To my sme taká krajina, zvláštna … pomaly každá stavba nedodrží rozpočet, sú na nej problémy, je jedno, kto stavia … a takmer vždy sa čokoľvek otvorí, ale rôzne “detaily za milióny” sa realizujú ešte ďalšie obdobie. V PD výťahy, … na moste Apollo výťahy - to by mohla byť aj kniha o výťahoch na Apolle, je to aj v téme, kde to patrí, uvedené.
A keď to začne fungovať, tak najlepšie je to zdevastovať.
S takýmto prebytkom sa potom veľmi dobre hospodári do ďalších rokov, takže mesto ako také sa rozvíja celkom dobre a je aj pekné, kto ste tam boli, viete.
Na výstavbu obchvatu okolo tohto mesta by ale mesto muselo mať 10x taký prebytok, keby ho chcelo financovať samotné.
Pýtate sa, čo má tento článok spoločný s cestnou sieťou okrem toho, že je tam spomenuté, že sa udržiavajú cesty v meste ? V podstate nič, len ma tak zaujalo, že mesto PD má taký veľký rozpočet.
Zaujímave bude sledovať, čo sa bude diať v súvislosti s budovaním priemyselného parku. Mesto Prievidza získalo celkovo 150 mil. na jeho vybudovanie. V rámci tohto balíka financii sa má časť použiť na vybudovanie prístupovej komunikácie k priemyselnému parku. Táto by mala v budúcnosti slúžiť ako časť obchvatu. Nechajme sa prekvapiť ako to nakoniec reálne bude s obchvatom.
Mesto PD získalo 150 mil. SKK do ministerstva hospodásrstva alebo EÚ ? A ešte naviac k tomu získalo aj za predaj pozemkov ďalších 120 mil. SKK ? Lebo mesto PD predalo pozemky pod priemyselný park za 120 mil. SKK a to bol aj hlavný dôvod, prečo mesto dosiahlo taký veľký prebytok.
Inak je pozitívne, že sa postaví aj nová cesta, nakoniec tá cesta je len súčasťou potrebnej infraštruktúry každého priemyselného parku (kde sa musí doviesť zdroj vody, elektrickej energie, plynu, kanalizácia atď.). Aj toto je chyba rokov 1998 a ďalej (oponenti by povedali, že je to chyba od roku 89-93, ale nie je to tak, pretože sa držalo nad vodou domáce kapitálové prostredie), že sa neinvestovalo do výstavby priemyselných parkov, ktoré chýbali a chýbajú dodnes.
Ak si ale dobre pamätám na vyjadrenia primátora na túto tému, tak štát poskytol dotáciu 120 mil. SKK a zvyšok do 151 mil. SKK (suma potrebná na vybudovanie priemyselného parku) by mala poskytnú Prievidza z vlastných zdrojov. Nie sú to však overené informácie. Možno sa k tomu vyjadrí niekto ešte kompetentnejšie.
Nech to je ako chce, mesto stavia priemyselný park, k nemu prístupovú cestu a rok 2005 skončilo s hospodárskym prebytkom väčším ako 100 mil. SKK. Nemusím poznať všetko do detailov.
Myslím si, že je jasné, že tak ako bývalý minister dopravy stihol povedať, že PD bude mať v dohľadnej dobe cestný obchvat na trase RC R2, tak dnes je zrejmé, že tu žiadna takáto stavba ešte dlho stáť nebude.
Skúsenosti s týmto mestom sú tiež zaujímavé, stavba v centre mesta sa predražila pre natiahnutie výstavby o 100% a ďalšia dopravná stavba ako napríklad cestný obchvat v hodnote niekoľko mld. SKK je dosť nereálny a nepravdepodobný.
Samotné mesto, ktoré ma podľa mojej pamäti 40 tis. obyvateľov však celkom dobre hospodári a svoje cesty aj celkom dobre opravuje a investuje aj do ich kvalitnej údržby tak v zime ako aj v lete.
Osobne nepoznám detailné problémy, situáciu napríklad s parkovaním či inými problematickými križovatkami, možno niekto iný ano.
V r. 2007 sa bude posudzovať stav dopravy v meste PD ako križovatka ciest I/50 a I/64 a zváži sa nutnosť výstavby cestného obchvatu. Podľa toho sa začnú prípravné práce. Len pripomínam, že cestný obchvat by sa už staval na parameter RC v rámci 1/2 profilu R2.
