Podla mna velmi dobry napad. Pani, neviem kedy ste vy robili vodicak, ale ja som ho robil v roku 2006 a dnes je situacia na cestach taka, ze za tych 30 ci kolko jazd sa clovek nema sancu naucit plnohodnotne soferovat. Ale na druhej strane sa neda prilis zvysit povinny pocet jazd, lebo by sa tym kurzy velmi predrazili. Preto je dobre nechat cloveku rok, nech sa otuka pod dozorom skusenejsieho, ale zaroven neminie cely majetok na kondicne jazdy. V clanku sa sice nepise, co bude po tom roku nasledovat, ale urcite by malo nasledovat preskusanie, ktore preskusa schopnost riesit realne situacie v hustej premavke (idealne najblizsie krajske mesto), a nie len to, ci viem prejst cez jednu svetelnu krizovatku a zaparkovat pred panelakom.
Mozno by bolo lepsie ze by zaviedli ze mladi vodici by uz od 16ch ci 17ch by sa ucili soferovat s niekym skusenym, ale vodicak by dostali az keby mali 18. Take nieco uz funguje vo Francuzku.
i15, plny suhlas. Ja som robil vodicak 2004 a vtedy bolo povinnych dokonca len 15 jazd (netusim, ako to je dnes). Dodnes nechapem, ako mohli niektori ludia v tej dobe dostat vodicak za ich chabu jazdu.
Osobne si myslim, ze treba najazdit minimalne 1-2000 km, ako najnizsia mozna hranica vodica predtym, ako zacne jazdit v premavke sam.
V Taliansku ked sa robi vodiciak tak dostanes takzvany ruzovy papier ktory ti povoli sa ucit jazdit na aute ale musis mat vedla seba skuseneho spolujazdca, co ma vodicak aspon 10 rokov. Takto som sa aj ja ucil. Jasne ze som robil aj jazdy v autoskole, ale najviac som sa naucil ked som jazdil na cestach s mamou alebo s otcom pri sebe.
u kamarata, alebo keby nebol ziaden ochotny, tak by zostali len tie kondicne jazdy. Stale lepsie, ako keby museli vsetci povinne platit za isty pocet jazd navsye
i15, jednoznacny suhlas. S autoskolami treba nieco robit. A cim skor. Su predsa nove pravidla, nove znacky, veci sa velmi rychlo menia a autoskoly nereaguju.
A co sa tyka skusobnej doby, ta uz nie je???
Ja som urobil vodicak v r.2000 a uz vtedy som velmi vnimal krizovatky, sposob jazdy, poznal predpisy, atd, takze mi stacilo zlepsit narabanie so spojkou a uz si dovolim povedat som soferoval dobre. Mimo mesta este pomalsie, bezpecnejsie, ale ked som spoznal cesty po niekolkonasobnom prejazde, zlepsilo sa aj to.
A teraz po 10 rokoch skusenosti som v madarsku na ceste na dovolenku do HR za BP narazil v lavom pruhu do kolony :S. Sekunda nepozornosti, sekunda. Iba slaby tukes, ale chladic v prdeli…
Opatrenie o nicom … ak si niekto v 18-stich urobi vodicak do zasoby, precka rozne lehoty a neviem co este a potom zacne jazdit - bude jazdit lepsie ako cerstvy vodic, co prave vysiel z autoskoly? Nie, nebude - akurat je tam rozdiel, ze ma vodicak dlhsie a podla zakona je “skuseny”. Cize opatrenie ako take je len byrokraticke a je vlastne o tom, ze nikto nebude mat cas stale jazdit so svojim synom a tym padom sa obmedzi jazdenie cerstvych vodicov - ale pricinu - riskantna jazda/zla technika jazdy neskusenych vodicov - neriesi. A to este chcem vidiet, ked si niekto urobi vodicak v pokrocilom veku, zije sam, potrebuje to kvoli zamestnaniu, kde sa vyzaduje samostatnost - kto mu bude robit dohlad v skusobnej dobe?
Takze namiesto toho aby sa riesili skutocne priciny (alkohol za volantom u mladych vodicov) sa navrhuje taketo nezmyselne riesenie.
No ja by som chcel vidiet zamestnavatela, ktory zveri auto 40 rocnemu cloveku s mesacnym vodicakom bez skusenosti. A k tomu co pises za zaciatku: preto je dolezite, aby po rocnej skusobnej dobe nasledovalo preskusanie, aby mal clovek motivaciu zdokonalit sa.
Moj syn je prave v " obdoby" robenia vodicaku takze postup ma takyto;
Na “Motor vehicle”[nieco ako dopr. ispektorat] bol vyplnit osobne udaje. Dostal malu motor. knizocku. Nastudoval si ju, dohodol si termin na test. Zaplatil 80 $ a urobyl test. Ma permit. Jazdi jedine v pritomnosti rodicov. Medzi tym musi apsolvovat v autoskole nauku 5 hodin-prednasky, videa. 40 $. Odjazdit mu treba 50 hod. pod dozorom, z toho 20 v taskom trafiku. Potom podpisem sa pod vyplnene tlacivo ze to apsolvoval. Mnimalne po 6 mesiacoch si moze dohodnut z inspektorom jazdu-test. Su velmi prisny. To je tak asi vsetko.
