Nezamestnanosť na Slovensku

Zaujíma ma, aký máte názor, hlasujte.

A tiež by zaujímal názor takého človeka, ako je napr. Antim. Manažér zahraničnej firmy, … vzdelaný, šikovný človek, čo sa zaujíma aj o dianie na Slovensku pre jeho 50% slovenský pôvod, …

Lebo vláda prezentuje svoje údaje. Znížené o dobrovoľne nezamestnaných, … :laughing:

Neviem, prečo práve ja by som sa mal vyjadriť k nezamestnanosti SR, keď na Slovensku nežijem a bližšie mám k Grécku. :laughing:

Ak vláda prezentuje číslo 11%, tak reálne je to v roku 12%, pretože teraz sú sezónne práce. :bulb:

Ale v EÚ sa oficiálne hovorí, že na Slovensku je nezamestnanosť okolo tých 16%, 15-17%. Reálne, najvyššia nezamestnanosť je v Poľsku, 18%.

Ja som nehlasoval, resp. neviem posúdiť pravý údaj, … nie je to až také podstatné. :open_mouth: :arrow_right:

Lebo ja mám prehľad len o tom, že napr. v RS (Rimavská Sobota) je cca. 30% nezam. a netrápi ma, či to je 25 alebo 33%, proste je to veľa. V takejto lokalite je najväčším zamestnávateľom štát, čo by viedlo keby to bolo v celej SR, ku krachu SR ako štátu. Podobne je na tom Orava, Spiš, Gemer, … problémy sú v regiónoch, kde končí baníctvo. … :imp:

Ja nesledujem vývoj v nezamestnanosti na Slovensku (nejde o to, 20 min. na nete a viem, čo chcem vedieť :wink: ), pretože mne stačí údaj, že SR ju nemá najvyššiu v EÚ, myslím, že min. práve to Poľsko je na tom ešte horšie. :unamused:

To, čo je však povedal by som ešte horšie je to, že Slováci majú nízku životnú úroveň, čo je spôsobené skutočne vysokými cenami (mnohé tovary sú v SR drahšie než ma “západe”), ale platy sú nízke. Aj taký údaj, ako je min. mzda, proste práca nie je dosť cenená.

Preto veľa ľudí odchádza študovať/pracovať do zahraničia a samozrejme má to aj iné dôsledky.

Poznám ďalší údaj, a to, že na Slovensku žije 20% ľudí v chudobe. Dokonca, teraz ste sa posunuli až na 21%. :smiling_imp:

Tak ja som hlasoval za 1. možnosť. Dôvod - skutočná nezamestnanosť je síce cca 16%, ako uvádza EÚ, ale mnoho ľudí pracuje načierno (po nedávnych kontrolách sa toto číslo aspoň mierne znížilo) a nepotrebujú sa hlásiť na úradoch práce, preto v de facto zamestnaní sú, len neplatia štátu dane…Navyše mnoho “nezamestnaných” pracuje aj v zahraničí, len u nás poberá dávky :frowning:
Takže podľa mňa naozaj tá nezamestnanosť v SR nie je až taká vysoká a navyše má klesajúci trend :slight_smile:

mal som svojho casu iste inside infos a realne je to tych 11-12%. jednak z dovodu ze kopu ludi je vonku, pracuje nacierno, neprihlasi sa etc.

na slovensku bohuzial pod 8% je temer nemozne aby klesla nezamestnanost kvoli ciganom …

Zle polozena otazka, urad prace uvadza vzdy nizsie cisla ako statisticky urad. co je aj logicke, ked patri pod ministerstvo :wink:

Nezamestnanost klesa, ale je urcite vyssia ako vykazuje urad prace, ale nizsia ako vykazuje statisticky urad (to je vlastne len prieskum). je to nieco medzi 10-15%. Mnoho ludi robi nacierno a mnoho v zahranici, co zase nie je najlepsia vyzitka vlady a takymto poklesom sa nema co chvalit.

To uz teraz tazko, ked musia chodit castejsie “sa ukazovat”. ale je pravda ze narasta pocet dlhodobo nezamestnanych ale kto ma ukoncenu “nejaku lepsiu skolu” ten az taky problem nema, aj ked musi cestovat za pracou. Ak by sa zacali vyrovnavat regionalne rozdiely mozno okrem tych co fakt nechcu pracovat by ludia pracu mali.

Suhlasim s devilom, s aquilom v otazke romskych spoluobcanov - ostava iba dufat, ze v ich nejakych dalsich generaciach sa to trosku zlepsi.

V ankete je, ako je uz vyssie spomenute, chyba - treba prehodit percenta medzi uradom prace a statistickym uradom, resp. vlada uvadza udaje uradov prace.

