Že tebe to bolo hneď jasné, že D1 do r. 2010 sa myslí len po KE. Nepozorne čítaš, pretože to som vedel ja aj mnohí iní z brandže. Len tá babka nevedela, čo rozpráva a to je chyba. Ak sa ti to zdá, že je to v poriadku, tak potom máš mylné predstavy o tom, kto je na mieste ministra na MDPT a kto by tam mal byť.
Pista, nehnevaj sa ale podla mna je forum na debatu, vyvracanie nazorov a na polemiku. Ak nieco poviem a vies mi to vierohodne vyvratit nie je problem. V tvojom poslednom prispevku si sa nezaoberal temou ale so mnou.
v predchadzajucom prispevku som na teba neutocil, ak to tak beries je mi to luto. Takto mi vsak pripadas byt bezdovodne sa urazajuci na vsetkom moznom aj nemoznom.
Ale aby som bol konkretny, naozaj si myslis ze by SR po 1998 zvladla takyto ambiciozny program vystavby Co si myslis o nazoroch mnohych ekonomov (okrem kozlikocov) ze verejne financie boli v otrasnom stave Popieras ze banky boli zatazene nedobytnymi uvermi a v katastrofalnom stave To nijak nesuvisy s tym ze mnohe firmy boli na tom dobre.
Nasa babka je politik, a preto vzdy bude hovorit ze ako sa vsetko buduje ako to vsetko funguje atd. a ak pride dalsia babka bude robit to iste. to je velmi-velmi smutne, ja si tieto veci snazim odfiltrovat od seba a nevytvarat si nazor pod vplyvom jeho vyhlaseni.
tak toto si vyprosim kde som klamal a v com co som podsuval, ze na ZV-KE komunisti davali same JRD? Nesmie sa o tom hovorit?
a k tej technickej stranke: ako to suvisy z nasou debatou? 90 a snad aj viac % ludi o tom nevie takmer nic, ale ich zaujimaju ekonomicke dopady cena stavieb (z ich dani a poplatkov) intenzity dopravy a jazdne podmienky. ak toto ma byt forum o betonovani, tak prepac som na nevhodnom mieste.
Dobre, devil, v poriadku, zabudni na to, ale vyjasnime si niekoľko vecí. Ano, fórum je o diskusii, o rôznych názoroch. Nemusíme sa zhodnúť, ale v takom prípade ja to hovorím otvorene. Teda to, že ja som za D1 a ty za R2 (ZV-KE). Ty to však automaticky berieš ako fakt, že ja ustupujem, ale to sa mýliš, potom ti argumentujem, ale už sa len prehlbujú spory. A téma končí pri vláde V. Mečiara a jeho politike. Pozri sa, kaviarista a ja tiež máme iné názory na R3, povedali sme si ich (aspoň si myslím) a viac-menej už sa k tomu nevraciame.
Ja som nenarážal len na posledný príspevok, ale na mnohé iné, dokonca aj na iných témach tohto fóra. Sú fakty, ktoré sú tak ako hovorím ja, napr. súkromní investori, reálne financie (tie, za ktoré sa aj postavia km D alebo RC), politika vlády a strán a iných firiem a organizácií či miest a podobne v oblasti infraštruktúry, priority SR. To sú veci, ktoré boli, sú a budú a ktoré ja viem a ak máš iný názor, ok, ale nehádaj sa so mnou v týchto oblastiach. Ja sa nemám dôvod urážať, ale dokážem sa nahnevať, ak niekto systematicky podkopáva moju dôveryhodnosť v týchto témach.