Obchvat PD ako sucast R2? Vsak PD lezi SZ od R2 a obchvat je potrebny pri prejazde mestom smer S-J. Skor si myslim, ze by sa mohla prehodnotit cesta smerom na MT - teda stavba novej cesty I.triedy.
Je tendencia stavať obchvaty na 1/2 profil RC na R2. Teda na R2 sa budú riešiť tzv. “bodové závady”. Je tendencia, že práve na R2 bude najviac obchvatov zo všetkých RC v SR. Pripravujú sa obchvaty za miliardy SKK TN, BN, PD, ZH.
Podľa mňa je tá mimoúrovňová križovatka úplná hlúposť. Samozrejme oproti tomu, čo bolo v meste predtým je to teraz fajn, ale bolo to veľmi nerozumne spravené. Vyhodilo sa na to zbytočne veľa peňazí, jednoduchšie by bolo vybudovať most a nie tunel, čo by bolo oveľa lacnejšie a veci by to slúžilo rovnako, toť môj názor
Okrem toho som zvedavý, ako sa bude dopravná situácia riešiť o pár rokov, keď tam bude 2x taká premávka ako dnes, lebo v centre sa často tvoria zápchy už teraz (a to je situácia ešte pomerne dobrá). Potom neviem čo chcú spraviť, keď to budú musieť rozširovať… zase na to vyhodia obrovské peniaze… a k tomu ako dlho sa to budovalo… no comment
A k tomu obchvatu (S-J): PD je v tomto na tom dosť zle, keďže ja osobne si neviem predstaviť, kade by mohol tento obchvat ísť
Lenže ide o centrum mesta, respektíve tunelovým riešením (podjazdom) sa podarilo dosiahnuť, že nad touto stavbou sa zlepšilo prostredie pre život ľudí. Že to je drahé, … ano je, pretože vláda šetrila a viac sa tu nestavalo ako stavalo a všetko sa predražovalo, predraženie bolo o 100%.
Rozširovať sa to nebude nijako. Potrebný bude cestný obchvat, respektíve rýchlostná cesta. Ono táto stavba bola potrebná už v r. 2000, to, že sa dostavala neskôr bola chyba, lebo sa to predražilo a oddiali sa aj výstavba skutočného obchvatu.
Ale doprava sa po tejto stavbe zásadne zlepšila a obchvat na 1/2 profil R2 nebude stáť 0,5 mld. SKK, ale oveľa viac.
To už treba nechať na odborníkov, kadiaľ bude zvolená trasa. Ale nebude sa skôr stavať S-J, ale Z-V. Podľa mňa. Teda R2.
Ja ako občan PD to nevnímam ako niečo, čo by zlepšilo život ľudí, pribudlo trochu miesta pre chodcov ale inak to je pre mňa zbytočne vysoká investícia
…či to bude 5 alebo 50 rokov, raz tá situácia bude katastrofická a bude to treba riešiť. Ale je zase pravda že vtedy už na také veci bude peňazí dosť…
Z-V je nezmysel, keďže 4-prúdová cesta prvej triedy (budúca R2) ide smerom na Handlovú a úplne obchádza Prievidzu, to znamená že ju treba prepojiť s cestou severnou, t.j. na Martin a Žilinu. Tým pádom ide o obchvat S-J. Na západ od PD je jediná cesta na Bojnice a tade sa dá ešte dostať na Nitrianske Rudno, čiže obchvat Z-V je absolútne nepotrebný.
Ja zase poznám veľa obyvateľov PD, čo sú spokojní so súčasným riešením.
Riešiť sa to bude, ale nebude sa už toto nijako rozširovať.
Obchvat Z-V je oveľa potrebnejší ako S-J. Pretože Z-V je strategická cesta, preto prúdi veľa áut do PD z oboch strán a preto sa plánuje obchvat Z-V na parameter rýchlostnej cesty a postaví sa na 1/2 profil. A presne tak: jeho cieľom je, aby celý tranzit obišiel vaše mesto. Lebo o tom je obchvat.
Ale ja ťa tu presviedčať nebudem, ty si určite lepší odborník, veď tam bývaš. Ale S-J sa stavať tak skoro nebude. O tom ťa ja môžem uistiť, ak tak, len ako variant R2.