciu hodnotu ma udaj umrti na pasazierokilometre, kde vidno, ze oproti takemu priemeru je na slovensku asi 2,5 vyssia sanca zomriet v aute a oproti najlepsim dokonca 5 nasobna vyssia sanca zomriet pri dopravnej nehode.

to je podla mna velmi alarmujuci stav. osobne som za to, aby sa merali rychlosti kde sa dalo, tvrdo postihovalo prekracovanie mimo 10% vynimky.

zaujimavy je aj fakt, ze samotne zavednie 50kmh neznamena znizenie smrtelnych urazov, ale samotne dorziavanie zakonov, ale vynutenie ich dodrziavania.

uplne krasny priklad je v tomto praha, kde po prijati noveho zakona v cechach, a po naistalovani kvantum radarov v prahe a dost krutom merani rychlosti ci uz mestskej alebo statnej policie znamenalo za poslednych 7 mesiacov znizenie umrti pri nasledkoch dopravnych nehod az o 43 % :exclamation: co je uzasne cislo

Mne sa páči to, že konečne sa Rky začnú označovať ako R.

Toto je výborné, len aby sa nestalo, že sa potom od nich upchá napr. I/61, alebo cesty 2. triedy vedúce súbežne s E cestami.

budu este dlhe debaty… :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=7903

veru…

To už je príspevok do debaty :laughing:

Kedy sa toto bude meniť na všetkých tabuliach? (teda 51 na R1 a tak)

Celorocne svietenie ako jeden z bodov novely ziskava v dnesnych dnoch na popularite.

Momentalne v Rakusku prebehla studia ohladne svietenia cely den. Podla tejto studie (ca. 1500 stran), sa zvysila nehodovost ostatnych ucastnikov cestnej premavky a to najma chodcov, cyklistov a motorkarov.
Dovod: osvetlene auta oslepuju vodicov, ktori venuju menej pozornosti priestorovemu videniu (najma krajnice).

Od dnesneho dna za nerozsvietene auto vodic nezostane pokutu, od 1. januara 2008 to vstupi to platnosti aj v zakone, ak to stihnu. :arrow_right:

Svietit sa bude musiet povinne iba noci, v tuneli a pocas dazda.

Vcera prebehla informacia aj v nasich mediach, som zvedavy nakolko sa rozbehne diskusia na tuto temu aj u nas. :arrow_right:

Nejnebezpečnější podle mého ale je, když jede v protisměru neosvětlené vozidlo mezi osvětlenými, protože to může při nedostatečné pozornosti a splynutí barvy neosvětleného vozidla s pozadím svést k předjíždění a následnému čelnímu střetu.

Uplny suhlas. Ak vsetci svietia, vodic si zvykne, ze vidi svetla na protiiducich vozidlach a ked niekto nesvieti (teraz na jesen), castokrat ho prehliadne.

hlavne ked oprotiiduci ma sive auto… :wink:

…ale na ochranu chodcov, cyklistov a motorkárov (tí motorkári sa mi nejak nezdajú) je možné urobiť iné opatrenia. Ale riziko čelných zrážok na smerovo nerozdelenej ceste sa dá iba svietením znížíť. Podľa môjho názoru… zas vymýšĺajú blbosti… Rakúska megahovadina no. zwei, hneď po bojkote jadrovej energie.
:unamused:

• to je podľa mňa krok späť.

Konečne by sa mohla v zákone upraviť aj jazda po kruhovom objazde (znamenie o zmene smeru jazdy len pri výjazde)

mna hlavne zaujima, ze ako si pojem “husta premavka” zadefinuje dopravna policia

.. a hlavne ked jazdou v lavom pruhu setrim auto, este nie su az tak znicene. Inak husta premavka je vagna formulacia, zavisi od situacie v statnom rozpocte :slight_smile:

No podla mna je to krok spravnym smerom. Osobne ma ide roztrhnut, ked predo mnou ide “vikendovy vodic” v lavom prouhu 50 subezne s nejakou aviou v pravom pruhu a kvoli tomu sa musim za nimi vliect.

Druha vec, co mi asi daju viaceri za pravdu je bezpecnost. Radsej sa zavesim na takeho “soplika” v lavom pruhu a skusim na neho zablikat, ako riskovat, ze akurat, ked sa ho rozhodnem obehnut sprava, tak sa spamata a prejde do praveho pruhu…