Skôr naopak.
V prvom rade ty musíš dokazovať, že to bol Fero…a ak nedokážeš hold máš smolu.
Tomu sa hovorí objektívna zodpovednosť v tomto prípade.
Taká veľká blbosť to zasa nie je, ak sa to už vo svete používa, nemyslíš?
Občas sa stávalo už pred 20-timi rokmi, že napr. nemecké orgány /vyšetrujúce priestupok/ posielali oznámenie zamestnaneckej organizácii /konkrétne autodopravcovi- ČSAD/ o priestupku vodiča a žiadali zaplatiť príslušnú pokutu. Teda nikto tu neobjavil Ameriku.
Ono je to na pohľad jednoduché, už dnes je majiteľ vozidla povinný evidovať kto kedy sedel v aute a na výzvu to prezradiť polícií. Viem o osobách ktoré okrem iného napr. na účely riešenia parkovacích priestupkov majú asistentky - nevodičky s vodičákom a keď príde požiadavka automaticky dievčina beží priznať sa aby niekto dôležitejší nestrácal drahocenný čas s policajtami resp. nemal záznam a tiež mladá kočka zvyčajne vybaví menší trest.
Kto nepochopil tu ide o to že objektívna zodpovednosť znamená že keď sa vinník nenájde platí majiteľ. Teda keď vinník povie že “šéf to na mňa našil” je to tvrdenie proti tvrdeniu ak nie sú hmatateľné dôkazy. Jasné že autá s digitálnymi tachografmi majú záznam o vodičovi jasný (aj keď aj tu sa karty vodičov často vymieňajú) na nátlak šéfov kamionistov a takto sa vodič ktorý bol donútený “požičať” kartu kolegovi môže dostať do prúseru. Dôležité je aby zákon jasne určil právomoci aby sa hľadanie vinníka nepresunulo na vnútorné spory medzi ľuďmi či už vo firmách, v rodine atď…
Ak sa niečo používa vo svete, nemusí to hneď znamenať, že je to dobré. A samozrejme je to aj vec presvedčenia. Napríklad daň z príjmu fyzických osôb je podľa mňa od podstaty nezmyselná, obzvlášt, ak existuje aj zdanenie spotreby. Ale viem, že na tomto sa s mnohými ľuďmi nezhodnem, pretože každý hodnotíme veci na základe iného presvedčenia…
V konkrétne tomto prípade považujem presunutie zodpovednosti za dôkazy z polície na majiteľov áut za šikanu. Zatiaľ ma nikto nebol schopný presvedčiť, že to tak nie je. Niekomu stačí argument, že v Maďarsku tým znížili počet priestupkov. Mne nie.
Presne tak, veď bežne keď sa ľudia nevedia dohodnúť medzi sebou riešia to cez súd a políciu a ani tí veľakrát nevedia pomôcť. Tu sa ide opačným smerom, namiesto toho aby viac pracovali štátne orgány sporte sa ľudia medzi sebou. Veď v čom je aj dnes problém? Polícia zistí vozidlo ktoré spravilo priestupok. Kontaktuje majiteľa, majiteľ povie že vo vozidle sedel Jožko Mrkvička. Jožka Mrkvičku predvolajú a on povie že to všetko nie je pravda že on má svedka na to že v tom čase bol niekde inde, alebo že on sám vozidlo požičal stopárovi či kamarátovi ktorého videl prvý raz v živote ale súrne potreboval odviezť niekoho do nemocnice a keď mu auto vrátil v poriadku nepýtal si údaje, alebo si vypil a nechal sa domov odviezť dobrovoľníkom od susedného stola ktorého prirodzene nelegitimoval… Takú povinnosť má len majiteľ. Keď majiteľ auto požičia eviduje komu, ale ten môže nechať šoférovať neznámu osobu. A takéto zamotané problémy chce naša polícia riešiť tlakom na majiteľov.
Ja si zasa myslí, že zodpovednosť za veci, alebo aj zvierata ma mať majiteľ, lebo potom sa to masívne zneužíva. Pri služobných vozidlách je to jasné, keď idem musím si zapísať čas odchodu, trasu, km, a čas príchodu (aj kôly DU). A služobné vozidlo sa nesmie podstúpiť tretej osobe bez súhlasu majiteľa, iba ak vo vínimočných prípadoch (havaria, požiar…) ale tam by sa to dalo aj vysvetliť. Ja si neviem zasa predstaviť, ako stonag píše, že by som svoje súkromne auto niekomu len tak požičal v krčme, ktorého vôbec nepoznám. Pri všetkom ide o zodpovednost, predsa, keď niekomu niečo požičiam, musím vedieť komu, že má vodický… že sa neopije… nespraví dopravný priestupok a keď aj náhodou hej, tak si za to musí brať aj zodpovednosť. Tiež si neviem predstaviť, že by som svoje súkromne auto požičiaval kde komu, že po mesiaci ani neviek kto na ňom jazdil. Ešte raz opakujem je to len a len o zodpovednosti, ak tá jednoducho chýba a hľadajú sa rôzne výhovorky, ako sa jej vyhnúť. Potom sa stanú také prípady, že požičiam auto, človeku ktorý ma vodický "dva"dni, a viem že sa ide opiť na diskotéku, a potom sa zabije o prvý strom a to je ešte lepší prípad.
