Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

reťaze sa ťahať nebudú. len zas poslušne sklopíme uši, zanadávame si a zas si pôjdeme zvoliť nejakých neschopákov, ktorý budú len zas tliachať slová…

určite nebudem ako potkan. a rád by som sa v takýchto veciach mýlil. nepasujem sa za starého sveta znalého odborníka, predsa len som v stredných rokoch, ale skúsenosti sú skúsenosti. Branisko a tá časť D1, ktoré som obchádzal počas výstavby počas strednej školy, východná D1 (napr. aj s "malým obchvatom v PO) kde som stával v kolónach počas rokov práce v PO, Strečno s tunelom Višňové, ktoré som obchádzal 10 rokov žijúc v ZA, D1 okolo PP a LE (s úžasným ukončením smerom na SN), Hričov - dubná skala, kde som sa kolo staveniska chodil voziť na biku - so slávnym ledva ukončením aspoň na ZA, aby to, ako tomu roky bolo, nebolo ukončené v poli, diaľničný obchvat RK, ktorý mal byť pôvodne otvorený v 2017 (a RK sa radšej vyhnem, keď sa dá)… a stačí spomenúť na záver ešte aj najmodernejšiu križovtku D4/R7 - a kopec z nás tu na fóre má tie svoje “obľúbené” úseky, ktoré pozoruje roky, ba desaťročia…
za 31,5 rokov slovenskej existencie sme mali oficiálne 17 ministrov dopravy. tak si vyber, ktorý z nich niečo reálne aspoň niečo aj spravil. za mňa osobne paradoxne najneslanší politik - Figeľ.
a osobne, ja Ti asi nič potom pripomínať nebudem, keďže predpokladám, že tu už asi toto Tvoje konto nebude.

nikto nic extra neurobil. a ani nemohol. minister si rozpocet nenafukne. figel patril medzi lepsich, ale ta jeho slava bola vo vyuziti eurofondov. kazdy kto by tam sedel v tom case by to urobil. ersek trochu rozbehol R2 a R4. to bolo navyse a to mu nikto nevezme. zvysok boli smeracke kreatury alebo potom totalny neschopak dolezal.

bohu žiaľ, až na krátke obdobia celú výstavbu mal smer , resp. jeho koaličný partenry pod palcom. Zatial raž ma dosť bombastické vyhlásenia, a vyzerá to celkom slubne, len nech mi niekto vysvetlí odkiaľ, na to všetko zobrať peniaze?. Tunel pod Lamanche, postavili tuším za 8 rkov, a to bola trocha iná stavba, ako višnové. V Chorvátsku dokázali postaviť dialnice, vrelatívne krátkom období, počítajú to na desaťročia. Ináč asi najväčší tregéd bol exelovský minister doležal.

Dôležitá u akéhokoľvek ministra je iniciatíva, spôsob rozmýšľania, kontrola procesov, ktoré bežia, a ktoré nastavuje a potom výsledky. Takže zatiaľ sa moc Ráž hodnotiť nedá. Čo sa mi zdalo zatiaľ pozitívne, že D3 chcú tendrovať jeden úsek za druhým, prakticky naraz, lebo sa postavil k 4.ročnému obdobiu nazačiatku, takže bude zodpovedať za celý proces od tendra po výstavbu, ale je to na diskusiu, či to je to najlepšie.

-Zatiaľ som prekvapený, že táto vláda nerieši PPP ako to robili s tou R7D4. Až na križovatku a nejaké problémy to bol celkom úspešný projekt, dokončený v podstate načas a v stanovenom rozpočte. Myslím, že nikdo-nikdy by to lacnejšie a rýchlejšie nepostavil.
-Pri smere a veľkých zákazkách však vždy svieti veľký výkričník a otáznik :smiley:

Keď začal Doležal riešiť tabuľku priorít tak som hneď vedel, že je zle.

podľa mňa je D4/R7 vo veľa miestach až priveľmi megalomanská. zas možno o 10 rokov bude akurát. asi bola aj predražená, ale zas na druhej strane (tým ale neobhajujem rozflakávanie financií) už stojí a je v užívaní…

kde je D4/R7 megalomanska? tam je najvacsi problem, ze taka R7 nemala nikdy ist ako PPP, ale cez eurofondy
megalomanska a zbytocna je MUK cierna voda/vajnory, ktora nemala nikdy vzniknut a stacilo urobit len vychodny obchvat vajnor za zlomok ceny a idealne zrusit kruhac pri vajnoroch
taktiez kvoli tej MUK a zbytocnym narokom od Mrvu sa draho podkopovala D1, ked sa mala postavit D4 nad D1 .. to hej, to bolo zbytocne

praveze D4 mala byt povodne 3+3, pomtom 2+2 ale so sirsim stredovym zelenym pasom, aby sa dala prestavat na 3+3, ale to vsetko bohuzial padlo ..

ale to sme uz preberali v prislusnych vlaknach.

tu sa mozeme sustredit, na inu “megalomaniu” od naseho najnovsie popletka ..

este sme nemali nikdy stav, ze sa ide tendrovat nieco, co nielenze nema ani len uzemne rozdhonutia, nieto stavebne, vysporiadane pozemky su zbytocny luxus, ale nemame na to ani financie …
odhliadnuc od faktu, ze sa ide bezhlavo rozostavat cela D3.. dokonca ako prvy ide druha rura v cadci, co by sa malo stavat ako posledny usek

toto dopadne katastrofalne ..

