Nezamestnanosť na Slovensku

A to akože vláda nedokáže aj zatvoriť zbytočné školy aj investovať do tých, čo ostanú :question: :question: :unamused:

Mimochodom, teda malotriedky na dedinách zostali. Zrušili sa niektoré školy hlavne v mestách a väčších dedinách, len sa spájali a vznikli mega-školy s 1500 žiakmi a podobne.

Predchádzajúca vláda nepokračuje, našťastie, takže ja pevne verím, že zmeny spraví táto vláda a má na to celé 4 roky.

Chcete více peněz ve školství? Udělejte školy soukromé a snižte daně, ať je mohou rodiče z čeho platit, nebo vydejte kupony jako poukázky na vzdělání, které bude vydavat vláda a rodiče jimi budou platit školy. Pak se teprve zlepší školství.

V ČR je úroveň vzdělání v soukromých školách zatím většinou podstatně nižší než ve státních. Poukázky na vzdělání, to je v principu zajímavý nápad, ale chtělo by podrobněji rozvést, jak by sis to představoval. :question:

Stát vydá poukázky, za které se dá koupit vzdělaní na jakékoliv škole (základní, střední). Rodič obdrží poukázku a může s nimi zaplatit vyuku ve veřejné, či soukromé, cirkevní a já nevim v jaké škole. Tím bude zajištěna možnost volby školy. Rodiče chtějí vybrat jen dobré školy, což povede k tlaku na zlepšení vzdělaní i ve špatné škole, která tak bude přicházet o žáky.

Není to můj nápad, ale myšlenka nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, který o této možnosti pojednává ve své knize Svoboda volby
libinst.cz/stranka.php?id=165

To by ovšem mělo stejný efekt jako zavedení stejné státní dotace na každého žáka na stejném stupni školy a administrativu by to nijak nezjednodušilo. O to se v ČR vedou politické boje. Srovnání státních dotací prosazuue především KDU-ČSL, naproti tomu ČSSD prosazuje zvýhodňování státních škol proti ostatním.

A presne touto cestou ide aj ČR. :smiling_imp:

V zásade sa s týmto nestotožním. Keď má byť niečo súkromné, tak nech to je súkromné a nech na to štát nedáva ani 1 SKK, teda ani žiadne poukážky. Podobne cirkevné školy, už dávno sa mala cirkev odlúčiť od štátu a mohol by som pokračovať.

Ide o pohlad na vec … ak ja mam skolopovinne deti a viem, ze im statna skola neda vzdelanie takej kvality aby dokazali naplno rozvinut v zivote svoje schopnosti tak mam potom pravo neplatit cast dani??? Pretoze ja platim dane aj na skolstvo a preto ho chcem vyuzivat v tej istej miere ako ostatni … preto je ta poukazka obhajitelna. Ja si mozem na dieta doplatit sukromnej skole kolko je potrebne, ale zaklad by som mal dostat od statu …

len som chcel dat iny pohlad na vec, pretoze tvoj je podla mna prilis radikalny a realne neriesi to co treba … teda tlak na kvalitu vzdelania

Keď je súkromná škola dotovaná, tak nie je motivovaná viac sa snažiť. Dnes štát podporuje súkromné školy - vidíš ten rozdiel :question: Ja nie.

A statna skola je motivovana? :slight_smile:

Ja vidim rozdiely … sukromnym skolam chyba zatial tradicia a takisto maju problemy udrzat si kvalitnych ludi ako statne skoly plus neexistuje hmatatelny dopyt po vzdelani za peniaze, co suvisi s celkovou socialnou situaciou. Dnes su na sukromnych skolach skor rozmaznane, resp. nezvladnute deti bohatych resp. tvrdo pracujucich rodicov, ktori nemaju cas/chut sa im venovat …

Poznam aj sukromne skoly (ZS) kam presli cele triedy zo statnej skoly, kvoli kvalite.

Je to cele na dlhsie ale v zasade som presvedceny o tom, ze trh je pruznejsi svojou podstatou vo vztahu k potrebam ako statna direktiva … preto by stat mal podporovat aj sukromne skolstvo a clovek mat moznost si vybrat.

Tak podobne ako ty mňa považuješ v tomto za radikálneho, tak podobne ťa vnímam teraz ja.

1. To je taký silný mýtus, že na súkromných školách študujú len “nezvládnuté alebo rozmaznané” detičky bohatých rodičov … ja poznám veľmi veľa žiakov/študentov, ktorí študujú na súkromných školách v SR a nemyslím si, že by sa zaradili sem, aj keď sú to deti bohatých rodičov. Alebo si myslíš, že byť synom/dcérou bohatého človeka je vopred nejaká prekážka na IQ :question:

2. Štátna direktíva tak ako ju ty popisuješ je mimoriadne úspešná napr. v krajinách typu USA/Kanada, kde študenti veľmi dobre vedia, ktorá škola má aké kvality a podľa toho sa učia, resp. pracujú popri škole, aby sa na tú lepšiu skolu dostali - a po doštudovaní sú aj vnímaní ako lepší - stačí len povedať, že študoval som “tam a tam”.

