Mesto Prievidza (+plánovaný obchvat)

Caesar,

neviem, čo považuješ za námestie. Ale budiš - máme novú a peknú pešiu zónu - aj keď atribúty námestia tam chýbaju (a že sa málo stavia? - tak to asi nikto netvrdí - skôr sa treba pozrieť na to, ako rýchlo sa stavia a čo sa vlastne vyriešilo stavbou dotyčnej križovatky - aj keď aj ona má význam, ale podľa mňa sa mali financie, ktoré pohltil tento projekt zainvestovať skôr do vybudovania reálneho obchvatu mesta). A dost dobre som nepochopil, čo si myslel tým, že sa postavila plaváreň. :question:

To akože sa nám v PD majú zapchať ústa, tým že sa nám postavila plaváreň, tak sme stratili nárok na to, aby sme mali mesto napojené na R2. Neviem, čo by Ti na Tvoje názory povedali ľudia z mesta, ktorí sa k nám snažia prilákať nejakých investorov, ktorí by našu dolinu udržali nad vodou po tom ako odstavia bane a bude sa znižovať výkon elektrárne. :imp:

Neviem, čo je presne medzi Tebou a AV a nemienim sa do toho miešať, ale názory AV iba utvrdili moje pocity z Teba.

Flakst,

dobre tak nemáte námestie, ale pešiu zónu, osobne si myslím, že aj to je dosť veľká “udalosť” pre každé mesto, pretože obyvatelia majú “kam vyjsť” a neveril by si, ale je veľa miest, aj obvodných (okresných), kde pešia zóna nie je. Tiež ma nemusíš “chytať za slovíčka”.

Určite som nemyslel tým, že mesto má plaváreň to, že by sa už nemalo stavať nič iné … ja ale poznám názory niektorých ľudí z PD a majú jednoznačný postoj a síce ten, že sa v PD málo stavia. Nepovedal som však, že ty patríš k nim.

K MÚK a obchvatu asi toľkoto: Pred “x” rokmi nebolo potrebné obchvat stavať, stačila len MÚK a tá sa kvôli nedostatku finančných zdrojov stavia pridlho. A žiaľ, keď sa dostavia, tak by sa mal začať stavať aj obchvat, ale to sa zrejme nestane z uvedených dôvodov. Na Slovensku sa nezvykne stavať “dopredu” a to takmer nikde na svete. Všade sa stavia, “až keď už je neskoro a niečo sa musí postaviť”, či sa jedná o cesty alebo diaľnice alebo byty alebo aj obchvaty. Takže SR nie je výnimkou, na to sme chudobná krajina.

A k tvojej poslednej poznámke: Robíš dobre, že sa “nemiešaš” do sporu medzi mnou a AV a samozrejme, že názor si o mne vytvor, aký len chceš, ja ti v tom nebránim. Tu nejde o to, že si “na strane AV” alebo na “mojej strane”, tu ide o úplne niečo iné. Je to pravda, že AV odišiel len kvôli tomu, že som tu ja a mal, nie, má k tomu vážny dôvod, ale to ti nedáva právo spájať tvoj názor na mňa s jeho sporom so mnou, pretože to sú 2 odlišné veci. Mimo toho odišiel z internetu úplne, pretože je mimo Európy a jeho smer bola Ázia na takmer 2 mesiace.

A chcel by som všetkým doporučiť aj pre iné témy: Nereagujte na AV, nedávajte mu otázky, pretože vám ich dlhšiu a možno aj nikdy nezodpovie. Viete o tom, že odišiel, tak je to z vašej minimálne neseriózne. :sunglasses:

Tu sa musím zastať Caesara, v tomto má pravdu:

Keď sa začala stavať mimoúrovňová križovatka (MÚK), tak mesto PD vôbec obchvat nepotrebovalo, to je fakt. Nerátalo sa s tým.

A teraz, keď sa dostavia MÚK, neskôr voči pôvodným odhadom, tak by bolo potrebné začať stavať aj obchvat. Ale treba si uvedomiť, že obchvat na Slovensku momentálne potrebuje takmer 250 miest/obcí. Súrne. Už dnes mali stáť.

Takže aj pri tempe 20 obchvatov ročne to bude trvať veľmi dlho.