A preco by nezveril? B-cko sa dnes uz berie ako samozrejmost a nikde som nevidel - prijmem cloveka s B-ckom napr. s 3 rocnou praxou resp. najazdnenymi napr. 50 000km
Tak to mozme hovorit o tom, ze na preskusanie mozu ist vsetci .. vsak sa hovori uz o vodicakoch na dobu urcitu. A preco by cerstvi vodici a stari vlci mali mat rozne doby na preskusanie?
Co sa tyka toho US - ako to citam a chapem - nauc sa jazdit pod dozorom a prid na vyskusanie ~ u nas obdoba autoskoly. Lipsicov navrh ide ale dalej - ak si uz bol vyskusany, neverime ti, budes jazdit pod dozorom.
Trosku doplnim. Pripravit sa na zaverecnu jazdu-test mozes aj cez miestnu autoskolu, tam kde treba apsolvovat 5 h. nauku, ale musis si to platit. Tou cestou idu ti ktori nemaju inu moznost.
A za dalsie, aj ked mladi ludia maju odjazdene 50h. aj tak potom blbnu a vyrabaju taske havarie.
Hej … nebolo by zle zrusit monopol autoskol podobnym opatrenim na SK (sprav teoriu a mozes jazdit pod dohladom) … ale sme na Slovensku, koumacka povaha, hned by sa to zneuzivalo … jedine zaviest spoluzodpovednost “dohliadatela” za dopravnu nehodu z vlastnej viny “dohliadaneho” … potom si to uz niekto dobre rozmysli, co podpise …
…spoluzodpovednost teraz u mna je samozrejmost, ved auto je moje, poistka je na mna takze vsetko je jasne v pripade havarie… a co podpisem je vlastne len to ze ma tie hodiny odjazdene, aj ked to samozrejme nemusi byt presne tych 50h. Az adept je vnutorne presvedceny o svojich " neomylnych jazdeckych schopnostiach" je cas ist na jazdu. A este jedna vec;tiez pre Lipsica. jazdit mozu od sedemnast, pit od dvadsatjedna.
Som zvedavý na výsledný súhrn návrhov z tohto stretnutia odborníkov s “expertmi na dopravu”, hlavne ako si poradia s týmito vecami:
problém opitých vodičov z diskotéky - trochu mi uniká význam zakázať jazdu mladých ľudí po polnoci, ktorý odznel v médiách a mal by riešiť práve tento problém, nakoľko ak niekto nemá zábrany viesť vozidlo opitý, sotva ho od tohto odradí ďalší paragraf. Aby to nestroskotalo na tom, že to bude problém skontrolovať. Navyše PZ môže vykonávať kontroly zamerané na týchto vodičov a postihovať ich aj dnes, ak vedú vozidlá pod vplyvom alkoholu.
problém začínajúcich vodičov - tu je dosť možností, od skúšobnej lehoty na dobu určitú alebo povinný sprievod, či exemplárny trest v určitej časovej lehote… Fakt je, že skúšobná doba znamenala, že vtedy dosť vodičov nejazdilo, aby nič nevyviedli, takže či to plnilo svoj účel, neviem, iba ak platila logika, že ten, kto nejazdí, nič nespôsobí. Podobný efekt by mali prísnejšie tresty v nejakej lehote po získaní vodičského oprávnenia. Ten povinný sprievod začínajúceho vodiča funguje u zodpovedných rodinných príslušníkov aj dnes, takže v podstate sa do zákona len začlení to, čo je dnes realita, i keď určite je aj dosť takých, ktorí hneď po autoškole jazdia samostatne. Pri tomto spôsobe ale uznávam možný problém v situácií, keď niekto potrebuje vozidlo k výkonu svojej práce, resp. je naň odkázaný pri dochádzaní a nepotrebuje auto len pre “zábavu”.
Uz davno malo byt uzakonene, ze vodic ktory sposobi akukolvek nehodu pod vplyvom alkoholu spacha trestny cin a teda smer najblizsia basa a trest odnatia slobody v zavislosti od zavaznosti dosledkov nehody+prevychovny kurz a psychotesty ak este niekedy potom chce sadnut za volant… Darmo takemu psychopatovi hoc aj zoberu vodicak on bude aj tak jazdit…
ano, alkohol - to je jasna vec, jednoznacne trestny cin. ale zrusil by som nulovu toleranciu, za male pivo vipite pred dvoma hodinami sa do basy chodit nema.
v holandsku su take prisne autoskoly, ze vodicak dostane len ten, kto skutocne vie jazdit. je to osozne aj kvoli mnozstvu cyklistov a teda potencionalnemu velkemu cislu nehod. u nas treba vydavanie vodicakov velmi sprisnit. nasledne by to tlacilo aj na autoskoly zvysit kvalitu.