Na Štúrovej posunuli ten ochranný pás pre cyklistov.
Už to možno aj vychádza, akurát, že celé je to také hnusné. Pruhy majú premenlivú šírku, lebo sa im nechcelo posúvať obrubníky a stožiare.
Vallo je majster polovičatých riešení.
Na Štúrovej posunuli ten ochranný pás pre cyklistov.
Už to možno aj vychádza, akurát, že celé je to také hnusné. Pruhy majú premenlivú šírku, lebo sa im nechcelo posúvať obrubníky a stožiare.
Vallo je majster polovičatých riešení.
Minule sa tu v inej téme riešili Eštokove ruské kamery. Ja som spomínal aj Vallove kamery a že by ma zaujímalo, či boli tiež preverované ohľadne bezpečnosti.
Teraz už odovzdám slovo môjmu dobrému kamarátovi Claude AI, závery si môže spraviť každý sám.
___
Áno, obe značky majú za sebou vážne problémy.
**Hikvision:**
- **2017 backdoor (CVE-2017-7921):** Výskumník Montecrypto zistil, že mnohé kamery obsahovali skrytú autentifikačnú medzeru umožňujúcu vzdialený admin prístup bez hesla. Americké DHS/ICS-CERT to hodnotilo najvyšším skóre závažnosti 10,0/10,0. Hikvision vtedy vydal firmvér pre 200+ modelov kamier, no pre „šedý import" bez oficiálneho servisu riešenie neexistovalo. [ipvm]( Hikvision Backdoor Confirmed (Public Report) )
- V marci 2026 CISA pridala túto istú zraniteľnosť (CVE-2017-7921) do zoznamu aktívne zneužívaných zraniteľností a nariadila federálnym agentúram nápravu do 26. marca 2026 – deväť rokov po jej objavení, čo ukazuje, koľko kamier zostalo nezáplatovaných. [cyberunit]( Your Security Cameras May Be Your Biggest Security Risk | Cyber Unit )
- V roku 2021 pribudla ďalšia kritická zraniteľnosť (CVE-2021-36260) s hodnotením 9,8, ktorá podľa odhadov IPVM ovplyvnila viac ako 100 miliónov zariadení a umožňovala úplný root prístup bez autentifikácie. [ipvm](https://ipvm.com/reports/hikvision-36260)
- Bezpečnostní experti dlhodobo tvrdia, že Hikvision technológia je nedostatočne zabezpečená a chybný kód môže umožniť neoprávneným používateľom prístup k metadátam a video záznamom. Firma bola tiež zaradená na americký zoznam subjektov (Entity List) kvôli obavám z prepojenia s čínskou vládou a dohľadom nad Ujgurmi. [csis]( Hikvision, Corporate Governance, and the Risks of Chinese Technology | Strategic Technologies Blog | CSIS )
- BBC Panorama v roku 2023 upozornila na pretrvávajúce zraniteľnosti; Hikvision reagoval ostrým odmietnutím a tvrdením, že testovaná kamera bola zastaraná.
**Tiandy:**
- V decembri 2022 americká vláda zaradila Tiandy Technologies na čiernu listinu (Entity List) za účasť na represiách voči Ujgurom a za dodávky technológie iránskym Revolučným gardám. Intel v dôsledku toho prestal s firmou obchodovať. [NBC News]( U.S. blacklists Chinese firm selling video surveillance tech to Iran ) [NBC News]( U.S. blacklists Chinese firm selling video surveillance tech to Iran )
- Technicky výskumník v roku 2020 ( GitHub - zb3/tiandy-research: This repository contains the results of my August 2020 research of Tiandy's IPC/NVR firmware. I found two vulnerabilities that could be used to remotely recover the administrator password and gain root access to the device. · GitHub ) zdokumentoval viacero závažných chýb vo firmvéri IP kamier a NVR: tvrdo zakódované telnet prihlasovacie údaje, možnosť ktoréhokoľvek používateľa prečítať heslo administrátora, a mechanizmus obnovy hesla úplne bez zabezpečenia. Od roku 2019 obsahovala aj obídenie autentifikácie cez webové API, ktoré umožňovalo exportovať konfiguračný súbor bez prihlásenia. [github]( GitHub - zb3/tiandy-research: This repository contains the results of my August 2020 research of Tiandy's IPC/NVR firmware. I found two vulnerabilities that could be used to remotely recover the administrator password and gain root access to the device. · GitHub ) [github]( GitHub - zb3/tiandy-research: This repository contains the results of my August 2020 research of Tiandy's IPC/NVR firmware. I found two vulnerabilities that could be used to remotely recover the administrator password and gain root access to the device. · GitHub )
- Už v roku 2017 (CVE-2017-15236) bola zdokumentovaná zraniteľnosť proprietárneho protokolu, ktorá umožňovala vzdialeným útočníkom stiahnuť konfiguračné súbory kamery, pričom Tiandy na opakované pokusy o kontakt vôbec nereagoval a zraniteľnosť zostala bez riešenia. [exploit-db]( Tiandy IP Cameras 5.56.17.120 - Sensitive Information Disclosure - Hardware webapps Exploit ) [exploit-db]( Tiandy IP Cameras 5.56.17.120 - Sensitive Information Disclosure - Hardware webapps Exploit )
Zhrnutie: obe firmy majú za sebou opakované technické zraniteľnosti (hardkódované heslá, obídenie autentifikácie, úniky konfigurácie) aj geopolitické/etické škandály spojené s dohľadom nad Ujgurmi a väzbami na čínsku vládu, pričom Tiandy má navyše priame americké sankcie a Hikvision figuruje na Entity List a je predmetom širších obáv z národnej bezpečnosti v USA, UK a EÚ.