DOlezite je ze sa hybeme aj v tomto z miesta … ja vidim 3 faktory, ktore ovplyvnuju vysku nezamestnanosti na SLovensku (ak neratam metodiku vykazovania):

1. Regionalne rozdiely
  2. Struktura vzdelanosti / odvetvi priemyslu
  3. Socialna negramotnost casti obyvatelstva

Myslim, ze vsetky spolu suvisia … riesi sa hlavne bod 2, ked sa sem taha automobilovy priemysel, kedze Slovensko ma bohatu strojarsku historiu … ale to je len docasne platanie dier … treba riesit aj regionalne rozdiely a vhodnost umiestnenia toho-ktoreho priemyslu do tej-ktorej oblasti. Subezne je potrebne zaviest podporu vzdelavania ludi v strednom veku, lebo prave ti velmi casto padaju do socialnej siete na niekolko rokov, ak pridu o pracu …

Bod 3 sa bude riesit tazsie … na to treba jasne pravidla a ciele na niekolko desatroci, co je pri max. 4R volebnom cykle na SLovensku momentalne dost utopia …

Moj skromny prispevok:
Ja osobne neviem odpovedat, lebo sa mi nezdaju cisla v moznostiach.
Podla mna Statisticky urad udava 16 percent na jednej strane
a na druhej vlada cez urad prace/min prace a SV udava cca 11%.

Co je presne cislo evidovanych nezamestnanych, ktoremu sa da verit.

Ked sa k nemu prirata prirodzena miera nezamestanosti cca 4% =
= panie v domacnosti a uz zahojeni ludia, ti urcite niesu v statistickom prieskume, lebo ich bezne nestretnes ak nechytis stopa :slight_smile: tak sa dostaneme k tym 15%,
ostatne je statisticka odchylka.

Pravda ale je, ze niektori by chceli byt evidovany nezamestnani a nie je im to umoznene.

Ja sa nechcem zastávať nikoho, len malá poznámka:

Na tejto stránke je jasné, kto uvádza akú mieru nezamestnanosti:

Štatistický úrad vykazuje za august necelých 11%.

SR vstupom do EÚ zmenila výpočty a je možné, že Dy má pravdu, pretože aj v niektorých štátoch “starej” EÚ majú úrady práce vyššie čísla o nezamestnanosti než práve štatistici. :wink:

Link: statistics.sk/webdata/slov/t … /nez05.htm

Vláda nemusí zverejňovať údaje z úradov práce. Dnes je tu aj EUROSTAT. Podľa neho sa robia prepočty.

Ale nebudem hodnotiť zadanie otázky, pretože ja to aj tak neviem posúdiť. :wink:

Nazov tabulky, ktoru uvadzas, znie Miera evidovanej nezamestnanosti. Cize evidovanej na uradoch prace, statisticky urad to iba zverejnil. Statisticky urad si okrem toho robi prieskum, tusim vyberove zistovanie sa to vola, a podla toho su tie vyssie cisla.

wazari,

v poriadku. Mne to je jedno. :arrow_right:

Je to Vaša nezamestnanosť a ja som svoje stanovisko k tejto téme dal, keď už ma Dy k tomu vyzval.

Môže byť aj 5% nezam. aj 20% nezam., ale vždy ide o sociálny systém a HDP štátu. Podľa sa dá veľa usúdiť. Ako sa žije na Slovensku, to je podstatné. :wink:

Ale nezam. nad 10% je ešte stále veľká. :wink:

Statisticky urad ma na stranke obe cisla.
na linku, http://www.statistics.sk/webdata/slov/tabulky/nez/nez05.htm
ktory uvadza Antimander je dole napisane:

1. údaje z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny; miera evidovanej nezamestnanosti je z počtu disponibilných uchádzačov o zamestnanie

cize SU iba zverejnil cislo

na linku
http://www.statistics.sk/webdata/slov/tabulky/nez/nez05a.htm
je vlastne zistovanie SU a tam je cislo 16,2 % za IIQ/2005

tu sa sa dostat k obom
http://www.statistics.sk/webdata/slov/tabulky/nez.htm

Stale si myslim, ze moznosti hlasovania nie su dane spravne.
B;

Ospravedlňujem sa za chybu, ktorú som spravil pri zadávaní odpovedí pre danú otázku. :blush:

Pomýlil som si dve inštitúcie a dve čísla, podotýkam, že som si skutočne myslel, že mám pravdu ja (ešte som si to overil, podobne ako Antimander cez ŠÚ), takže nebol to “len” preklep. :blush:

Týmto ďakujem aj za Vaše odpovede, ja som nečakal až takýto záujem. :open_mouth:

Ďakujem aj Antimovi a chápem, že sa až tak nezaujímaš o túto situáciu na Slovensku, … :laughing:

A, samozrejme, hlasovacia otázka bola celá opravená, požiadal som Antimandera, pretože ja sám už nemám tú kompetenciu zmeniť hlasovaciu otázku, … :laughing: samozrejme, že zmenené boli len tie inštitúcie, nemenil som % v riadkoch. :wink:

OK, som rad, ze som si to pamatal spravne, niekedy uz mavam pochybnosti. :wink:

Realne cislo je asi 12% to je 11+ 1 percento ludi, ktori by chceli byt
nezamestani, ale im to nie je dovolene ale podla mna zamestnani by nechceli byt.
A preto je spravne, ze su vyradeni z evidencie.
Poznam po Slovensku osobne take pripady, takze viem urcite, ze existuju a nie je ich velmi malo.

