MHD v Bratislave

tomas1: skor o desiatky miliard ..

Oznam o zmenách v mestskej hromadnej doprave v Bratislave :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8776

Tunel bratislavskej MHD pod hradom dosluhuje, obnovia ho :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9102

Dve trate, spoločný tunel :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9313

Víťaza tendra na nosný systém oznámia neskôr :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9314

… asi niekto zabudol dať úplatok …

Petržalka má mať električku až o 3 roky :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9347

Víťazom verejného obstarávania na nosný systém mestskej hromadnej dopravy (MHD) v hlavnom meste SR sa stalo združenie dvoch bratislavských spoločnosti ALFA 04, REMING CONSULT a PIO KERAMOPROJEKT z Trenčína. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9350

… niečo cítim, ale čo to bude :question::smiling_imp:

V Bratislavě se testuje autobus Mercedes Benz Capacity s kapacitou až 193 cestujících (pro srovnání Škoda 13T 194 cestujících). Kdoví, jestli místo tramvaje do Petržalky radši nenakoupí busy :slight_smile:

aktualne.centrum.sk/domov/doprav … id=1152052

Ktore budu stat v zapchach…
Inak tento autobus zdaleka nie je najdlhsi na svete. Je sice dlhsi, ako standardne klbove autobusy, ktore maju zvycajne 18 metrov, avsak na taky trolclankovy Van Hool sa rozhodne nechyta. Meria 24,5 metra a napriklad na trase Utrecht Centraal (zel. a autobusova stanica) - Uithof (univerzitny areal) jazdi v spicke kazde 3 !) minuty.
Vid: wisoveg.de/bve/sichtungen/ma … oppel2.jpg
busfoto.nl/foto/displayimage … =18&pos=91

BA: Staré električky nemenia za nové, lebo na to nemajú :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=9416

Zajímavé je, jak novináři píší o tom, že trmavaje se bodou kupovat jen pro nosný systém, jako by to bylo něco jiného než tramvaj :slight_smile:

Je to rýchlotramvaj. To je ako vlak a Pendolino. :wink:

Ale je to furt jen tramvaj - nové vozy budou jezdit pocelém městě už jen pro to, že tam povedou z Petržalky linky. (přirovnání vlak a Pendolino decela sedí - je to vývojové stadium tramvaje)

Ty články vypadají, jako by se stavěl nějaký nový komplexní dopravní systém a to tak není - je tramvaj a ještě k tomu jen v Petržalce.

Najviac ma zaujalo to, že zo súčasných električiek nejdú urobiť nízkopodlažné … v Brne nám jazdia 2 zaujímavé typy električiek … prvým je Vario.LFR3 a druhým je K3RN-1 …

bmhd.goo.cz/foto.php?1551-1304:20071018
Vario.LFR.E3 je pomerne výraznou rekonštrukciou T3, kde sa zasahovalo aj do rámu a vznikla v strede nízkopodlažná časť. Na obrázku je zachytená s ďalšou zaujímavosťou MHD v Brne, hoc nie moc osvedčenou, nízkopodlažným vlečným vozňom VV6LF

bmhd.goo.cz/foto.php?1751ece1731_mh:20050611
K3RN-1 možno popísať ako K2 do ktorej bol vložený stredný nízkopodlažný diel, tak že potom vyzera ako KT85DN-1, akurát ma len jedno stanovište.

Preco sa vlecne vozne neosvedcili?

2 jano: to prve nie je reko, ale uplne nova elektricka na papieroch nejakej starej. tak isto sa rekonstruuju aj bratislavske. tam je proste nove vsetko, mozno okrem par casti podvozku.. ale pre DPB je to moc drahe ..

ta K3RN je ze hodne poruchova a sa to moc neosvedcila, brno ma tiez len tie 2 prototypove kusy ..

aquila: Tak miesto brněnských vytiahneme pražské a liberecké Wany (nedajte sa zmýliť názvom webu) …

plzensketramvaje.cz/jinam/pha81p.jpg
tramvaje.ic.cz/lib/lib61p.jpg

Stále je to “nová” električka? Výzbroj to má síce novú, ale keby sa nejaké kúsky IGN schovali na strechu, našiel by sa podľa mňa flek aj na starý dobrý zrýchľovač :laughing:

K3RN sú v súčasnej dobe 4 a jazdia veľmi spoľahlivo. Min. 2 kusy ma vozia na Kounicovu, keď občas musím na oblastné riaditeľstvo alebo na školu … A uvažuje sa ešte nad 3 kusmi … celé to podľa DP závisí na tom ako sa vyvinie situácia so strojmi ŠKODA 13T a K2.LFR54 …

VV60LF sa neosvedčil preto, že vďaka krátkemu rázvoru podvozkov to s ním klepe a hádže až má občas tendencie až k vykoľajovaniu …

jano: ja som to nekritizoval :wink: prave naopak, a aj tie prazske a liberecke wany su v podstate nove, je tam max do 15% starych dielov, a aj to som mozno prehnal :wink:

ale ja osobny by som radsej aspon za take riesenie .. reko su tie vlozene, dokonca aj kosice maju zopar takych :wink:

z hlediska cestujícího je K3 velmi zdařilá rekonstrukce

aquila:
Ono zrychlovače sú už dneska prekonané a niekedy sa výzbroj mení aj pri VP resp. GO (v Brne napr. T3.EV, ktoré majú rovnakú výzbroj ako Wana, pri kompletnom zachovaní starej skrine a tuším aj pojazdu, interiér je prepracovaný) … tieto potom jazdia s Wanami a VV60LF v súpravách s pracovným názvom “prasopes”:

bmhd.goo.cz/foto.php?1523-1301-1569_5:20080123

Celé je to vymyslené, že tým, že je elektrický voz na oboch stranách, redukujú sa kmity VV …

K3 je naozaj veľmi podarená reko a v súčasnej dobe je už naozaj aj vychytaná a dosahuje veľmi dobrú spoľahlivosť.