D3 - Dopadne to tak, že sa postaví úsek s druhou rúrou…nejako sa doklepe do konca…a zvyšok na prvých dvoch sa ani nezakopne a motanica bude pokračovať ďalších 10-15 rokov…a nájdu nejaké hlúpe dočasné riešenie pri KnM.

Som úprimne zvedavý čo chce s tým robiť.

Nič nie je pripravené, napriek tomu tam chce rozflákať veľa peňazí. A bude horšie - most v Krásne v trase D3 je v …zaujímavom… stave a tak bude ešte väčší tlak na dostavanie D3. A na to sa samozrejme naštartuje Grapa s jeho (keď budem veľmi mierny) nezmyselnými nápadmi.

Ako, rozpráva zatiaľ pekne v tých videách. Ale nejako veľa toho chce robiť, už tu boli takí a nakoniec 0km :slight_smile:

Napr.:
Zrýchlenie D1 Višnové - pekne sa to počúva, že aspoň jedna rúra by sa pustila. Ale už je 05/24, stavebne to nie je hotové, je tam slovenské tempo pomalé, do konca 2024 sa to neotvorí, a už či sa to otvorí v lete 2025, alebo dakedy na jeseň, polbiedy, koľko milión by stálo uryćhlenie dostavby? Má to význam? Všetci sme už zvyknutí na premávku pod Strečom.

D1 RK - opäť avizované urýchlenie. Realita - nič nedostavané, galéria pred Ivachnovou, zosuvné pásmo, tunely. Nechápem, aké urýchlenie, keď je tam roboty vyše hlavy ešte stále aj po 10 rokoch.

D3 - celá výstavba, rok prešiel, zase počúvame, že to je PRIORITA vlády, EU a celého sveta. Zatiaľ nič. Rok ubehol.

Tunel Karpaty - hudba budúcnosti, zbytočne o tom diskutuje vo videách.

R3 Orava - ako keby začali stavať tento rok, nula bodov.

KNM privádzač - už final, skoro hotové, pol roka meškanie.

Minister toho veľa chce, ale aby na konci voľebného obdobia bolo aspoň niečo nové načaté. Čas a roky idú, pribudajú iba videá s rozprávkami :slight_smile:

Ja by som zase tipol, že tunel Karpaty bude pred/namiesto tunelov Branisko, Soroška, Dargov …

najnovsie video pana ministra.

youtube.com/watch?v=JpeEc5CN1WI

Nahodou neviete, ci sa uz podarilo vypisat verejne obstaravanie na prvy usek D3 ? Mali to spustit v maji.
youtube.com/watch?v=_G6Pl1XoMPo

Si nemohol odpustit Figela a co tam ohladom PPP trebal, debilko no

bez Figela by sme nemali rozstavanu celu D1 ani omylom.. jediny mal gule na zlty FIDIC .. usetrilo sa doslova skoro miliarda oproti PPP cenam ..

moc nesledujem to ražove križom kražo, preto otázočka: už prezradil odkiaľ zoberie Peniaze na tieto ambiciózne plány?.

Blabotal, ze statny rozpocet, potom mozno CEF a najvtipnejsie,ze z NATO fondu, lebo vojna na ukrajine a prevoz techniky … inak povedane… ozaj blabotanie,ze aj vyhlasenie VO na Sorozku malo vacsiu sancu a to bolo 230 mio euro ..

najnovsia specialitka od Joza Raza az z dalekej Ciny.. mozno by to chcelo mokry uterak na celo :slight_smile: youtube.com/watch?v=prx3chRtkBs

Verím, že to predĺženie R1 je len populistický popud p. ministra…závidím Čechom, že robia projekty, ktoré majú hlavu aj pätu a sú riešené komplexne v širšom zmysle

Ako ten stroj nie je az tak zla vec, nevravim ze ten najvacsi co pri nom stal… ale nieco stredne by pri normalnej cene, mozno by stale za normalnu kupu ak by stat pri vystavbe dialnice ten stroj bud nechal robit v ,statnej sro, alebo by sa prenajimal zhotovitelovi… co by bola podmienka vystavby.

beriem to ze neviem -kolko trva poskladananie stroja a presun /nakladovy na miesto urcenia/ ale ak vezmem do uvahy ze na SVK co do dialnic treba postavit

• Branisko 4,5km
    -Dargov 2x 1km
    -Soroska 2x 4km
  • Plesivec 2x 2,5km
    -Karpaty 2x 11km
  • Turany 2x8,5
  • neviem mokry sen niekoho tunel pod Donovalmi

• x pre ZSR

mlady raz je asi zatial najtragicskeja postavicka na mieste ministra … seriozne, nechce nahodou najnovsie slubit aj obnovit HyperLoop ?

k TBM je aj skoda sa vyjadrovat, kedze uz davno vyslo, ze ako tak financne to davalo zmysel pri Visnovom a pri Karpatoch.
este by to malo zmysel pri zdruzenom tuenly velka fatra pre zeleznice a NDSku, ale aj to je otazne ..

nakoniec aj to visnove sa stavalo inak a nebyt skorumpovanej Smerackej zberby, tak uz 5 rokov mohlo Visnove fungovat