Nedavajte prosim uz nikto udaje o 400 000 romoch, je to s prepacenim hovadina!!! Ked budem mat cas a chut, zdovodnim, ak bude zaujem. Hm, zaujimave by bolo vytvorit temu kolko podla Vas zije Romov na Slovensku ![]()
Já nevím kolik jich žije na Slovensku, ale vím kolik jich žije v ČR. Podle Sčítání lidu z roku 2001 přihlásilo k romské národnosti u nás okolo 14 tisíc. Což ani nestačí na to, aby podle zákona byly uznáni za menšinu (minimum je 30 000).
Neoficiální odhady hovoří o číslu okolo 200 000. Řada Romů se ke své národnosti raději nehlásí.
Vidis Lenny, preto by nebolo odveci zaviest temu, kolko ciganov tu zije, 400 000 je fakt prehnane. Spytam sa site admina, ci nema nic proti ![]()
Nech je na Slovensku Romov kolko len chce tak ja osobne som proti vzniku tejto temy.
Ja by som sa snazil viac drzat temy dialnice na tomto forume a sekcia Off-topic by mala byt podla mna ta, ktora by sa mala skor zmensovat. Napriklad Gyros by som vymazal atd. Ale nezakladal by som dalsie temy.
Mne je uplne jedno kolko je na Slovenslu Romov, nie je to 80 000, je to min. 200 000 - takze tych 400 000 je vela, uznavam. Dolezite je, ze SR nezvlada tento problem - to je proste fakt, lebo to je problem.
A ja si dovolim tvrdit, ze min. 1/3 z celeho poctu nezamestnanych su prave Romovia.
A inak som aj za zmazanie tejto temy.
Podla mna Off-topic by tu nemal mat taky velky priestor. ![]()
Aj tento clanok, aj hlasovanie v tejto teme dava za pravdu tomu, ze SR ma 2. najvacsiu nezamestnanost v EU.
… ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=2489
Hned po Polsku. Pozitivne je, ze SR bola pred niekolkymi rokami na 1. mieste na urovni 20%, … je to lepsie, … ale aj podla slovenskej vlady to teraz nejaku dobu ovela lepsie nebude a len pripomeniem, ze vladne udaje (ale nikde nie oficialne) su na urovni cca. 11%. Len do tohoto cisla sa napriklad nerata kategoria dobrovolne nezamestnanych co je niekolko % naviac. ![]()
Toto uz nie je o stavani dialnica a o skolstve, … toto je o tom, ze su oblasti, kde priemysel uz nie je lebo skrachoval a kde nie su ziadne pracovne prilezitosti. Polsko je v tomto ukazovateli na tom velmi zle. A nasleduju staty ako SR. ![]()
Nezamestnanost dnes je od 9,5 po 14% podla dvoch roznych udajov.
Nejde ani tak o to cislo (rozdiel je zanedbatelny), ale skor o to kolko ludia zarabaju, respektive ake su zivotne naklady.
Nie je podstatne comu verim alebo neverim, podla mna je nezamestnanost na urovni niekde 15% - hruba nezamestnanost. A realne verim, ze Polsko ma 20%, Chorvatsko ma oficialny udaj 18%.
Ale ono alarmajuce je aj cislo 10% v Nemecku, lebo to je 10 mil. ludi.
Zamestnávatelia: Východniari, vráťte sa! V košickom a prešovskom regióne chýbajú odborníci na IT, energetiku, účtovníctvo i manažéri. ![]()
Toto je realny problem a ukazuje sa, ze nezamestnanost nie je iba problemom nedostatku pracovnych miest … v sucastnosti sme v situacii, ked samotna existencia investorov v niektorych regionoch nepomaha, pretoze problem struktury nezamestnanosti bol dlho v uzadi problemu celkovej nezamestnanosti. V tomto pomaha jedine dlhodobe koncepcne riesenie, investicie do skolstva v regionoch a zaroven zvysovanie kvality zivota v konkretnych mestach tak, aby boli atraktivne aj popri Bratislave najma pre mladych ludi.
Do riesenia nezamestnanosti je jednoducho dnes uz potrebne investovat viac ako len nahananie investorov.
Povedal by som, že ani nie je v dnešnej dobe problémom samotná nezamestnanosť (s vnýnimkou niektorých okresov), ale skôr finančné podmienky, … jednoducho mladý človek robiť za min. mzdu nejde, ten pred dôchodkom už vôbec nie a celkovo je problémom skôr výška zárobku.
Mal by sa vytvárať tlak na rast min. mzdy, čo sa aj deje aj ze cenu krachu tých podnikateľov, ktorí nie sú schopní dať zamestnancovi min. 50% priemernej mzdy v národnom hospodárstve.
Po tejto podmienke sa vytvorí silnejšie ekonomické prostredie, ktoré zvýši príjem štátu a zvýšia sa adekvátne platy aj v školstve, zdravotníctve a ďalšej štátnej a verejnej správe.
Ak sa nebude riešiť problém nízkych zárobkov, mladí ľudia budú zo SR doslova utekať.
