Ved ty tu furt vytahujes, ze v pomere k HDP davame malo na dochodky oproti inym krajinam. Ano, davame malo, lebo mame na Slovensku male platy v pomere ku HDP.
Este inac a posledny krat.
Ked napr. Nemecko ma pomer priemerneho platu k HDP 80 a na Slovensko je pomer priemerneho platu ku HDP 40, tak asi Nemecko si bude moct dovolit mat pomer dochodok HDP 50 a Slovensko bude rado za pomer dochodkov ku HDP 25 a v ziadnom pribade nema sancu mat pomer dochodku ku HDP 40 aby sa aspon priblizil Nemecku.
presne tak. ale vsimni si ze oproti ktorym krajinam. zapadnym. medzi krajinami vychodnemu bloku sme taky priemer. cize nase dochodky nie su premrstene. takze znovu sa pytam ze aky je s tym problem. mali by sme na ne davat uplne najmenej v celej EU aby si bol spokojny ?
Zase ako verklik dookola. Ty si sa stale vyplakval, ze na dochodky dava Slovensko podpriemerne v ranci EU. Ked podla tejto statistiky priemerna hruba mzda v roku 2023 bola v EU 37 900 eur rocne a slovenska priemerna mzda bola okolo 17 500 eur rocne, co je hlboko podpriemerna mzda voci priemeru EU, tak asi na tie dochodky nie je kde brat. Takze ano, pokial budeme na Slovensku budeme mat podpriemerna platy, tak aj tie … dochodky budu podpriemerne.
A este jedna vec k dochodkom.
Socialna poistovna predpoklada, ze v roku 2025 na starobne dochodky z odvodov od pracujuciich plus dalsich 2.7 mld. eur dosypu od statu ma prijmy dokopy 8.8 mld. eur. Planuje na starobne dochodky vyplatit 11.4 mld.eur, takze vychadza planovany schodok starobneho dochodkoveho fondu 2.6 mld.
Pokial minam na nieco podstatne viacej ako zarabim, tak podla mna na to nemam a minam nadpriemerne. No mozno u teba je to inak.
Verklikujem lebo nechapes. Teraz si sa chytil zapadu hoci ja som Nikde nenapisal ze mame mat zapadne dochodky. Ale zrejme si myslel ze mame neviem ake vysoke naklady na dochodkovy system. A odbiehas od temy porovnania so susednymi statmi.
O podpriemernych dochodkov v porovnani s okolnymi statmi si vybehol ty.
K tej tabulke o podpriemernych dochodkoch voci HDP. V roku 2021 bol priemerna mzda na Slovensku 1211 eur. Podla tej tabulky, vsetky pobalske staty davali na dochodok v pomere k HDP menej ako Slovensko. Priemerna mzda v roku 2021 bola v Estónsku 1 548 €, v Litve: 1 566 € a Lotyšsku: 1 277 €
Za dalsie. Okolne staty nase dochodky neplatia.
za dalsie. Pokial od ekonomicky aktivnych obyvatelov, to su ti co platia odvody na dochodok do socialnej poistovne, socialna poistovna vybere tak 6 mld. eur, ale ide vyplacat 11.4 mld. na dochodky, tak toto co tvrdis je zase davno mimo realitu.
Za rok 2024 musel stat na dochodky dosypat 2.7 mld. eur, pricom planoval len 1.6 mld. Kolko kilometrov tvojej milovanej R2 by sa dalo postavit za 1.1 mld. eur ?
Na rok 2025 je uz planovany dosyp statu zase 2.7 mld. eur. Na rok 2026 zase 2.7 mld. eur.
Budem OT obzvlášť v tejto téme, ale už sa to nedá nereagovať. Ani meter, žiadna Soroška nieto železnice, lebo juh Slovenska je z dôvodu malých intenzít a rentability nevýhodný ako západ a žilinský kraj s kresťanskou morálkou trvajúcou dlhšie ako na ostatom území Slovenska (liberalizmus už to zmenil). Možno neskôr to budú cesty duchov. O minoritách bez aut na juhu a východe, ktorí nezvyšujú nielen intenzity, ale sú čistými poberateľmi škoda písať, lebo títo juh a juhovýchod z toho marazmu nevytiahnu od skutočného stávania bezpečných ciest v tejto oblasti a nie len prázdnych slov ako je plánovanie. To je dôvodom sťahovania mladých do nitrianského, trnavského, bratislavského kraja alebo ďalej do Čiech, Rakúska, Nemecka, z ktorých sa veľa už späť nevráti, najmä ak rodičia sa pominú skôr (len si spočítaj napr. politikov). Potom sa čudujú politici vrátane poniektorých diskutujúcich, že nemá kto prispievať na dôchodky. Ale to je tým, že každý chce všetko hneď v aktuálnom čase. Alebo ešte málo dôchodcov zakapalo na Covid a iné choroby chemstrialu, či kvalitných nesebestačných potravín zo západu? Netreba sa báť, raz všetkých s takýmto názorom karma dohoní a ak sa nedožijú dôchodku, pocítia aj oni, že načo sa celý život trápili a nakoniec, dôstojná staroba v prdeli, lebo nízke dôchodky oproti neskorším poberateľom dôchodkov a zvýšený vek odchodu do dôchodku. O dovolenkách v mŕtvej sezóne, nech len snívajú ako sme sa snažili za 30 rokov od karnevalu dohnať západ a najmä nemeckých turistov.
ano presne tak okolite porovnatelne krajiny, ty si do toho zatiahol zapad, ktory som ja neriesil. to ze ten moj graf obsahuje vsetky krajiny EU je fajn aby sme mali prehlad.
a co tie vychodnoblokove krajiny ktore su pred nami ? chces mi povedat ze take rumunsko s vyrazne nizsim hdp ma vacsie prijmy ?
k tomu dosypu co pises…si si isty ze ine krajiny nedosypavaju. ten tvoj slavny vzor pobaltie vies aku ma demograficku krizu ? google.com/search?q=lithuan … s-wiz-serp
nahod si tam do radu…v tych malych krajinach o statisice obyvatelov menej nez v 1990, polsku ubudlo asi milion obyvatelov aj ked to je velka krajina, aj madarsku tiez skoro milion, rumunsku az 4 (!!) miliony, chorvatsku tiez asi milion. slovensko ma pritom od 1990 asi 100tisic plus. cesku este viac.
takze urcite na tom nie sme demograficky horsie ako okolite staty, cize ak dochodky nie su udrzatelne tak potom nikde nie su.
a skusil niekto urobit par klikov aby zistil ze aj cesko, ktore ma z vychodneho bloku asi najlepsiu demografiu bohato dosypava. tak potom dalsie staty so statisicovymi az milionovym upadkom obyvatelov musi dosypavat este viac.
takze vy zase ziadate nieco co nikto naokolo nedokazal.
Opäť tvrdé slová ministra na adresu Strabagu…a to už nabehli stroje na M30 riešiť reklamáciu (ale zrejme ešte asi furt hundrú, že to musia opravovať) vg.hu/cegvilag/2025/02/laza … trabag-m30