Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Serus Tomas,

Pokial lavka na Wilec Horkou ostane tak ako doteraz tak je tazko predstavidelene ze teleso nabreznej pojde koli protipovodnovim opatreniam vysie. Okrem toho v pripade povodne voda stecie na najnizsie miesto co je ak si spominam posledne zaplavy koniec druhej etapy a zaciatok tretej pri mestkej hale. Znamenalo by to teda ze zaplavena cesta by ako tranzit v pripade povodni bola uzavreta tak ci tak a presunute na 17. novembra ak by to situacia dovolila.

Predpokladam, ze podkladove vrstvy + povrch vozovky zdvihnu cestu o nejakych par desiatok cm nad sucasnu uroven. V protipovodnove opatrenia ale dufam, aspon v podobe 50cm betonoveho murika.

Dnes stihli polozit asfalt na polovicke useku v oboch pruhoch. Frezovanie trvalo 3 dni, pokladka koberca 2 dni, cize 1 etapa 1 tyzden v idealnom pripade + nejake tie dni naviac pri zmene znacenia ci zlom pocasi. Cez vikend betonovali zastavky, zatial Lesnicku a Pavla Horova, smer Sibirska. Avsak povrch je zo zamkovej dlazby, aj ked na betonovom podklade. Kasselaky nedali.

Výluka Švábska odložená o cca 2 týždne
imhd.zoznam.sk/po/doc/sk/12331/V … ozena.html

k dnesnemu dnu je dokoncena polovica reko, od Kauflandu po krizovatku Solivarska-Svabska. Trvalo im to presne 3 tyzdne. Frezovali uz aj v nedelu.

Pridal som zopar foto z reko ul. Generala Svobodu: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=14880
Celkom si tento tyzden makli, uz su ukoncene 3/4 a ostava posledna cast. Presiel som si cely usek pesi, vyzera to byt robene kvalitne. Sprejazdnene useky som presiel autom, povrch je rovnucky, snad vydrzi roky (do 3 rokov verim, ze TIR pojde po Kuzmanyho, takze tato cesta v sprave mesta uz nebude zazivat napor pretazenych TIR). Reko je uplna kompletka aj do dlzky aj sirky, vratane odb. pruhov komplet. Jedina vada - chybajuce Kasslelske obrubnikyna zastavkach a cena. Skanska rovnako dlhy usek trochu dalej urobila za 400 000 eur, toto stoji 940 000. Sice sa robi viac odb. pruhov a 5 zastavkovych nik, ale aj tak je to vela. Podlozie co som si vsimol sa neupravovalo, ale dava sa zrejme viac vrstiev ako davala Skanska.

Jaro, diki za foto z NK okolo KO, pekne je vidiet novu prelozku trate. Budem to musiet ist kuknut.

Bol som sa opat prejst po celej NK, od zaciatku useku pri mestskej hale, az po KO pri ZVL a podjazd popod zeleznicu. Zopar foto je nekvalitnych, uz sa zvecerievalo, ale nahodil som to pre cezpolnych, na orientaciu by to malo stacit.
Tu je mapka z usekmi pre lepsiu orientaciu: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=15167
Tempo nie je ziadne extremne vysoke ala DS-Turany, avsak postupne sa jednotlive objekty crtaju. Prvy usek je uz dlhsie opticky skoro dokonceny a caka sa na pokladku asfaltu, budovanie PHS, chodnika,… Nasledne premostenie Torysy ma uz zaklady na jednej strane ukoncene, na druhej strane sa buduju. Som svedavy, ci samotny most sa bude robit letmou betonazou, alebo sa len polozia prefabrikaty a tym padom bude velmi skoro hotovy. Postup prac naznacuje ukladanie prefarbikatov, avsak most sa mi javi dost dlhy (v strede pilier nebude). Pokracovanie druheho a tretieho useku je malina - rovna plan. Jedinou vacsou stavbou v tejto casti je mostik pod Wilec Hurku a CSS s kratkou spojkou do PP na Budovatelskej, pripadne urcite protipovodnove opatrenia.
Prinasam ale najma fotky zo 4. useku, kde sa pracuje najviac. Je to premostenie Sekcova a nasledne klesanie do pozjazdu popod novu prelozku zel. trate.

Pridal som aj detailnejsi pohlad na mapku, kde je mozne lepsie vidiet radenie pruhov na KO a prilahlej Kosickej a Petrovanskej ulici: gallery/album.php?album_id=46
Poprosim adminov o vymazania duplicitov, t.j. 4,5,6 (od najnovsiej)

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=18441

na druhy pokus uzavierka Svabskej ulice? :stuck_out_tongue:

Včerajšie práce pri ZVL … uz sa črtá kruhový objazd :slight_smile:
gallery/album.php?album_id=235
(fotky nahrané 17.8., fotené 16.8.)