Evidovaná nezamestnanosť je jedna vec, avšak byť neevidovaným nezamestnaným je vec druhá, … to je dobrovoľne nezamestnaný človek, napr. žena v domácnosti alebo aj človek, ktorý pracuje, ale na dohodu a takýchto ľudí môže byť na Slovensku 1-2%, okrem toho je veľa ľudí, 1-2% nezamestnaných, pretože si neplnili nejakú povinnosť - napr. hlásiť sa na úrade práce, …

Evidovaná nezamestnanosť je 11-12%, tak reálna nezam. je skutočne cca. 15-16%, … a je to údaj, s akým manipuluje aj EÚ. :wink:

Avšak ja sám som hlasoval za možnosť: neviem posúdiť. :wink:

Preoblém míry nezaměstnanosti je v tom, podle které metodiky se vykazuje. Jestli podle Slovenského statistického úřadu, nebo jestli podle Eurostatu či OECD. V zásadě podle Eurostatu se vykazuje nejnižší míra nezaměstanosti.

a este k statistickej odchylke
prieskum nerobia asi v nejakej firme, to by im vysli ine cisla :laughing:

Takze asi skor niekde na ulici, kde je asi viacej nezamestnanych, lebo inak by boli v praci :sunglasses:

Nezamestnanosť na Slovensku je vysoká, či je to 12 alebo 16%.

Okrem toho, na Slovensku žije viac ako 20% obyvateľov pod hranicou biedy, či na hranici chudoby. Takže ešte 10% obyvateľov SR síce zarába, ale veľmi málo.

Takže sociálne rozdiely sa prehlbujú. Najmä medzi západom SR a východom SR. Dokonca k západu sa pridáva sever a k východu zase stred SR.

Jediným východiskom je pokračovať v reforme školstva, viac investovať do vedy a výskumu a zlepšovať dopravnú infraštruktúru krajiny celoplošne, najmä v oblasti diaľnic, cestných obchvatov a pri rozvoji železníc. Len tak sa dá docieliť vyšší prilív zahraničných investorov, ktorí budú vytvárať pracovné miesta pre vyššiu kvalifikáciu. Len tak sa zníži počet chudobných a len tak sa zvýši životná úroveň. :sunglasses:

Lenny,

ok, metodika, … ty veríš ktorému údaju? Myslíš, že v ČR je nezamestnanosť na úrovni 9% a v SR je to 12%?

Pretože v ČR je nezam. na úrovni 9%, už dlhodobo. Podľa rôznych prepočtov a líši sa to o max. 2%, ale na Slovensku sa to líši o viac než 5%. A to je dosť veľa. :wink:

Nezamestnanost je vzdy tym najhorsim udajom, ktory sa zverejnuje.

Normalne, demokraticke, uprimne krajiny tento ukazovatel zverejnuju bez problemov.

Vo vseobecnosti plati, ze nezamestnanost vyssia ako 10% je vysoka a nie je to dobry signal pre danu krajinu.

Z mojho pohladu SR ma urcite nezamestnanost vyssiu ako 10%. Realne 15%. Je jedno, kto tam koho rata. Pretoze, oficialne u vas zije 80 000 Romov, ale v skutocnosti je to viac ako 400 000. A tak to funguje aj v otazke prace. Plati, ze Polsko ma 17%, SR ma 15%. Je to zlepsenie, ale nie je to nic moc.

A okrem toho: Zivotna uroven - platy, ceny. Toto nie je dobry ukazovatel. Podobne aj ukazovatel min. mzda. Podobne aj udaj, ze narastol pocet chudobnych za jeden rok o 1%, na 21%.

Slovensko ma dost zly obraz v celej tejto oblasti v EU - skutocne dost silna medializacia celeho tohto spektra. Dokazuje to aj zivotna uroven, ktora velmi zaostava aj co sa priemernych udajov tyka. :smiling_imp:

Mate 19% rovnu dan, 19% DPH, dochodkovu reformu. To sa ceni, ale prejavi sa to za 10 rokov, ak vobec.

Mozem porovnat a viem, ze v Grecku je lepsi socialny system, nizsia nezamestnanost, aj ked aj v Grecku su problemy a dost velke. :wink: