Modernizácia uzla Žilina

ten plot je asi najdebilnejsi napad aky mohol koho napadnut. neviem pred cim/ pred kym ma akoze chranit tu stanicu. plus zasa nikto nerozmyslal odkial je hlavny tok ludi - z opacnej strany ako su vchody pretoze je to blizsie zo zastavky stefanikovo namestie ako zo zeleznicnej stanice. bol tam roky vyslapany chodnik po trave ale teraz tam radsej dali plot a tabulky zakaz vstupu chodcom ale ludia budu aj tak chodit tade pomedzi autobusy. vsade ploty zabradlia, to je tak ked to projektuje niekto kto tam v zivote nebol a v zivote necestoval autobusom. ako som pisal vyssie na nejaku dopravne upokojenu autobusovu stanicu kde mozu chodci chodit vsade sme bohuzial na slovensku este nedozreli

celkovo slovenske autobusove stanice trpia nadbytkom nastupist. proste sa v minulosti vzdy vsade bez rozmyslu spravilo 20 nastupist pricom realne ich treba tak polovicu

4 lajkov

Asi som jediný komu ten plot nevadí. Keď idem pekne podľa prechodov pre chodcov tak sa viem dostať kam potrebujem. Skôr mi to príde, že ľudia potrebujú za každú cenu chodiť ako splasene telce pomedzi autobusy. Keď vidím ako vystúpia na vystupisku a rozbehnú sa všetkými smermi tak ma oblievajú poty.

2 lajkov

Som zvedavý, či si bude MD pred Vianocami vydobíjať voličský potenciál Žiliny a okolia kombinovanou akciou otvárania tunela Višňové so sprevádzkovaním zostávajúcich nástupíšť.

Všetko vyzerá na moste cez Váh dokočené. Most pre peších zatiaľ ale otvorený nie je.

9 lajky
5 lajky

parada! uz len zmodernizovat stanicnu budovu + to zdevastovane schodiste smerom do stanice od mesta a zdevastovane ulice Hviezdoslavovu a 1 maja a bude to komplet ..a samozrejme ten nedokonceny nadjazd

1 lajk

Kedy sa má ukončiť modernizácia smer Čadca?

Dnes je deň D. :grin:

Je všetko hotové, alebo majú ešte robotu?

Už je sprevádzkovaná nová budova, nový podchod, eskalátor aj výťahy. Zo starej budovy sa už môže chodiť na 1. nástupište.

3 lajkov

Nové video od Rastislava Mráza

10 lajky

Niečo narýchlo aj odomňa:

9 lajky
Facebook Post

Včera bol odovzdaný úseku Váh-Varín-Strečno aj s ETCS

Viete niekto povedať, či sa tam uz reálne jazdí 160 po Varín a ďalej 120-110m

VojtoTT: Boli zverejnené nové TTP platné od 02.01.2026. Za Nezbudskou Lúčkou smer ZA 110 km/h, pred Varínom až po Predmestie 120 km/h. Ešte bez ETCS.

1 lajk

cize presne ako Poprad vyh.Lucivna spravia akoze na 160 a jazdit sa bude 110-120 hanba a tiez bez etcs ako inak hlavne ze tu vyplakavame ze sa vlaky zrazaju a ako je potrebna implementacia etcs2

3 lajkov

Tam to bude pod ETCS až po dokončení Poprad-Vydrník si myslím

S ETCS L2 je problém v tom, že rádiobloková centrála pokrýva väčšinou cca. 100km trate a v okamihu keď sa spustí, výrazne sa predražuje každá i len drobná zmena v koľajisku. Takže keď sa stavby kúskujú, tak proste prakticky nejde ETCS L2 aktivovať zároveň s prvou (druhou, treťou) stavbou ale musí sa to robiť po nejakom ucelenom úseku. A potom začínajú nastávať radosti ako nutnosť do jednej RBC schovať zabezpečovacie zariadenia rôznych výrobcov. V takej Čadci by na vyhadzovanie 7 rokov starého EbiLocku do šrotu mohli spomínať.

1 lajk

Čo je v Čadci teraz?

Je tam AŽD ESA44. Tým bohužiaľ skončila krásna exkurzná trasa pre študentov UNIZA, keď mohli za jeden deň vyraziť na exkurziu:

• Žilina - TEST-C
  • Kysucké Nové Mesto - SIEMENS SIMIS-W
  • Krásno nad Kysucou - AŽD ESA44
  • Čadca - Bombardier EbiLock950

Jednu dobu pritom mohli ešte pokračovať ďalej na hranicu kde bola dočasná odbočka Šance a na nej stavadlo Starmon K-2002.

Keď sa robilo ETCS L2 tak so SIEMENSom sa AŽD na rozhraní dohodlo, ale Bombardier si dal také podmienky, že EbiLock letel do šrotu a dala sa tam nová ESA.

3 lajkov