Nie si ďaleko od pravdy. Zóny budú v celej Bratislave nakoľko za riešením stojí Kratochvílová. Bude to celomestská katastrofa.
V zóne budú vyznačené parkovacie miesta, ktorých bude o cca 20% menej ako je teraz. Zo zóny budú “vyhnaní” mimozónoví lebo si nebudú ochotní denne parkovať za poplatok a tak budú parkovať na miestach kde ešte nebudú zriadené zóny. Tieto miesta budú zažívať ešte väčší pretlak po parkovacích miestach takže domáci sa budú domáhať zriadenia ďalšej zóny. Hranica zón sa posunie, aj tlak na zriadenie nových zón sa tiež posunie. Vo výsledku bude menej parkovacích miest, nejaké firmy zarobia na dopravnom značení a tiež na systéme platieb a kontroly parkovania. Rozvoj parkovacích domov a záchytných parkovacích miest bude značne meškať, obyvatelia budú nespokojní.
Ak chcú vytvoriť ako tak funkčný a akceptovateľný model tak Bratislava musí byť jedna rezidenčná zóna a nemôžu mať záujem akokoľvek znižovať počet parkovacích miest. Poplatkoch za kartu by mohol byť aj vyšší ale nebol by nijako obmedzujúcich v rámci mesta. Tí čo by nemali kartu, či už bratislavčania ale mimobratislavskí, tak tí by platili hodinové alebo denné parkovné. Záchytné zarkoviská by mali byť bezplatné alebo ich poplatok zahrnutý v cenne lístka.
Presne tak, cela BA jedna zona, cena kludne aj 200,- rocne. Prijal by som v tom aj celorocny listok MHD, polovicu prac. dni by som chodil do prace MHD (tak to robim uz aj teraz, ked nepotrebujem prenasat naklad).
Obavam sa kvality znacenia aj tech. prevedenia vyberu parkovneho. O haluziach 2 hod zdarma v inej zone alebo X hodin pre navstevy nehovoriac, som velmi zvedavy ako toto chcu tech. poriesit (ako nepohodlne pre ludi).
Ja sa skor obavam, ze sa este viac rozmohne parkovanie na divoko. Na trave, na chodnikoch, na kazdom volnom mieste …
Za parkovanie na vyhradenom mieste bez prislusneho povolenia bude pokuta.
Nevyhradenych parkovacich miest bude nedostatok.
Takze ostava uz iba parkovanie na ostatnych plochach. Tu sice tiez hrozi pokuta, ale pri schopnostiach a moznostiach nasej policie je ovela mensia pravdepodobnost pokuty za parkovanie na trave, ako pokuty za neopravnene parkovanie na vyhradenom mieste.
Parkovacia politika by mala byt skor iba sucast velkej politiky riesenia dopravy ako celku. Ak sa zacne investovat do parkovacej infrastruktury, teda nove parkoviska, tak to znamena podporu individualnej dopravy a to je vo velkych mestach cesta do pekla. Je nezvladnutelne, aby mal kazdy obyvatel svoje osobne auto aj so svojim parkovacim miestom. To by sa z miest stalo jedno velke parkovisko a na nakup do potravin by sa jazdilo po osempruhovych cestach.
Parkovacia politika by mala smerovat k odmedzovaniu individualnej dopravy, ktora je vysoko neefektivna voci hromadnej doprave.
Podľa intenzity kvikotu obyvateľov satelitov z okresu Senec či Pezinok je dobre že sa konečne s parkovaním niečo začalo v Bratislave niečo robiť. Samozrejme že sa budú detaily dolaďovať ale vždy lepšie ako nerobiť nič. Ja by som rezidentskú kartu naviazal na príslušný okres Bratislava I až V a nie čisto na mestské časti a dal možnosť pre ľudí s trvalým pobytom prikúpiť si zvýhodnene parkovanie v inom Bratislavskom okrese.
Zachytil som cosi take, ze sa bude platit napr. appkou - prides do inej zony a normalne si kupis parkovaci listok (zrejme aj inymi sposobmi, nielen appkou) - akurat ze v ramci dna budes mat dve hodiny zadara (pripadne navsteva ti odcerpa nejake hodiny). Dnes je tusim 30minutovy interval minimalneho parkovneho, zrejme by to chcelo skratit na polovicu. Tiez sa obavam vela roznych casov, kedy sa kde bude platit a s tym suvisiace technicke prevedenie znacenia - appka my mohla byt v tomto napomocna.
Podla kvikotu usudzujez zle, pisal som par prispevkov vyssie, dochadzanie do Bratislavy je tak 10-15% celej dopravy. Kolko z tychto percent zabera vase drahe a nenahraditelne parkovacie miesta v Starom Meste a v Petrzalke mozes len hadat.
Moj tip je, ze zanedbatelne mnozstvo do 5%.
Fakt je, ze platit budu Bratislavcania.
Ja mam doma mimo Bratislavy trojgaraz, na miesta kde budu odo mna chciet platit jednoducho nepojdem.
V nakupnych centrach zaparkujem aj potom.
V mestskych castiach zlyhava parkovacia politika kvoli kotercovemu sposobu zivota. Ludia boli ochotni platit za panelaky kde je hustota ludi taka, ze si nemozu dovolit mat auta. Obabrali sami seba a teraz na to doplacaju.