Mesto PD má výhodu. RK R2 sa síce tak skoro stavať a ani iné napojenie Hornej NR sa tak skoro neplánuje, ale sú tu prísľuby, že štát PD nejako “odškodní”, takže je možné, že sa bude obchvat realizovať.

Dnes, keď sa SSC/NDS rozhodne stavať obchvat, tak sa stavia a je jedno, či ten obchvat bude stáť 600 alebo 800 mil. SKK. :wink:

Tiež si myslím, že Caesar má v tomto pravdu, MÚK by úplne postačovala, len už mala byť hotová a teraz sa mohlo investovať do obchvatu. :laughing:

Ja si myslím, že obchvat sa aj bude realizovať, pretože bude prirodzený nátlak, keď už nemá byť R2, tak aspoň nech je obchvat, len, aby sa aj dostaval.

Aj keď PD získala aspoň pešiu zónu, to sa nie všade “podarí” v rámci MÚK.

Pripájam sa k DY ohľadom toho tlaku (nielen preto, že žijem v PD). Ale uvidíme, čo sa bude diať, lebo s MÚK to bolo ako s nekonečným príbehom. Ale nakoniec sa stal realitou.

Tak by ma zaujímalo, či niekto neviete aké presné trasovanie by mal mať obchvat PD. Niečo som našiel na stránke mesta (http://prievidza.sk/new/index.php?str=detail&lang=sk&back=park&pc=park), ale to sa týka cesty iba po priemyselný park (teda, ak čierna čiara je skutočne cesta). Zaujímalo by ma najma miesto, kde je dost úzko vedľa seba športová hala, rieka, plážové kúpalisko a šľachtiteľská stanica. Čosi som totiž začul o tom, že cesta by mala prechádzať práve cez šľachtiteľskú stanicu. :smiley:

Neviem, aké je presné trasovanie v PD, ale treba si uvedomiť, že obchvat často vedie cez zastavané plochy (lebo sa šetrí a nestavia ďalej od mesta, to by sa zase muselo stavať viac ciest k nemu z toho mesta, ale bol by rýchlejší rozvoj, ale to na Slovensku takto nefunguje), čo znamená, že je možné, že sa niečo aj zbúra.

To len tak na okraj. V TN zbúrali plaváreň, novú, za 40 mil. Sk, pokiaľ viem. A čo to je tá šľachtiteľská stanica? To je pre psov, či kone? Fakt neviem. :laughing:

V rámci obchvatu okolo PD treba byť realistom, tento obchvat sa tak skoro nezačne stavať, pretože do PD štát “nalial” niekoľko 100 mil. SKK v rámci MÚK, ktorá zahŕňala aj iné stavby, ale podstatou je to, že štát nezvykne investovať neustále niekoľko 100 mil. SKK do jedného mesta.

PD dostala odškodnenie toho, že tadiaľ tak skoro nepôjde žiadna RK, ani R2 a to odškodnenie spočíva v tom, že sa MÚK križovatka sprístupní tento rok. :wink:

Ohľadom PD je jasné, že MÚK bude na dlhšiu dobu riešenie celej dopravy v meste. Možno sa postaví obchvat, ale R2 bude chýbať každý deň.

v galerii su aj mapy s trasovanim obchvatov resp R2 ..

obchvaty miest prievidza a novaky

dialnice.info/album_page.php?pic_id=216

obchvat mesta novaky

dialnice.info/album_page.php?pic_id=199

Obchvat okolo PD je reálne možný, že bude dokončený tak po r. 2010-15. Tam MÚK bude na dlhú dobu jedinou investíciou, veď už aj táto stavba bola dokončovaná “akože skôr”. :unamused:

Na trase TN-PD-ZH sa budú stavať len obchvaty a cena je niekoľko mld. SKK, takže PD môže “byť rada”, že ešte tak dobre obstála. Horšie je to už s regiónom Horná NR, ten bude od diaľničnej siete takmer úplne “odrezaný” do r. 2020. :unamused:

Vznikol dalsi problem pri vystavbe mimourovnovej krizovatky v tomto meste, … tato stavba je 2x drahsia, ale tym sa cena nekonci. Budu 2 podchody, poskodila sa statika dalsej budovy v blizkosti tejto stavby, … stavba mala byt uz tento september otvorena, ale uspech bude, ak to bude este tento rok. :unamused:

Viac: dialnice.info/viewtopic.php?t=1617

Adoas,

správne - chaos, predraženie a neustále sa posúvajúce termíny otvorenia tejto stavby. Hrôza aký tu je systém. A to je teraz na vine aj mesto, pretože to sa nemusel stavať ten 2. podchod. :unamused:

V Prievidzi otvorili najväčší mestský kruhový objazd. Avšak chaos ako vždy, bude sa zmenšovať. :unamused:

Viac info: dialnice.info/viewtopic.php?t=1753

A ja len doplním, že táto stavba nemá nič spoločné s MÚK, ktorá sa stavia v PD už niekoľko rokov a ktorej rozpočet sa zvýšil viac ako dvojnásobne. Táto MÚK už by sa mala čo najskôr otvárať, stavba už je de facto ukončená. :sunglasses:

Videl som aj MÚK - tak tá už by sa aj mohla pomaly otvárať. Už je aj čas, lebo až napadne sneh, tak sa to horšie. Aj keď je to vlastne jedno.

Tam už sa toľko ľudí podľa mňa nejako zamotalo, že to až nie je normálne. A hlavne sa to celé predražilo o viac ako 100%. :unamused:

Ten kruhový objazd, ja si nie som istý, ale aj v NR a PP sú dosť veľké, ale neviem, priznám sa, že som ich nemeral. :laughing:

inak ten velky kruhac neni zly napad :wink: urcite to zlepsi situaciu

Každý kruhový objazd, prípadne v doplnení o svetelnú signalizáciu, zlepší stav dopravy, avšak vo veľkých mestách (nad 20 tis. obyv.) už je potrebné, aby bol celý jeden cestný ťah v meste riešený kruhovými objazdami a až potom sa prejaví zásadné zlepšenie dopravy, aj o 20%. :laughing:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1894

Stavba za 500 mil. SKK už je konečne otvorená a slúži svojmu účelu.

Týmto sa výrazné investície v tomto regióne skončili. :laughing:

Mestu Prievidza sa výrazne zlepší dopravná situácia.

dialnice.info/viewtopic.php?t=1902

Stavba za takmer 500 mil. SKK a 6 ľudí strihalo pásku, to už je skoro jedny nožnice na 100 mil. SKK. :laughing: … ešte že sa to takto neuplatňuje pri diaľniciach. :laughing:

V PD je to však zrejme nadlho všetko. Napríklad taký obchvat a iné veľké dopravné stavby sa už tak skoro realizovať nebude. :sunglasses:

No keby sa to malo uplatniť teraz pri úseku Ladce-Sverepec, tak to mohlo otvárať 100 ľudí … :laughing: … predstavitelia dotknutých obcí, predstavitelia vlády, MDPT, NDS, a.s., SSC, predstavitelia stavebných firiem atď. … a keď som sa tak nad tým zamyslel, tak by museli stáť aj na jednom dvojpruhu aj na druhom dvojpruhu a páska by musela byť dosť dlhá, konce by boli na odstavných pruhoch, nemalo by veľa fúkať a problém by bol aj so zachytením tých ľudí z hľadiska TV … ako rozmiestniť kamery atď. … myslím si, že by sme boli vo všetkých správach sveta, keby 100 ľudí otváralo 10 km úsek diaľnice. :laughing:

Mesto PD sa “dočkalo”, … predraženie väčšie než 100% to už je skutočne “sila” vzhľadom na to, že sa jedná o regionálnu stavbu a je úplne jedno, kde by stála a aké boli pôvodné odhady cien. PD má luxus a na ten ďalší “prepych” - cestný obchvat sa ešte “načaká” tiež dlhšie. Inak by bolo dosť nespravodlivé ešte investovať aj do obchvatu, lebo v oblasti západná vetva RK R2 je ešte niekoľko obcí/miest, ktoré potrebujú zlepšiť dopravnú situáciu a MÚK v PD už odčerpala všetky peniaze na tento región. A s obchvatom by to bolo podobné. Naviac to nie je ani v záujme PD, pretože tej pomôže hlavne RK R2 v súvislej podobe. A na to treba mať najprv kostru zloženú z 3-5 obchvatov na celej západnej vetve RK R2. … Cestný obchvat sa má stavať tam, kde je rozvoj a kde sa dá rozvoj očakávať. :laughing: