Komunikácia na fóre

Na zaklade tohto prispevku som sa rozhodol dat sem jeden modelovy priklad toho co sa dnes realne deje. :arrow_right:

Cast prispevku z tejto temy: dialnice.info/viewtopic.php?t=684

Konkretny vyvoj dnes vo vseobecnosti (v zivote), text bol prelozeny z ineho jazyka a je dostupny uz aj v slovenskom jazyku:

Komunikácia v súčasnosti

Ústna správa:

Inžinier stúpil mačke na chvost a tá ho uhryzla.

Informácia, ktorú podal pozorovateľ vedúcemu oddelenia:

Inžinier stúpil mačke na chvost a tá ho ohryzla. Záver – inžinier trpí a nemôže chodiť.

Správa vedúceho oddelenia – vedúcemu odboru:

Je sprostosťou od inžiniera stúpať poslušnej mačke na chvost. Mačka ho uhryzla a bola v práve. Inžinier trpí. Tak mu treba: nemôže viac chodiť a to je dobrá príležitosť dať mu výpoveď.

Správa vedúceho odboru – vedúcemu úseku:

Podľa vedúceho oddelenia máme jedného inžiniera, ktorý je sprostý a ktorý trpí na nohy potom ako stúpil na chvost jednej dobrej mačke, ktorá ho uhryzla. Podľa vedúceho oddelenia mačka bola v práve. Máme rovnaký názor ako vedúci oddelenia, lebo hoci je uhryznutý nikto nemá právo stúpať na chvost iným. Máme v úmysle dať inžinierovi výpoveď.

Správa vedúceho úseku – riaditeľovi štúdia:

Podľa vedúceho odboru, vedúci oddelenia osprostel, pretože jeden z jeho inžinierov nemôže viac chodiť v dôsledku hádky s jednou mačkou. Vedúci oddelenia tvrdí, že mačka je v práve, pretože inžinier ju nenávidel a odhryzol jej chvost. Vedúci odboru chce vyhodiť inžiniera z firmy. Uvažujem že toto rozmýšľanie by mohlo skončiť procesom a to by bolo bláznovstvom v súvislosti s jeho súčasnou sociálnou situáciou. Najlepšie riešenie by spočívalo vo výpovedi vedúcemu oddelenia.

Správa riaditeľa štúdia – generálnemu riaditeľovi:

Vedúci úseku sa zbláznil, lebo jeho vedúci oddelenia odtrhol chvost jednému inžinierovi, ktorý pohrýzol svoju mačku. Vedúci oddelenia predpokladá, že mačka je v práve a podľa všetkého tento vedúci je sprostý a vedúci úseku má v úmysle dať mu výpoveď. V každom prípade táto skúsenosť dokazuje, že sprostí ľudia nikdy nebrzdili dobrý chod podniku. Preto si myslím, že by bolo vhodné rozlúčiť sa s vedúcim odboru.

Správa generálneho riaditeľa – správnej rade:

Riaditeľ štúdia mi signalizuje, že jedna mačka je pôvodcom vážnych ťažkostí v centre podniku. Vedúci oddelení sú čoraz viac sprostejší, počas chôdze si hryzú do chvostov a chcú mať právo vedúcich odborov, ktorí sa zbláznili. Vedúci úseku rozdrvil jedného inžiniera a traumatizovaný riaditeľ štúdia tvrdí, že len sprostí ľudia sú schopní udržať dobrý chod podniku. My navrhujeme poslať riaditeľa štúdia do predčasného dôchodku.

… zamyslime sa …

Poučné, … ale na druhú stranu, v tejto firme sa teraz uvoľní asi viac pozícií, ako sa volá táto firma :question:

Dy, si sa zblaznil??? Ved ta macka tam je stale!!! :laughing: :laughing: :laughing:

Ale vazne … komunikacia je skutocne o tom, ako to tu popisal Adoas, ze jeden mysli tak, napise trochu inak (to sa aj mne stava dost casto) a druhy pochopi zasa inak …

Problemom je to, ze iba cca 10-12 % pochopenia a vnimania komunikacie vnima clovek realne z obsahu toho co bolo napisane / povedane … zvysok je vnimanie neverbalneho prejavu ako aj neobsahovych casti verbalneho prejavu ako artikulacia, hlas, intenzita hlasu a podobne…

na fore vsetky tieto prejavy chybaju, preto ma clovek tendenciu si ich domyslat a snazi sa predstavit si “toho druheho” ako to vravi, co tym mysli a podobne …

preto treba byt trochu tolerantnejsi a nevnimat niektore veci tak citlivo, aj ked ja som za to, aby sa na take veci citlivo upozornovalo … idealne otazkou typu “Myslel si to takto, alebo takto?” …

PS Nebite ma, bol som na skoleni o komunikacii nedavno a som z toho velmi pravdepodobne magor :slight_smile:

ked uz sme pri tej komunikacii, tak je to uz vyse mesiac co tu boli prevedeny rozsiehle zmeny. medzi inymi aj nemoznost editovat/mazat vlastne prispevky.

ako vidite, kopu z vas si mohlo v pohode odpustit (podla mna) az prilis emotivne vystupy :wink:

ako vidite, tieto zmeny sa utriasli a dokonca dochadza k nepomerne menej sporom … to co bolo ulohou, teda, ze si kazdy premysli to co sem napise sa splnilo.

boli aj prerozdelene nanovo ulohy a teraz sa tento krok javi ako velmi dobrym :wink:

Toto tu za chvíľu bude vyzerať, že každý s každým sa háda. Ja odteraz, ak to nebude potrebné a ak to nebude mierené priamo na mňa, tak ja na nikoho nebudem nijako reagovať, aj keby traktory padali. Neviem prečo práve ja by som sa mal snažiť niečo usmerňovať. Ja už napríklad nechápem tú tému trash, ten dej je tam už zložitý, … ako v jednom filme: “toto by si ani v televizi nevymysleli, co se děje u nás”, Slunce, seno a pár facek. :laughing:

ja by som povedal ze uz znas asi maju poriadnu srandu …
a niektory si nas prave pre toto citaju … nico ako rospravku na dsobru noc … alebo miesto reality show :slight_smile:

ano, potvrdzujem, ja mam z toho poriadnu srandu. Ci uz ako rozpravku na dobru noc alebo zabavne citanie pri rannej kave . Potom uz aspon ani bulvar nemusim narychlo prebehnut a mozem spokojne pracovat :slight_smile:

Pridal som jeden clanok o komunikacii na internete:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2939

( prispevok je umyselne bez emotikonov)

Za to, že niekto nevie písať, sa ospravedlňujem, ale požiadal by som o vysvetlenie cez IS prečo random “píše tak ako píše”.

Ja tu tiež nemusím byť. Pre mňa za mňa si tu píšte aj po čínsky. Si tu píšete a kreslíte rôzne varianty, ktoré sú … ale dobre, sú fajn a tak sa bude stavať. Ja som to napísal už “x-krát” stavajte si a opravujte cesty a diaľnice ako kto myslí a plaťte si 1 SKK na 1 cm a bude to v poriadku.

Nikoho som nemienil uraziť, nikto nie je “vševed”, ani ja, tiež sa mýlim, ale nepostrehol som komentár, prečo niekto nevie po slovensky. Základy, to nie je o tom, že je Maďar alebo Rusín, alebo Záhorák.

A presne ako to už aj Adoas napísal: zmažte mi všetky príspevky a bude sa Vám lepšie spať. Tak schválne, zakážte mi prístup.

random: Ja som nikde nenapísal, že si hlúpy.

Ráno múdrejšia večera, …

Komunikácia zlyhala podobne ako všetky ostatné nástroje, “irelevantné príspevky” nemajú žiadnu hodnotu. Takže ja sem už nenapíšem ani jeden príspevok. Ani jeden. Týmto dňom tu končím.

Som to nedopísal: Už to tu budem len čítať. Diskusia slabne a komunikácia niekde “viazne”.

V sekcii O tomto fóre je veľmi veľa tém, ale asi chýba tá základná. Niečo na štýl: “Tak toto ma hnevá najviac”, … možno potom by tu bola lepšia nálada, ale zase by sa tam malo písať so slušnosťou.

Ospravedlnujem sa celemu forumu za posledne prispevky ktore som tu napisal.

Extra sa ospravedlnujem - johhan, JG, tob.tob, aquila, …

Forum je sklamane z mna a nie ste sami.

Toto je moj najhorsi den na forume. Zneprijemnoval som zivot asi viacerym z vas.

Znovu sa ospravedlnujem. :blush:

Davam si na forume 60 dni prestavku. Dobrovolne - nikto ma nenuti. Bude to tak lepsie a ziadam vsetkych aby neodchadzali z tohoto forumu ako je napriklad Lenny.

Adoas, teraz už chápem prečo si ťa Johhan váži, a musím povedať že aj ja " smekám klobouk " na znak úcty. Viem že málokto je schopný sebareflexie ( ja niekedy nie som ).

Ja som tiež konal dosť prudko a impulzívne. Sorry.

Adoas si prínosom pre toto fórum máš veľa znalostí, ale niekedy to s tou aktivitou preháňaš a prispievaš argumentami do tém kde sa dobre nevyznáš ( konkrétne energetika ) a uškodíš viac sám sebe. 2/3 tvojích príspevkov sú hodnotné ale tým zvyškom si zavaríš :slight_smile:

adoas, ako sme si to uz v IS vyjasnili. ospravedlnenie sa prijma, ale niekedy je lepsie zbytocne neutocit a neeskalovat situaciu …

ja sa tiez ospravedlnujem, ale fakt som bol nastavny aj sklamany v jednom, ze si klesol temer na uroven feroslava v osocovani… dufam, ze sa v tomto smere polepsis.

a tob.tob to pekne zhrnul :wink:

Už dlhší čas si všímam, že na tomto fóre sa začínajú používať vulgarizmy a fórum to posúva niekde, kde vôbec nebolo na svojom začiatku. Toto fórum vzniklo ako odpoveď na nechutnú diskusiu na kronike highways.sk a bol to gentlemanský klub, kde bola slušná disksia nepísaným pravidlom.
Pokiaľ toto budeme tolerovať, tak tí, ktorí boli vulgárni nakronike, zase zavedú svoje spôsoby aj tu a mnohí novoprídzí to budú považovať za bežnú normu správania sa. Po dnešnej diskusii s kaviaristom k téme o Donovaloch som prišiel k názoru, že buď je fórum už na to zvyknuté, alebo si môžu členovia fóra myslieť , že keď sa to netýka ich, tak je to v poriadku. Jedna vec sa je mať iný názor, druhá vec je napádať druhého za jeho názor, ako to dnes tobil mirkoBB, alebo kaviarista. Polemizovať s názorom a urážať diskutujúceho je rozdiel. Dodám, že ani ja som sa nezdržal osobných poznámok, ale bez zhadzovania a sprostých slov. Myslím si, že aj osobné narážky tu nemajú miesto, preto sa im radšej vyhnem.

nepaci sa mi to, a priznavam, ze uz nesledujem situaciu, najradsej by som tu za poslednych par tyzdnov presunul do kosa aspon 500 prispevkov, ktore boli totalne o nicom a zbytocne eskalovali situaciu