Ide tu len o zavedenie zodpovednosti majiteľa za priestupky. Zavádza sa to preto, lebo vo všeobecnosti málo ľudí je čestných - aby sa priznali - áno, ja som riadil a spáchal tento priestupok.
Vôbec sa týmto nič nemení v trestnoprávnej rovine, tu musia štátne orgány dokázať v trestnom konaní a následne aj pred súdom, kto konkrétne je vinník (nehody).
cielom je, aby sa mohli pouzivat automaticke radary a ine automaticke merace (napriklad automaticke fotenie prejazdu na cervenu)
Veď práve o tom hovorím že automat nikdy nenahradí živého policajta ktorý naozaj legitimuje skutočného vodiča a nie voľakoho kto sa príde dodatočne priznať, napríklad 80 ročný starý otec “neznámeho” vinníka, lebo jemu pokutu odpustia nakoľko žije z nízkeho dôchodku. Podľa mňa je “objektívna zodpovednosť” okrem zodpovednosti za technický stav vozidla v prípade automatických meraní nanič lebo majiteľ môže nahlásiť kohokoľvek. Mne ide o skutočných pirátov ktorí si takto nájdu cestičky ako policajtom uniknúť. Samozrejme odstraší to bežných normálnych vodičov, to je bez pochýb ale na druhej strane bude nemálo prípadov kedy skutočný pirát alebo vinník trestu unikne. Spomeňme si na prípady ovplyvňovania policajtov ktorí pristihli synáčikov nejakého funkcionára za volantom pri vážnom priestupku. Teraz to bude oveľa jednoduchšie ututlať, do spisu sa priloží prehlásenie majiteľa že vozidlo šoféroval XY a pokutu dostane ten. A synáčikov vplyvný otecko mu na tú pokutu dá. A synáčik bez záznamov jedného dňa niekoho zabije a nakoľko doteraz nemal žiadny záznam bude mať poľahčujúce okolnosti. Preto treba čo najviac priestupkov riešiť na mieste, minimálne legitimovať vodiča.
Stonag, v podstate s tebou súhlasím. No nepoznám prípad, že by sa aj napriek tomu, že prominenta chytia policajti, z toho nevykrútil. (poslanci, labuda, skrucany…akurat hric sa už nevykrútil)
Automat moze zabezpecit 24 hodinovu kontrolu na miestach kde “sa zvykne” jazdit na cervenu a priestupok jednoznacne zaznamena. Policajti tam mozu byt len niekolko hodin a mozu sa pokusit si priestupok vymysliet, pripadne sa nechat uplatit. Takze urcite su nahraditelni
Podobne je to s meranim rychlosti, len treba vybrat take miesto, kde nie je rychlost nezmyselne obmedzena.
Výsledok toho bude že automat bude dokumentovať priestupok (ale nie priestupcu) pritom aj teraz vieme zistiť že úsekom X jazdí 50% vodičov rýchlejšie. Akurát že policajti sa z terénu kde pri kontrole rýchlosti mohli preveriť aj hľadané osoby, alkohol, drogy, kradnuté vozidlo (hoci to nerobia ani teraz) a podobne presunú do kancelárií vypisovať šeky.
Už aj oficiálni predstavitelia priznávajú že najväčším problémom vzniku smrteľných nehôd je alkohol. A ten automatický radar nezistí. A čím menej hliadok tým väčšia odvaha podgurážených osôb sadnúť za volant.
ani klasicky radar s policajtom nezisti opiteho vodica, ked ten neprekracuje rychlost
nechytaj ma za slovíčka prosím, ak merajú za jazdy z auta môžu zistiť podozrivú jazdu, a keď niekoho len zastavia môžu mu dať fúkať ak nie je evidentné že “požil”. To automat nedokáže.
Kto tvrdi ze teraz bude menej policajtov? Mozu robit to co doteraz a tak casto ako doteraz, ale ako doplnok bude mozne merat rychlost a ine priestupky aj automaticky.
Aj tu na fóre boli také “šumy” aj v tlači sa spomínalo že policajtov na cestách ubúda. Ja v princípe nie som proti stacionárnym radarom najmä pri školách a pri kritických prechodoch pre chodcov, ide mi o to aby sa z policajtov nestali úradníci ktorí budú obálkovať fotky z automatov, vypisovať šeky a riešiť ich v správnom konaní v kanceláriách.
Už bolo dávno dokázané že správa o policajnej hliadke na nejakom úseku dokáže “umravniť” oveľa viac vodičov ako radar schovaný za stromami a teda aj viac prospieva bezpečnosti.
Stanog podla mna sprava o policajnej hliadke dokaze umravnit vodicov len tam kde meraju. Az prejdes ten “chulostivy usek” to zase presvihujes limity. Ale ked nevies kde je radar a kedy mera, tak to je uz stazena situacia pre vodicov. Zalezi tiez kde tie automaticke radary nainstaluju a hlavne ako dlho budu na tom mieste, lebo po case aj to vodici zistia.
Lipsicometer za pevne pokuty je uz na svete, uploadol som ho: gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=9771
Inak, stano aj jano, obaja mate pravdu. Vsetko ma vyhody aj nevyhody. Automaticke meranie treba, ale treba ho aj vediet ako a kde pouzivat.