tento most a celý úsek ešte nie je úplne dokončený, ešte sa tam preinvestuje menšia suma, postupne. Na tomto úseku nie je taká vysoká intenzita dopravy, aby sa tam budoval väčší most. Je to oveľa väčší posun než keď tam bol pontónový most. Stavbu financovala hlavne EÚ, čo je tiež výhodou a prístupová cesta problémom je, ale nedá sa všetko hneď naraz. Veď vláda teraz intenzívne opravuje cesty I. triedy, opravuje mosty cez rieky, stavia obchvaty aj nové mosty - je toho dosť v cestnej sieti, relatívne dosť.
A keďže stavba bola financovaná z EÚ peňazí, tak môžeš veriť tomu, že financie boli sledované.
ja ti verím, že si prekvapený z výsledku až v negatívnom zmýšľaní - vieš ale toto je len miestny malý regionálny most, ktorý sa postavil na 90% len pre miestnych obyvateľov a pre tých, ktorí to tam poznajú. Je to malý hraničný priechod a aj v budúcnosti, až tam žiadny nebude, tak je to len malá oblasť.
Je to stav o 200% lepší než ten predtým, pretože sa tým mostom dá jazdiť stále, len s výnimkou keby boli povodne, tak zaleje prístupové cesty, ale to je výnimočný stav.
A že čo tam stálo 100 mil. SKK? Nuž je to síce malý most, ale predsa len, kde bol stavaný v akom prostredí - to je rieka Morava, takže ten most sa nesmel odfláknuť, má veľmi pevné základy aj piliere sú iné než v pokojných vodách nejakého potoka atď. Potom úprava okolia, zelene, … to všetko tam spadá a ako správne poznamenal Caesar, tak túto stavbu financovala EÚ, takže tam by som problém nevidel.
myslim, ze ani na rakuskej strane to nie je ziadna vyhra, dokonca si dovolim tvrdit, ze je tam horsi stav ako u nas .. skoda ze som nemal vtedy zo sebou fotak by som to mohol vsetko zdokumentovat
predtým bol most prakticky 50/50 zatvorený, pretože bol pontónový, provizórium na rieke Morava, vždy keď sa zdvihla hladina, tak ho museli zatvoriť.
Toto je teraz menší regionálny cestný most. Smerujú k nemu regionálne cesty. Rakúsko na neho nemalo dosť peňazí, SR už vôbec nie, EU áno. Je malý, jednosmerný, riadený semafórom. Stačí na regionálne pomery.
Oveľa dôležitejšie cestné spojenie bude v Záhorskej Vsi - Angerne, ak referendum v Rakúsku dobre dopadne, alebo keď aj nedopadne, raz tam ten most bude. A najdôležitejšie je aj tak spojenie BA-Viedeň.
Dy: ja som nepisal opak, pre tento regione je to posun o hooodny kus dopredu. predsa len most je zaklad pristupove cesty sa snad casom dobuduju na urovni regionu to pomoze a mozno narastu aj intenzity kedze je tam dialnica na SK strane
Ako bolo napísané, most je vyššie ako predtým pontónový most, ale teraz ako boli povodne, tak z každej strany bola zatopená prístupová cesta aj od Rakúska aj od SR cca. 50-100 metrov, takže most/hraničný priechod nemusel byť zatvorený preto, že by bol zatopený, ale preto, že sa k nemu nedalo dostať.
Už je dokonca zámer vyriešiť aj cestu, ktorá k tomuto mostu smeruje a to z oboch strán tak, aby cesta bola vyvýšená a širšia než je dnes. Financovanie by malo byť cez EÚ a po r. 2010.
Tak som po tejto prístupovej ceste nedávno išiel. Nie je v dobrom stave, je úzka, plná nerovností, menších výtlkov. Videl som aj video, kde bolo jasné, ako je zaplavená. Ak je zaplavená každý rok, aj 2x do roka, tak to samozrejme neprospieva žiadnej ceste a teda ani tejto nie. Pre vodičov je dočasne nepoužiteľná, no pre cestárov tým vznikajú obrovské škody. Opakované zaplavovanie cesty totiž narúša niektoré jej vlastnosti, rýchlejšie prebieha proces rozpadávania sa opravených výtlkov, iných nerovností, v najhoršom prípade sa voda dostáva pod cestu a narúša základné vrstvy ako napríklad podložie cesty.
