keď si dobre pamätám, tak bolo výberové konanie, medzi Pl a CZ električkami, a keď si dobre pamätám tak si to sami KE pokazili.
Košická MHD nemá a veľmi pravdepodobne ani mať nebude dosť cestujúcich (najmä električková doprava). Dotovanie prevádzky musí Mesto robiť zo svojho. A aj tie zmodernizované KT-čká dlho nevydržia (roky výroby sú 1986-92, to žiadna modernizácia nezachráni) a Košice budú potom bez obojsmerných električiek.
Podľa mňa by preto správnym riešením mali byť nie EVO 2 (a už vonkoncom nie jednosmerné 30 m-ové električky), ale niečo ako EVO 1/o - za bežnej prevádzky premávka ako sóla (nižšie prevádzkové náklady ako dlhá električka) a v prípade potreby by z nich po spojení bola obojsmerná 30 m-ová električka.
A v akom meste sa nedotuje MHD z mestskeho rozpoctu?
Zrejme v žiadnom. Nič také som netvrdil.
Myslel som to tak, že ak mesto musí stratu z prevádzky MHD uhrádzať z vlastného (veľmi obmedzeného) rozpočtu - na rozdiel od investícií, kde sa (zatiaľ) dosť často dajú využiť eurofondy - tak by si malo poriadne strážiť, aby tá dotácia bola použitá čo najefektívnejšie a aby sa nevyrábali zbytočné náklady - v danom prípade by pri nízkych počtoch cestujúcich bolo vhodnejšie používať kratšie vozidlá, ktoré majú prirodzene nižšie prevádzkové náklady ako dlhšie vozidlá podobnej kvality a technickej úrovne.
Dobre, tie volne kratke elektricky kde naberies ktore budes potrebovat do spiciek. Takze dajme tomu nakupis o 30% viacej aby si pokryl spicky, takze ti budu jazdit len 5-6 hodin denne a zvysok bude stat v depe ? Fakt ti tie prevedzkove naklady usetria tolko, aby si za ne mohol mat napr. o 1/3 viacej elektriciek ako potrebujes. Nezabudni, ze ti vzrastu aj naklady na udrzbu, kedze budes mat o 1/3 elektriciek viacej.
Dalsia vec - obstaravacia cena elektriciek. Dve kratke elektricky vychadzaju drahsie ako jedna dlha.
Dalsia otazke - kde chces spajat tie elektricky v depach ? Takze pred spickou stiahnes z obehu postupne elektricky a dotiahnes ich do depa, tak privesia tu dalsiu a vrati sa zase na svoju trasu. A to pre kazdu elektricku/supravu 4 krat za den ? Pred a po rannej spicke a pred a po poobobednejsej spicke ? Kde sa maju tie elektricky spajat a rozpajat ? Maju elektrickove trasy DPMK miesta, kde mozes nechat x odstavenych elektriciek pocas dna aby si vodic elektricky mal moznost pripojit dalsiu a nemusel zachadzat do depa ?
Nepochopil ste. Rozmením na drobné:
Za súčasného stavu prepravných potrieb (v prípade záujmu môžem doložiť aj nejaké ranné špičkové čísla - lebo potrebnú výpravu určuje ranná špička dňa vyučovania ZŠ, SŠ a VŠ súčasne) a možností Mesta Košice na dotovanie straty z prevádzky MHD môžeme za ideálne smelo považovať 12´-ový ranný špičkový interval v týchto dňoch na „mestských“ linkách (a v rámci nich za optimálne považujem ich trasovanie platné v r. 1994-2022), v železiarňach 3 spoje po 6.00 a 3 spoje na 7.00 (výpravu tam určuje ich súčet) a 1-2 električky k tomu naviac na dovoz študentov z Luníka VIII na Boženku na 7.30.