Netroluj tu - nie sú ruské, to je podstatné ![]()
Valloslavskí progresívci už vytiahli ťažké manipulácie.
Údajné znižovanie zadĺženia… Percentuálne… Prečo ale neberú na porovnanie rok 2019, čo bol posledný rozpočet schválený za Nesrovnala.
Po tom všetkom zdieraní obyvateľstva, po raste príjmov vyššom ako priemerná mzda, nedosiahli ani 40%, čo bol Nesrovnalov odhad na rok 2022. (Ktorý samozrejme berieme z rezervou, lebo to bola predikcia, nie realita.)
A hlavne nepovedia aj to B a to, ze celkovych investii je doslova minimum. Brno kapitalove vydavky 200milionov = Bratislava 100milionov.
Zverejňujú údaj od nástupu do úradu, neberú absolútne do úvahy zotrvačnosť, keď je niečo dobré, každý sa rád pochváli, aj keď to nie je v plnej miere jeho zásluha, pre férovosť určite mali rok 2018 vynechať, nakoľko komunálne voľby sú na konci roka, na druhú stranu, isto by sa zas našiel niekto, kto by vyčítal, že zamlčiavajú jeden rok, faktom zostáva, že trend je opačný ako v štáte.
Nikoho nejdem zastávať ani haniť, je mi to v princípe úplne jedno, dosť sa mi páčia videá, ktoré mi poslednú dobu vyskakujú na FB napríklad ohľadne mostu SNP a hovoria o tom, že Nesrovnal s Vallom sú si vlastne celkom podobní. Súhlasím, že Nesrovnalovu predikciu treba brať s rezervou, len by som doplnil, že ten isto nerátal napríklad s Matovičovým pro rodinným balíčkom, ktorý enormne zvýšil náklady, resp. znížil príjmy obciam a mestám.
Čo sa týka porovnania s Brnom, vyzerá to dosť tragicky, ale sme si istí, že porovnávame porovnateľné? Hovorím v množnom čísle, pretože tu porovnanie bolo viackrát a od viacerých, vrátane mňa. Jedná sa predsa o mesto v úplne inej krajine, aj keď tomu vždy tak nebolo, ale 33 rokov samostatného smerovania krajiny je dosť na to, aby podmienky boli úplne odlišné. Narážam napríklad na školstvo, kde u nás spravujú stredné Školy VUC, a základné, materské obce/mestá, resp. mestské časti, o Česku informácie nemám. Iste by sa našlo xy podobných prípadov.
Ked myslis, to video so zelenou farbou, tak to video je odomna…
Samozrejme, ze je to to iste, je to prepocitane konkretne na Magistrat + mestske casti. Nehovoriac o tom, ze v Brne spravuje okruh RSD (SSC a NDS dokopy) a tiez tam ma cesty v sprave kraj a dost vyznamne. Napr. taka Carnovicka. Na druhej strane ma Brno viac pravomoci ako napr. vydavanie dokladov, evidenciu vozidiel atd. Suma sumarum aj tak investuju viac a maju minimalny dlh.
A skoly maju rovnaku spravu v Cesku ako na Slovensku…
Ja viem, že video je od teba. Schválne som spomenul kontext len okrajovo, ani som ti nepripísal zásluhy, keby to náhodou tu na fóre nechceš robiť. ![]()
Mne len nejde do hlavy, že keď vidím obce v Česku, a to je jedno či malú dedinku, alebo Prahu, či Brno a porovnám s porovnateľných na Slovensku, tak je tam zásadný rozdiel ako vyzerá, už len chodníky osvetlenie atď. Príde mi, že to musí byť nejaký štrukturálny rozdiel ako len individuálna neschopnosť. Zbehnem to zo zvedavosti cez AI.