Úprava vo forme - zbrúsenie povrchu, odstránenie spodných vrstiev, zemné práce, násypy, pokládka novej cesty - nebude lacná, ale každá iná úprava je neúčinná v rovinatom prostredí, bude stáť niekoľko 10 mil. SKK, s projektovými prácami a napríklad aj opravou súvislejšieho úseku reálne aj 100 mil. SKK a takáto úprava ani nemôže byť inak financovaná ako cez EÚ.
Nejako som moc nepochopil vyznam tejto investicie. Postavi sa most, ktory je len jednosmerny a navyse nie je ani stale otvoreny? Cize dost podobne, ako ked tam bol predtym pontonovy most.
O kolko by bol drahsi normalny obojsmerny most so stalou prevadzkou?
Ale nie Andrej, to zase nie, ani zďaleka to nie je podobné, pretože pontónový most musel byť veľmi často zatvorený pre vysoký stav hladiny rieky Morava, čo robilo ročne 20-50 dní a hlavne nečakane alebo bolo aj vody málo.
Tu nie je premávka na to, aby tu bol obojsmerný most.
Ale keď sa chceš v noci dostať do Rakúska, tak musíš ísť buď cez BA alebo cez ČR a teda zo Záhoria jednoznačne cez ČR.
Takže už aby sa odstránili aj fyzicky hranice, to som tým chcel povedať.
Prave toto som tym chcel povedat. Ze napr. v noci stale musis ist do Rakuska pomerne velkou oklukou. A ked tu bude o rok Schengen tak zmiznu colnice a co? Na moste bude stale semafor s jednosmernou premavkou?
Bolo by to o moc drahsie, keby bol ten most kusok sirsi?
Jednosmerný most zostane riadený semafórom, bude teda prejazdný obomi smermi a po zrušení hranice bude otvorený 24h denne a prejazdný celoročne (snáď s výnimkou možných opráv prístupových ciest či cez povodne, ale to som detailista).
Znovu opakujem (a ja tadiaľto jazdím 2x za týždeň cez rôzne doby), že tu nie je premávka a ani tak skoro nebude a investície do obojsmerného mosta by boli rozdielom rádovo v miliónoch, ale hlavne si tento most neželalo ani jedno sídlo na onoch stranách hranice, takže tu iná premávka nikdy okrem autobusov a osobných áut nebude.
andrej, ten most samotny neni ten najvacsi problem, skor prijazdove cesty su na tom zle. most je dimenzovany na dostatocnu hladinu rieky morava, ale prijazdove cesty su v “jamach”
pocitam, ze casom sa upravia aj tie prijazodve cesty (tak do 10 rokov).
a na intenzity co tam su ten most ozaj staci, ten semafor v principe vobec neni problem. stale ta to vyjde neporovnatelne rychlejsie ako keby si si nadchadzal.
aj ked kvitujem, ze sa uz mohol rovno postavit na 1+1 do 3,5t
Úprava ciest je v pláne, ale pochybujem, že do 10 rokov. Do 10 rokov možno spravia nejaké hlinené násypy po oboch stranách prístupových ciest, ale potrebné by bolo normálne zdvihnúť cestu a na to sa tak skoro nikto nezmôže (SSC, TT VÚC). Jednoducho keď sú tu povodne (čo nemá so zdvihnutou hladinou vody nič spoločné), tak sa musí cestný hraničný priechod uzavrieť.
Tak to zase nie. Ten pontónový most bol skôr pre tanky ako pre osobné autá. Aby sme 15 rokov po páde opony pri prechode hraníc dávali pozor čo kde trčí na tom “moste” aby sme si nezničili auto…
Je pravda, ze prechod cez ten pontonovy most bol trochu adrenalinovy, ale chcel som len poukazat na to, ze zase sa spravilo len polovicate riesenie tohto problemu. Vyznam tohto mostu bude z roka na rok narastat.