Takže to nie je o štátnej direktíve, to je o snažení sa: viac sa učiť a viac zarábať - byť samostatný a za toto má študent šancu dostať sa tam, kam potrebuje, … dneska ale kvalita súkromných škôl stagnuje, sú len výnimky, ktoré sú lepšie ako štátne a okrem toho potom ide aj o uplatnenie - ide o firmy, nie o štát, ktoré rozhodnú, koho si zamestnajú. Lenže SR patrí ku krajinám, kde 1/3 toho, čo sa študent naučí, v práci vôbec nepotrebuje a neuplatní. :bulb:

Keď je raz niečo súkromné, nech to je súkromné - bez podpory štátu a to predovšetkým v zdravotníctve, kultúre a školstve. Pretože štát má málo aj na to svoje.

Prave preto som pisal, ze poznam aj ine pripady … ja s tebou suhlasim z posledneho prispevku vo vsetkom, len nie v tom, ze stat nema prispievat na sukromne skoly. V tom sa nezhodneme.

Suhlasim, ze to tak funguje v USA, aj o zodpovednosti aj o tom, ze nie vsetci su rozmaznani. Takisto si nemyslim, ze to ma nejaky suvis s IQ ani nemam ziadny despekt k tymto ludom… skor su zanedbane medziludske vztahy, chapanie hodnot ale to je globalne problem, nielen sukromnych skol.

Takmer vsetci z mojej rodiny pracuju v skolstve, cize to vnimam tak trochu z druhej strany barikady - s detmi sa pracuje tazko, nemaju zakladne navyky, nizku schopnost sustredenia sa a zaroven sa mnoho z toho ocakava od skolskych zariadeni, ze ich to naucia … skola nenahradi rodinu, ale ja si prave myslim, ze by mali vznikat aj takto specializovane skoly, ktore aj toto budu zabezpecovat takisto ako si myslim, ze by mala vzniknut vacsia specifikacia jednotlivych skol.

Ako som pisal je to nadlho, toto tu nevyriesime ale asi sa zhodneme na tom ze do vzdelania treba investovat … ako zo strany statu tak zo strany jednotlivca … na com sa asi nezhodneme je, ze podla mna je v zaujme statu aby vznikali sukromne skoly ako alternativa k statnym zariadeniam a stat by ich mal financne aj podporovat.

Snazil som sa reagovat na tvoje odmietnutie financovania sukromneho skolstva statom, pretoze existuje aj alternativa, ze prave sukromne skoly pri podpore statom identickej so statnymi skolami by mohli vytvorit dostatocny tlak na zvysenie kvality vzdelania aj ked su to tazko meratelne veci a nie kradkodobo.

Zaroven nerozumiem celkom myslienke, ze vsetko sukromne by malo fungovat bez podpory statu. Tu sme podla mna na velmi tenkom lade, pretoze je velmi tazke urcit co je sukromne a co je verejne … podla zriadovatela?? Je teda NDS sukromna alebo verejna firma? Mame potom doplacat tienove myto alebo nie? Su proste podla mna zaujmy verejne, ktore su sprostredkovavane ludom sukromnymi spolocnostami.

Aby som zhrnul moj pohlad: Sukromne skoly su vlastne PPP :slight_smile:

ten pomer je ovela horsi ako 1/3 , skor ta jedna tretina je na nieco dobra :slight_smile:

Takže tam, kde by musel stát na dálnici doplácet z rozpočtu, protože by se nezaplatila z mýtného, jsi zásadně proti PPP?

(V této diskusi jsou mi bližší melovi názory.)

Z totožňuji se z Melovi příspěvky.

Od doby co bylo v USA zestatněno školsvtí kvalita vyuky velmi poklesla. viz můj odkaz

Čakal som, kým toto napíšeš. Nemáš však pravdu.

NDS, a.s. vo svojej podstate je plne súkromná - berie si úvery, ročne v priemere 7-8 mld. SKK. Financie z EÚ a štátneho rozpočtu sú pre MDPT a to ich len posúva ďalej.

Škôl je veľa, diaľnic nie. Neexistuje 10 trás medzi BA a KE. Neexistuje 10 trás medzi severom a juhom. A škôl je veľa druhov, dokonca aj špecializácií a sú ich desiatky, stovky až tisícky. Tu nie je miesto na podporu.

PPP vo svojej podstate a až na 71% projektov vo svete je bez tieňového mýta. Takže to nie sú slovenské súkromné vysoké školy.

My sa jednoducho nezhodneme, ja som proti dofinancovaniu súkromného školstva z peňazí štátu. Na to je školné. A keď by mal štát niečo podporiť, tak prospechové štipendiá, aby ten, kto sa naozaj učí a je z chudobnejších pomerov, aby si mohol dovoliť takúto školu s tým, že bude aj pracovať. Prípadne rozbehnúť študentské úvery, bežné v USA, Kanade. Ale nie financovať vybavenie súkromných škôl cez štát. To je (nehnevaj sa) choré.