Samozrejme aj tak by sa situacia dala vyriesit, ale na to nie je zaujem. 150.000 Petrzalka potrebuje okolo 50.000 parkovacich miest. Tipujem, ze okolo 25.000 existuje dnes. A tych dalsich 25.000 je po 30m2 750.000m2 co je 0,7km2 bez pouzitia poschodovych garazi. Petrzalka ma okolo 9km2, cize je to 7% plochy naviac. Cena tych 750.000m2 po 300E/m2 je 225 milionov Eur. To je pre 150.000 ludi po 50E rocne na 30 rokov.
Za toto by mal kazdy svoje vyhradene miesto.
Vyhrava vsak nenazranost a zavist, vsetko miesto sa radsej preda developerom co to len viac zahustia, namiesto toho aby sa 7% plochy rezervovalo na vseobecny prospech.
Prázdninovo-sviatočné prázdno na tohtoročnú Bielu sobotu:
[album]41790[/album] [album]41791[/album]
prvé nové koľajnice v Karlovej Vsi
[album]42310[/album] [album]42311[/album] [album]42312[/album]
Ten stredný obrázok vyzerá medzi zastávkou Dolné Krčace a Karlova Ves. Tam vždy staré električky v tej zákrute hrozne škrípali, koľajnice budú nové ale zákruta ostáva.
Tak zas napriamit smerovanie komunikacie sa da asi tazko. Elektricky tam skripali hlavne preto, ze tam boli vyhybky na obratisko, pricom tie vyhybky si vyzadovali urcitu cast trate priamu (no umiestnenu v obluku), co pochopitelne zmensilo polomer prilahlych oblukov. Osobne dufam, ze po novom to bude vyriesene lepsie.
Tu je pekne vidiet, ako to bolo po starom:
google.com/maps/@48.1662679 … a=!3m1!1e3
Tak to dúfam aj ja že to bude lepšie, ináč by rekonštrukcia postrádala zmysel. Že to nejde napriamiť je z terénnej situácie jasné. Ale v starej električke s tými natvrdo uchytenými nápravami to doslova kvičalo. Keď bude hotovo pôjdem sa tam previezť.
zatiaľ to nevyzerá na peknú tiahlu zákrutu
[album]42313[/album] [album]42314[/album]
Pozrel som do vykresov a veru tam suvisla zakruta nebude. Podla technickej spravy budu rychlosti 30 km/h v priamom smere a 15 km/h do obratiska. Neviem, ci je to lepsie ako bolo (aspon do Dubravky) alebo nie. PRavda vsak je, ze na tomto useku by sa dalo usetrit max. niekolko sekund. Snad jedneho dna, ked nasi projektanti objavia caro vyhybiek v oblukoch, budu rekonstrukcie na vyssej urovni. Myslim, ze na uroven tejto krajiny aj tak ide o slusnu rekonstrukciu.
ďakujem Vlados a lostrail za informácie
lostrail, to potom znamená že po rekonštrukcii nebude trať v lepších parametroch ako bola predchádzajúca v 1992.
Vlados: Nemyslim. V usekoch mimo vyhybiek bude konstrukcne stavana na 65 km/h (samotne kolaje do 80 km/h), patrilo by sa vsak v DPB zrusit ten nezmyselny interny predpis, ktory obmedzuje rychlost na 50 km/h, kedze vsetky prejazdy cez trat budu po novom riadene a priechody pre chodcov vybavene vystraznou signalizaciou.
Dokedy sa bude rekonstruovat najazd na most SNP z einsteinovej?
facebook.com/Bratislava.sk/ … =3&theater
Termin 22.7-28.7
Nasledne 1.8. postlo hlavne mesto na facebook, ze to riesia a cakaju na material ci co ![]()
facebook.com/Bratislava.sk/ … =3&theater
Nájazdová vetva z Einsteinovej v smere od Prístavného mosta na most SNP smer centrum zostáva zatvorená. Obhliadkou stavby sme zistili, že poškodenie obrubníkov s prídlažbou je väčšie, ako sa predpokladalo pred začiatkom prác. Zhotoviteľ nám síce ponúkol, že najskôr urobí vozovku a potom vybúra obrubníky a prídlažbu a nahradí ich novými. Toto sme odmietli, pretože ide o postup, ktorý dával reálny predpoklad nekvalitnej práce. O tom sme sa presvedčili na opravách komunikácií realizovaných v minulosti.
A momentalne to stale nie je prejazdne. Ja mam niekedy pocit, ze slovensko je jeden z najhorsich statov, co sa europy tyka. Ked hovorim slovo niekedy, tak klamem. ![]()
Nie je to tu dobré, ale aj my už sme moc zhysteričení…mne niekedy stačí pár dní v Rakúsku, samozrejme sú na tom oveľa lepšie, ale nemajú hneď krvavé oči pri každom probléme ako my. Len sú poctivejsi.
Yoggy:
To je vysledok politky hasenia namiesto prevencie. “Zabudol” si vsak cast, ze sa budu snazit, aby to dovtedy bolo aspon ciastocne prejazdne. Je to v rovnakom FB prispevku ako si citoval.
Minuly vikend to prejazdne bolo … odfrezovany asfalt, rychlost znizena na 30km/h.
Ano je to prejazdne… Ale za akych podmienok.. Skor je na zamyslenie celkova situacia, ktora nastala. ![]()