Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Hovorime o meste Presov, nie o PO kraji. To je velmi zasadny rozdiel.

A preto Ťa žiadam, aby si jasne odpovedal na otázku, čo všetko štát financuje v meste Bratislava v rámci dopravnej infraštruktúry. A čo všetko v Prešove. A ďalej zohľadni prosím HDP na obyvateľa a počet obyvateľov. Tu nie je o čom diskutovať.

Pričom ja nehovorím, že PO treba ubrať alebo nestavať tam nič. Len hovorím, treba pridať a keď sme pri mestách BA a PO, tak obidvom. :wink:

A zbiehať k invektívam je trápne, ozaj trápne. Čo ti argumenty prišli :question:

Ale veď v poriadku. Prebieha tam zameškané. D4 sa nestavia, preto je nefér to porovnávať a navyše D4 bude slúžiť aj pre celé okolie Bratislavy … Hodnota D1 a D2 môže byť zaujímavá. Ale potom porovnajme HDP na počet obyvateľov v oboch krajoch … :bulb:

Prečo sa vraciaš do minulosti :question: To potom poviem názor, čo počúvam po Bratislave (nesúhlasím s ním): odtrhnite sa na východe a prestaňte sa sťažovať, lebo BA samotná alebo aj s krajom sú na tom veľmi zle, čo sa dopravy týka.

Ja len chcem, aby ste si uvedomili, že je fajn, že PO je 3. najväčšie mesto, ale nemá na Slovensku ani len 3. najväčšie dopravné problémy. A aby ste si uvedomili, že ani najbohatšie štáty sveta nestavajú a nerozvíjajú dopravnú infraštruktúru dopredu, “že ak by náhodou”.

Skus si odpovedat sam. Otazka znie: “Co vsetko postavil stat v meste Presov a co v meste Bratislava?” Mozme ist kludne az do roku 1992.

Nie ďakujem, to je komunistická ideológia, skúšalo sa to tu 40 rokov a kam to dospelo sme všetci videli. Fabriky nastavané v hladových dolinách len preto, aby tam boli, schopní ľudia “zotnutí” dole, slabí vytiahnutí hore - výsledok šedivý podpriemer a nič. Vždy budú slabší a silnejší, vyspelejší a zaostalejší. Slabším a zaostalejším treba pomôcť, ale nie na úkor silnejších a schopnejších. Vyrovnávanie regionálnych rozdielov môže a bude prebiehať, ale vyrovnaný stav nikdy nedosiahneme, to je utópia a nezmysel. Tak ako Prešov nebude na úrovni Bratislavy ani za 100 rokov (t.j. relatívne nikdy), tak Bratislava nebude (nikdy) na úrovni napr. Paríža. A môžu sa miestni patrioti (a ich vnuci :wink: ) hoci aj postaviť na hlavu.

Pravda. A teraz sa skus na to pozriet z ineho uhla pohladu. Z pohladu ludi, ktori sa maju zmierit s tym, ze stale budu dierou na konci sveta. Nie dakujem, ja budem robit v Presove, nebudem sa trepat do Blavy. Aj tu sa da zarobit a dobre si odvazdat svoju pracu. A mam motivaciu ze aj vychod bude mat raz uspokojivu zivotnu uroven.

Ak by sa mal spomalit ekonomicky rozvoj Bratislavy, urcite by to nepomohlo nikomu, a toboz nie Presovu. Sekundarnym efektom rozvoja BA je rozvoj aj ostatnych regionov…
Riesenie v podobe spomalenia dynamiky rastu BA v prospech vyrovnavania regionalnych rozdielov je absolutne zlym riesenim. Ja v tomto smere uplne suhlasim s Dialniciarom. A to pochadzam z vychodu :slight_smile:

Konečne to niekto pochopil (+Ludo).

Európskej únii sa darilo, kým rástlo hlavne Nemecko. Lebo keď nemecká ekonomika rástla o 5%, bol to boom pre celú oblasť. Keď sa ale hospodárstvo dostalo dokonca do mínusu, tak sa oveľa horšie financujú rôzne projekty v regióne EÚ. Nemci stále dávajú najviac, ale mohli dávať ešte viac, keby viac rástli. A je naivné si myslieť, že keď teraz nemecká ekonomika rastie len veľmi pomaly a niektoré okolo o 8-15%, že o 20 rokov budeme tam, kde oni. To totiž ešte len budeme tam, kde sú oni teraz. :bulb:

TomasPO: vzhľadom na to, že nemáš konkrétne fakty ako odpoveď na moju otázku, považujem tvoju RE, že mám ísť až do r. 1992 za totálne bezvýznamnú. A znovu ti rád zopakujem, že BA už aj vtedy bola najvyspelejšou časťou Slovenska. :bulb:

Niekedy je najlepsou odpovedou protiotazka. Nemusime ist do r. 1992, staci sa vratit do r. 2000 a porovnat investicie statu smerujuce do Presova a do Bratislavy. Samozrejme pomerne s ohladom na velkost miest a pocet obyvatelov.

To je podla mna nekonciaca diskusia…na to sa da pozerat z roznych uhlov. Napr. aj cez prijmovu stranku statneho rozpoctu. Kolko prispeje do statneho rozpoctu rogion Bratislava a kolko prispeje Presov? Tiez si to mozes preratat na pocet obyvatelov.

No ale to predsa navzajom suvisi. Cim viac prispeje stat do mesta, tym moze mesto viac vratit.
Ale skratene, pointa mojej otazky bola, ze v Presove sa od roku 1992 nepostavila ziadna cestna komunikacia. To je holy fakt a velmi neuteseny.

No ak takto rozmyslas, statu sa potom viacej oplati investovat do BA, pretoze predpoklad navratu takejto investicie je urcite vyssi ako v Presove :slight_smile:
To vsak neznamena, ze stat nema podporovat ostatne regiony, praveze naopak. Len chcem povedat, ze oblast, ktora produkuje najviac penazi, tu praveze treba este viac podporit, aby dokazala byt este efektivnejsia a v konecnej podobe prospesna pre vsetkych, pre celu spolocnost.

Otazkou zostava, ci je dobre, aby bolo vsetko centralizovane len na jeden bod a aby jedno mesto tahalo cely stat. V Holandsku su 4 velke mesta - Amsterdam, Den Haag, Rotterdam a Utrecht, ktore su tahunmi ekonomiky, nie je to LEN Amsterdam.

ano a nesuvisi priamo s mestom Presov a jeho dopravou :sunglasses:

2 tomas: holandsko a aj nemecko su dost specificke krajiny.. vid historia, neda sa to porovnavat ..

si pozri napriklad aj rakusko, madarsko, francuzsko, spanielsko.. maju podobny “problem” ako my …

ale tymto by som tuto debatu uzavrel.. venujte sa cestnej problematike :wink:

Ale pravda je tiež tá, že Prešov ani zďaleka nemá napriek tomuto neutešenému pohľadu katastrofálnu dopravnú situáciu narozdiel od iných miest ako Nitra či Trenčín, kde sa priamo v mestách nerealizovalo tiež nič v podobe výstavby novej cesty I. triedy či diaľničného obchvatu. A spôsobené je to len tak mimochodom práve tým, že obe mestá majú napojenie na diaľničnú sieť. :bulb:

A znovu sa pýtam: kto dnes financuje Nábrežnú komunikáciu :question:

Mesto spolocne so statom prostrednictvom SSC. Stavia sa cca 300 m usek…

Ďakujem za odpoveď. :sunglasses:

tak konecne nieco k teme ..

dialnicny obchvat az koncom roku 2014 ..

dialnice.info/viewtopic.php?t=8697

Ak sa obchvat zacne stavat v roku 2010, tak to bude parada.

na zaklade udajov z webovej stranky NDS… :unamused: