maps.google.sk/maps?q=Lipn%C3%A … 86,2,2.65
toto je cely Petic, tento kopcek sa urcite da prekonat bez tunela…napravo od zel. tunela, kadial povedie R4, resp. prelozka I/18 je vrch kopca este nizsi…
Cesi maju tych tunelov asi prebytok…
maps.google.com/maps?hl=en-EN&l … 9&t=h&z=20
Nie je to pozostatok vystavby ceskej D1 na Slovensko II.sv.vojny?
Ja som myslel, ze to je pozostatok nejakej zeleznicnej trate, ale trochu som teraz zagooglil…
u nas mame gemersku spojku … muran - tisovec - slavosovce
Páni, mám na vás technicky zdatných jednu otázočku: je nejaká možnosť ako v budúcnosti zvýšiť prejazdnú rýchlosť tunela, ktorý je už v prevádzke? Dá sa to docieliť nejakými technickými úpravami alebo je projektovaná rýchlosť maximálna možná a nemenná?
zmena navrhovanej rychlosti v uz sprevadzdkovanom tuneli nie je mozna kvoli tomu, ze zvysenie rychlosti meni najmä polomery zakrut. teda to sa uz zmenit nemoze, okrem toho sa zvacsuje sirka medzi obrubnikmi, atd.
V železničnom tuneli je to možné riešiť použitím naklápacích súprav, ktorým počítač v zákrute naklápaním posúva ťažisko, čím znižuje pôsobenie odstredivej sily. Dá sa tak bezpečne zvýšiť maximálna rýchlosť o cca 30% oproti súpravám bez naklápania.
V cestných a diaľničných tuneloch platí to čo píše Maxx787.
Snáď o pár desaťročí ak by bolo riadenie automatickejšie, softvéry sofistikovanejšie, autá by medzi sebou navzájom komunikovali v jednotnej sieti, by premávka mohla byť plynulejšia a v prípade použitia technológie naklápania aj u áut, by to teoreticky bolo možné, ale bolo by to len malé zvýšenie rýchlosti, max. o 20-30km/hod. Viac fyzika nepustí. Ale zatiaľ je to len sci-fi. Príliš vysoký podiel rizikového a nevyspytateľného ľudského faktoru to neumožní ešte dlhé roky, ak vôbec..
Ďakujem za vysvetlenie! Takže naprojektovaná rýchlosť v diaľničných tuneloch okolo Žiliny je definitívna, to mi nepríde kóšer, keďže budú dvojrúrové a jednosmerné. Ale budiš…
V čom ti to nepríde košér? Nerozumiem.
Už sme touto debatou OT.
Prosím moderátora o presun príspevkov o max. rýchlosti v tuneloch do inej témy. Napr. do témy Bezpečnosť v tuneloch. Ďakujem.
Nepríde mi kóšer pomerne nízka rýchlosť v jednosmerných tuneloch… Pochopím povedzme 80km/h ako maximálku v obojsmernom tuneli, ale prečo takúto rýchlosť projektujú aj v jednosmerných, to mi je záhadou, a zrejme to podľa všetkého bude čisto finančná otázka. Ešte raz vďaka za vysvetlenie.
vsetky sucasne tunely ktore sa robia rovno ako dvojrurove su projektovane s MPR 100 km/h co je v pohode. tusim jedine chlmec bude na 80 km/h
co sa tyka sitiny tak tam aj tak viac ako 90 km/h je ist blbost kedze je to dialnica v meste. a branisko skoda reci…teraz robene tunely su ale dobre.
Áno, tunel Považský Chlmec ma štve a rovnako tak aj tunel Horelica. Nechápem, prečo cesta so štatútom “diaľnica” má mať maximálnu projektovanú rýchlosť 80km/h vrátane tunelov.
normalne bude tam 130 km/h len v tuneli bude obmedzenie (ked bude full). ono keby si dvihol projektovu rychlost tak ti v tej doline kysuce vysreli cena do vesmiru. a potom by som kradlo. inak budem osobny ku tebe BoroZA. stavat dialnice za kazdu cenu je uplna sprostost ktoru normalny clovek ktory ma zakladne znalosti fungovania statu nemoze povedat. ano stavajme. ale tak aby sme neplakali ked to budeme splacat. dialnicu na kysyce platim aj ja. a to ju nevyuzijem asi ani raz. a ked sa na D3ke usetri 100 mega tak potom za tie prachy mozeme postavit nieco ine inde napr. R2,R3,R4. (jeden usek) ak vyzenies ceny nerealne nahor tak potom pride cas ked uz nepostavis nic lebo nebude za co. teraz je za co tak stavajme tak aby sme mohli stavat aj potom.
viem ze je to OT tak prosim poslite to niekam inde…
BoroZA, ak ti je 80, resp. 100 km/h v tuneli málo, akou rýchlosťou by si tam chcel jazdiť??
Daj prosím príklad razeného tunela hocikde vo svete, v ktorom je maximálna rýchlosť nastavená podľa tvojich predstáv. Resp. môžeš dať príklad tunelu, ktorý sa ešte len bude staviať alebo stavia a v ktorom projektovaná rýchlosť vyhovuje tvojim predstavám.. Nájdeš taký tunel?
Sme úplne mimo témy. Prosím už 2.x moderátorov o presun príspevkov inam.
Cestou na zapadne pobrezie Talianska v Toskansku sme napocitali 95 tunelov (Rakusko + Taliansko). Na Talianskej strane sa cez vsetky tunely slo 130km/h citaj 140 - 145. Neviem o tom, zeby tam v tuneloch mali akekolvek obmedzenia.
Presne o tom hovorím, v zahraničí je bežné, že sa v diaľničných tuneloch v extraviláne nespomaľuje. Ale povedzme si otvorene, prečo by sa na ceste klasifikovanej ako diaľnica malo v jednosmernom tuneli jazdiť 80km/h, keď na zvyšnom úseku je maximálka 130km/h? Nepoviem napríklad v Sitine, ktorá je súčasťou mestskej diaľnice, ale pri Žiline bude 5 tunelov a z toho ani jeden v meste (dobre, tak Považský Chlmec by sa teoreticky dal zaradiť do intravilánu). Skutočne mohli tie tunely projektovať aspoň na 100km/h, technologické postupy už v dnešnej dobe určite dokážu vyriešiť aj otázku bezpečnosti pri vyššej rýchlosti. Ak je to len otázka financií, tak je to veľmi smutné, pretože na Slovensku už nikdy nikto tie tunely nebude raziť nanovo kvôli vyššej rýchlosti a budeme tu mať aj v 22. storočí situáciu na diaľniciach ako v rozvojovej krajine.
na 100 km/h budu, aj ovciarsko aj zilina aj visnove. a mozno ideme lepsou cestou nez zapadna europa kedze mame vyrazne nizsiu nehodovost v tuneloch nez v CZ, D, A alebo I. aj ked tu treba pre korektnost poznamenat ke mame len 5 tunelov(6 ak ratam ten 1 cestny) zatial co na zapade ich je niekolko desiatok.
Veď sa jazdí 100, okrem jednorúrových a zlého počasia, tak nebuď smutný
V Nemecku sú aj dvojrúrové tunely, kde je 80, napr. Konigsheiner. Čo tí budú robiť v 22. storočí
Nemci sú borci, ako ich poznáme, oni budú tie tunely určite upravovať na vyššie rýchlosti…
Takže ak máte pravdu, a tunely pri Žiline budú mať maximálku 100km/h, budem len rád. Čítal som totiž o tuneloch na D3, ktoré vraj majú byť projektované iba 80 km/h.