K politike vlád do r. 1998. Sergej Kozlík je skúsený ekonóm, to potvrdzujú aj mnohí zahraniční ekonómovia, len sa dostal do zlej vlády. To je fakt, ktorý sa zmeniť nedá. Je to okrem toho aj skúsený politik, len má tričko ĽS-HZDS. Ale v tejto strane je veľa odborníkov, aj v oblasti infraštruktúry. Ano, program výstavby diaľnic by zvládla. Ver tomu, že ano. Boli tu iné priority, stavebníctvo a energetika. Teda to, čo vláda po r. 1998 “zmietla zo stola” a teraz jej to chýba. Ja som viackrát povedal, že za Mečiara sa stavali diaľnice veľmi dobre, rozostavalo sa veľa km a dostavalo sa dosť km. Že sa nedostavali, nie je chybou Mečiara. Ale tiež som hovoril, že požičiavať si s úrokom od 16-32% je chybou, aj keď to boli úvery na 4-5 rokov, nie na 20 a viac. Na druhej strane, inflácia bola do 10% a úroky v bankách na vkladoch boli nad 20%. To bolo super. Ale to súviselo s nedostatkom peňazí v tomto štáte. Ale to je už ekonomika. Verejné financie rozvrátené neboli. To neviem, kde si zobral takú informáciu. Ani dlh nebol vysoký, bol o 200% nižší ako teraz a privatizovalo sa tak 40% firiem (ich finančná hodnota). V Sociálnej poisťovni bol prebytok 3,5 mld. sk. Bolo tu viac ako 20 fondov (bývanie, jadrový odpad, cestný fond, …), ktoré združovali viac ako 25 mld. sk. Len tu boli “divné” praktiky, stávali sme sa izolovanými a v tej dobe boli úroky už viac ako 30% a prekročili aj hranicu 32%. Vtedy S. Kozlík povedal, že už sa požičiavať nesmie a vznikli problémy. Ekonomické, … až neprijatie SR do NATO. Preto je dobre, že je tu iná situácia. Ale ešte by to chcelo spojenie starej, súčasnej a novej politickej gardy, t.j. ĽS-HZDS, Smer, SDKÚ. Vláda bez SMK, KDH a ANO. Bez KSS a s tichou podporou SNS. A ešte k tým bankám, ano mali zlé úvery, ale tie úvery nepriamo zamestnali 100-tisíce ľudí práve cez tie firmy.
O území na trase R2 ZV-KE hovoriť môžeš tak ako ja hovorím o severe. Ale netvrď, že táto oblasť ponúka viac kvalifikovanej pracovnej sily do oblasti strojárstva, elektronického a elektrotechnického priemyslu. Takisto netvrď, že aj na severe nie sú JRD, pretože to nie je pravda, poľnohospodárstvo sa dobre rozvíja na juhu. Družstvá v GA, DS, NZ, KN, LV, … majú čistý ročný zisk na úrovni 100 mil. sk každé jedno. Takých nie je veľa. A na R2 ZV-KE boli aj firmy, v Detve strojárstvo, RS, LC, Tornaľa, PT atď., ale tie firmy “padli” a najviac ich skrachovalo nie po r. 1989, ale po r. 1998. A na severe takmer “padli” tie juhom závidené strojárske firmy. Ano, tým vláda pomohla, niečo tu ostať musí, zbrojársky a strojársky priemysel. Ale vláda pomohla aj lodeniciam KN, aj VSŽ KE, …
Ja sem samozrejme nehodlám písať o “betóne” a iných technických údajoch. Ak si si všimol, tak ja nepíšem ani parametre a skoro žiadne technické údaje. 90% z vás by tomu textu vôbec nerozumelo a ja ho vysvetľovať nemienim, to by bolo na dlho. Ale ide mi o to, že nemôžte stále vytvárať diaľničnú mapu SR pomocou “pravítkovej” metódy a dávať sem mesto A a mesto B a podobne. Pretože diaľnica, to je o niečom inom. Cesta nie, ale D alebo RC ano. Hovorí o tom aj tá cena, ktorá ide aj z našich daní, presne tak. Cena stavby, výberové konanie, intenzita dopravy, to je všetko ok, to mi nevadí. Ale spochybňovať, že na severnej trase, na D1 nie sú kritické úseky je priame klamstvo alebo je to pokus ma naštvať. Raz kaviarista napísal, že na Donovaloch zomrelo 7 mŕtvych (aj keď 2 zasypala lavína). Dobre, ok. Potom zase niekto, že medzi NR-ZM, 4 mŕtvi. Dobre, ok. A ja vravím: Úseky od PB-ZA, ZA-MT, MT-RK, Svit-PP. LE-Branisko, Branisko-PO sú takisto “cestami smrti”. Teraz pred asi týždňom 4 mŕtvi pri SN. Pravidelne asi raz za mesiac niekoľko mŕtyvh na úseku Svit-PP, atď. To si môžme založiť tému: Mŕtvi na našich cestách. Ale ja ju zakladať nebudem, ja som prišiel o svoju matku a ženu na nedokončenej D1, najprv úsek ZA-RK a za rok úsek Svit-PP. Takže mne poslednému môžte niečo “vykladať” o intenzite dopravy alebo o tom, že idú 3 kamióny, autobus, avia a za nimi 10 osobných áut a oproti to isté a stále plná čiara (BB-RK, kaviarista), pretože takáto situácia je na 10-tkach miest a úsekoch SR.
Politiku tu velmi nechcem rozoberat, ani ekonomiku pred 1998, v tom v niecom suhlasim v niecom zase nie. Ale to nevadi.
Teda proti tomuto sa znovu a opakovane musim ohradit. Nie som zastancom rieseni absolutnych, tj. vsetko alebo nic. A teda ma zaujima ci si myslis ze aj po 2006 treba budovat dalsie obchvaty na R2 a tahat postupne od ZV smerom na LC? Alebo uplne R2 zastavit?