Ani s týmto tvrdením nesúhlasím, toto je tiež len rozšírený mýtus. Môžem povedať, že v stavebníctve, pedagogike, strojárstve, elektrotechnike atď. sú znalosti študenta na 80% splnené výučbou na školách. To mám od zamestnávateľov. Ale aj tých 80% je málo v dnešnej dobe.

Problém školstva v USA je niekde úplne inde ako v tom, či je súkromné alebo štátne.

Sú štvrte a oblasti a je to 1/10 USA, kde sú katastrofálne sociálne podmienky, vysoká kriminalita atď. a v týchto oblastiach je úplne normálne, že mladí ľudia nemajú ani záujem ani financie. Súkromné školy tu sú, ale bez peňazí majú študenti smolu v prípade, že sa neučia, že nemajú záujem - študentské úvery, motivačné a prospechové štipendiá. Štátnych škôl je málo a tak sa mnohí do škôl nedostanú alebo ju ani neskončia.

Poznám Lenny, ktorým smerom sa ty v ekonómii uberáš, všetko štátne je zlé a všetko súkromné je ideálne. Ibaže v praxi to nefunguje.

Dialniciar,

co sa tyka PPP a NDS tak sa na to pozeras z ineho uhla ako ja … ja sa na to divam tym sposobom, ze existuje standard, teda cesty I+II+III. triedy a nadstandard, teda dialnice, za ktore sa plati extra. Ta definicia standardu moze byt ina pre auta nad 3,5t, ale princip je rovnaky. Tam ja vidim paralelu so sukromnym skolstvom, pretoze aj dialnice cast prispeje stat a cast obcan prostrednictvom doplatku vo forme znamky resp myta.

Ja by som rozlisoval zakladne, stredne a vysoke skolstvo. O vysokom skolstve v zasade suhlasim, tam nie je taky priestor na dofinancovanie, resp. skola by si mala vediet zabezpecit financovanie aj z inych zdrojov.

Specializovane odborne stredne skoly suhlasim s tvojim nazorom, ze maju svoju kvalitu (mnohe) a dokazu relativne uspesne pripravit cloveka po odbornej stranke. Tam je ten pomer iny.

Ja som skor myslel zakladne skolstvo, kde nas caka reforma najma obsahova a sposobu vzdelavania. Dnes skoly absolutne nezvladaju pripravu cloveka na zivot ako taky, su odtrhnute od reality a vynimky su skor lastovicky, ktore nam ukazuju nadej ale bez realnej komplexnej reformy to nepojde. Tam ja vidim ulohu sukromnych ZS, ktore mozu pri tejto reforme pomoct, pretoze si budu hladat svoje miesto na trhu a tak rychlejsie a cielenejsie reagovat na realne potreby vzdelavania. Je to citliva otazka, pretoze aj pred 10 rokmi sme mali pretlak na skolach ekonomickych a humanitnych smeroch vseobecne a nezaujem o technicke smery a pritom uz vtedy bolo jasne kam smeruje svet a co je potrebne. Ani rodicia nemusia realne vediet ohodnotit potreby svojho dietata do buducna, tam ma stat nezastupitelnu ulohu … otazne je ci ju zvlada ale to je o inom.

Ja proste vidim moznost financovat statom sukromne ZS a tak realne pomoct riesit reformu zakladneho pripadne aj stredneho skolstva. Zaroven si myslim, ze je to hlavne o ludoch, teda otazka, ci su v SR kapacity v oblasti skolstva take, ktore su ako manazersky tak aj odborne dostatocne schopne taketo progresivne skoly kreaovat a riadit, je na mieste. Mame dnes na VS odbory, ktore sa venuju vychove takychto “kadrov” a ktore su schopne pripravit ludi na efektivnejsie riadenie skolskych zariadeni ako po financnej tak po strategickej stranke? Skor nie ako ano … Na druhej strane je vela sikovnych ludi, ktori by do toho isli, keby boli v skolstve ine podmienky, dnes zial zo skolstva odchadzaju, napriek tomu, ze maju k tomu vztah. Tu stat zlyhava uz veky a nic nenasvedcuje tomu, ze by to bol schopny v najblizsej dobe riesit sam. Tu vidim opat ulohu sukromnych skol, ktore by mohli byt schopne takychto ludi udrzat pripadne aj pritiahnut.

Cele toto netvrdim, ze su schopne riesit len a len sukromne skoly, tvrdim vsak, ze maju lepsie predpoklady. Tabulkove platy su hold tabulkove platy :slight_smile:

Na druhou školu ani učitelé nemají zájem, o nějak zvlášť kvalitní výuku, není na ně tlak aby učili dobře. Protože státní zaměstanci se vyhazují jen vyjímečně.

Skoro jsi se trefil. Některé věci soukromí sektor zajistit nedokáže nebo za velmi vysokých nákadu, jako je například obrana a policie.