V rámci tejto výpravy (vychádza mi to na 42 vlakov vrátane 2 záloh) môžu byť pokojne krátke električky (cca 15 m) na linke č. 2 komplet (4 ks), na linke č. 4 všetky okrem 1 nastavenej na hlavný dovoz študentov do Barce (čiže tiež 4) a 3 zo 6 vlakov na „R“-kách. To je spolu 11 električiek do výpravy v najšpičkovejšom druhu dní „ct“.
A cez voľné dni sa dá takýmito električkami jazdiť všade s výnimkou liniek č. 2, 3 a 6 v nedeľu pred školským dňom popoludní a večer a s výnimkou rôznych akcií v centre mesta alebo v KFA s veľkou návštevnosťou.
Takže nie, žiadny nárast vozového parku by kvôli tomu nebol nutný - naopak, dnešný je predimenzovaný (na špičkovú výpravu 42 električiek by stačil evidenčný stav cca 50 električiek a DPMK ich dnes má až 94).
Takže nešlo by o obstaranie 2 krátkych električiek miesto 1 dlhej, ale 1 krátkej miesto 1 dlhej. A to je nemalá úspora tak na obstaranie ako aj pri prevádzkovaní.
Aj v minulosti to bolo tak predimenzované či nastal až tak výrazný pokles počtu cestujúcich?
Takze k tomu tvojmu stavu 94 elektriciek. Evidencne ich maju 98 kusov
Ten stav pozostava z tohto
Vario LF2plus - 46 kusov. - ciestocne nizkopodlazne
VarioLF-01 - az 1 kus.
KT8D5R.N2 - 8 ks - obojsmerne - ciastocne nizkopodlazne
KT8D5 - 11 ks - obojsmerne - vysokopodlazne
T6A5 - 29 ks - kratke - vysokopodlazne -
T3 - 3 ks.
Takze podme na to.
T3 asi nebudes povazovat za nasaditelnu v beznej prevadzke. Takze ostava 95 elektriciek.
T6A5 - kupene v roku 1992. Na beznom turnuse posledna sa mali pouzivat v roku 2023 a momentalne su zakonzervovane v depach. Takze 34 rocne elektricky
Len taka zaujimavost - nikdy nejazdili ako solo. Vzdy sa nasadzovali ako dvojicka. Takze nam ostava 66 elektriciek.
KT8D5 a KT8D5R.N2 - dodavane v 1986 -1991 - takze zase elektricky 35 a viac rocne.
N2 je modernizacia KT8D5, kde sa vysokopodlazny stredny clanok vymenil za nizkopodlazny, zmenil sa interier a tym to haslo. Takze zostava 47 kusov.
Takze ostavaju uz len Varia - tie prisli v 2014 -2018. Takze tie su len 12 az 8 rocne.
Povodzme, ze spickovu potrebe je 42 kusov. Podla teba staci na to pokrytie 50 elektriciek. Kedze sme v 21 storoci, tak za normalne by som povazoval aspon ciastocnu nizkopodlaznost. Co splna az 54 kusov elektriciek.
Este k cislam. Pokial je turnusova potreba 42 kusov. Prevadzkova zaloha byva tak 15- 20%. To su elektricky ktore su v depe pripravene okamzite vyrazit. Takze sa bavime o 6 az 8 kusoch okamzite pripravenych vyrazit, takze sa dostavame na cislo 48 kusov.
Na elektrickach prebieha aj udrzba. Dopravne podniky maju priblizne 10% az 15% turnusovej potreby na udrzbe. Takze sa bavime o 4 az 6 elektrickach, na ktorych prebieha udrzba.
Takze na turnusove potrebu 42 kusov potrebujes od 52 po nejakych 56 kusov elektriciek.
Takze 54 kusov ciastocne nizkopodlaznych elektriciek je len tak tak na turnusovu potrebu 42 elektriciek.
Ako vyplýva z môjho predchádzajúceho príspevku, s rozpájaním a spájaním električiek v prebehu pracovného dňa (či už na konečných či vo vozovni či kombinovane) som neuvažoval - komplikácie by boli väčšie ako úspora.