Zopar info ku Kuzmanyho. Podla planov bude skutocne na 1+1 :frowning:. V podstate v identickom duchu ako Rusinska, s velkym odstavnym pruhom na oboch stranach, dvoma cyklistikymi a standardnymi chodnikmi. Na mieste vjazdu na bocnu ulicu Kuzmanyho - google.com/maps/preview#!q= … 13.1&fid=5
Neviem, ci je to najstastnejsie riesenie. VDZ totiz ostane rovnake ako teraz, t.j. na Skultetuho sam. odb. pruh a rovno do centra a do prava na Kuzmanyho spolocny. Po dostavani NK by mali klesnut inetnzity pre smer dolava na Skultetyho, tak by mozno bolo vhodne spojit smery rovno a dolava, a doprava na Kuzmanyho nechat samostatny. Ostatne radenie pruhov ci ine zmeny v krizovatke nie su.
Obe CSS (Masarykova aj Vychodna budu skoordinovane). PHS bude v celej dlzke na strane rodinnych domov, na strane zel. trate od krizovatky Vychodna cca 150m.
Ul Rusinska bez zmeny, len sa premaluje vysrafovany pruh na Kuzmanyho, ul Vychodna od lesiku delostrelcov tiez bez zmeny, len sa dorobi rovnake prave odbocenie na Kuzmanyho ako na prvej krizovatke, t.j. ak bude stat len jedn-dve auta na semafore, bude sa dat na Kuzmanyho odbocit. Avsak toto odbocenie by velmi vyuzivane byt nemalo. Ul Vychodna od KE tiez bez zmeny, vysrafovany pruh sa pouzije ako odbocenie dolava na Kuzmanyho. Pruh rovno bude rovnaky ako teraz, spolocny aj pre odbocenie dorpava na Rusinsku. Aj ked SSC posledny rok hovori o reko tejto krizovatky prave v suvislosti s tym, ze smer rovno blokuje smer doprava na Rusinsku, ktory je cim dalej tym viac vyuzivany ako tranzit KE-Kapusany, namiesto Generala Svobodu. Tak uvidime, ako to nakoniec bude, v kazdom pripade je jasne, ze premalovanie aspon docacne by jednoznacne bolo mozne. No a napokon krizovatka od Kuzmanyho bude mat lavy pruh odbocovaci na Lesik delostrelcov a jeden smer rovno na Rusinsku. Odbocenie doprava na Vychodnu opat rovnake, bez odb. pruhu s priestorom na jedno-dve stojace auta.

Som som zvedavy, ako sa dopravne smery na tychto dvoch krizovatkach rozlozia. Smer KE-PP (a opacne) je jasny - pojde po NK cely cas 2+2. Smer KE-Kapusany (a opacxe) podla deklarovanych zamerov pojde po D1 privadzac-nadjazd ponad KO-Kosicka-Masarykova (doteraz vsetko 2+2 az na par metrov 1+1 na konci Kosickej)-Kuzmanyho-Rusinska(obe 1+1)-Svobodova-Luboticka(obe 2+2). Zo Sekcova a na Sekcov zrejme zo smerov od/na Kuzmanyho a od/na Lesik delostrelcov.

Už sa rysujú vetvy kruhového objazdu, smer na Hanisku je už vyasfaltovaný, zaujímavý je aj výškový rozdiel od terajšej Košickej cesty.

tak dotretice vsetko dobre, svabsku sa podarilo uzavriet, uz sa jazdi po obchadzke po novom kruhaku. Osadili tam nove semafory, zatial nefunkcne. V smere z KE je privadzac ku koncu zuzeny do 1 pruhu.

Dnešná situácia pri ZVL (25.8.)
gallery/album.php?album_id=235
Približný nákres
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=15392

tie semafory uz vcera vecer fungovali :slight_smile:

V Presove je aktualne kolaps dopravy a to este neviem ako to dopadne na buduci tyzden (co narobi rekonstrukcia jednej krizovatky). Od krizovatky pri ZVL sa zapchy a kolony siria do mesta ako rakovina. Potvrdenie tvrdenia, ze po BA je v PO najhorsia doprava. Najblizsie 3 mesiace to bude horor. Najhorsie je na tom to, ze cez prazdniny si cestari dali pauzicku a hodili si praca namiesto jul august september, na Sept-Okt-Nov. Modlime sa aby v Nov nezacalo snezit, lebo to by bol total kolaps a tiez aby sa prace nepredlzili aj na December.

Dnes som isiel zo Sidl3 na Delnu a meskanie cca 10 minut oproti normalu, ale to len vdaka kluckovaniu a mojej dobrej orientacii v meste, predvidavosti a trochu aj takej zdravej drzosti. Odpourucam sa cezpolnym na najblizsie 3 mesiace Presovu vyhnut, ak tu nemusia chodit. Kolega dnes, ktory chodi z Niznej Sebastovej a pouziva MHD z domu vyrazal o 7:20 a cestoval 1h40min (isiel dlhsie o 55minut). Samozrejme autom by bol skor.

Gratulujem kompetentnym ku skvelemu naplanovaniu prac.

No dnes rano sefamory nesli, pan policajt pekne riadil dopravu :slight_smile: ale ano, pekne zapchy… ja sa rano napajam od jilmnickeho a idem do KE, ale islo to vcelku rychlo… take 5 minutove zdrzanie, mozno ani tolko nie… Ale uvidime co s tym spravi zaciatok skolskeho roka… to aby som zacal vyrazat uz o 6:00 rano :smiley: Inak s tou najhorsou dopravou, ja by somt o az tak pesimisticky nevidel… v KE staci jedna nehoda na moste VSS a cele Kosice su tam, kde dnes rano PO…

Pre tych co idu do KE je teoreticky alternativa od Budovatelskej cez Pod Wilec horkou a Hanisku, aj ked len po starej ceste t.j. na dialnicu az v Lemesanoch.