Nezamestnanosť dnes je 9-12%, určite už nie 15-20%.
dialniciar, ako odbornika na stavby si ta naozaj velmi vazim, ale taketo “ekonomicke teorie” zvyknem citat na pravda.sk ![]()
Tu sa zastanem aj ekonomickej teorie Dialniciara, ma pravdu, ze treba zvysovat mzdy, ale nie nesystemovo ako uvadza. Na Slovensku je velky problem v slabej konkurencii v drvivej vasine odvetvi. Staci sa pozriet na dialnicnu zakartelovanu vystavbu, nic sa nestane lebo by neal kto…
Pracovny trh a s nou spojena nezamestanost ktora je teraz naozaj nizka vdaci za to ozaj zdrhnutim mladych ludi za hranice, koli vyske platu, nie tomu co by chceli robit. V najblizsej dobe sa to nezmeni, otvorenim pracovneho trhu Rumunom a Bulharom tento trend ostane na dlho dopredu. Je az smiesne porovnat napriklad produktivitu Ceska voci Slovensku od roku 1993, na slovensku je vyssia a platy su nizsie, nejde ani o porovnavanie struktury priemyslu, je skoro rovnaka s vynimkou malych zivostinkov.
Pokial sa nezvysi konkureniceschopnost hospodarstva , tak platy ostanu nizke a nepomoze tomu ani populisticke zvysovanie minimalnej mzdy, . Dilaniciar ma pravdu, nech krachnu ti co nedokazu prezit aspon prestane byt deformovany pracovny trh, kde dve peroxidove blondinky naplepovanim 1 plagata denne pre telekominkacnu firmu zarobia viac ako tazko pracujuci clovek za ktorym su aj kvantifikativne vyjadrene hodnoty.
A dalej sa snazme na slovensku podporovat male podnikanie, sucasny stav je , ze mame dost vela velkych firiem, ktore maju tradicne nizku konkurencieschopnost a malo malych, ale zdravych firiem. Velky medzi seba nepustaju malych a mali stoja za prd, zivia sa odrobinkamy, co im nechaju velky .
Vytvaranie ozaj fungujuceho podnikatelskeho prostredia je najvacsi problem SR, nie pre velkych, ale pre malych
koksolam v podstate s tebou suhlasim, ale ber ohlad na to, ze na slovensku aj rastie zamestnanost,cize nie vsetko je v odchode ludi mimo SVK ![]()
No ked si to zoberieme demograficky, tak narast zamestanosti a tym sposobeny pokles zamestanosti je dost pofiderny, pribudlo tisicky mnoych absolventov zo silnych populacnych rocnikov 70 az 80 roky a sam uznas ze tolko pracovnych miest nepribudlo, uznavam, je kvalitativny posun, ale zial bohu vela mladych ludi vratane mna je mimo. A cisla o narastu novych rpacovnych miest a cisla o poctu absolventov by bolo velmi zaujimave porovnat. Vyslo by tam asi 100 000 ludi ktorych nie je kam zaradit… starsie rocniky co nie su zvyknuty cestovat z apracou ostali doma a zobrali aj tie miesta s nizkou mzdou, museli, rodina, zdravie a podobne.
Slovensku hrozi v buducnosti bud variant ze sa kopec mladych ludi vrati aj s kapitalom a trosku prevetraju podnikatelske prostredie ktore je naozaj ubohea nieco sa zmeni, alebo ostanu tam kde su a slovensko zostarne, co mu mimochodom predpoveda aj eurostat a nie len koli malemu poctu novorodeniat.
Oprava…pokles nezamestanosti…
suhlas ![]()
btw. ludia, aspon z mojej pracovnej oblasti, sa zacinali aj pomalinky vracat domov, avsak po tom ako dopadli volby akosi stratili chut ![]()
suhlas
btw. ludia, aspon z mojej pracovnej oblasti, sa zacinali aj pomalinky vracat domov, avsak po tom ako dopadli volby akosi stratili chut
No aj ja som sa chcel vratit a po tych volbach eee. Hm, uvidime ![]()
dialniciar, ako odbornika na stavby si ta naozaj velmi vazim, ale taketo “ekonomicke teorie” zvyknem citat na pravda.sk
To nie je ekonomická teória a už vôbec ja nie som ekonóm, ani to nepokladám za ekonómiu. Je to môj názor. ![]()
1)na minimalnu mzdu, urcenu zakonom, su naviazane aj odvody ![]()
2)ked krachnu ti, co davaju menej ako 50% priemernej mzdy, zvysi sa nezamestnanost…ked sa ti na tvoje miesto bude tlacit 10 nezamestnanych, ako dosiahnes, aby ti zamestnavatel platil viac?ked na to tvoje miesto nedokazu zohnat ineho, mozes si zapytat ovela viac…
3)zvysenie prijmu statu a narast platov v skolstve,zdravotnictve a verejnej sprave - uplna hlupost, nezabudaj, ze podla kroku 2)sa ti zvysi nezamestnanost ![]()
4)problem nizkych zarobkov - ano treba to riesit, ale nie sposobom, ako to robi robert, treba zvysovat zamestnanost a konkurenciu ![]()