Edit: Tak podla AI vyšlo, že Brno má cca o 90 miliónov (cca 15% vyššie príjmy, najmä kvôli tomu, že v CZ majú podiel na všetkých daniach, nie iba daň z príjmu FO, pričom má o cca 75 tisíc obyvateľov menej s rovnakými prevádzkovými nákladmi na obyvateľa, cca 1440e ročne čo pri tomto počte obyvateľov spraví 108 miliónov, nie je ani zďaleka 1:1. Výsledok je, že Brno a z toho usudzujem, že aj iné mestá a obce v CZ majú o cca 30% viac príjmov na obyvateľa. To ešte nehovorím o tom, že Bratislava plní funkciu hlavného mesta čo Brno nie a sú s tým spojené ďalšie náklady, na ktoré napr. Prahe štedro prispieva štát, čo v Bratislave nie je.
Treba povedať aj to, že to je číslo očistené o vzájomné transakcie, nakoľko magistrát presúva zo svojho rozpočtu 112 miliónov na mestské časti a pri jednoduchom súčte sa tie sčítajú 2.
Vo výsledku je to presne ako som predpokladal, a aj som dávnejšie spomínal v iných témach, Slovenské mestá a obce sú ohlodané na kosť štátom aby jeho čísla vyzerali lepšie - bez podvýživovania miest a obcí a bez investičného dlhu by nebol dlh 63% ale dobrých 90-100%.
V cesku je to mohutne podporovane aj zo strany statu. Tzv “chodnikovy program”. Od roku 2000 to dotoval stat vo vyske cca 11,3mld co je 460milionov eur. Plus este dalsich 3mld na bezbarierove krizovatky, cize dokopy nejakych 580milionov eur. Pre predstavu opravit vsetky chodniky v sprave magistratu v Bratislave by stalo nejakych 80milionov v sucasnych cenach.
Cize to je aj hlavny dovod.
No v prvom rade treba povedat, ze porovnavas neporovnatelne. Ako som uz pisal, tak prijmy mestke casti + magistrat su skoro rovnake. Nie ze magistrat ma rovnake prijmy.
V Brne ci Prahe maju mestske casti uplne ine postavenie… Takmer ziadne prijmy.
Minuly rok som robil presne prepocty: (uz upravene o transfery)
Keby si brno nebralo tolko uverov tento rok, tak by to bolo jedna ku jednej…
Kapitalove vydavky.
A to sa v Brne mohutne stavia. Nova arena, predlzenie elektrickovej trate s tunelom, tiez do roku 2035 chcu postavit 9km novych elektrickovych trati. Minuly rok dokoncili naplavku, tento rok buduju hlavny bulvar v Brne. Nehovoriac o tom, ze Brno sa podiela aj na investiciach do mestskeho okruhu, zatial co Bratislava kolko prispela na D4R7? Nula eur? Investicie do dopravy su tu aktualne ze nula eur.
Napr. na tento usek prispelo Brno 20milionov euro…
https://zpravy.kurzy.cz/793949-rsd-dnes-kompletne-zprovoznilo-dalsi-dve-stavby-velkeho-mestskeho-okruhu-v-brne/
Na druhej strane v Bratislave sa ludia raduju, ked im opravia jeden chodnik…
Prahe neprispieva stat, ale tym, ze maju inak postavene financovanie, tak Praha na to ziskava. Napr. podielove dane z PO a ked vacsina velkych firiem ma v Prahe sidlo, tak ake budu mat prijmy. Tiez v prahe su najvacsie prijmy, takze aj podielove dane z DPH budu obrovske…
Summa summarum v Bratislave a celkovo na slovensku vladne obrovska neefektivita. Napr. taka sprava ciest, kde skoro vsetky cesty v Brne spravuje organizacia Brnenske komunikace.
Práveže porovnávam úplne porovnateľné, aj keď je to obdobie za rok 2024, čísla, ktoré som dal sú čísla vrátane mestských častí. Pridám aj čísla pre rok 2025, rozdiel je o niečo menší ale stále výrazný aj tak. Samostatný magistrát bol 530 miliónov, nie 780.
Keď obe mestá majú výdavky na obyvateľa cca 1440 euro, a jedno má príjmy 2100-2200 a druhé 1600 - 1700 tak fakt za rozdielom v kapitálových výdavkoch a zadlženosťou netreba toho hľadať omnoho viac. Vidno, že výdavky na obyvateľa sú cca rovnaké, čiže nejakú extrémnu efektivitu v jednom oproti druhému fakt nevidno, problém je že, že pri rozpočte nižšom, v závislosti od roku 5-15% má Bratislava o 20% viac obyvateľov, pri 1440 euro na jedného je to pri 75000 obyvateľoch o 108 miliónov viac, pridajme 40-90 miliónov, čo majú vyššie príjmy a hneď má Brno od 150-200 miliónov viac na investície a znižovanie zadlženia.