mýtny systém: mikrovlnky alebo satelit ?

magnus, prave v nasich podmienkach je lepsie pouzit z dlhodobeho hladiska satelit, najme z dovodu spoplatnenia ciest prvej triedy. to by bolo nenormalne drahe v pripade mikrovlnneho systemu.

ako som uvadzal, cesky mikrovlnny system na 1000 km dialnic bol asi o 2,5 miliardy korun drahsi ako nemecky satelitny system na 12 000 km dialnic.

presnost urcenie je zhruba okolo 1 -2 metre, co je plne dostacujuce. navyse je mozne pouzit aj staticku navigaciu, aj ked to tiez neni najidealnejsie riesenie.

inak budu sa urcite budovat aj kontrolne brany (preto zrejme vazny spominal hybridny system), ale nebude ich tak vela ako pri mikrovlnnom. to vidim v rakusku, ono tie brany docela dokazu spatit :unamused:

no a dalsia vec je, ze by od cca 2008 mali byt systemy pomaly konvertovane na satelitne. a aby boli navzajom komptativlne a nebolo nutne mat 10 roznych jednotiek v aute.

Tak zatiaľ to je v SR tak 50/50, nikto nemá silnejší lobbing než ten druhý a MDPT je zatiaľ tak o 1% viac naklonené satelitom.

Tender na mýtny systém vypíšu v máji alebo júni. Národná diaľničná spoločnosť vysvetlila, ako si predstavuje časový harmonogram budovania systému. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5723

O mýte treba hovoriť už dnes (Prof. Milan Dado, ZA univ.) :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6233

Boj o elektronické mýto začína :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=39744#39744

Ja by som osobne spravil iný tender, celkovo by som jednoducho bol za satelitný systém a vybralo by sa už len spomedzi tých, ktorí satelitný systém dokážu postaviť a prevádzkovať. :bulb:

Najmodernejší systém výberu mýta na báze satelitnej technológie pre Slovensko. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6437

ST a Satellic chcú spoločne prevádzkovať výber mýta. Dcérske spoločnosti Deutsche Telekom považujú za svoju výhodu na Slovensku skúsenosti so satelitným systémom elektronického výberu mýta v Nemecku :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6463

Po spoločnosti Siemens už to je druhá firma (konzorcium) pre satelit, ktorá ohlásila zámer byť v SR. Takže to už je v ponukách 2:0 pre satelit, čo je len a len dobré. A ešte lepšie je, že aj MDPT presadzuje skôr satelit ako mikrovlnný systém. Tak snáď to Fico nepokazí …

Mýtne na Slovensku chcú vyberať piati :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6492

Neviem, ci to patri sem, ale natrafil som na zaujimavy blog>

Elektronické mýto v podaní matky ST = omeškanie 2,5 roka: Riešenie konzorcia Deutsche Telekomu prinieslo Nemecku škody za 4,6 miliardy eur.

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=6597

no a prave preto by sme to mohli zobrat my :laughing: uz je to odladene a funguje to :laughing: vid isdn od DT :unamused:

som zvedavy ako dopadnu cesi so satelitom od kapschu, ktory s tym tiez nema skusenosti …

Ako s tým súvisí isdn :open_mouth: Nejako mi to nesedí…

asi som to mal napisat presnejsie :wink: to bolo myslene kusok ironicky, lebo ked kupil DT slovenske telekomunikacie, tak z nemeckych skladov sem vo velkom naviezli zariadenia pre ISDN, technologia, o ktoru v nemecku v tom case nikto nezakopol a tu to DT este dokazal spenazit a oddaloval aj dost dlho DSL … cize asi tak :wink:

No ale ISDN bolo fakt out of date a existovali riesenia ktore generacne toto pochovali uz vtedy… to sa o satelitnom myte asi povedat neda … i ked mozno o ich rieseni satelitneho myta ano … neviem zhodnotit, nie som odbornik…

2 mel: to ja tiez nie, len ma napadla ta paralera. lebo ja tiez neviem o detailoch, ale ked je to este zalozene na SMSkach, tak to je pola mna docela pruser, lebo potom dost padaju veci typu telematika a podobne …

Tender na mýto bude začiatkom leta :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6768

Mýto na spadnutie. Diaľničný mýtny systém má pokrývať viac kilometrov, ako sa pôvodne plánovalo. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6811

Pred tendrom na mýtny systém NDS vypovedala zmluvu s poradcom, Vážny preferuje kombinovaný systém s príklonom k satelitu :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6897

Ja som jednoznačne za satelit, jednak je flexibílnejší a je s ním menej problémov… a som tiež zástanca názoru zavedenie mýta aj pre osobné autá ale niekedy okolo 2011/2012.

A plánuje sa spoplatniť aj nejaká cesta 3.triedy?

No a ja som zasa za mikrovlnný. Zo strategického hladiska. EÚ totiž bohužiaľ stále nedisponuje satelitnou technológiou a navyše sa dokonca uvažuje, že projekt Galileo padne a bude sa využívať buď americký GPS alebo nová činská satelitná technika… Keď si predstavím že si s tým v krajnom prípade niekto len tak pohrá, to budú ekonomické šoky… Mikrovlna je o mnoho viac sebestačná a čo sa týká problémov alebo úspešnosti výberu tak rozdiel voči satelitu je minimálny. Jediným výraznějším problémom je zmienená flexibilita, nutnosť postaviť mýtnu bránu na každý zpoplatňovaný úsek.