Takže teoreticky len občas vo vozovni v noci z piatku na sobotu a zo soboty na nedeľu. To nie je žiadny problém. Ale to len výnimočne (výluky, akcie), lebo za bežného stavu by sa rovnaký počet krátkych uživil aj cez pracovné aj cez voľné dni.
Časť Vašich výhrad nie je výhradou, lebo sa vlastne v danej veci zhodneme a časť je omylom. Konkrétne:
- Evidenčný stav električiek DPMK k 31.12.2025 bol 97 ks (viď jeho výročná správa za r. 2025 na jeho webe, strana 10). V tomto roku nič nepribudlo. Rozdiel oproti Vám je jedna T6 prerobená už v r. 2022 na technologické vozidlo.
- S T3-ojkami som samozrejme neuvažoval ni ja. Takže platí 94 (nie 95).
- T6 boli kúpené už aj v r. 1991 (6 ks). V r. 1992 došiel zvyšok (24 ks).
- „Na bežnom turnuse sa posledné mali používať v roku 2023 a momentálne sú zakonzervované v depách“ - dvojičku T6 môžete aj v týchto dňoch vidieť v bežnej premávke takmer každý pracovný deň.
- „Nikdy nejazdili ako sólo“ - do istého času som si robil dosť podrobné prehľady skutočných výkonov podľa druhov a typov vozov (u električiek aj v členení dvojičky - sóla). Tak napr. v r. 2019 ubehli T6-ky v dvojičkách 179 328 vlkm a ako sóla 153 804 vlkm.
- Z tohto celku je aspoň čiastočne nízkopodlažných 55 ks. A keby sa podarili všetky plánované modernizácie KT8, tak ich bude 64 ks.
- Čistá výprava mi vyšla 40 vlakov. Uvažoval som s 2 zálohovými službami (čiže vypravený vodič aj s vlakom na nahrádzanie výpadkov a pod.), pretože už zo 20 rokov sa vypravovali len 2 električkové zálohy (kým sa v začiatkoch rekonštrukcie vozovne nezrušili, lebo nebolo čo vypravovať - a tak to ostalo). Za celý čas, čo som v DPMK pracoval (od r. 1984), boli pravidelné električkové zálohy max. 3.
- Dobre, tak berme 40+3=43. Keď zoberiem aj rezervu na vozidlá v nečinnosti (opravy, prehliadky a pod.) až 20 %, aj tak je to len 52 ks.
- Máme 46 x VLF 2+, 1x VLF 1 a 8x KT8.RN2. To je 55. A pribudne ešte 2-9 viac zmodernizovaných KT8. To je 57-64 ks. Všetko aspoň čiastočne nízkopodlažné.
- Problém je pre súčasnosť len a len klíma. Do blízkeho budúcna (cca 2035) ale pribudne ďalší problém - KT8-ičky začnú aj napriek modernizáciám vo veľkom odchádzať (nič nevydrží večne). A ak dovtedy nenakúpime nejaké obojsmerné alebo obojsmerne spojiteľné električky (to druhé navrhujem ja), budeme bez obojsmernosti. A to veru problém bude.
Aj aj, ale najmä ide o ten pokles - v meste v priemere tak 3-násobný (podľa toho, že kde), v železiarňach viac ako 10-násobný. Maximum bolo okolo r. 1991-92. Ale aj zo zverejnených výročných správ DPMK (údaje od r. 2001) u ukazovateľa „prepravené osoby“ (nezávisle od toho, aký je skresľujúci - to by bolo na dlho) vidno, že za r. 2025 sa prepravilo o 21 % menej cestujúcich ako v r. 2006. V električkách to bolo ale výraznejšie (zánik veľkých fabrík ležiacich pri ich tratiach alebo pokles počtu ich zamestnancov aj ich časti používajúcej MHD + minimálna nová výstavba generujúca prepravné vzťahy pri týchto tratiach).