Dialniciar,
co sa tyka PPP a NDS tak sa na to pozeras z ineho uhla ako ja … ja sa na to divam tym sposobom, ze existuje standard, teda cesty I+II+III. triedy a nadstandard, teda dialnice, za ktore sa plati extra. Ta definicia standardu moze byt ina pre auta nad 3,5t, ale princip je rovnaky. Tam ja vidim paralelu so sukromnym skolstvom, pretoze aj dialnice cast prispeje stat a cast obcan prostrednictvom doplatku vo forme znamky resp myta.
Ja by som rozlisoval zakladne, stredne a vysoke skolstvo. O vysokom skolstve v zasade suhlasim, tam nie je taky priestor na dofinancovanie, resp. skola by si mala vediet zabezpecit financovanie aj z inych zdrojov.
Specializovane odborne stredne skoly suhlasim s tvojim nazorom, ze maju svoju kvalitu (mnohe) a dokazu relativne uspesne pripravit cloveka po odbornej stranke. Tam je ten pomer iny.
Ja som skor myslel zakladne skolstvo, kde nas caka reforma najma obsahova a sposobu vzdelavania. Dnes skoly absolutne nezvladaju pripravu cloveka na zivot ako taky, su odtrhnute od reality a vynimky su skor lastovicky, ktore nam ukazuju nadej ale bez realnej komplexnej reformy to nepojde. Tam ja vidim ulohu sukromnych ZS, ktore mozu pri tejto reforme pomoct, pretoze si budu hladat svoje miesto na trhu a tak rychlejsie a cielenejsie reagovat na realne potreby vzdelavania. Je to citliva otazka, pretoze aj pred 10 rokmi sme mali pretlak na skolach ekonomickych a humanitnych smeroch vseobecne a nezaujem o technicke smery a pritom uz vtedy bolo jasne kam smeruje svet a co je potrebne. Ani rodicia nemusia realne vediet ohodnotit potreby svojho dietata do buducna, tam ma stat nezastupitelnu ulohu … otazne je ci ju zvlada ale to je o inom.
Ja proste vidim moznost financovat statom sukromne ZS a tak realne pomoct riesit reformu zakladneho pripadne aj stredneho skolstva. Zaroven si myslim, ze je to hlavne o ludoch, teda otazka, ci su v SR kapacity v oblasti skolstva take, ktore su ako manazersky tak aj odborne dostatocne schopne taketo progresivne skoly kreaovat a riadit, je na mieste. Mame dnes na VS odbory, ktore sa venuju vychove takychto “kadrov” a ktore su schopne pripravit ludi na efektivnejsie riadenie skolskych zariadeni ako po financnej tak po strategickej stranke? Skor nie ako ano … Na druhej strane je vela sikovnych ludi, ktori by do toho isli, keby boli v skolstve ine podmienky, dnes zial zo skolstva odchadzaju, napriek tomu, ze maju k tomu vztah. Tu stat zlyhava uz veky a nic nenasvedcuje tomu, ze by to bol schopny v najblizsej dobe riesit sam. Tu vidim opat ulohu sukromnych skol, ktore by mohli byt schopne takychto ludi udrzat pripadne aj pritiahnut.
Cele toto netvrdim, ze su schopne riesit len a len sukromne skoly, tvrdim vsak, ze maju lepsie predpoklady. Tabulkove platy su hold tabulkove platy