Všetko záleží od peňazí. Teraz sa bude dávať na diaľničnú sieť na Slovensku min. 15 mld.sk každý rok, takže ano, treba pokračovať v R2 ZV-KE. Po r. 2008, keď budú dostavané všetky dnes naplánované obchvaty, treba začať pripravovať ďalšie úseky, nie ich hneď stavať, ale pripravovať na výstavbu, t.j. majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov, technická dokumentácia, jasne zadaná trasa a rôzne štúdie. A treba potom pokračovať aj vo výstavbe na tejto trase, ale až po dokončení celej R1. Pretože BA-KE spojí D1. Tá je prioritou a na R2 ZV-KE stačí len vyriešiť kritické a zložité dopravné úseky. V žiadnom prípade sa však nesmie zastaviť výstavba R2, t.j. po dostavaní obchvatov a vyriešení prípravných prác sa môžu začať stavať aj súvislé úseky a potom sa môže zverejniť cena za 1 km.
Vždy je lepšie, keď je úsek aj za 200%-tnú cenu, pretože splácať sa to bude min. 20 rokov, je to ako úver, len to tak oficiálne nie je. Iste, potom záleží ako sa ten súkromný investor správa. Maďari by mohli stavať aj zo štátneho rozpočtu, majú dobrý terén, ale asi nemajú dosť peňazí na takú rýchlu výstavbu. A treba vidieť aj štáty, kde sa súkromní investori oplatili a štát je snimi spokojný ako napr. Francúzsko, Nórsko, Holandsko alebo aj Grécko.
Veľa ľudí ti tu dáva podporu a ja si tiež myslím, že je dobre, keď informuješ čo sa deje. To, čo sa tebe zdá ako normálne a dostupné pre všetkých je podľa mňa pre 90% ľudí tu na tomto fóre buď úplne nedostupné alebo majú skutočne zmätok, pretože tie infromácie sa líšia. A ty dokážeš reagovať na mnohé otázky aj dosť odborne no zároveň jednoducho. Iste, je z teba “cítiť”, že koho chrániš, ale to je normálne.
Hovoríš, že o D1 a D3 vieš veľmi veľa a je vidieť, že o D3 takmer vôbec nepíšeš, pričom je o čom. To isté o D1 za PP, teda je jasné, že máš aj ty svoje hranice.
Teda, neobmedzuj sa na nejakých 35% a ani si nemysli, že by ťa chcel niekto odtiaľto vyhnať, pretože ak aj niekto nesúhlasí s tvojimi názormi a akože určite nesúhlasí, tak chce aby si tu ostal, pretože aspoň informuješ o rôznych udalostiach, napr. R3 pôjde cez MT, ale ty k tomu povieš ďalších 25 viet a stala sa z toho najdiskutovanejšia téma a podobne.
Dokážeš zistiť informácie, ktoré by mali byť prístupné sami o sebe, ale nie sú. Takže toto fórum je ako nemocnica, kde ty si nie si riaditeľ, ale priamo profesor na sále (ty rád používaš metafory, tak som aj ja jednu použil). Niekto tu dá otázku … a odpoveď príde od teba. V mnohých prípadoch to tak je.
Ja tiež kritizujem MDPT, SSC, že by mali mať netové stránky MDPT, SSC, príp. NDS lepšie a novšie informácie ohľadom celej cestnej infraštruktúry.
To nie je o chránení, to je o práci. Ak niekde robím de facto 20 rokov (už na VŠ), predtým tam robil otec 35 rokov, tak sa to odrazí na “človeku” a je týmto hodnotám “verný”, aj keď ja som aj kritický, ale na verejnosti len veľmi málokedy.
Nemôžem sa ku všetkému vyjadrovať, to musíte pochopiť (a podľa mnohých rekcií aj chápete). K D3 a R5 poviem asi toľko: je to strategická časť úseku, tvorí medzinárodný koridor, nie je to len o Kysuciach a p. Malíkovej a nie o ZA, aj keď samozrejme, že to ZA len “pridá” na prestíži.
Ja sa nebudem obemdzovať na 35%, ale už to bude pre mňa hranica, pretože nie som ďaleko od tejto hranice, ale je to tým, že niektorí, čo sem dosť písali, už sem dlhšiu dobu nepíšu. Ale môžem ťa uistiť, že sa to % v marci zníži, pretože idem do Nemecka na 2 týždne a k internetu sa asi nedostanem na “x” hodín. Jedine len v posledný deň ako keď som bol v USA.
