Které R by měly být nově plánovány mino již plánovaných?
Můj názor: spojky mezi kraji (HK - PA, PA - JI, JI - CB, CB - PLZ, PLZ - Most (i pro směr na KV), KV - ÚnL - DC - LB v Čechách, leckdy i v pol. profilu, Opava - Ostrava - Slovensko, Mohelnice - SU, Ol - Šternberk na Moravě
Tak ještě jeden příspěvek:-)
Tipuju, že na R při následujcím přehodnocení rozsahu sítě bude povýšeno spojení z Ostravy směrem na Žilinu, K. Vary - Ústí, Mohelnice - Šumperk
Nejdříve je nutná celková změna koncepce výstavby, změna katoegorizace a významu R tak aby bylo mozne je stavet v problemovych oblastech v tripruhu, pak může dojít k výstavbě zmiňovaných spojení.
R13 KV - UnL - Liberec
R19 Pisek - Tabor - Pelhrimov - Humpolec (D1)
R20 KV - Plzen - Písek - CB - Halamky (A)
R37 HK - PCE - Chrudim - Slatninany
R38 MB - Kolin - Jihlava
R43 (PL) Kraliky - R35 - Brno - Mikulov (A)
R44 Mohlenice - Sumperk - Petrov (I/11)
R56 Opava - Ostrava - F-M
R57 R48 - ValMez - Vsetin - R49
R67 Bohumín (D1) - Havirov - Trinec - Mosty (SK)
a pozdeji mnohe dalsi…
Jsem velmi rád za první odpověď .
Přesto pár otázek:
Proč: ?
R 19 (chápu ji ještě jako spojku od Jihlavy (potažmo celé Moravy) na Budějice
R 20 CB - Halmky)
R 38
jinak souhlas. dík.
R19 mapman míní jako propojení D5 a D1, kterým by se dálkový tranzit vyhnul dopravně přetíženému okolí Prahy. (v Píseku by R19 odbočovala z R20 od Plzně).
ČB - Halámky je součást mezinárodního tahu E49 Magdeburg - Halle - K. Vary - Plzeň - Č. Budějovice - Vídeň. Je ale opravdu otázné, zda tento tah nabude takového významu, že bude potřeba celý ve čtyřpruhu.
R38 by byla ve spojení s D11 alternativa k D1 pro spojení Praha - Jihlava. Je otázka, zda by bylo či nebylo efektivnější postavit tuto alternativní komunikaci místo rozšiřování D1 v úseku Mirošovice - Jihlava na 3+3.
To podle mého názoru je už moc. D1 by se měla rožšířit v celé délce. Zároveň by se měla vybudovat R35 a tahy jako I/19 nebo I/38 zrekonstruovat, postavit obchvaty, případně rozšířit na 2+2.
Podle vyjádření v dnešní internetové diskusi na webu LN se generální ředitel Brunclík k rozšíření D1 v celé délce staví s přihlédnutím k ceně, kterou by to stálo, dost skepticky a spíše by byl pro posilování alternativních tras.
No Jarda to vcelku trefně vyjádřil za mě.
Pokud mluvím o R, tak tím nemyslím vždy čtyřpruhy v celé délce, nemusí tomu tak podle mého názoru nutně být, nicméně jsou to komunikace na které je třeba klást hlavní důraz při modernizaci silniční sítě… Patří tam i 38ka od Jihlavy na Znojmo a třeba i 50ka, ta už je ale výrazně zmodernizovaná dnes…
Pro mě je právě I/50 a I/38 příkladem, že se může stavět relativně levná 1. třída namísto R. R chápu jako dálkovou komunikaci pro rychlosti přes 100 km/h a tam, kde není taková intenzita dopravy může být R jako směrově nedělený dvoupruh (proto jsem případné nové R navrhoval jako krajské spojky).
Místo D 3+3 bych raději uvítal rychlejší přípravu a stavbu R35 HK - OL.
R19 - mapmana jsem pochopil, ale úsek TA - PI se mi moc nezamlouvá a tak jsem taky myslel odpověď. Pokládám za ekologičtější a ekonomičtější rozšířit 2+2 na R1 na 3+3, než stavět novou D/R.
Mám totož za to, že D/R se mají stavět co nejméně, aby byly co nejmenší zábory půdy, byly co nejefektivněji využity, apod.
Taky se mi nelíbí křižovatka D1, R49, R55, která sice optimílně řeší všechny směry kromě směru Bo - Ova. Myslím, že bylo lepší stavět D1 v trase původního návrhu D47, s tím, že u Chropyně by na JV odbočovala peáž R49/55, která by se rozdělila SV od Otrokovic.
Podobně mi přijde zbytečné vedení D47 a R48 SV na úrovni cca Bělotín - Nový Jičín.
Dalo by se i diskutovat o tom, zda vedení R 35 a R55 od Olomouce k Přerovu/Lipníku se nedalo řešit jednou R někde mezi nimi.
To, že se jih R1 staví jenom jako 2+2 je tragédie.
Já tu nikde nezavrhuju výstavbu R35, ba naopak, ale myslím si, že by měla jít ruku v ruce s rozšiřováním D1. Stejně se musí udělat brzo (odhadem 2012-2017) generálka dálnice, tak proč ji hned s CB krytem nerozšířit?!
stavba R35 sníží zatíženost D1 Pha - Bo. Otázka je o kolik a zda potom může dojít k vyčerpání kapacity D1. Nejsem moc velkým příznivcem D1 3+3
Odhaduji o 5 - 10 %.
Já taky, takže nic moc, ale furt je otázka, zda se kapacita na D1 vyčerpá. množství aut, které vůbec mohou jezdit je závislé zjednodušeně řečeno na množství obyvatel, boom se časem vyčerpá a růst počtu vozů vyčerpá. Nota bene nám zdražuje ropa
Zprávu Prof. Moose pro MD ČR k cenám dálnic si můžete stáhnout na: okruhprahy.cz/index.php?t=ar … taveb-1791
No chybí mi návrh na R26 a R27 na výpadovkách z Plzně, dále pak R69 R55-Zlín-R49, R9 Praha - Mělník a R12 Praha - Úvaly a R38 MB - austria
R 69, R 38 mi přijdou zbytečné, no, věc názorů
R69 by velmi pomohla přetižené zlínské I/49
Ta se teď (v souvislosti s R55 - SV obchvat Otrokovic) rozšiřovala z 1+1 na 2+2, což by snad mělo stačit, navíc se má stavět R 49, která má dálkovou dopravu do města přivádět ze severu.
R19 by bylo logicke protahnout jeste dal smerem na jihozapad pres Strakonice a napojit ji na jiz hotovou nemeckou A92 v Deggendorfu smerem do Mnichova.
V ramci napojeni severovychodu by bylo mozne protahnou R19, jiz jako R34 na druhou stranu, tzn. od Humpolce pres Havlickuv brod do Svitav (R35)
Cela trasa by vypadala takto
(D)A92-Strakonice-Pisek-Tabor-Pelhrimov-Humpolec-Havlickuv Brod-Hlinsko-Svitavy(R35)