Galéria bude rozdelená na 2 časti. Tá 1. to bude niekoľko liniek na špeciálne stránky (cca. 20000 obrázkov len zo Slovenska a ďalších cca. 25000 z iných štátov), na ktoré je prístup ľuďom len na heslo, ale už pracujem na tom, aby tam mohol ísť ktokoľvek, kto bude tu zaregistrovaný. A tá 2. časť to bude priamo galéria, len to sa budem musieť ešte poradiť s adminom tejto stránky, koľko obrázkov sem budem môcť dať, lebo celkovo ich mám pripravených už viac ako 4500.
Kde bolo tam bolo, bola raz jedna babka. A táto babka veľmi rada cestovala z východu svojej krajiny, kde žila, na západ. A väčšinou, samozrejme po tzv. D1. A keď sa babky spýtali, že či využíva severo-južnú trasu, tak babka sa zamyslela a hovorí: “No ano, vždy idem zo SP do KE a potom rovno …”, ale novinári babke nedali pokoj a upresnili jej, že severo-južná trasa sa nemyslí len oblasť SP-KE, ale oblasť (trasa) D1+R3+R1+D1, t.j. SP-KE-PP-RK-BB-NR-TT-BA a babka okamžite reaguje, ano jazdím aj tou trasou, ale ona aj D1 je severo-južná, pretože ide jasne od severu na juh (ZA-BA) … A kde sú tie múdrosti o 2 ťahoch
Nuž, kde nepomáha ani rada, už pomáhajú asi len voľby alebo že by nová cukráreň?
A aby sa nepovedalo, tak píšem aj príbeh, rozprávku č. 4:
Babka si povedala, že v r. 2015 bude hotová D1, D3, R1, R5 a R2 (viaceré obchvaty kratšie úseky v celkovej dĺžke 65 km) a R4 (KE-Milhosť) a kúsok R3 (obchvaty do 15 km). Pekná predstava. Ale babka dodala, už sa teším na otváranie … akože (pýtajú sa novinári) "Babka a to si myslíte, že vás pozvú … a ona na to ako, že pozvú, veď to je môj nápad, tak ako inak? Ja som povedala r. 2008, 2010, 2013, tak hovorím aj r. 2015. Že by tu bola babka tak dlho? Potom asi “opráši” nové roky, napr. r. 2020, 2025, …
No, to by stačilo, doplňte si predstavu … ďalší príbeh bude čo nevidieť.
Zbežne som si túto tému prečítal, 90% informácií je v nich aj pravdivých (čo Diaľničiar napísal), presnejšie o niektorých ja neviem, lebo s “babkou” komunikoval viac on ako ja.
Téma je to zaujímavá, opatrne písaná (babka, otázniky, výkričníky, …) a možno aj ja sem prispejem niečím dobrým, len neviem, čím. Je toho dosť, ale tomuto sa bude asi viac venovať Scotty.
Caesar,
myslis si, ze by to bol velmi uleteny napad otvorit rokovania s korejcami a namiesto HP-Strazov skusit dohodnut Ovciarsko do roku 2008 ? Potom by nedodrzanie terminu dokoncenia useku v PB az tak neklialo oci a bolo by realne ho dokoncit v r.2008 spolu s Ovciarskom.
Takto by sa niekolkokrat znasobil vyznam Visnoveho, Zilincania by prestali byt napadani z prilis velkeho odkrojenia zo spolocneho krajca a cela D1 by nadobudla daleko realnejsie kontury.
A je tiež zaujímavé, že ohľadom južnej vetvy R4 sa babka vyjadrila, že tá už by sa mohla stavať aj v r. 2004, ale nebolo dosť peňazí a tak reálny je r. 2006, … aj keď sa zabúda na to, že v r. 2004 ani v r. 2005 ešte neboli doriešené pozemky ani presná trasa, … to je tak, keď si niekto myslí, že výstavba je len o peniazoch, …
Najneskôr v r. 2007 sa otvorí min. 1/2 profil estakády v PB a D1 až po závod KIA sa dostavia aspoň na 1/2 profil v r. 2008.
Dovolím si povedať, že v PB sa otvorí (ak sa bude stavať v súčasnosti navrhnutá) estakáda na plný profil a najskôr v r. 2008. V rámci ostatných úsekov od PB po ZA je reálne aby sa stihli otvoriť v r. 2008, na plný profil najneskôr v r. 2009.
Estakáda v PB sa reálne môže otvárať v r. 2008, ak sa začne v r. 2006 stavať. A v tomto prípade sa musím zastať “babky”, pretože “babka” povedala len toľko, že “estakáda v PB sa otvorí najskôr v r. 2007”, čo teda r. 2008 nevylučuje.